FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Je nějaká činnost v reklamní agentuře která spadá do snížené 5% sazbě DPH? Kopírování,grafické práce, kresličské práce, návrhy log, laminace,potisk materiálů,vazba dokumentů,tisk fotografií, výroba vizitek,výroba www stránek,prodej reklamy atd. děkuji
Jsem OSVČ, která podniká ve sdružení (sdružení má jen 2 členy a zastupuje jej kolega) a na začátku prosince bych měla nastoupit mateřskou dovolenou. Můj dotaz zní, zda musím přerušit činnost ŽL na dobu pobírání mateřské a se společníkem tak na tu dobu rozpustit sdružení a vyrovnat si všechny závazky mezi sebou (leasing, odprodej společného majetku atd.). Protože abych měla nárok na MD nesmím mít žádný příjem a i kdybych do práce nechodila, pořád bych bez přerušení činnosti měla nárok na zisk ze sdružení, který v daném období vyprodukuje společník. Zdá se mi to totiž všechno strašně zbytečné, protože ihned po skončení MD bych opět s kolegou sdružení zakládala znovu.Proto by mě zajímalo, zda se dá podepsat něco jako čestné prohlášení na sociálce a zdravotním ((abych nemusela platit zálohy po dobu MD) a taky na fin. úřadě, že já po dobu MD nebudu osobně vykonávat ve sdružení, žádnou činnost, i když po skončení MD budu za dobu co jsem byla na MD mít nárok na část příjmů, výdajů i zisků z daného období, které na konci zdaňovacího období vykážu.
v květnu 2000 jsem koupil nemovitost (byt) a prodávající do dnes neuhradil daň z prodeje nemovitosti. Finanční úřad teď daň vymáhá po mně (podle zákona jsem ručitel). Jaká je promlčecí lhůta, až do dneška mne z fin. úřadu nekontaktoval. Jaké úkony ( jak moc se musí snažit, aby daň vymohli od prodávajícího) než přijdou na ručitele ?
Dobrý den, prosím informaci. U rodinného domku, jehož součástí je garáž v suterénu chci provést výměnu garážových vrat za sekční elektricky ovládaná. Vztahuje se na tuto dodávku a montáž snížená 5 % sazba DPH ? Je někde dostupný oficiální závazný výklad této problematiky ? Děkuji.
Dobrý den,jsme příspěvková organizace.Uskutečnili jsme zálohovou platbu na dopravu 2500zlotých,ale z našeho účtu je odečet 19.249,25 Kč.Jelikož jsme zadali špatný příkaz k úhradě vrátila se nám platba na účet za 6dní ve výši 17.869,23Kč.Prosím Vás poraďte zda mám tyto částky přepočítat kurzem ČNB a zaúčtovat kurzové rozdíly?Jak se zaúčtuje ten rozdíl v odeslané a vrácené částce tj.1.380,02Kč?Děkuji moc za odpověď.Nashledanou
Dobrý deň rada by som poznala Vaše stanovisko k nasledujúcemu problému: česká firma "A" plátca DPH fakturuje českej firme"B" plátcovi DPH návrhy a realizáciu výstavy na veľtrhu v Bulharsku a Slovensku. Firma "A" túto službu má fakturovať bez DPH a firma "B" ako objednávateľ službymá povinnosť registrácie v SR (prípadne Bulharsku) a odviesť DPH z týchto služieb v mieste kde sa veľtrh koná? Ďakujem
Dobrý den. Obdržel jsem dopis z pracoviště státní sociální podpory s výzvou. Uvádí se v ní, že z podkladů dotyčného pracoviště bylo zjištěno že jsme v období 10/2002 - 3/2003 pobírali neoprávněně dávky státní sociální podpory ( dětské přídavky ) ve vyšší výměře. Na kontaktním místě nám bylo sděleno, že se jednalo o pochybení ze strany úřadu nesprávně provedeným výpočtem. Veškeré formuláře za daná období byly z naší strany vyplněna řádně a pravdivě. Úřednice nám sdělila že jsme povinni přeplatek uhradit, ale výši nám sdělila mnohem vyšší než v uvedeném dopise s odůvodněním, že se jedná o delší období. Chtěl bych se Vás zeptat, zda v tomto případě má úřad právo na úhradu částky vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o záležitost z roku 2002/03 a z naší strany nedošlo k žádnému pochybení ani nepravdivé či neúplné doložení příjmů. V případě,že uvedenou částku budu muset uhradit, jak zjistit, která uvedená částka je správná a zda je konečná. Mohli byste mi prosím poradit, jak v této záležitosti postupovat? Předem děkuji za odpověď.
Vážení, mám na Vás následující prosbu. Spolu s manželkou hodláme založit veřejnou obchodní společnost za účelem vybudování farmy pro chov koní. Nicméně výhledově bychom rádi s co nejmenšími problémy a náklady převedli tuto v.o.s. respektive tento majetek na dceru. Předpokládám, že by mělo být bez problémů její přistoupení do v.o.s. formou změny společenské smlouvy a naše následné vystoupení, s tím, že ona jediná by převzala jmění společnosti dle par.92 c Obch. zák. Mohli byste se k výše uvedenému vyjádřit, dále sdělit zda-li toto bude spojeno s nějakým zdaněním a jak by toto mělo být upraveno v společenské smlouvě (otázka vystoupení společníka)? Děkuji.
Prosím o odsouhlašení postupu - stal jsem se plátcem DPH, nakupuji auta od neplátců a obratem je prodávám /žl-autobazar mám/, postup uplatňování §90 zákona o DPH jsem FÚ oznámil. Tedy auto prodám za 100 000, nákup činil 70 OOO, základ daně je 30 tis. snížená o DPH 19 % - tedy 25 210,- základ daně a odvod DPH činí 4 790 Kč. Děkuji Vám za radu. S pozdravem
Dobrý den, poradíte mi, zda na zjednodušeném daňovém dokladu nebo běžném daňovém dokladu musí být uvedeno, že společnost byla registrována toto a toho dne u obchodním rejstříku toho a toho pod sekcí tou a tou, vložka ta a ta. Z praxe vím, že převážně u faktur je tento údaj uvedáděn, ale nenašla jsem nikde v zákoně, že je povinností tento údaj uvádět. Jsme opravdu ze zákona o DPH nebo o účetnictí nebo z jiného povinni tuto informaci na daňových a účetních dokladech uvádět? Jestliže ano odkažte mě prosím na paragraf příslušného zákona. Děkuji mnohokrát
Dobrý den, ze svých akcií na Slovensku dostávám dividendy. V minulých letech mi byly daněny 15% sazbou přímo slovenskou akciovou společností, která je vyplácela. V ČR jsem dividendy na základě dohody o zamezení dvojího zdanění nedanil. Od letošního roku Slovensko zrušilo daň z dividend. Vzniká mi nyní povinnost dividendy v ČR zdanit? Popřípadě ja?. Děkuji za odpověď
Podnikám jako FO - vedu DE. Pro firmy v USA vyhledávám na základě ŽL studenty VŠ pro práci plavčíků coby Lifeguards na bazénech v USA.Garantem je přímo Červený kříž USA, od kterého za úhradu nakupuji pro jednotlivé plavčíky studijní materiál + certifikáty. Každý plavčík projde v Čechách odborným záchranář.kursem dle dispozic ČK USA a jemu po skončení vystaven certifikát plavčíka. Za tuto službu vystavuji faktury: 1) plavčíkům - za získání certifikátu plavčíka + za zprostředkování pracov.místa v USA 2) pro amer.firmy - za zprostředk.pracovní síly Zatím jsem nepřekročil hranici příjmu 1.000.000,- Kč během 12 měsíců. Dle MF Dnes ze dne 27.09.05 článku v sekci Peníze - Jaké na vás čekají daně se píše ....DPH - bez ohledu na obrat se registrují podnikatelé, kteří obchodují se zahraničím - JE TO PRAVDA ? Musím se zaregistrovat již nyní jako plátce DPH a účtovat firmám v USA + českým studentům DPH 19 % ? Děkuji za odpověď.
V roce 2004 jsem měl daňovou povinnost vyšší než 30000 Kč ale menší než 150000Kč. Jsem penzista a zároveň osoba samostatně výdělečně činná. tj. fyzická osoba s živnostenským listem Musím v roce 2005 platit zálohy na daň z příjmu ve výši 40% loňské daňové povinnosti? A to dokonce dvakrát ( 15 června a 15 prosince)?
Dobrý den, prosím o radu, jak je to se zdaňováním výhry ze sportovní soutěže u cizího státního příslušníka (z Polska, ze Slovenska) - zda se na něho vztahuje osvobození dle § 4 odst. 1 ZDP. Děkuji
Vážený pane doktore, prosím o odpověďi na mé otázky.Jsem student VŠ, 20 let. Se souhlasem družstva pronajímám za úplatu družst. byt, který je napsán na mé jméno. Mimo to mám každý měsíc příjem 5000 hrubého z Doh.o prov.práce - 1. Může si moje matka uplatnit na mě daňový bonus?2) Budu podávat daňové přiznání? Asi ano a potom, pokud je z DPP odvedena srážková daň - budu tento příjem uvádět také do Daň.přiznání?3)Když k DPP podepíšu prohlášení a uplatním i studenta - odvedu daň.zálohovou - budu tento příjem uvádět do Daň.přiznání?Děkuji moc.
Dobrý den.Prosím o radu, manžel je začínající drobný živnostník-stavební práce. 1) Může si odečíst z daňové základu pořízení počítače a programové vybavení k vedení DE. 2) Já nejsem OSVČ a nemám živ.list může si na mě odečíst nějaké náklady a v jaké výši, když mu povedu DE jsem zaměstnaneckém poměru u PO. Děkuji za odpověď a přeji příjemný den.
u) příjem získaný formou nabytí vlastnictví k bytu jako náhrady za uvolnění bytu, a dále náhrada (odstupné) za uvolnění bytu, vyplacená uživateli bytu za podmínky, že náhradu (odstupné) použil nebo použije na uspokojení bytové potřeby nejpozději do jednoho roku následujícího po roce, v němž náhradu (odstupné) přijal. Tento příjem je osvobozen i v případě, že částku odpovídající náhradě (odstupnému) vynaložil na obstarání bytových potřeb 4e) v době jednoho roku před jejím obdržením. Přijetí náhrady (odstupného) oznámí poplatník správci daně do konce zdaňovacího období, ve kterém k jejímu přijetí došlo. Obdobně se postupuje i u příjmů z úplatného převodu práv a povinností spojených s členstvím v družstvu, pokud v souvislosti s tímto převodem bude zrušena nájemní smlouva k bytu, použije-li poplatník získané prostředky na uspokojení bytové potřeby; obdobně se postupuje také u příjmů z prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu, včetně souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště bezprostředně před prodejem po dobu kratší dvou let a použije-li získané prostředky na uspokojení bytové potřeby,...takže když prodám byt za stejnou sumu za kterou jsem ho pořídila a do roka za stejnou sumu koupím dům, jsem osvobozená od daně z příjmu? už jsem se tady jednou ptala na to "oznámení správci daně" a bylo mi odpovězeno toto:Dotaz: Dobrý den, dnes jste mi odpovídal na tento dotaz: Zodpovězen: 29.9.2005 07:21:00 Otázka: chtěla bych se jenom zeptat, když převedení práv a povinností k dr. bytu bude osvobozeno od daně z příjmu, zda musím přesto vyplňovat daňové přiznání?? Odpověď: Ne. Odpovídal: Dytrich Petr, JUDr. v jiné rubrice kde se odpovídá na dotazy jsem si našla takovou odpověď na dotaz položený někým jiným: Pakliže přijaté odstupné v r. 2004 použijete skutečně na uspokojení své bytové potřeby a to do konce r.2005, jste ze zákona osvobozeni od platby daně z příjmu. Přijetí odstupného však musíte nahlásit správci daně do konce zdaňovacího období, ve kterém k přijetí odstupného došlo. Blíže § 4 odst.1 písm.d) zák. č. 586/1992 Sb. Co se myslí nahlášením správci daně? je to něco jiného než podání daňového přiznání? děkuji Odpověď: Podle §38g je povinen podat daňové přiznání každý, jehož příjmy, které jsou předmětem této daně, mimo příjmů osvobozených nebo příjmů z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně. Odpověď, kterou jste našla jinde jsem já nepsal, takže nevím, co tím měl autor na mysli. Musíte se zeptat jeho. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr. takže bych se ráda znova zeptala na to oznámení správci daně. a musím v tom prodávaném dr. bytě bydlet před prodejem? píše se tam bezprostředně po dobu kratší dvou let, stačí když se tam nastěhuji třeba na týden před prodejem? musím si tam přehlásit i zasílanou poštu nebo jak to budu pak případně dokládat, že jsem tam bydlela? nebo stačí že ten získaný obnos použiji na RD bez toho abych tam bydlela? děkuji
Dobrý den, je možné penize získané jako náhradu za byt investovat do opravy rodinného domu, kde mám trvalé bydliště, ale přes týden bydlím jinde, protože tam mám práci?V případě, že je to možné, do jaké doby od získání peněz je musím investovat, abych z nich nemusela platit daň?Děkuji za odpověď.
Pane doktore, prosím o radu na odpočet ztráty: min.zákl.daně např. 150.000,- ztráta z min.roku 50.000,- l) bude možno odečíst ztrátu v plné výši, nebo pouze do výše min.zákl.daně 107.300,- 2) zda bude možno odečíst ztrátu z min.let, pokud zákl.daně se bude rovnat pouze min.zákl.daně Děkuji
Při nákupu pneumatik v Polsku jsem platil cenu s DPH (prodávající plátce DPH - registrovaný). Jaké mám povinnosti vzhledem k zákonu DPH? Musím dělat samovyměření. Za odpověď děkuji