FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den. Manželka je na mateřské dovolené a zároveň by chtěla mít živnostenský list. Musí si poté sama platit sociální a zdravotní pojištění?
Dobrý den. Chci koupit na splátky upgrade SW v ceně 63 000Kč. První splátka 30% a 12 splátek zbytek + navýšení. Vedu daňovou evidenci a nejsem plátce DPH. Mohu jednotlivé splátky dávat v daň. evidenci rovnou do nákladů? Jak musím evidovat daň. evidenci tento nehmotný majetek_? Děkuji
Dobrý den, ještě k mému dotazu prosím o sdělení, zda nemusím mít na pronájem mostu živnostenský list a zda se nemusí účtovat DPH. Pronájem jsem dosud účtoval jako FO. Děkuji "Dotaz: Dobrý den. Mám pronajatý most, který dále pronajímám pro umístění reklam. Mohu tyto příjmy danit jako příjem z pronájmu paragraf 9 a uplatňovat paušální náklady? Dosud jsem to tak dělal.Děkuji"
Dobrý den. Prosím Vás o zodpovězení následující otázky, týkající se poplatků za právní služby a soudních poplatků. Jsem plátce DPH, vedu DE. Moje firma má v Německu spor s dlužníkem. Jsem nucena vymáhat pohledávku soudní cestou, prostřednictvím zahraničního právního zástupce. Tento bude za svoje služby po mojí firmě požadovat odměnu. Dále bude nutné uhradit soudní poplatky. Jsou tyto dva náklady daňově uznatelnými výdaji ? Za Vaši odpověď předem děkuji.
Vážení obchodní přátelé , n avinařském serveru jsem se dočetl , že příjmy z prodeje archivního vína nepodléhají dani z příjmu.Např.v roce 2005 zakoupím mladé víno za cca 1000,-Kč a po 15 letech je prodám za cca 20.000,-Kč.Jsem povinen danit? Děkuji
Dobrý den! Jsem OSVČ, používám osobní automobil, pokud si budu účtovat náhrady za použití vozidla, mohu současně uplatnit jako cestovní náklady jízdenky (autobus,MHD)? K části klientů (Praha) jezdím MHD. Děkuji!
Dobrý den. Osoba provozuje ke své živnosti malou vodní elektrárnu-je spolumajitel. Každý elektrárnám fakturuje svoji polovinu. Dosud nebyl ani jeden plátce DPH. Nyní by se měl jeden z nich stát plátcem a FÚ mu tvrdí, že nelze aby jeden byl plátce a druhý ne./Elektrárny nic proti tomu nenamítají/. Nejsou žádné sdružení, pouze každý majetí polovinu a polovinu si fakturuje.Je nějaké schůdné řešení, krom toho, že mu na FÚ poradili aby svůj díl druhému odprodal? Děkuji za odpověď.
Jsem studentka VŠ a o prázdninách jsem si přivydělávala na brigádě.Agentura, u které jsem byla zaměstnaná za mě odvádí daně (smlouva-dohoda o provedení práce) a tak mi byla z výplaty ztržena určitá částka. V agentuře mi bylo řečeno, že si můžu požádat o vrácení daní.Chci se zeptat, je-li to opravdu možné, co k tomu potřebuji, popř. jaký formulář mám vyplnit.Předem děkuji za odpověď.
Dostali jsme z DE fakturu za ubytování.Fakturu jsme zaúčtovali s vratnou DPH a protože zde bylo vyčísleno i ubytování cizího pracovníka refakturovali jsme poměrnou část nákladů za tohoto pracovníka a.s.,které tento pracovník náležel.Vzniká v tento okamžik zdanitelné plnění za refakturaci a jsme povinni toto plnění na výstupu odvést?Všechny zúčastněné strany jsou plátci DPH.Děkuji.
Dobrý den. Mám pronajatý most, který dále pronajímám pro umístění reklam. Mohu tyto příjmy danit jako příjem z pronájmu paragraf 9 a uplatňovat paušální náklady? Dosud jsem to tak dělal.Děkuji
Ad prodej družstevního bytu: Děkuji za odpověď . V RK mi radí, abych peníze z prodeje družstevního podílu investovala do jiného bytu, že je pak příjem osvobozen od daně z příjmu. Je to pravda? Jaké podmínky musím případně splnit? Kde je najdu? Děkuji. Kdybych se rozhodla, že na to prodám také chatu, kterou jsem před časem koupila, mohu proti zvýšení ceny uplatnit náklady, kterými jsem chatu zhodnotila? Jde mi o rozdíl v ceně, za kterou jsem chatu koupila a za kterou ji případně prodám, a jeho zdanění. Děkuji.
Vazeni, Pracuji momentalne v zahranici a proto se chci zeptat, jak je to se zdanenim prijmu, ktery jsem vydelala v zahranici, ale byla dan. residentem v CR. Do Irska jsem prijela min. rok v rijnu a zacala pracovat. Nedanili mi prijem - ted jsem zjistila, ze mi mel byt zdanen v CR a tak se chci zeptat, jestli musim podat dan. priznani ted - asi co nejdrive, protoze lhuta 31.3.05 uz byla a nebo to jde udelat az se zase vratim do CR... Co k tomu danovemu priznani potrebuju - byla jsem az do konce roku 2004 student a pracovala jsem v Cechach na 3 mesice u Bosche, tam mi prijem danili. Nevim, jestli treba nemuzu dolozit je prijem ze zahranici, nebo musim podat danovy priznani za cely rok. Dekuji moc za odpoved a pokud budete potrebovat jeste nejake doplnujici udaje, nevahejte se obratit na uvedeny email.
fyzická osoba, hlavní činnost dovoz zahraniční literatury, kdy se stávám plátcem DPH?, pokud nesplňuji hranici, mohu se i tak stát plátcem DPH?
dobrý den. vlastním indexové akcie obchodované v USA, příslušné právní předpisy jsem nastudoval, mám však jeden praktický dotaz. Jak prokážu při podání daňového přiznání na FÚ, že daň z dividendy byla již sražena u zdroje, t.j. v USA, a tudíž nárokovat její prominutí v ČR? Stačí výpis transakcí od tuzemského brokera, kde je toto zdanění uvedeno?
Dobrý den,prosím o zodpovězení na otázku,kolik si mužu vydělat za (měsíc a také celkově za rok) hrubého, aby to nemusel přiznávát ke zdanění.(Jsem rentista pobíram rentu a toho času jsem v evidenci na ÚP,jako uchazeč o zaměstnání a teď jsem podepsal dohodu o provedení práce s jiným zaměstnavatelem. A ještě bych prosil vysvětlit ,jakým způsobem se budou dokládat příjmy při uplatnění společného zdanění manželů(tzn.já budu dokládat můj příjem zaměstnavateli od manželky a naopak?Děkuji za odpovědi přejí hezký den.
Pani A prodala v roce 2003 panu B garaz do osobniho vlastnictvi. Do dnesni doby nezaplatila dan z prevodu nemovitosti. Jako rucitel je zde pan B(jestli to chapu dobre) a ruci tedy za zaplaceni teto dane. Ten vsak zatim za pani A dan take nezaplatil. Dan tudiz neni do dnesniho dne zaplacena. V roce 2005 prodal pan B tuto garaz panu C. Dotaz: Prechazi na pana C tedy i povinnost zaplatit dan z prevodu nemovitosti, ktera zustava jeste po pani A? Nemam na mysli dan z prevodu nemovitosti, ktera vznikne prodejem od pana B na pana C, ale jeste tu pri prodeji od pani A na pan B. Predem dekuji za odpoved
Dobrý den, jsem zaměstnancem, za kterého platí veškeré pojištění apod. zaměstnavatel. Mimo tento příjem mám příjem z pronájmu nemovitostí, který daním dle §9. Nyní jsme s manželkou nabyly další nemovitost jako SJM. a) může tuto nemovitost pronajímat a danit ona? b) pokud se bude jednat o jednorázové krátkodobé pronájmy (cca týdenní) mění to nějak situaci? Je potřeba na tuto činnost živnostenský list? c) může osoba bez živn. listu vystavovat na tyto pronájmy klasickou fakturu, kde nebude uvedeno žádné IĆO? Děkuji za opověď
Dobrý den. Prodal jsem byt v os. vlastnictví. Vlastnil jsem ho 4 roky, před prodejem jsem neměl v bytě 2 roky trvalé bydliště . Byl jsem nucen prodat tento byt a za peníze z prodeje koupil synovi z 1. manželství jiný byt v jiném městě. V r. 2000 jsme s manželkou koupili rod. dům na kterém provádíme opravy a renovaci,zařizovali nábytkem ,.... Je možné odečíst náklady na tento rodinný dům při rekontrukci, nákupu nábytku,... při přizníní daně z příjmu za byt? Pořízení bytu, bydlení synovi , nebo darování finanční částky na tuto koupi je osvobození od daně? Je ještě jiné řešení? Předem děkuji za odpověď
Potřebuji vědět, jaké účetnictví musíme vést při občanském sdružení( neziskovka ) ,jestli stačí jen jednoduché. A jestli můžeme vybírat vstupné na svých akcích např. karnevaly.Děkuji
Dobrý den, budeme převádět část pozemku na souseda a zároveň s tím zřizovat i věcné břemeno pro nás na přejezd přes tento pozemek. Jak je to s daní?Platí se za pozemek i břemeno, jedná-li se o jednu smlouvu?Jakou formou převézt pozemek, aby daň byla co nejnižší?Platí obecně, že se u břemene odvádí vždy nějaké procento z jeho ceny?Děkuji.