FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den, po vyplneni danoveho priznani k dani z pridane hodnoty mi vznikla danova povinnost. Mam zaplatit 100,- Kc financnimu uradu. Na jaky ucet a od jake vyse castky (i 100,- Kc?) se tyto penize posilaji? Dekuji
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem - provedli jsme vzájemnou směnu tří bytových jednotek v OV plus podílů na nemovitostech. Bohužel náš finanční úřad nám není schopný sdělit, jestli budeme platit daň z odhadní ceny všichni tři účastníci směny, nebo zda se platí jen daň z nejvyššího odhadu. Výměna je již zavkladovaná na katastru nemovitostí, kde nám bylo také sděleno, že budeme platit daň jednu. Děkuji za Váš čas, s pozdravem
Dobrý den. Podnikala jsem v maloobchodě. Končím podnikatelskou činnost a převádím obchod na jinou osobu. Nevím si rady se zásobami. Mohu je odprodat za částečnou cenu? Jakou z nich zaplatím daň, pokud je odprodám za částečnou cenu či pokud se mi je prodat nepodaří? Děkuji za odpověď.
Dobry den, v roce 2004 jsem pracovala v zahranici, danovy resident jsem byla ale v CR. Proto podavam dan. priznani v CR. Zajima me, jestli do radku 202 - priloha c. 2 Uhrn pojistneho uvadim pouze pojistne zaplacene v CR, nebo i pojistne, ktere jsem zaplatila v zahranici. Dekuji
Dobrý den, jestliže podávám daňové přiznání k dani z převodu nemovitosti a musím k němu doložit odhad , jak starý musí být, podle jakého § se řídím? jestliže zřizuji bezúplatné věcné břemeno týkají se ho nějaké daně? Děkuji
Vážení, chtěla bych vás požádat o radu v záležitosti týkajícící se zdanění příjmu z pronájmu. V prosinci roku 2004 jsem zakoupila byt do osobního vlastnictví a od března 2005 tento byt pronajímám. Základem daně z příjmu dle paragrafu 9 Zákona o dani z příjmu jsou příjmy snížené o výdaje vynaložené na jejich dosažení, zajištění a udržení. Co lze zahrnout do výše uvedených výdajů? Lze zahrnout do těchto výdajů náklady na elektriku, otop, vodu a polatky za TV, popřípadě opravy typu: výměna vodovodní baterie? Dále bych se ráda zeptala zda je možné uplatnit jako výdaj odpisy vypočtené z pořizovací ceny bytu a jakým způsobem se tyto odpisy vypočítají (délka doby odepisování). Předem děkuji za odpověď a jsem s pozdravem,
Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího dotazu: S bratrem jsme spolumajiteli bytu(ideální spoluvlastnický podíl). Nyní jsme se dohodli na převedení podílu z bratra na mě formou bezúplatného převodu - Darovací smlouva - ke dni převodu přebírám závazek k úhradě dluhu - zbývajících částek hypotéky kterou čerpal můj bratr. Tato výše je cca 625.000Kč. Odhad ceny jeho podílu činí cca 650.000Kč. Můj dataz zní: mohu při sestavení daň.přiznání daně darovací uplatnit nějakým způsobem to, že jsem převzala po bratrovi závazek uhradit zbývající splátky hypotéky? Děkuji Vám za opověď a přeji klidný den
Při přepravě zboží od dodavatele v SRN došlo ze strany českého přepravovatele při nakládce k neoprávněné manipulaci se zbožím a následně jeho poškození. Máme při fakturaci náhrady škody přepravovateli za poškozené zboží fakturovat vzniklou škodu s DPH 19%, když jsme z celkové faktury za zboží DPH odvedli i uplatňovali odpočet, protože šlo o plátce daně v SRN?
Postoupení pohledávky v nom.hodnotě za 200 tis. za 150 tis. bylo zaúčtováno takto: hodnota pohledávky 311/602-200 tis. postoupení 315/646 -150 tis. odpis pohledávky 546/311- 200 tis. příjem úhrady od postupníka 221/315 - 150 tis. Při podkladech k daňovému příznání účet 546 je nedaňový náklad dle §25 neuznaných nákladů. Potom tuto pohledávku mám zdaněnou 2krát 602-200 tis. a 646-150 tis? Je skutečně účet 546 nedaňový náklad v tomto případě? Nebo mám postoupení pohledávky proúčtovat jinak? Děkuji za odpověď.
Ke svému podnikání jsem začal používat PC, které nebylo zakoupeno jako celek, ale složeno z komponentů, je nutno ho evidovat jako 1ks PC v DDM /drobný dlouhodobý majetek/, obdobně i zakoupený software/vše do 40.tis./? Je nutno zavádět do DDM i např. mobilní telefon a co v případě jeho poškození / popř.ztráty/? Domnívám se , že by měl být zaveden do DDM a v případě jeho vyřazení / tech.závada apod./opět vyřazen, je nutno a případně jak obecně dokladovat tato vyřazení ?. Děkuji
Dobrý den,chtěla bych se ze zeptat,v jakém zákoně a kde je zakotveno,že v podvojném účetnictví se drobný majetek musí odepisovat alespoň na dvakrát,tzn.nelze dát najednou celou částku do nákladů. ?? Platí vůbec ještě toto??
Dobrý den. Chtěla bych prodávat zboží na Slovensko a mám dotaz, jaké povinnosti, výhody a nevýhody by pro mne z toho vyplynuly? Děkuji za odpověď
Dobrý den chtěl bych se zeptat na daň z převod nemovitostí. Chci od strýce "koupit" pozemek, jedná se o louku, není to stavební pozemek. Jaký je nejlepší (nejlevnější) způsob převodu? Darováním? Cena pozemku je určitě do milionu Kč, tj. daň 3%? Existuje jiná výhodnější možnost? Kde bych mohl zjistit jak taková darovací smlouva vypadá, neboli jinak potřebuji k tomu právníka? Děkuji mnohokrát a přiji hezký den
Dobrý den, prosím o radu ohledne dane darovací a dane z převodu nemovitosti. Přítel dostal jako nájemník obecního bytu nabídku k odkupu tohoto bytu. Tu přijal a dohodli jsme se, že celou sumu spojenou s prodejem uhradím já, byt bude převeden do OV, vlastníkem bude přítel. Sumu cca 750 000 jsem získala darem od rodičů. Nyní bychom chtěli splnit druhou část naší dohody s přítelem a převést polovinu bytu na mě. Je nutno zaplatit daň z převodu nemopvitosti, ale jak je to s daní darovací? Přítel tímto darem vyrovnává svůj dluh vůči mně (předpokládáme, že mnou poskytnutá suma je přibližně polovina odhadní ceny nemovitosti) a tedy v podtatě nezískávám žádný nový majetek, který by se měl danit. Je právně korektní takto uvažovat? A jak je třeba správně postupovat na finančním úřadě, popř. katastru nemovitostí?
Dobry den. Je knizni publikace Danove zakony (nebo jina tykajici se dani, podnikani a pod.) danove uznatelnym vydajem? Dekuji.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je nějaký rozdíl mezi peněžním darem a sponzoringem. A dále pokud FO podnikatel poskytne dar sportovnímu oddílu od jaké částky si může dar odpočítat a do jaké výše.Stačí pro potřeby účetnictví pouze darovací smlouva?Děkuji
Mohu uplatňovat sníženou sazbu daně při dodání a montáži např. elektronického zabezpečovacího systému do rodinného domku? Popřípadě na co se tato snížená sazba vzahuje. Na materiál i montáž, či jen materiál? Děkuji.
Dobrý den, mám dotaz do jaké výše může mít OSVČ, která je v předčasném starobním důchodu, příjmy z podnikání. Prosím je to nějak rozděleno na měsíce nebo se to počítá za celý rok? A pokud to je uvedeno někde v zákoně tak prosím kde bych si to mohla podrobně prostudovat. Děkuji
Dobrý den, v únoru 2005 jsme koupili novy PC v hodnote 14.000,- Kč. Faktura byla psana na pritelkyni. Od dubna 2005 podnikam jako fyzicka osoba a PC pouzivam i pro pracovni ucely. Jake jsou moznosti zahrnout tento PC do obchodniho majetku firmy a ponizit o tuto castku zaklad dane? Děkuji
Dobrý den, prosím Vás o radu. Jsem OSVČ, plátce DPH a mám auto v obchodním majetku, kterým ale jezdím i soukromě. Prakticky nelze rozdělit výdaje na pohonné hmoty na služební a soukromé. Mohu tedy všechny účty za benzín uplatnit jako daňový výdaj a zároveň si uplatnit DPH na vstupu? Pokud ne, jak mám, prosím, postupovat. Děkuji.