FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

vyúčtování daně

Dobrý den, prosím o informaci, zda je nutné podat "Vyúčtování daně z příjmu ze závislé činnosti" za rok 2012 pouze elektronicky, v případě, že jsme PO a jedná se pouze o odměnu vyplacenou 1x za rok jednatelům. Je správný následujicí postup?: Jednatelé zárověň společníci si vyplatí 1x za rok odměnu ve výši 2400 Kč, z té odvedou zdravotní pojištění a daň. Na FU (a zdravotní pojišťovnu) dáváme pouze přihlášení a zároveň odhlášení na jeden měsíc v roce, kdy je odměna vyplácena. Po skončení roku dáváme na FU Vyúčtování daně z příjmu ze závislé činosti. Je to správně? Neopomněli jsme něco? Moc děkuji!

sleva na dítě

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. 7.7.2012 se mi narodil syn a ve vyúčtování dani za rok 2012 mám do řádku 5.oddílu napsat počet měsíců o údajech o vyživovaných dětech 6měsíců (tudíž počítat i ten měsíc co se už narodil nebo jen 5? děkuji za odpověď v pokynech jsem to nenašla

podání přiznání

V roce 2012 jsem byl zaměstnán do konce dubna u jednoho zaměstnavatele, do konce června u dalšího zaměstnavatele. Od července pobírám podporu v nezaměstnanosti. U posledního zaměstnavatele jsem podepsal Prohlášení poplatníka. Kdo má povinnost podat daňové přiznání z příjmu, já nebo poslední zaměstnavatel. Evidují se v přiznání i celkové dávky v nezaměstnanosti ? Děkuji

podání přiznání, sleva na poplatníka

Dobrý den, mám dva dotazy, za sebe a za přítele. Za rok 2012 jsem byla téměř za měsíce nezaměstnána, ale stále student, počítá se sleva na dani na poplatníka za celý rok? Přítel byl zaměstnán do konce května, ale byl na neplacené dovolené. Je též OSVČ, ale bez příjmu, když byl na ÚP, měl živnostenské oprávnění přerušeno. Musí podávat daňové přiznání? Děkuji.

sleva na manželku

Dobrý den prosim měla bych menší dotaz na zdanění manželky.s manželem jsem ve společné domácnosti už rok ale manžele 2 měsíce máme společnou dceru které je 5 měsíců.Manžela měsíční příjem hrubý je 15300 a já budu od března na rodičovské dovolené. Chci se zeptat zda si mě manžel může "zdanit" a nebo od kdy a kam se případně obrátit. Velice Vám děkuju za jakoukoliv radu... s pozdravem S.

sazba daně na opravném dokladu

Dobrý den, někteří naši odběratelé mají nárok na bonusy z vyfakturovaného zboží tzn.že vystavujeme opravný daňový doklad na určitou částku. Jelikož došlo ke změně sazeb DPH je možné vystavit ODD v roce 2013 s novou sazbou daně na bonus za loňský rok tj.2012. Děkuji za odpověď

odpočet úroků z úvěru u chaty

Dobrý den, koupili jsme si malý baráček v zahrádkářské osadě. Baráček není v katastru jako k trvalému bydlení, ale pouze k rekreaci. Na baráček má přítel hypotéku a teď mu přišel výpis úroků z hypotéky, atd. Chtěla jsem se zeptat, zda je možné i v tomto případě hypotéku odečíst z daní? Mzdová účetní v práci příteli oznámila, že s přihlédnutím k faktu, že dům není uvedený v katastrálním úřadu, mu tuto slevu neuplatní. Mnohokrát děkuji Anna Hronová 736787224

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, vlastním rodinný dům, který jsem rekonstruoval. Stavební povolení bylo vydáno v r. 2003 a bylo poté prodlouženo do roku 2012. V roce 2011 jsem uzavřel hypoteční smlouvu na rekonstrukci tohoto RD a rekonstrukci prostřednictvím stavební firmy provedl (dokončeno 12/2011). Souhlas s užíváním stavby ("kolaudace") mi byl vydán dne 25. 5.2012. Mohu za rok 2012 uplatnit odpočet úroků z hypotečního úvěru nebo to budu moci udělat až za rok 2013? Dům vlastním od roku 2000 a užívám ho pro bytové účely od roku 2006. Děkuji za odpověď Petr Šťastný petrstastny@volny.cz

podání přiznání

Dobrý den, v prosinci 2011 došlo k darování stavebního pozemku mezi strýcem a synovcem. Byla sepsána darovací smlouva, s tím že osoby patří do II. skupiny a tedy se nemusí platit darovací daň. Smlouva byla sepsána s pomocí právníka, vše bylo ověřeno katastrálním úřadem, veškeré poplatky byly zaplaceny, byla odvedena daň z nemovitosti. Ovšem nyní v lednu 2013 chtějí z finančního úřadu nějaký důkaz, že se jedná o pokrevní příbuzné. A to strýc a synovec nejsou pokrevní příbuzní, to jsme nevěděli že do II. skupiny se řadí pouze pokrevní strýcové. Chtěla jsem se zeptat jaký bude teď postup, samozřejmě jsme ochotní darovací daň zaplatit, ovšem obáváme se nějakých sankcí a pokut. Za tu dobu by se úrok z prodlení vyšplhal na miliony. Nebo tato smlouva bude anulována a bude muset být sepsána nová? Prosím za radu co teď vůbec udělat. Děkuji

výklad pojmu

Hezký den, chtěl bych se zeptat co přesně znamená pojem používaný v amerických kupních smlouvách: State Tax Resale Certificate a Federal Tax ID a D&B,jestli ho lze vyčíst z živnostenského listu. Moc děkuji za odpověď.

osvobození od daně

Dobrý den, měla bych prosbu o radu, týkající se trošku specifického převodu bytů a s tím související daně z převodu nemovitostí. Jedná se o převod bytů ze s.r.o., které bylo zřízeno pouze za účelem koupě domu v rámci převodů bytů a domů z majetku města. Dočetla jsem se, že by tyto byty něměly být převáděny do SJM (i když v době vstupu jednoho z manželů jako společníka s.r.o. bylo manželství uzavřené), ale pouze do vlastnictví nájemce - společníka s.r.o. Domnívám se, že jinak by to naráželo na osvobození od daně z převodu nemovitostí dle zákona o trojdani: (6) Od daně darovací a daně z převodu nemovitostí jsou osvobozeny: i) převody bytů a garáží z vlastnictví právnické osoby, vzniklé za účelem, aby se stala vlastníkem budovy, do vlastnictví fyzických osob - nájemců převáděných bytů a garáží, kteří jsou členy nebo společníky této právnické osoby, pokud se fyzické osoby nebo jejich právní předchůdci podíleli svými peněžními prostředky a jinými penězi ocenitelnými hodnotami na pořízení budovy. Členem neboli společníkem je v tomto konkrétním případě vždy jen jeden z manželů. Předem děkuji za odpověď.

odpisy auta

Dobrý den, mám dotaz ohledně odpisu osobního vozidla.Podnikatel koupil auto, splácího ho jako spotřebitelský úvěr, platí silniční daň, vložil ho do podnikání v lednu 2012(částkou první splátky, 130tis a odečet si DPH), vůz bude doplacen v roce 2014, v TP je zapsán jako majitel vozidla.může si již za rok 2012 odepisovat odpisy do nákladů nebo až splatí majetek, tj. v r. 2014.Myslím si, že ano, protože to není leasing a je zapsán v TP jako majitel. S tím souvisí, zda máme odpisy vypočítat s celkové částky vozidlo nebo zatím jen z částek zaplacených. velice děkuji za odpověď.

odčitatelné položky

Dobrý den, mám úvěr ze stavebního spoření, životní pojištění a hypotéku. Pracovala jsem od půlky dubna do konce září a nyní jsem na mateřské dovolené. V hypotéce je veden jako spoludlužník i můj partner, který pracoval celý rok. Chtěla bych se zeptat zda je výhodnější si úroky ze stavebního spoření, hypotéky a životní pojištění uplatnit ve svém daňovém přiznání nebo aby si hypotéku uplatnil partner. Čisté příjmy máme za měsíc každý cca 17000,-. Moc děkuji za odpověď

sleva na manželku

Dobrý den, rád bych se zeptal, jestli i za rok 2012 si mohu odečíst z daní slevu na manželku, v případě, že pobírala pouze rodičovský příspěvek od státu. Děkuji Pavel Manhalter

pořízení auta z EU

V rámci novely o DPH 2013 bych se chtěl zeptat na uplatnění osvobození DPH při nákupu ojetého vozu v Německu. Můžu jako právnická osoba nakoupit v Německu ojetý vůz (do 10tis. km, r.v.2012) bez DPH a v ČR už DPH neplatit (takže bych si ho už neodepisoval)? Děkuji Vám za odpověď.

odpočet úroků z úvěru manželem

Jsem majitelka bytu,na jehoz koupi jsem si brala hypoteku. Kazdorocne jsem uplatnovala odecet uroku z dane z prijmu FO. Za lonsky rok nemam zadny prijem,jelikoz jsem na materske resp.rodicovske dovolene. Muj manzel je u hypoteky veden jako spoludluznik,ale neni spoluvlastnikem bytu. Zajimalo by me,zda je mozne a za jakych podminek,aby si uroky z hypoteky odecetl z dani manzel. Dekuji

nájem bytu

Dobrý večer, lze dát do nákladů nájem domu nebo bytu ve městě kde mám obchod? Potřebuji ubytovat zaměstnance který prodává ve zmíněné prodejně.

pojistné na SP a ZP

Dobrý den, chtěl bych se stát OSVČ s hlavní činností. Podle nové vyhlášky, bych měl platit měsíčně min. zálohu na sociální pojištění ve vyšší 1890 Kč a na zdravotní pojištění ve vyšší 1748 Kč, tj. celkem 3638 Kč měsíčně. Má otázka zní: V případě, že by došlo k minimálnímu nebo nulovému zisku během roku 2013, bylo by mi z těchto záloh něco vraceno v roce 2014? Děkuji moc. Salah

sleva na manželku

Dobrý den. Je možné uplatnit slevu na manželku, která pobírala v roce 2012 pouze rodičovský příspěvek, když jsme v lednu 2012 prodali byt, ve kterém jsme měli trvalé bydliště od roku 2008 a každý jsme vlastnil 1/2 (kupovali jsme jej před svatbou - nebyl SJM) Děkuji za odpověď

sleva na dítě

Dobrý den, mám dotaz ohledně uplatnění slevy na dítě. Jsem na mateřské druhým rokem. S otcem své dcery se nestýkám, nebydlí s námi, ani není uveden na rodném listě. Může si uplatnit odpočet na mou dceru můj otec, u kterého bydlíme, sdílíme společnou domácnost a jsem zde já i dcera trvale přihlášeny. Jaké doklady je k tomu třeba předložit? Děkuji za odpověď. Jana