FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, OSVČ koupil osobní auto na leasing, které používá k podnikání i k soukromým účelům. Podle evidence jídz uplatňuje do nákladů poměrnou část leasingových splátek, ale neuplatnil za předchozí dva roky příslušný podíl z akontace. Je možné uplatnit tyto částky dodatečně? je správné uplatňovat poměrnou částkou také výdaje za PHM vykázané ve skutečné výši podle dokladů, včetně poměrné částky DPH? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Chci od vás dostat radu.Dcera byla zaměstnána do 30.4.2005 a současně podnikala k tomuto datu.Od 1.5.2005 neměla žádné příjmy.Nyní je říjen,tzn. že uplynulo 6 měsíců a nemá a nebude už letos mít příjmy.Daňové přiznání z podnikatelské činnosti bude dělat od 1.1.-30.4.2005.Když chce nyní přerušit podnikatelskou činnost,jaký je správný postup?Stačí tuto skutečnost písemně oznámit FU?Pokud ne,jak na to?O ukončení zatím neuvažuje. Prosím,aby můj příspěvek nebyl zveřejněn,jedná se vyloženě o moji soukromou záležitost.Za vaši radu děkuji a přeji hezký den.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaká osoba může vykonávat daňové poradenství (vzdělání, praxe, věk atd.), jaké jsou popřípadě výhody pro firmu, která má daňového poradce a zda je daňový poradce fyzická nebo právnická osoba. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,potřeboval bych vědět,zda-li musí být uveřejněno IČO a DIČ na razítku,děkuji. s pozdravem
Dobrý den. Podléhají překlady knih dani z příjmů FO? Děkuji.
Mohu od zakladu dane z prijmu odecist ztratu z investice do cennych papiru, kdyz musim v pripade zisku z cennych papiru drzenych mene nez 6 mesicu priznat prijmy? Jsem fyzicka osoba se ZL. Dekuji za odpoved.
Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího dotazu. Jsme dvě sestry, rodiče postavili před 30 lety rodinný domek, jehož součástí jsou dvě samostatné bytové jednotky. Jednotku nechali již v době výstavby přepsat na sestru (přestože financovali celou stavbu -materiál, řemeslníky, jídlo....), nyní v závěti odkázali druhou polovinu domku mně.Sestra mně však napadla, že takováto závět je neplatná, prý jedna bytovka je napsána na ni a po smrti rodičů závěť napadne a ¨bude se domáhat poloviny podílu i z druhé "bytovky". Může to učinit, myslíte si že bude úspěšná? Nebylo-by lepší, aby rodiče (žijí) raději nechali na mně přepsat bytovku (tj. darovat, převést, nebo jak se tato právní úprava nazývá?). Jakou daň v tomto případě budu jako dcera platit?Nechci, aby mě sestřička vyštvala z poloviny domku a přišla si zadarmo k celému, v domku chci na stáří bydlet. Děkuji moc za zodpovězení dotazu. S pozdravem Eva44
Jsem plátce DPH, poskytuji poradenské služby a sběr dat subjektu, který působí v jiném státě EU, u nás nemá provozovnu ani nepůsobí. Podléhá příjem z této činnosti DPH - místo plnění je dle mého soudu mimo ČR. Děkuji
Dobrý den, chtěl bych vás požádat o radu při účtování komisního prodeje z pohledu komisionáře který má s komitentem uzavřenou komisionářksou smlouvu. Potřeboval bych vědět jak danou problematiku zaúčtovat na příslušných účtech a zda bude vhodnější použít rozvahové či výsledkové účtování. Za jakýkoliv postřeh vám budu moc vděčný. Hezký den přeje
Dobry den. Je kurzovy zisk (ztrata) prijmem (vydajem) ovlivnujicim zisk? Dekuji.
Dobrý den, prosím Vás o odpověď na následující situaci: U české pobočky Deutsche bank v Praze nám byl poskytnut krátkodobý úvěr, kterým měla být splacena jistina úvěru, který máme v Deutsche bank v Německu. Tato transakce měla být provedena k 30.09. 30.09.2005 byl úvěr z CZ zaslán přímo do Německa a nedošlo tedy k připsání peněz na náš účet. Peníze do Německa dorazily 4.10. 05. Můžeme dobu mezi 30.09. 05 - 04. 10. 05 použít účet 261*peníze na cestě?? nebo je nutné, aby tento účet byl ke konci měsíce nulový? Děkuji
Dobrý den, v letošním roce bude proveden poslední odpis vztahující se na pořízení auta. Jiné odpisy v účetní evidenci nejsou (neplátce DPH). Je možné od příštího roku použit uplatnění výdajů paušální částkou. Je tato skutečnost potřeba ohlásit předem na finančím úřadě? Děkuji za odpověď
Vážení, žádám o zodpovězení dotazu ohledně spotřební daně. Vedu podvojné účetnictví,předmětem podnikání je koupě zboží za účelem dalšího prodeje. Nakoupil jsem technický benzin od plátce SD, ale jelikož já plátcem SD nejsem, mohu při prodeji technického benzinu na fakturu vyčíslovat SD? Zákazník to vyžaduje.Děkuji
Dobry den, kdyz nekomu pujcim 300.000 a on mi vrati za dva roky 400.000, platim z teto pujcky nejakou dan? Jakou a v jakem zakone je to popsano. Dekuji
Dobry den,mel jsem dotaz a po Vasi odpovedi jsem si dane veci prostudoval,ale nejak jsem v tom nepostrehl,ze kdyz jedu na sluzebku a NE MOJIM autem(pujcene od kamrada) tak jsme z daneho zakona pochopil ze by jsme mel zahrnou do vydaju jenom spotrebovane PM a NE k tomu jeste sazbu nahrad?? odkazovali jste mne na §24,odst2,pismeno k,bod 3. Dekuji
Soukromný zemědělec chce prodat mléčnou kvótu, jakou smlouvu použít a jak to bude s DPH. Předem děkuji.
Jsme přísp.organizace.Pořádáme kulturní programy.Účinkujíícm poskytujeme vždy malé občerstvení.Někdy mají na občerstvení požadavek přímo ve smlouvě a někdy ne.Chtěla bych se zeptat zda mohu zahrnout toto pohoštění do nákladů,nebo zda to musí jít do nákladů na reprezentaci.Je možno ve směrnici ošetřit,že toto pohoštění je účtováno do nákladů a ne na repre?Od zřizovatele máme daný limit nákladů na reprezentaci,ale ten je příliš malý,nestačil by.Děkuji za radu.
Dobrý den, prosím o odpověď na následující dotaz: jaký je přesně rozdíl mezi drobným hmotným majetkem a dlouhodobým hmotným majetkem (s pořiz.cenou do 40 tis.Kč). Pokud možno, prosil bych o uvedení příkladů i se zaúčtováním. Děkuji.
Dobrý den,ráda bych trochu v předstihu věděla,jaká je pro rok 2005 minimální daň z příjmu pro podnikatele. Druhá část dotazu:pokud kadeřnice přeruší podnikání od 1.10.05,musí zaplatit minimální daň celou, nebo alikvotní část podle počtu měsíců,v kterých podnikala(xkrát 9 měsíců?)Děkuji za odpověď.
V zákoně je dost složitý popis minimálního základu daně. Jak vysoký je ZD pro rok 2005? Děkuji