FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den! Jsem zaměstnán na hlavní pracovní poměr. Kromě toho budu mít živnostenský list. Budu platit sociální a zdravotní pojištění ze živnostenského podnikání? Od jaké částky ( tj. příjmů, které získám podnikáním), jsem povinen podat daňové přiznání? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, je nutné doložit při přiznání k dani darovací znalecký posudek,jestliže je předmětem bezplatný převod vlastnického práva k bytové jednotce ? (příbuzenský vztah je otec-dcera) děkuji předem za odpověď
Daň darovací - zajímalo by mne, zda se z ceny darované nemovitosti pro výpočet daně dá odečíst cena věcného břemene. Jedná se o darování podílu bytu v ceně asi 350 000 Kč, věcné břemeno - doživotní bydlení dárců /babičky a dědy/ je stanoveno na 56 000 Kč.
Prerazeni drobneho majetku do osobniho uzivani Přeji hezký den, Chtěl bych Vás moc poprosit o radu. Od roku 2000 eviduji v Daňové evidenci (v knize drobného hmotného majetku) videorekordér v hodnotě 11000,- Kč, které jsem používal při podnikání. Jsem plátcem DPH. Nyní bych ho chtěl vyřadit z Daňové evidence - nejraději přeřazením do osobního užívání. Je nutné psát nějaký doklad, případně si ho odprodat za nějakou zůstatkovou cenu a jakou? Nebo jen stačí na PC v programu daňové evidence v knize drobného hmotného majetku u položky videorekordéru, zapsat datum a způsob vyřazení - přeřazení do osobního užívání? Předem Vám moc děkuji za odpověď. S pozdravem
Dobrý den, jsem student a začal jsem při škole od září pracovat na poloviční úvazek. Slyšel jsem, že by mi finanční úřad měl vrátit daň z příjmu fyzický osob, kterou za mě odvedl zaměstnavatel. Co vše k tomu potřebuji a do kdy musím podat žádost o vyučtování FÚ? Předem děkuji za odpověď.
Ráda bych se zeptala na následující: z podnikání OSVČ před 10 lety vznikly velké dluhy, které jsou postupně spláceny ze mzdy. Jak je možno tyto dluhy/platby daňově uplatnit? Jedná se přece o 2x daněné prostředky? Existuje u nás institut "osobní bankrot" jako v EU, který by tyto staré závazky, převyšující finanční schopnosti dlužníka mohl vyřešit? Velice děkuji za podpověď.
Dobrý den, můj otec podniká jako živnostník. Ze základu daně si odečítá částku, za to, že mne vyživuje na studiích. Chtěl bych si taky založit živnost, ale potřebuji vědět, jestli otec o možnost odečtu této částky nepříjde, případně zda si ji pohu také odečíst. Děkuji s pozdravem
Můj pronajímatel (obecní úřad) bytu mi přislíbil možnost odkoupení obecního bytu po 20 letech od kolaudace, a to za zůstatkovou cenu bytu (nebo účetní hodnotu? - nevím jak je to přesně formulováno). Potřebovala bych prosím zjistit alespoň přibližně, o jakou hodnotu by se jednalo. Náklady na pořízení půdní vestavby (bytu) činily cca 750 tis. Kč. Byt byl postaven- kolaudován v r. 2003- na budově, kde v přízemí je komenrční (obchod). Původní budova je asi z r. 1980. Dále mi paní účetní řekla, že byty nijak neodepisují, že se to ve státní správě nedělá... Jak tedy zjistí tu účetní hodnotu bytu? Je povinnost hodnotu bytu odepisovat? Nebo se jedná o technické zhodnocení celé budovy (včetně přízemí) a tedy hodnota i odpisy se počítají z celku? Moc děkuji za alespoň obecnou odpověď. Ves.
Dobrý den, mám následující problém. Můj otec tento rok odešel do starobního důchodu (důchod mu byl přiznán od 1. 1. 2005). Jeho celkový roční starobní důchod za rok 2005 bude cca 170.000,- Kč (jiné příjmy mít nebude). Podle § 4 odst. 1 písm. h) je však od daně z přijmů fyzických osob osvobozena pouze částka 162.000,--, tzn. částka ve výši 8.000,-- podléhá zdanění. Rád bych se zeptal, bude muset na počátku příštího roku podat daňové přiznání (typ B) a těchto 8.000,-- zdanit, nebo může využít ustanovení § 38g, které říká, že daňové přiznání nemusí podávat ten, jehož roční zdanitelné příjmy nepřesáhly 15.000,--? Velmi Vám předem děkuji za odpověď.
Dobry den, zasilala jsem k vam v patek dotaz ohledne vystavovani danovych dokladu na prijate platby. Jen jsem se chtela jeste zeptat, zda stejna pravidla plati pro poplatniky, kteri vedou misto ucetnictvi pouze danovou evidenci. Dekuji.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli se ne mne vstahuje osvobození od daně ze zisku z prodeje bytu v případě, že tam bydlím více než dva roky, ale trvalé bydliště mám na jiné adrese. Pokud ano, čím mohu prokázat své bydliště, a jestli musím finanční úřad nějak vyrozumnět. Dále bych se chtěl zeptat, který zákon umožnuje snížení základu daně ze zisku při nákupu náhradního bydlení a od kdy tento zákon platí. Děkuji Vám za odpovědi a přeji příjemný den.
Dobry den, prosim Vas, chci se zivit investovanim na burze vlastniho majetku. Kdyz prihlasim zivnost, platim dane z kazde transakce, i kdyz je delsi nez 6 mesicu? Nebo, kdyz vsechny pozice budu drzet dele nez 6 mnesicu, tak dane platit nemusim? Jak je to prosim Vas? Nebo je nejvyhodnejsi neprihlasit zivnost, zaplatit si jenom soc. a zdravotni a investovat jako fyzicka osoba s horizontem delsim nez 6 mnesicu? Diky mockrat za odpoved.
Dobrý den, pracuji jako obchodní zástupce na ŽL, chtěl bych se zeptat 1) v případě výběru peněz z podnikatelského účtu pro osobní spotřebu tyto peníze účtuji jako nedaňové výdaje, tzn. že nepoužívám průběžné položky a následně pokladnu. Můžu takto postupovat nebo tyto peníze musí jít přes pokladnu? 2) Jsou bankovní poplatky za takovéto výběry daňově uznatelné, když třeba část poplatků jde na osobní spotřebu a zbytek jako vklad do pokladny (vloženo třeba s týdenním zpožděním nebo dle potřeby)? 3) Je možné vyřadit auto z obchodního majetku po 1 roce odpisování a uplatňovat místo toho základní náhradu 3,50 Kč? Děkuji za odpovědi
dobrý den,chtěla bych se vás zeptat na bydlení.Letos jsem si koupila byt do os.vlastnictví,problém byl v tom,že jsem si na to vzala úvěr od stav.spoř.,kde mi dělá spoludlužníka přítel,ale jelikož jsem byt už dříve měla psaný jen na sebe musela jsem si ho koupit taky jenom já nešlo to udělat na ideální polovinu,nedali by mi úvěr,protže spoludlužníka prý neopravnuje ke koupi bytu,bydlíme už ta deset let,ale trvalí pobyt tam nemá a ted ta otázka jak správně postupovat když bych chci ještě letos byt nechat přepsat na přítele,jak je to s daní z nemovitosti,nějaký odhady nemovitosti.Děkuji za odpověd
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně začátku podnikání. Od 04.11.2005 začnu podnikat na živ.list. Ptám se Vás jestli musím platit zálohy na sociální pojištění. Zdravotní poj. vím že musím. Předem děkuji.
Dobrý den. Pracuji v jednom rádiu jako moderátorka a moje smlouva se jmenuje:Výhradní licenční smlouva o umělecké dílo na základě autorského zákona.K tomu denně studuji.Chtěla bych tedy vědět,jestli si musím platit zdravotní pojištění a jakou budu muset platit daň z příjmů. Děkuji a přeji hezký den.
Dobrý den, prosím o vysvětlení, proč existuje minimální základ daně, když je možné si požádat o paušální daň? Nebo je v tom nějaký "zakopaný pes"? Děkuji
Dobrý den, v restituci na Slovensku jsem ziskal pozemky a nasledne je chci prodat - take na Slovensku. Existuje sance, ze bych nemusel platit dan z prijmu pri prodeji techto pozemku? Jak dlouhy je danovy test? Jsem fyzicka osoba s trvalym pobytem v Ceske republice. Nasledna platba za pozemky bude provedena devizovym prevodem do Ceske republiky. Jake dane se budou na tento pripadny prodej vztahovat?
Za jakých předpokladů si mohu jakožto OSVČ - poradce v technickém oboru - zahrnout do nákladů ovlivňujících daňový základ náklady na výuku angličtiny?