FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, jsem pojišťovací agent.Z centrály…

Dobrý den, jsem pojišťovací agent.Z centrály jsem dostala finanční dotaci(za dobré výsledky) na koupi nového nootbooku.Jak mám tento příjem zaúčtovat?Jako příjem daňový či nedaňový.Děkuji

Dobrý den,mam malý dotaz.Manžel je majitelem domu…

Dobrý den,mam malý dotaz.Manžel je majitelem domu a chce část domu převést na mně.Jakou formou je nejvhodnější provést převod-darováním? V případě,že ano jaké poplatky a daně nás čekají?Budu platit poplatky a daně já jako obdarovaná a bude paltit také muj manžl jako dárce?Mám v tom trochu chaos, proto Vás prosím o upřesnění jak nejlépe postupovat. Velmi děkuji;o)

Dobrý den, dozvěděla jsem se, že při…

Dobrý den, dozvěděla jsem se, že při přívýdělku (při mateřské dovolené) si můžu vydělat až 6000,- Kč ročně, aniž bych musela mít na danou činnost živnostenský list. Potřebovala bych zjistit, zda to platí i v případě, že již živnostenský list mám, ale na jinou činnost, než je nabízená možnost přívýdělku. Nebo si musím zřídit další živnostenský list na druhou činnost, i když výdělek z ní bude nižší než 6000,- Kč za rok? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den. Osoba provozuje ke své živnosti malou…

Dobrý den. Osoba provozuje ke své živnosti malou vodní elektrárnu-je spolumajitel. Každý elektrárnám fakturuje svoji polovinu. Dosud nebyl ani jeden plátce DPH. Nyní by se měl jeden z nich stát plátcem a FÚ mu tvrdí, že nelze aby jeden byl plátce a druhý ne./Elektrárny nic proti tomu nenamítají/. Nejsou žádné sdružení, pouze každý majetí polovinu a polovinu si fakturuje.Je nějaké schůdné řešení, krom toho, že mu na FÚ poradili aby svůj díl druhému odprodal? Děkuji za odpověď.

Stavební firma prodává stevební pozemek. Jaká je…

Stavební firma prodává stevební pozemek. Jaká je sezba DPH? Děkuji

chtěla bych se zeptat, zda se dá někde na…

chtěla bych se zeptat, zda se dá někde na internetu najít

pěkný den, mám dotaz ohledně daně z nemovitosti.…

pěkný den, mám dotaz ohledně daně z nemovitosti. už ted vím,že jsem asi hřešila. Před 3 lety mi otec daroval polovinu RD,dan darovací jsem řádně zaplatila a nemovitost byla v katastru na mě přepsána. Daň z nemovitosti ovšem přišla klasicky složenkou z FU na otcovo jméno- tu jsem také zaplatila . Nyní je otec 2 roky po smrti a já stále platím daň, které byla kdysi vyměřena. Jak mám ted postupovat?Musím provést nové danové přiznání nebo je možné jen pořádat o zmenu jména plátce? Děkuji za odpověď

Dobrý den! Od slovenské firmy, která je plátce…

Dobrý den! Od slovenské firmy, která je plátce DPH na Slovensku jsem obržel fakturu za zhotovení seznamu lékáren na Slovensku. Částka je uvedena bez DPH. Jsem povinnen DPH odvést v ČR? Naše firma je plátcem DPH v ČR. Děkuji za odpověď. Petr.

V jedné z Vašich odpovědi ze dne 5.10.2004 11…

V jedné z Vašich odpovědi ze dne 5.10.2004 11.59h uvádíte, že při vložení nemovitosti do obchodního majetku OSVČ je nutno nejen změnit v katastru nemovitostí rodné číslo na IČO, ale zaplatit i daň z převodu nemovitostí. Není mi ale jasné, proč by měla být tato daň z převodu placena (na základě jakého paragrafu) , vždyť k žádnému převodu mezi různými vlastníky nedochází, pořád jde o tutéž fyzickou osobu, ať je to fyzická osoba občan nebo fyzická osoba OSVČ.

Dobrý den,mám následující dotaz : jako…

Dobrý den,mám následující dotaz : jako zaměstnanec bych měl důchod z dlouholeté průměrné mzdy 25.000,- hrubého.Kolik jako OSVČ musím měsíčně ( příp. ročně) platit na důchodové pojištění,abych měl stejný důchod ? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o základní info o DPH. Kdy se…

Dobrý den, prosím o základní info o DPH. Kdy se musím k DPH přihlásit, kolik času mám od překročení milionu. Děkuji.

Manželky rodiče darovali manželce rodinný dům,…

Manželky rodiče darovali manželce rodinný dům, který jsme následně zahrnuly do SJM. Součástí darování byla i ustní dohoda, že polovinu hodnoty domu vyplatíme manželčině sestře. Bylo to poněkud nešťastné řešení, ale bylo to přání rodičů. InNyní jsme uzavřeli Dohodu o majtkovém vypořádání, kde se praví, že na základě daru jsme povinni vyplatit částku 800 tis. Kč manželčině sestře. Na toto "majetkové vypořádání jsme získali hypotéku (částka hypotéky je vyšší o částku oprav RD). Prosím o sdělení, jakou daň v tomto případě bude platit manželčina sestra (darovací? II. skupina) a zda úroky hypotéky můžeme uplatnit v dani z příjmů. Pokud lze získat závazné stanovisko, samozřejmě zapltím úhradu za poradenství. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ráda bych věděla jak je to dnes s DPH,…

Dobrý den, ráda bych věděla jak je to dnes s DPH, když jako neplátce, soukromá osoba koupím např. PC v Německu(od neplátce x od plátce)je-li v tom rozdíl.A nebo mám - li DIČ? a nakoupím od neplátce či plátce.

Dobrý den, hned zpočátku chci upozornit, že žádám…

Dobrý den, hned zpočátku chci upozornit, že žádám o radu bezplatnou, pokud by se jednalo o radu placenou sdělte mi, prosím, nejprve částku za kterou by byla rada poskytnuta. Dotaz: zdanění příjmů cizinců V naší české firmě poskytuje rezident SRN (německá firma) služby dle smlouvy o technickém poradenství a zajištění kvality. Je v pořádku, že faktury vystavené německou firmou za služby provedené na územé ČR vystavuje německá firma bez DPH? A podléhají tyto zdroje příjmů německé firmy srážkové dani? Pokud ano, kolik procent? A pokud u výrobků námi vyrobených a vyvezených do SRN dojde k reklamaci, jsou opravy provedeny, z důvodu úspory transportních nákladů, na území SRN třetí firmou. Je v pořádku, že nám tato třetí firma fakturuje s DPH? Předem děkuji za odpověď . Spozdravem

Dobrý den, vedeme daňovou evidenci, mohl byste mi…

Dobrý den, vedeme daňovou evidenci, mohl byste mi laskavě říci: 1. jestli se příjmy za patent započítávají do základu na zdravotní a soc. pojištění? 2. má ztráta z loňského roku vliv na výpočet základu pro zdrav. a soc. pojištění? 3. Jak mam rozumět zákonu o dani z příjmu, § 32a - Odpisy nehmotného majetku? Znamená to, že jako OSVČ nemohu dopisovat software, když nevedu účetnictví? Druhý výklad je, že mohu odpisovat zřizovací výdaje, nehmotné výsledky výzkumu a vývoje, software, ale ne jiný majetek, který je veden v účetnictví jako nehmotný majetek (vymezený zvláštním právním předpisem ...) Jako OSVČ mám a vyvíjím vlastní software, který hodlám dále prodávat. Mohu ho tedy odpisovat? Jakým způsobem se dá ocenit? Děkuji.

V dřívějších odpovědích poradenství se vždy…

V dřívějších odpovědích poradenství se vždy uvádělo, že vložení nemovitosti do obchodního majetku OSVČ se provede pouze a jen tím, že se o této nemovitosti začne účtovat. Nyní se ale z vašich odpovědí dozvídám, že je ještě navíc nutné mít nemovitost zapsánu v KN na IČO a zaplatit státu daň z převodu nemovitostí. Takže jak to tedy je?

Ve sdružení je spolu matka se synem, majitelem…

Ve sdružení je spolu matka se synem, majitelem provozní budovy /prodejna, hospoda/ je syn, provozní budova není převedena do podnikání, je majetkem syna, který se sdružením, byť je i členem, uzavřel nájemní smlouvu ve výši Kč 30.000,- za rok. Mohu zúčtovat tento nájem v celkové výši do nákladů v daňové evidenci a v ročním přiznání dělit na 50% tento nájem s ostatními náklady mezi matku a syna. Nájemné v celkové výši Kč 30.000 je v příjmu v přiznání fyz. osob § 9 zákona spolu s výdaji dle téhož §. Děkuji za odpověď

Zdravím Vás.Prosím o radu jakým způsobem mám…

Zdravím Vás.Prosím o radu jakým způsobem mám účtovat úvěr do PU.Jsme spol.sr.o.plátci DPH.Nic takového jsem nikdy neúčtoval.jaký je rozdíl mezi krátkodobým a dlouhodobým úvěrem.Děkuji.

dobrý den, zemřela mi matka a jsem nyní jediný…

dobrý den, zemřela mi matka a jsem nyní jediný přímý příbuzný, pak jsou zde ještě 2 děti mého zemřelého bratra, otec je již také mrtev. Je zde můj manžel a moje švagrová. Nežily jsme v jednom městě. Jakým způsobem mohu zjistit hodnotu pozůstalého majetku, když se matka za svého života se mnou o tom odmítala bavit, nesepsala závěť a maximálně se orientovala na rodinu mého bratra. Jaké jsou nároky moje a nároky ostatních ze zákona a jaký bude další postup? Po smrti otce vše zůstalo matce. Děkuji za odpověď.

U několika zaměstnavatelů jsem si vydělával v…

U několika zaměstnavatelů jsem si vydělával v letošním roce na DPP, u jednoho z nich jsem podepsal prohlášení k dani. Přesto celková částka výdělku nepřesáhla základní daňový odpočet. Mohu si nechat přeplatek nějakým způsobem vrátit?