FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

DOBRÝ DEN,pane doktore prosím o radu ,jsem OSVČ…

DOBRÝ DEN,pane doktore prosím o radu ,jsem OSVČ,ÚČTUJI V DE teď jsem zjistil,že jsem si za loňský rok(2004)přiznal neopráňěný výdaj,tím jsem si samozřejmě snížil daňovou povinost,jak to nejrychleji napravit.Je to hodně velké provinění vůči FÚ,děkuji za odpověď

Předně děkuji za odpověď a prosím o doplnění. Po…

Předně děkuji za odpověď a prosím o doplnění. Po přečtení Sbírky mezinárodních smluv č.100/2003 Článek 23 (Zásada rovného nakládání), jsem nabyl dojmu, že pokud se na Slovensku ze zákona prodej z restitucí nedaní, tak ho nemusím danit ani v České republice. Pokud je daň z příjmu na Slovensku 0% za takový to prodej, tak bych rovněž neodváděl žádnou daň z příjmu? Pochopil jsem to dobře. Ještě jednou Vám děkuji za odpověď a za pochopení.

Dobrý den, náš dotaz je z oblasti DPH. Naše…

Dobrý den, náš dotaz je z oblasti DPH. Naše firma má sídlo i provozovnu na území ČR a provedla na základě objednávky výrobu a montáž energorozvodů (poddodávka) pro zahraniční firmu se sídlem mimo EU ( Švýcarsko ). Výroba a montáž byla uskutečněna na území ČR ve firmě se sídlem v ČR a předána Švýcarské firmě. Ta kompletní dodávku předá a vyfakturuje české firmě, kde montáž proběhla. Náš dotaz zní: Máme Švýcarské firmě účtovat DPH z výroby a montáže, která proběhla na území ČR?

Dobrý den, uvažujeme o tom, že bychom v tomto…

Dobrý den, uvažujeme o tom, že bychom v tomto roce použili uplatnění výdajů paušální částkou. Je tato skutečnost potřeba ohlásit předem na finančím úřadě? Děkuji Vám za odpověď,

Dobrý den, manžel, který byl vlastníkem, mi…

Dobrý den, manžel, který byl vlastníkem, mi daroval polovinu domu, se vším příslušenstvím, ve kterém oba bydlíme 15 let, znalecký posudek je 497 250 Kč, musím zaplatit daň, nebo je to taky osvobozeno od daňe z příjmu. Žádný příjem jsem vlastně neměla, jsem spoluvlastník.

Dobrý den, letos jsem prodala akcie za které jsem…

Dobrý den, letos jsem prodala akcie za které jsem dostala 120 000 Kč, měla jsem je víc jak jeden rok, chtěla bych se zeptat, jestli může manžel na mně ( manželku) uplatnit odpočitatelnou položku, jsem v domácnosti. Předem děkuji

Dobrý den, občan EU (Německo)chce podnikat v ČR.…

Dobrý den, občan EU (Německo)chce podnikat v ČR. Je třeba se přihlásit k pobytu v ČR(přechodně) nebo stačí souhlas majitele, kde bude podnikat - jedná se o FO, k tomu aby dostal živnostenský list. A tato osoba již nemá povinnost se přihlašovat a zapisovat do Obchodního rejstříku? Jak je to s odvody OSSZ + zdravotní,pokud by toto bylo již placeno v Německu a zmíněná osoba by dostala v ČR Živnostenský list. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o radu jakou použít sazbu DPH…

Dobrý den, prosím o radu jakou použít sazbu DPH při fakturaci služby - dozor na stavbách na základě mandátní smlouvy. Předem děkuji za odpověď.

Fyzická osoba zahájila podnikání (poradenství) k…

Fyzická osoba zahájila podnikání (poradenství) k 1.9.2005. Před tímto datem bylo zřízeno internetové připojení a PC. Je možné tento výdaj požadovat dle zákona o dani z příjmů za nezbytně nutný výdaj k zahájení činnosti.

Dobrý den, mám dotaz ohledně výpočtu základu DPH…

Dobrý den, mám dotaz ohledně výpočtu základu DPH při dovozu zboží. Spediční firma nám fakturuje při dovozu zobží kromě přepravy také poplatky za vystavení JSD, za vystavení celní záruky, které osvobozuje podle §69 ZDPH. Je mi jasné, že dopravu až do 1.místa určení musíme zahrnout do základu daně podle §38/1 ZDPH. Patří však podle §38/1 do základu daně také poplatky za výše vyjmenované poskytnuté celní služby? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, naše firma s.r.o. se rozhodla prodat…

Dobrý den, naše firma s.r.o. se rozhodla prodat svoji nemovitost. Jestli jsem si to zjistila dobře, tak na nemovitost se nevztahuje DPH (jsme plátci), když ji máme ve vlastnictví déle než 3 roky(kolaudace r.2000). Zaplatíme tedy jen daň z převodu nemovitosti 3%, a daň z příjmů právnických osob? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, co se stane, když nestihnu vystavit…

Dobrý den, co se stane, když nestihnu vystavit fakturu do 15 dnů od DUZP?je tento doklad neplatný?jak to řešit?

Dobrý den, potřebujeme si ujasnit otázku místa…

Dobrý den, potřebujeme si ujasnit otázku místa zdanitelného plnění a odvodu DPH, vč. odkazu na § zákona o DPH. Jsme plátci DPH. 1. Provedeme opravu vymontované převodovky v naší provozovně na území ČR pro plátce z EU, který si převodovku doveze i odveze zpět do země EU. Předpokládáme, že bedeme účtovat bez DPH. 2. Provedeme vývoz náhradních dílů do EU pro plátce DPH. / účtujeme bez DPH dle§64,odst.1.,zák. o DPH / 3. Provedeme opravu prevodovky na autě pro plátce DPH z EU na uzemí ČR. / účtujeme s daní 19% /

Dobry den pane doktore, jsem obcankou CR…

Dobry den pane doktore, jsem obcankou CR dlouhodobe zijici v Australii. Pred nedavnem jsem si v CR poridila dva byty, ktere pronajimam. Chtela bych se zeptat, zda budu osvobozena od dane z prijmu prodam-li jeden z nich po peti letech (ani na jednom z nich nemam adresu trvaleho bydliste). Myslite, ze by pro mne bylo lepsi mit tyto nemovitosti jako nemovitosti investicni, kde muzu odepisovat veskere naklady na opravy a pripadne i opravy? Dlouhodobe totiz uvazuji o nakupu dalsich dvou bytu. Dekuji

Jsme společnost s ručením omezeným, která se…

Jsme společnost s ručením omezeným, která se zabývá ukládáním komunálních odpadů do vlastní skládky. Je nutno v případech, kdy ukládáme námi vyprodukovaný odpad (např. odpad z popelnic), účtovat aktivaci vnitropodnikových služeb?

Dobrý den, ráda bych se na něco zeptala. Jsem…

Dobrý den, ráda bych se na něco zeptala. Jsem studentka vysoké školy a podnikám jako OSVČ. Chtěla bych se zeptat, zda a jak si mohu snížit daňový základ o odčitatelnou položku na studenta a zda někde něco musím doložit že studuji. A ještě by mě zajímalo, jak je to s daněmi, SP a ZP u brigádníků, kteří pro mě pracují (kdy je nárok na vrácení zaplacené částky od státu atd..). Předem velice děkuji za odpověď

Dobrý den, pracuji na diplomové práci zaměřené…

Dobrý den, pracuji na diplomové práci zaměřené na leasing v ČR, Slovensku, Německu a Rakousku - porovnat právní a daňovou legislativu, atd, což jsem již zpracoval. Jedním z úkolů je také zjistit, zda je pro občana ČR výhodné uzavřít leasingovou smlouvu (finanční leasing) osobního automobilu v některé z těchto zemí EU-porovnat to s ČR. Jaké jsou v tom překážky, výhody, nevýhody. Vím, že v Rakousku a Německu se finanční leasing v české podobě neprovádí, což mně trochu ztíží porovnání. Vím už také, že bude problém s DPH, srážkovou daní ze splátek, atd. 1) Jak by se platilo DPH ze splátek? Fin. leasing se považuje za pořízení/dodání zboží, DPH bude platit tedy český občan v ČR, musí tedy podat d. přiznání. Bude muset každý rok po dobu leasingu (např. leasing na 3 roky) podávat d. přiznání nebo ho souhrnně jednou podá až po ukončení leasingu? 2) Musel by občan ČR odvádět srážkovou daň ze splátek fin. úřadu každý měsíc, což by bylo nepohodlné, nebo souhrnně za celý rok? 3) Věděli byste některé nevýhody, překážky, možná i výhody v této transakci pro občana ČR? Zatím vím např. toto: větší riziko, jazyková bariéra, na Slovensku prý mají recyklační fond, do kterého se asi musí přispět za každé auto, v Rakousku je stamp duty za každou uzavřenou smlouvu, atd. Omlouvám se za asi trochu komplikovaný dotaz, ale potřeboval bych o tom něco do diplomky napsat, prostě zdůvodnit, proč se tato transakce pravděpodobně nevyplatí. Mnohokrát děkuji za odpověď . Hynek Komenda

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, co vlastně…

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, co vlastně obyčejný živnostník - řemeslník potřebuje k tomu, aby mohl začít podnikat v zahraničí (resp. v zemi EU, konkrétně v Belgii). Nebo kde může k této otázce získat potřebné informace? Děkuji.

Dobrý den. V letošním roce jsem koupil stavební…

Dobrý den. V letošním roce jsem koupil stavební stroj v ceně nad 40.000,-. Jsem plátce DPH a výší DPH jsem si nárokoval na vstupu. Ještě letos jej chci prodat na slovensko. 1. otázka : Mám fakturovat cenu s DPH nebo bez? 2. Jestliže cena bude bez DPH jak se vypořádat s naším finačním úřadem z hlediska DPH. Děkuji.

Dobrý den,provozuji maloobchodní prodej potravin.…

Dobrý den,provozuji maloobchodní prodej potravin. Prodejna je zřízena v rodinném domku,kde je pro ni v přízemí vyhrazena místnost. Domek není zahrnut v obchodním majetku.Jak postupovat v případě výdajů spojených se zřízením prodejny,jako je nová dlažba, štěrk,cement,šrouby apod.Dále také elektromont.práce nebo nákup dveří a umyvadla? Mohu si tyto věci dát do daň.výdajů i když není nemovitost v obch.maj.? Nebo jak postupovat v tomto případě i s dalšími opravami nebo malováním místnosti apod.?