FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, jsem zaměstnanaá na HPP a chystám se…

Dobrý den, jsem zaměstnanaá na HPP a chystám se založit 2 živnosti - na překlady a tlumočení a na výuku angličtiny. Zajímalo by mě, zda si musím založit nový účet a nebo mohu i nadále používat bank. účet, který sdílím se svým přítelem (je to účet psaný na jeho jméno). Předem moc děkuji za odpověď.

Vážený pane doktore, děkuji Vám za zodpovězení…

Vážený pane doktore, děkuji Vám za zodpovězení mého předchozího dotazu.Rád bych si,když dovolíte, ještě upřesnil několik drobností. 1. Rozhodnu-li se můj soukromý os.automobil vložit do podnikání, jakým způsobem mám postupovat při jeho oceňování?Před cca 6-i měsíci jsem jej zakoupil v bazaru za 300.000,- Kč. 2. Rozhodnu-li se pouze svůj soukromý automobil užívat pro podnikání ( v TP je zapsáno moje RČ ),je možné, abych zahrnul veškeré náklady na jeho provoz? (používám jej skutečně jen pro účely podnikání). Mám v takovém případě nárok jak na paušál za ujeté kilometry, tak na 100% nákladů ( pohonné hmoty, opravy apod.)? Dekuji Vám za Váš drahocenný čas a jsem s pozdravem

Finanční ´úřad mi vyměřil penále ve výši 117- Kč…

Finanční ´úřad mi vyměřil penále ve výši 117- Kč za dodatečné vyměřené DPH. Jednalo se o doměrek na základě kontroly DPH - doměřenou částku jsem v termínu zaplatila - jednalo se o 115,--. Mám nárok na prominutí a za jakých podmínek. Děkuji

Dobrý den, děkuji za odpověď ohledně pronájmu…

Dobrý den, děkuji za odpověď ohledně pronájmu auta od kamaráda,píšete, že ale v určitých případech lze postupovat podle §24 bodu 3 tedy uplatnit základní náhradu+náhradu za PHM+nájemné. Můžete mi poradit o jaký přídad, případně jakou smlouvu se jedná. Za pronájem vozu bude syn platit jen malou částku (možná žádnou), která rozhodně nepokryje amortizaci + silniční daň a to z toho důvodu, že kamarád není OSVČ ale je normálně zaměstnán a pokud by jeho příjem překročil 6000Kč musel by podávat daňové přiznání k DPFO a to samozřejmě nechce, tudíž by bylo výhodnější kdyby nějaká smlouva umožňovala dávat do nákladů PHM+ základní náhradu nájemci auta. Můžete mi poradit? Děkuji Vám moc.

Děkuji za odpověď ohledně sběrných dokladů, ale…

Děkuji za odpověď ohledně sběrných dokladů, ale chtěla jsem se zeptat jeli velký problém, když doklady nejsou od jednoho dodavatele (např. u PHM) a jeli to jen chyba ve vedení DE nebo zda-li mi FÚ může takovýto doklad vyndat z daňových výdajů. Chápala jsem vedení každého dokladů zvlášť jako nutnost pouze u plátců DPH, ale tímto jste mi zaskočil. Od teď se budu řídit vaší radou a vést vše zvlášť, ale nevím zda-li mám předělat účetnictví zpětně. Myslíte, že by mi FÚ mohl za tyto doklady doměřit daň a že by to bylo lepší předělat? Děkuji za pomoc.

Dobrý den, prosím o odpověď na následující: …

Dobrý den, prosím o odpověď na následující: Podnikatel (OSVČ), plátce DPH začíná stavět dílnu, která bude sloužit pro podnikání (opravy aut). Je správné, že z daňových dokladů na materiál který na tuto stavbu nyní nakupuje /tzn. cihly, cement, okna, atd.) bude uplatňovat DPH ještě před zařazením stavby do používání? Tzn. DPH dle datumu zdan. plnění na daň. dokladech za materiál a daň z příjmu odpis až po zařazení do používání tzn. po kolaudaci? Děkuji Děkuji

V roce 2001 jsem koupila /zřízen notářský zápis…

V roce 2001 jsem koupila /zřízen notářský zápis o koupi + odhad znalcem/ od svého dědy byt, který měl osobním vlastnictví od roku 1998 + trvalé bydliště od roku 1956. Bylo zřízeno doživotní věcné břemeno pro dědu ve výši 80 tis. Kč /tj. desetinásobek ročního nájmu/. Z celkové odhadní ceny jsem zaplatila daň z převodu nemovitosti. Dědovi zbytek ceny po odečtení věcného břemene. Nyní po mne FÚ požaduje doplatit daň podle § 10 zákona z přijmu fyzických osob a to z částky věcného břemene. Jsem státní zaměstnanec a daňové přiznání z přijmu fyzických osob za mne podává zaměstnavatel. Notářka mne informovala pouze o tom, že musím zaplatit daň z převodu nemovitosti. Prosím odpověď zda je to možné ze strany FÚ požadovat tuto daň, protože jsem pečlivě prostudovala zmíněný §10 o ostatních přijmech a o věcném břemeni zde není ani zmínky. A druhá otázka je, zde je povinnost notáře informovat své klienty, jaké daně je nutno v těchto případech platit. Ještě bych měla třetí otázku /nevím ale jestli se obracím na správnou stranu/. V případě umrtí v rodině, jakým způsobem je vybírán notář, který vyřizuje pozůstalost po zemřelém. Mohu si ho vybrat sama, nebo je státem přidělen podle nějakého klíče /např. trvalé bydliště/, jako je tomu u soudců. Děkuji

Dobrý den,mám truhlářství,vyrábíme kuchyňské…

Dobrý den,mám truhlářství,vyrábíme kuchyňské linky.S jakou DPH účtovat?součástí jsou buď vestavěné nebo volné spotřebiče.Jak účtovat firmám a soukromým osobám?

Prosím o radu, do které odpisové skupiny zařadit…

Prosím o radu, do které odpisové skupiny zařadit kurt pro squash. Kurt má pořizovací hodnotu 350000 Kč, je dřevěný, lze ho demontovat a přemístit jinam. Děkuji.

Nejsem dosud plátcem DPH. Zjistil jsem, že jsem…

Nejsem dosud plátcem DPH. Zjistil jsem, že jsem za uplynulých 12 měsíců (10,11,12-2004 a 1,2,3,4,5,6,7,8,9 -2005) překročil hranici 1.miliónu obratu. Domníval jsen se, že nesmím překročit v kalend. roce. Zprostředkovávám prodej komisním způsobem, ale prý to jde do obratu celé, niko-li jen provize. Kromě registrace mě napadá jen obrat rozepsat na další OSVČ. Lze to provést ještě v 10,11,12 - 2005 ? Děkuji.

dobrý den prodávám byt v osobním vlastnictví přes…

dobrý den prodávám byt v osobním vlastnictví přes realitní kancelář dan z přev. nemovitosti budu platit z částky kterou dostanu nebo z částky kterou zaplatí kupující čili z částky i s provizí pro realitní kancelář dekuji

Dobrý den, mám tento dotaz: Firma, plátce DPH,…

Dobrý den, mám tento dotaz: Firma, plátce DPH, fakturuje druhé firmě náklady za zmařenou investici. Jde vlastně o náhradu škody. Podléhá tato fakturace zdanění DPH? Pokud ano, v jaké sazbě?. Předem děkuji za odpověd.

Přeji dobrý den, měla bych dotaz. Začínající…

Přeji dobrý den, měla bych dotaz. Začínající podnikastel(syn) nevlastní žádný automobil, pro své podnikatelské účely si půjčuje auto od kamaráda. Pokud uzavřou smlouvu o pronájmu auta na 400Kč/měsíc, může tuto částku zahrnout do nákladů? A není mi jasné jaké další výdaje může uplatnit. Zda-li jen pohonné hmoty na základě knihy jízd a ve výši pokynu MF (né paragony) nebo zda-li může uplatnit i základní sazbu (amortizaci 3,80Kč/km? Dívala jsem se na §24 odst.2 bod k, odst.3 a tam je psáno na dopravu VLASTNÍM silničním motorovým vozidlem nezahrnutým do obchodního majetku ve výši sazby základní + spotřebované PHM (ale pronajaté nebo půjčené není vlastní?) a dále se tam píše u silničního vozidla vypůjčeného dle §659 občanského zákoníku (bezplatné užívání) pouze ve výši náhrady výdajů za spotřebované pohonné hmoty. Zákony čtu, ale opravdu pro mne nejsou moc srozumitelné. Logicky se mi zdá, že by tam patřila pouze náhrada PHM, protože amortizace auta + silniční daň by měla být promítnuta už v částce za pronájem auta (silniční daň si platí vlastník auta a opravy taky). Je to tak, nebo se pletu? 1) lze částku za pronájem dát do nákladů? 2) jaké náklady na auto lze uplatnit ? Děkuji a přeji hezký den.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, podnikatel má…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, podnikatel má možnost z pozůstalosti od kamaráda odkoupit nářadí (pila, bruska, vrtačka atd.) za velmi příznivé ceny daleko nižší než v obchodě. Je možno toto nářadí koupit na základě kupní smlouvy a lze ho dát na základě této smlouvy do daňových výdajů a jak je to u toho co prodává jedná se pouze o soukromé drobné movitě věci. Nemusí ten příjem zdaňovat, když je prodá podnikateli k podnikatelské činnosti? Moc děkuji

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to s…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to s dotací od úřadu práce ve výši 70 tisíc na zařízení obhodu. Jedná se o daňový nebo nedaňový příjem? Děkuji

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda-li mohu v…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda-li mohu v daňové evidenci (neplátce DPH) používat souhrnné (sběrné) doklady např. na PHM, tržby atd. Děkuji

Jsem OSVČ účetní.Mohu si uplatnit do výdajů na…

Jsem OSVČ účetní.Mohu si uplatnit do výdajů na udr.a zaj.příjmu jednou ročně oblečení, myslím tím např.kostým,kabát? Pro mne je to prac.oděv jako např. v bance.(vnitřní předpis)

Dobrý den, v lednu 2005 jsem přerušila činnost…

Dobrý den, v lednu 2005 jsem přerušila činnost OSVČ , pozastavila ŽL. Pracuji pouze v neziskové organizaci na sml. DPČ a DPP zhruba za 3 000 Kč hrubého. K tomu od poloviny června 2005 pobírám soc. příspěvek v nezaměstnanosti. Nevím, co jsem povinna doplatit za r. 2005. Děkuji za odpověď

Dobrý den, prosím o radu, minulý rok ukončel…

Dobrý den, prosím o radu, minulý rok ukončel podnikatel leasing a v letošním roce chce auto prodat. Pokud auto vyřadím z drobného majetku musím udělat změnu i v tech. průkazu - (změna IČA na RČ) a musí být soudním znalcem udělaný odhad na prodej auta? Děkuji

Zdravim, nejsem si jisty ve smyslu zdaneni zisku…

Zdravim, nejsem si jisty ve smyslu zdaneni zisku z prodeje nemovitosti. Tedy, pokud bych teoreticky prodal byt za 1200k s vydelkem 200k a do roka koupil dum za 1000k, musim platit dan? Predem dekuji za odpoved, s pozdaravem H.