FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, jsme plátci DPH výrobci polygrafických…

Dobrý den, jsme plátci DPH výrobci polygrafických strojů. V Polsku pro naši firmu vykonávají zprostředkovatelskou službu fyzické osoby (neplátci DPH) - tzn. prodávají naše stroje. Měsíčně jim za vykonanou službu platíme na základě faktury provizi. Dotaz: Promítne se tato služba v našem přiznání k DPH? Příp. v jakém řádku DP. Děkuji

Dobrý den, před více jak sedmi lety jsem koupil…

Dobrý den, před více jak sedmi lety jsem koupil podíl z nemovitosti (byt) prostřednictvím realitní kanceláře. Nyní jsem obdržel od finančního úřadu výzvu k zaplacení daňového nedoplatku ručitelem. Vím, že jsem ze zákona ručitel a musím zaplatit. Již jednou jsem se Vás ptal a mimo jiné jsem chtěl od Vás vědět, kde se dozvím, jak se postupovalo ve vymáhání na dlužníkovi a proč vymáhání selhalo. Sdělil jste mi, že do patřičných spisů mohu nahlédnout na příslušném FÚ. Tam se mi ale bohužel ?vysmáli?, že nejsem zúčastněná osoba exekučního řízení a že jsou vázáni mlčením. Dále jsem chtěl vědět, jaká je promlčecí doba zaplacení nedoplatku. Odpověděl jste, že obecně pouze lhůta pro vyměření daně je 3 roky od konce zdaňovacího období, v němž vznikla povinnost podat přiznání. Tu lze však právními úkony prodlužovat, ale nejdéle na 10 let od konce zdaňovacího období, v němž vznikla povinnost podat přiznání. Jak se tedy dozvím, jestli si náhodou FÚ až po sedmi letech nevzpomněl na nedoplatek daně a po tu dobu nečinil žádné kroky k prodlužování promlčecí doby? V tom případě by nedoplatek musel být již dávno promlčen. Jak se to tedy mám dozvědět, když FÚ mi k tomu nechce nic víc říct? Děkuji za odpověď.

Otec (bývalý manžel) prodal synovi nepojízdné…

Otec (bývalý manžel) prodal synovi nepojízdné auto. Smlouvu o prodeji sepsali zhruba před 2 měsíci. Syn auto zprovoznil a nyní ho chce na sebe přepsat. Mezitím bývalý manžel dostal exekuci na plat i majetek. Je možné auto přepsat bez rizika, že ho exekutor synovi zabaví, případně další osobě, kdyby syn auto prodal?

Dobrý den, dotaz: Jsme česká firma (plátce DPH)…

Dobrý den, dotaz: Jsme česká firma (plátce DPH) která poskytla polskému odběrateli (registrovanému k DPH v PL) službu v ČR - jako je foliovani a personifikace tiskopisů, které si polský odběratel přivezl i odvezl do polské republiky. Podle paragrafu 10 ods. 5 jsme vystavili fakturu bez DPH, uvedli povinnost polskému platci odvést DPH v Polsku, jedná se o práci na movité věci. Je náš postup správný ? Děkuji.

dobrý den prosím o radu: vlastním os. vůz s…

dobrý den prosím o radu: vlastním os. vůz s úpravou M1 (lehký montážní). kde jsem dostal vrácené DPH. Tato kategorie byla zrušena a nahrazena N1 (nákladní). Při prodeji vozu M1 odvádím DPH a kupec si toto nárokuje nebo tato kategorie je definitivně zrušena a DPH se jí již více netýká tak jako u běžného osobního vozu? Děkuji

Moji již mnoho let rozvedení rodiče už mají každý…

Moji již mnoho let rozvedení rodiče už mají každý nového manžela(manželku) ale stále vlastní rekreační chatu spolu - neprovedli majetkové vyrovnání. Teď chtějí chatu darovat nám dvěma dětem kteří jsme také už oba ženatí, nebo počkat až na dědické řízení jednoho z nich. Domnívám se že když by došlo až na dědické řízení, stali by se spolumajiteli chaty také jejich i naši současní manželé. Je to tak? Má opravdu výhodu ve výši daně čekat místo darování na dědictví? Otcova nová manželka má tři děti a 3 vnoučata, vztahoval by se podíl na nemovitosti i na ně? Jak upravit v případné darovací smlouvě aby byl dar pouze náš (dvou sourozenců) a nepatřil zároveň i našim manželům? děkuji

Dobrý den. V roce 2002 k 31.10. jsem ukončila…

Dobrý den. V roce 2002 k 31.10. jsem ukončila pracovní poměr a pak odcestovala do USA na 13 měsíců a po tuto dobu jsem si neplatila sociální a zdravotní pojištění. Od prosince 2003 jsem byla vedena na pracovním úřadě. Chtěla jsem se zeptat, zda jsem měla/mám podat daňové přiznání za rok 2002 a 2003. Děkuji.

Dobrý den, v březnu tohoto roku jsem podala na…

Dobrý den, v březnu tohoto roku jsem podala na FÚ daňové přiznání (darovací daň) s tím, že mě dle právníka měl FÚ kontaktovat s vyměřením částky a termínem uhrazení. Toto se však do dneška (19/09/05) nestalo. Prosím, poraďte mi, jak bych měla dále postupovat, abych se nedostala do konfliktu se zákonem. Bohužel mě nenapadlo si nechat potvrdit kopii daňového přiznání, daňové přiznání jsem předávala osobně na podatelně, tak by mě nenapadlo, že by se mohlo například někde "ztratit". Předem děkuji za odpověď

Prosím o radu. K 1.9.2005 začala dcera podnikat,…

Prosím o radu. K 1.9.2005 začala dcera podnikat, jelikož nemá potřebnou praxi musí mít po dobu tří let odborného zástupce. Mezi dcerou a odborným zástupcem tudíž vzniká pracovně právní vtah - zřejmě se bude jednat o smlouvu o pracovní činnosti. Jestliže bude dcera svému zástupci vyplácet odměnu za výkon odborného zástupu musí ona odměnu zdanit a daň odvést, nebo odměnu zdaní odborný zástupce ve svém daňovém přiznání (jedná se totiž taktéž o podnikatele)? Takováto odměna musí být vyplácena měsíčně, nebo je možno stanovit např. čtvrtletní odměnu? Děkuji

Zdravím. děkuji za zodpovězení dotazu ohledně…

Zdravím. děkuji za zodpovězení dotazu ohledně odpisu vozu zařazeného do kategorie N1 - odpisová skupina a. Ještě jeden dotaz. Mohu u tohoto odpisování použít zrachlený odpis? Podle vzorce stanoveného zákonem mi vychází, že v roce pořízení vozu mohu odečíst polovinu. Použila jsem vzrores dle zákona o dani z příjmu §29 ZCkrát2 lomeno koeficient4-olet odpisování, Je tento výpočet správný. Děkuji

Dobrý den, jsem zaměstnanec a mám další příjem z…

Dobrý den, jsem zaměstnanec a mám další příjem z pronájmu bytu. Lze do daňových nákladů zahrnout poplatek družstvu za převod bytu do osobního vlastnictví? Děkuji.

Dobrý den, prosím, jaký text má být uveden na …

Dobrý den, prosím, jaký text má být uveden na faktuře při dodání zboží plátci v EU. Je možno uvést: Dle zákona 235/2004 Sb. § 64, odst. 1 - osvobození při dodání zboží. DPH má povinnost přiznat a zaplatit odběratel. Nebo je nutný ještě odkaz na § 108 - Osoby povinné přiznat a zaplatit daň - a který odstavec? Děkuji a přeji pěkný den.

Dobrý den, mám dotaz ohledně daně z převodu…

Dobrý den, mám dotaz ohledně daně z převodu nemovitosti a daně z nemovitosti. Před 7 lety jsem od známého koupila dům. Dohodli jsme se na podmínce, že daň z přev.nem. uhradím já a po vyřízení tohoto mi odprodá i další dvě parcely (přístupová cesta). Takto vše proběhlo. Avšak jsem zapomněla podat obě daňová piznání i k těmto dalším dvěma parcelám. Vím, neomluvitelné. Ale teď po 7 letech jsem si to při třídění dokumentů uvědomila a nevím jak to napravit. Obávám se, že mi vyměří velké penále, jak za nepodání přiznání, tak za neplacení daně z nemovitosti za dvě parcely 7 let zpětně. Poraďte mi prosím. Díky

Dobry den, chceme s manzelkou stavet rodinny dum…

Dobry den, chceme s manzelkou stavet rodinny dum. Cast nakladu chceme splacet pomoci hypoteky. Dale jsme se dohodli s matkou me manzelky, ze nam pomuze nasledujicim zpusobem: Matka manzelky si vezme uver ze stavebniho sporeni, ktery bude pouzit na vystavbu naseho rodinneho domu (sporitelna nam potvrdila, ze to neni problem). Rucit se nebude nasim rodinnym domem, ale protoze vlastni byt v osobnim vlastnictvi, tak bude tento byt pouzit jako zastava. Vlastni splaceni uveru bude provadet matka me manzelky. A ted k otazce: Da se a kdo ma pravo v tomto pripade si snizovat zaklad dane? Pripominam, ze platbu bude provadet matka me manzelky, ale uver se bude cerpat na nas rodinny dum. Dekuji za odpoved.

Dobry den, mam dotaz jak zdanit prijem z…

Dobry den, mam dotaz jak zdanit prijem z privydelku k zamestnani: Vytvoril jsem www stranky. Na stranky jsem za ucelem privydelku umistil odkazy na nektere webhostingove firmy a tim jsem jim zprostredkoval zakazniky. Na provizich za ziskane zakazniky jsem od webhostingovych firem ziskal urcity prijem. Nejedna se o soustavnou cinnost, stranky funguji bez nejake vetsi udrzby, predpokladam tedy ze nejde o podnikani. Podle toho co jsem se docetl muzu bez nutnosti prijem zdanit, privydelat k zamestnani (HPP) 6 tis. rocne. Jakym zpusobem mam postupovat pri zdaneni pripadne vyssi castky ? Predem dekuji za odpoved.

Dobrý den. Ctěla bych se Vás zeptat na daň z…

Dobrý den. Ctěla bych se Vás zeptat na daň z prodeje nemovitosti. V roce 1990 jsme s manželem koupili rodinný domek. Každý jsme byli vlastníkem poloviny nemovitosti. V roce 1997 jsme se rozvedli (majetkově jsme se nevypořádali). Z domku jsem se později odstěhovala, trvalé bydliště jsem tam ale měla. Na začátku roku 2004 jsem si tam odhlásila trvalé bydliště. Teď 31.srpna 2005 jsme domek prodali , každý dostal polovinu z prodeje. Chtěla bych se zeptat, jakou daň musím zaplatit a do kdy? Slyšela jsem, že do 3 měsíců od prodeje, ale i že do 30 dnů. Předem Vám děkuji za odpověď a přeji krásný den.

Dobrý den, zakoupil jsem byt do osobního…

Dobrý den, zakoupil jsem byt do osobního vlastnictví (kupní smlouvu jsem již podepsal) a v kupní smlouvě je uvedeno že daň z převodu nemovitosti zaplatí prodávající, což je zcela v souladu se zákonem o dani z převodu nemovitosti. Velmi nerad bych se dočkal toho že prodávající ve lhůtě stanovené zákonem daň nezaplatí, což ale nelze vyloučit. Pokud tuto daň nezaplatí, tak se dle zákona stávám ručitelem a může po mě finanční úřad tuto daň vymáhat. Jakým způsobem tedy postupovat a zabránit situaci aby po mě finanční úřad vymáhal zaplacení daně z převodu nemovitosti když se ve smlouvě zavázal prodávající tuto daň uhradit? Děkuji za odpověď.

JAK JSOU DANENY KOMODITY? KDYZ OBCHODUJI S…

JAK JSOU DANENY KOMODITY? KDYZ OBCHODUJI S AMERICKYMI KOMODITAMI. KDE PLATIM DANE A KOLIK?

Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Mám přítele …

Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Mám přítele ,kterému jeho otec slibuje,že mu přepíše barák formou darovací smlouvy,ale zatím to neudělal.Nechal barák odhadnout a teď chce abychom začali barák předělávat ,ale k přepsání se nemá ,prý to není nutné .Napište mi prosím jak dlouho trvá odhad baráku,myslímsi totiž,že pokud na něm začneme pracovat a nebude přepsaný,bude se muset dělat nový odhad a tím se zvedne i darovací daň.Děkuji