FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, v roce 2012 jsem pracovala pouze v lednu pak jsem šla na rizikové těhotenství a na začátku dubna jsem nastoupila na mateřskou dovolenou, chci se zeptat, jestli si mohu uplatnit odečet úroků z hypotéky na daňovém přiznání. Nevím, zda jsem nějaké daně kromě měsíce ledna a proplacení dovolené platila a zda-li je nějaký strop kolik na daních zaplatit musím. Děkuji za odpověď

převod bytu

Plátce daně Dobrý den, měla bych dotaz a sice. Měli bychom získat byt z majetku s.r.o., jehož jsem společníkem a to jako bezúplatný převod. Na tento převod se vztahuje osvobození od daně dle §20 odst. 6. písm. j) zák. č. 357/1992 Sb. Jde mi o to, zda osvobození se bude týkat i v případě, že byt nabydeme do SJM (manželka není členem s.r.o., ale v době, kdy jsem stal členem s.r.o. jsme již byli manželé). Předem děkuji.

dodanění ŽP

Dobrý den. Letos, v roce 2013 nedodržel náš zaměstnanec předepsané podmínky z důvodu zániku životního pojištění. Nárok na odpočet dříve uplatněných odpočtů zřejmě zaniká a musí to dodanit. A já se ptám jak? Jaké kroky musí podniknout, aby vše bylo správně? děkuji za odpověď

danění důchodu

Dobrý den,mám příjem z pronájmů §9 ve výši 1 500 000,-Kč a pobírám po celý rok důchod ve výši 12 000,-Kč měsíčně, celkem za rok 144 000,-Kč.Musím příjem důchodů také zdanit podle §10 a mohu i u důchodu použít nějaké paušální odečty? částku 24 840,-Kč mohu od celkové daně odečíst? Nebo se danění důchodů bude ulatňovat až od roku 2013?Děkuji Jana

prodej lesa a základ daně

Prodej lesa Dobrý den. V roce 2012 jsem prodala les,který jsem zdědila po svém otci,ale nebyla dodržen lhůta 5 let na osvobození od daně z příjmu.(Otec ten to les vlastnil 4 měsíce - dědictví po bratru. Já jsem les vlastnila 4 roky) Hodnota lesa při dědickém řízení byla znaleckým posudkem ohodnocena na 437 000,-Kč, prodej lesa byl za 500 000,- Kč, znalecký posudek pro prodej lesa byl 940 000,- Kč a z této částky jsem zaplatila 3% daŇ z převodu nemovitosti. Nyní mám plati daŇ z příjmu z prodeje lesa. Jaký základ bude pro výpočet daně z příjmu?? Děkuji za odpověĎ.

vyplnění přiznání

Dobrý den, manžel je zaměstnanec, měl v r. 2012 pracovní úraz, kde mu bylo vyplaceno pojišťovnou zaměstnavatele odškodnění ve výši 8 tis. Kč. Mzdová účetní mu odmítla udělat roční zúčt.daně za 2012. Vydala mu potvrzení o příjmech a sražených zálohách s tím, že si musí RZD udělat sám. Manžel má slevu na dani na jedno dítě-studenta ( nevím přesně kolik ročně) a potvrzení o zaplaceném pojistném na život.pojištění. Prosím o radu, jak správně vyplnit formulář DP, aby vše bylo správně, moc tomu nerozumím. Děkuji.

daňová povinnost

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem o darovací dani. Chci darovat vnukovi, který žije trvale v Německu,osobní automobil. Jak se v tomto případě řeší darovací daň? Děkuji za odpověď a přeji krásný den. Nováková

odměna zákazníkům

Dobrý den, jsem OSVČ a ráda bych dávala jednorázovou finanční odměnu 100 Kč novým zákazníkům. Vznikají mi tak nějaké povinnosti právní či vůči finančnímu úřadu? Děkuji za Vaši radu.

převody bytů

Dobrý den, ráda bych požádala o radu týkající se převodu bytů z majetku s.r.o., které bylo zřízeno v roce 1995 pouze za účelem pořízení domu v rámci převodů bytů a domů z majetku města. V současné době je zájem převést byty do vlastnictví nájemců. Dočetla jsem se, že by tyto byty něměly být převáděny do SJM, ale pouze do vlastnictví fyzické osoby, nájemce - společníka s.r.o. a dále, že by se mělo jednat o bezúplatný převod z důvodu, aby s.r.o. nevznikla povinnost platit daň z příjmu a nutnost vyhotovit znalecké posudky na jednotlivé byty v souladu s ustanovením §196a odst. 3. Obch.z. Dále jsem se také vyrozuměla, že pokud budou převáděny jednotky do SJM nemůže být uplatněno osvobození od daně dle Zákona č. 357/1992 Sb. (viz následující odstavec): (6) Od daně darovací a daně z převodu nemovitostí jsou osvobozeny: i) převody bytů a garáží z vlastnictví právnické osoby, vzniklé za účelem, aby se stala vlastníkem budovy, do vlastnictví fyzických osob - nájemců převáděných bytů a garáží, kteří jsou členy nebo společníky této právnické osoby, pokud se fyzické osoby nebo jejich právní předchůdci podíleli svými peněžními prostředky a jinými penězi ocenitelnými hodnotami na pořízení budovy. Předem děkuji.

vypočet přiznání a pojistného

Dobrý den, ráda bych se na Vás obrátila s následujícím problémem. Potřebovala bych poradit v oblasti výpočtu daňového přiznání a sociálního a zdravotního pojištění za rok 2012. Od ledna do 1.3.2012 jsem byla zároveň zaměstnancem na HPP s hrubou mzdou 21.000 Kč, OSVČ (ovšem do dubna bez příjmu) i studentem dálkového studia. Od 1.3.2012 do 30.6.2012 jsem byla už jen OSVČ (příjmy od března do června byly 33.000 Kč)a studentem dálkového studia. A od července 2012 jsem již jen OSVČ (příjmy za tato období zhruba okolo 170.000 Kč). Jako OSVČ vykonávám práci finančního poradce a je mi 24 let, plus si platím investiční životní pojištění a potvrzením mi přišlo že si mohu odečíst 2.400 Kč. Potřebovala bych poradit hlavně s výpočtem záloh nebo doplatků na zdravotním a sociálním pojištění, jelikož na úřadech mi sdělili, že to vypočítají až z daňového přiznání, ale já bych raději alespoň přibližnou částku znala již teď, nebo alespoň princip výpočtu. Mockrát děkuji za pomoc.

místní příslušnost

Dobry den, pritel je obcanem Francie, ale od 8.8.2012 pracuje v CR a ma zde prihlasen prechodny pobyt. Jak je to s danovou povinnosti?dekuji

příležitostný příjem

Dobrý den, mám dotaz jsem zaměstnanec s pravidelným měsíčním příjmem. A občas ve svém volnu stříhám psy.Zajímalo by mně zda je pro tuto vedlejší činnost nutný živnostenský list nebo nějaká ohlašovací povinost, když z této činnosti nemám větší příjem jak 5000 Kč za rok, jestli i z této částky se platí daně? děkuji

dodatečné přiznání

dobrý den. Jsem OSVČ. V roce 2011 jsem vedla daňovou evidenci. Letos, v roce 2012 chci přejít na výdaje uplatněné paušálem. V roce 2011 jsem jen měla zásoby v určité výši, žádné pohledávky, žádné závazky. 1.Musím podat dodatečné DP za rok 2011? Podle mě ano, protože mám nedodaněné zásoby z roku 2011. 2. Kam mám na to dodatečné DP ty zásoby "dodanit". Na který řádek DP to mám napsat. 3. Je to vše? Už víc nic nemusím? 4. Když to dodatečné DP odešlu nyní, v termín do března 2013, tak neplatím penále? A musím to zaplatit? Nebo jak to prosím je přesně. Za všechny odpovědi na mé otázky předem děkuji.

banka

Dobrý den. Jsme s.r.o. a naším současným jediným účtem se stal od 1.1.2013 účet společnosti Citfin, spořitelní družstvo. Do konce roku 2012 jsme bankovní operace účtovali u této společnosti přes interní doklady , účet 378. Od roku 2013 však chceme veškeré bankovní operace účtovat v modulu Banka, tak jak ostatní operace s jinými bankovními úřady. A já se ptám, je to možné? Nebude nás za to finanční úřad nějak postihovat? Dříve totiž účtování operací přes účet CITFIn jako banku (dříve označení CITCO) nám FÚ nedoporučoval, že to není klasická banka. Ale když už jiný účet nemáme? Prosím o radu. děkujeme

sleva na manželku

Dobrý den, manželka v roce 2012 pobírala rodičovský příspěvek, bylo jí vyplaceno odstupné od zaměstnavatele; dále pobírala nemocenskou a podporu v nezaměstnanosti. Celkově její vlastní příjem nepřekročil 68000 (odstupné, nemocenská a podpora), takže bych na ni chtěl uplatnit odpočet na manželku. Z odstupného za ni zaměstnavatel odvedl daň z příjmů. Je možné, aby manželka podala daňové přiznání, uplatnila odečet na poplatníka (a byla jí tak vrácena odvedená daň) a zároveň abych na ni uplatnil odpočet na manželku? Děkuji za odpověď.

dovoz zboží

Zdravím vás, měl bych dotaz k DPH při dovozu zboží z třetí země. Objednal jsem si z USA počítač a podle této kalkulačky http://www.dutycalculator.com/new-import-duty-and-tax-calculation/ je to osvobozeno od DPH. Je to věrohodné? Měl bych ještě jeden dotaz. Podle zákona č. 235/2004 Sb. §71 (2) c) Osvobození od daně při dovozu zboží, mám nárok na osvobození od DPH, pokud se jedná o výbavu, studijní potřeby a vybavení domácností žáků nebo studentů. Pro mě jako studenta informačních technologií to je studijní potřeba. Chápu správně, že na to lze uplatnit osvobození od DPH? Děkuji

sleva na děti OSVČ

Jsem rozvedená, mám 2 nezletilé děti, na které u zaměstnavatele uplatňuji slevu. Zároveň ale na vedlejší živnostenský list ještě uklízím. V hlavním zaměstnání mám cca 130 tis. hrubého, z vedlejšího OSVČ 84 tis. Výdaje uplaňuji paušálem, takže ke zdanění mi zbývá 33600,-. Budu moci i v roce 2013 uplatňovat slevu na děti. Všude je popsán postup u hlavního OSVČ, ale u vedlejší OSVČ mi to není jasné. Děkuji

vyúčtování daně z příjmů

Dobrý den,od ledna 2012 Jsem pracovala na zkrácený pracovní úvazek a dan po slevě jsem měla 0.U tohoto zamněstnavatele jsem mněla podepsané danové prohlášení.Od dubna jsem měla k tomuto jestě Dohodu do 5.000,- měsíčně.Daňové přiznání si dělám sama.Je nějaká šance přeplatky z Dohody dostat zpět??Musí se tiskopis prohlášení podepisovat u zamněstnavatale, když si vyúčtování- roční daně podávám sama? Děkuji. Příborská.

vrácení pojistného

Dobry den, pokud jsem jako student v minulem roce pracoval jako DPC (dohoda o prac. cinnosti) a platil tak soc. a zdrav. pojisteni, mohu v ramci podani danoveho priznani dostat pojisteni zpet? Vzhledem k tomu, ze je za me platila zaroven i skola? Dekuji.

danění důchodu

Dobrý den Pracoval jsem 7 let v Československu a 30 let ve Švédsku. Letos po naplnění 62 let se chystám jít do penze a přestěhovat se do Prahy. Mám obojí občanství a byt v Praze. Jaké budu platit daně ze švédského důchodu?