FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, mám dotaz ohledně zdaňování starobních důchodů přesahující částku 162 tis. Kč ročně. Jaké povinnosti pro mě vyplývají? Předem děkuji.
Dobrý den, předem Vám děkuji za zodpovězení dotazu. Jsem FO,člen sdružení. V r. 2004 jsem měl manželku jako osobu spolupracující. V r. 2005 tedy manželka odvádí zálohy na zdravotní a sociální pojištění. Jsou tyto částky pro mě daňově uznatelný náklad v r. 2005? Je pro mě daň. uznatelný náklad doplatek zdr. a sociálního pojištění z r. 2004? Vedu daňovou evidenci. Manželka je spolupracující osobou i v r. 2005. Děkuji
Dobrý den, před rokem jsem koupil družstevní byt za 1 mio, nebydlím tam, už rok ho pronajímám, ale veškeré účty za nájem, el., plyn, platím na svoje jméno, složenky mi chodí do jiného dr. bytu, kde mám trvalé bydliště. Ted ho chci ze ziskem prodat - myslím že se tomu správně říká "převod práv a povinností dr. bytu za úplatu" ?, asi za 1,5 mio. A za 1 mio koupím RD -( v tom samém roce, v kterém proběhne prodej dr. bytu), a v tomto domě už budu mít trvalé bydliště a budu tam bydlet. A teď dotazy: 1) pro případ osvobození - musím se do prodávaného dr. bytu nastěhovat tak abych tam bydlel bezprostředně před prodejem? nebo to není podmínka a stačí abych peníze vložil do nového bydlení? 2) musím vložit do nového bydlení VŠECHNY získané peníze (tedy 1,7 mio), nebo stačí jenom ten rozdíl, který bych správně měl danit - mezi nákupní a prodejní cenou? tedy 500tis, v mém případě mio, tedy o 500t. víc 3) pokud budu osvobozen od daně z příjmu, musím i přesto podávat dp? 4) a co to oznámení správci daně? je to nutné v tomto případě? 5) pokud prodám za cenu stejnou jako jsem koupil a za tu samou cenu koupím dům - podávám co? dp nebo oznámení správci daně, nebo nic? Děkuji velice za vaše odpovědi, snad už budu mít po tomto jasno. Pokud jsem nedodal všechny info, které jsou potřeba k posouzení a správnému zodpovězení, mohl byste mi toto prosím sdělit a já obratem doplním? H
Dobrý den, chtěla bych se zeptat,které daně se na mě vztahují, pokud budu chtít prodat nemovitost, kterou mi darovala moje babička (darovací smlouva sepsána 27.9.2001, byt zapsán mým jménem do katasatru nemovitostí)). V tomto bytě jsem měla nějakou dobu nahlášený trvalý pobyt, ale od roku 1999 (kdy jsem se provdala) mám opět trvalý pobyt v bytě mých rodičů. Letos babička zemřela a my bychom chtěli byt prodat a koupit za něj větší a získat tím konečně vlastní bydlení. Musíme platit kromě daně z převodu nemovitosti i daň z příjmu? Neuplynulo ještě 5 let ani jsem zde alespoň 2 roky trvale nebydlela. Musím se do bytu před prodejem trvale nahlásit a potom se bude na mě vztahovat osvobození od daně (trvalý pobyt méně než 2 roky) s dodatkem, že utržené peníze využiji na vlastní bydlení nebo v mém případě nebudu osvobozena od daně z příjmu? děkuji
Dobrý den a prosím o zodpovězení dotazu. Zpracovávám firmu na rytecké a gravírovací práce, která je na otce, ale většinu práce dělá syn. Otec by chtěl firmu pomalu převést na syna, který už má i ŽL na tyto práce. Některé gravírovací stroje se pomalu odprodávají na syna. Je možný takovýto postup, že i nářadí by se synovi odprodalo. Platby jsou přes BÚ na základě faktury o prodeji. Klientelu si syn pomalu přebírá. Jelikož otec má ještě hlavní zaměstnání, ale ze živnosti mu to více vynáší, tak by potom měl HPP a vedlejší. Je takovýto způsob pomalého převodu firmy z otce na syna možný? Nemůže to FÚ napadnout? Děkuji za odpověď. JM
Dobrý den. Mám následující dotaz, na který mi zatím žádný právník nedokázal jednoznačně odpovědět. Prodávám byt v osobním vlastnictví, protože je pro mne velký a kupuji menší nový byt. Byt vlastním necelé dva roky, avšak žiju v tomto bytě již přes 40 let. Jakou budu platit daň z částky, která mi zbyde po prodeji starého bytu a koupi bytu nového? Někdo říká, že 3% někdo 33%. Jaká je skutečnost? Děkuji za odpověď.
Jsem společník a jednatel v s.r.o. Společnosti jsem poskytl půjčku. Chci se zeptat na možnosti postupu zdanění úroků z půjčky u mě, jako FO. Náš účetní tvrdí, že je možné prvně splácet jistinu, tzn. v mém daň. přiznání neuvádět žádný příjem z §8 z úroků, a až později společnost začně splácet úroky? Je tento postup správný? Kde je správný postup popsán v zákoně? Nemá se splácet jistina i úrok společně? Jak správně určit splácený úrok a jistinu, nebo pouze jistinu, nebo pouze úrok? V §8 ZDP jsem postup nenašel. Děkuji.
Rozhodnutím soudu mám uhradit bývalému nájemci "náklady za zhodnocení nemovitosti", které provedl na základě staveb.povolení pro své podnikatelské aktivity. Provedené práce byly vybourání zděných příček,přivedení plynu do objektu-objekt byl vytápěn z centr.zdroje tepla města- oprava vstupu nájezdu do objektu, oprava sociálního zařízení.Jedná se o zhodnocení nemovitosti když ve smlouvě bylo uvedeno, že náklady spojené s upravami nebude požadovat uhradit?
Dobrý den. Jsem OSVČ, vedu DE a jsem platce DPH. Je možno zahrnout do daňových nákladů roku 2005 zaplacené částky za nákup obrazů a osobních automobilů, které chci prodat v roce 2006 a příjmy z prodeje dát do výnosů roku 2006? Jak je to s odpočtem DPH v roce 2005? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o info k problematice DANĚ Z PŘÍJMU FO. Letos jsem koupili podnikový byt, ve kterém měla manželka 5 let trvalé bydliště. Obratem jsme tento byt prodali. Mohu na tento příjem uplatnit osvobození od daně z příjmů podle §4, odst.1, písm. a) ZDP. Pokud ne, je možno proti tomuto příjmu uplatnit náklady, které jsme vložili do rekonstrukce rodinného domu, který jsme koupili. Obě transakce proběhly v rámci SJM. Postačí pokud přiznání k dani provede pouze manželka, t.č. na mateřské dovolené. Děkuji.
Dorý den. Měl bych dotaz,zajímá mě co musí odsahovat razitko firmi která je platcem DPH.
Dobrý den!!Mám jen jeden dotaz:můj přítek je slovák má trvalý pobyt v ČR.Musí platit daně prvním roce podnikaní nebo je osvobozen!!Velice děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na zdanění soukromých jízd firemním automobilem u jednatelky s.r.o., která není zaměstnancem firmy, ale OSVČ. Zdaňují se tyto příjmy též podle zákona č. 586/1992 Sb.,§ 6, odst. 6, jako zaměstnanci? Pokud ne, tak podle čeho?
Když zakoupí osobní auto v Německu firma s.r.o.bez DPH, 1.musíme vypočítat a odvést DPH při vstupu ? 2.V případě, když ho pak prodáme, máme k té zakoupené ceně připočítat ještě DPH? Děkuji.
Dobrý večer, jsem FO vedoucí DE, plátce DPH. ŽL na zámečnické práce. Měl bych na Vás dotaz ohledně sazby DPH. Jedna firma si u mne objednala zámečnické práce pro úpravu žebříků a okapů na střeše bytového domu. Mohu fakturovat tyto práce s 5% DPH? Jest-li ano, jaké doklady nebo potvrzení od této firmy mám požadovat, abych tuto sazbu mohl před FÚ obhájit. Dále bych měl dotaz, jak správně v DE zaúčtovah hal. vyrovnání z faktur. Např. faktura je na částku 15000,30 a úhrad na příj.pokl.dokl. 15000,- Kč. Co s těmi 0,30 hal.? Děkuji za odpověď a přeji krásný zbytek večera.
Vážený pane doktore, prosím radu : Jsem plátce DPH a mimo jiné příjmy z podnikání /ze kterých odvádím DPH/ dostávám občas PROVIZE ze zprostředkování úvěrů od České spořitelny. Tyto jsou uvedeny pevnou částkou - je to příjem,který zdaňuji v DE, ale nevím, zda z toho příjmu mám také odvádět DPH - např. za měsíc mám cca 1000,-- Kč provizi, zdanění pro účely DPH by činilo - základ 840,- Kč - DPH 19 % 160 Kč?. Děkuji Vám za odpověď.
1. Když občan pronajímá byt, nájemní smlouva je pouze na 6 měsíců, je nutné příjem z tohoto nájmu uvést v daňovém přiznání, je to omezeno výší nájmu? 2. Při provádění instalatérských prací se zabudovává ohřívač vody, el. kotel v novém domě, určeném pro bydlení, použije se zde 5% nebo 19% DPH? Předem děkuji
Tuzemská firma A dodává výrobek do další tuzemské firmy B. Ve firmě B se výrobky přeloží do jiného kamionu a odváží se do firmy C na Slovensko (firma C má DIČ slovenské). Firma A fakturuje výrobky do firmy C s místem dodání firmě B. Firma A fakturuje s DPH. Je to správný postup? Jaký § Zákona o DPH tento postup upravuje?
Dobrý den, jsem FO podnikatel a vedu daňovou evidenci, případně někdy uplatňuji daňové výdaje procentem. Překročil jsem limit 1mil a budu se registrovat k dph. Zajímá mne, zda dph, které budu připočítávat k vydaným fakturám pro mne bude z hlediska daně z příjmu daňový příjem nebo nedaňový příjem. Můj software pro DE to považuje za nedaňový příjem, ale podle mého názoru není v zákoně o daních z příjmů dph vyjmenováno jako příjem, který není předmětem daně, ani jako příjem osvobozený, takže z něj plyne, že přijaté dph je příjem z podnikání a je třeba jej zdanit, jakmile mi přijdou peníze. Obdobně mi to není jasné u nákladů. Jak to je a na základě jaké právní normy to tak je? Děkuji.
Dobrý den! Jsem prodejce bot. Vedu DE.Část zboží na skladě je úplně nebo zčásti neprodejná a je starší 5 let od nákupu. Neměla by se prodávat kvůli pochybné kvalitě materiálů a také některé(dětské a j.) už nesplňují mezitím vzniklé zákony. Co s tím? Jaký je rozdíl mezi vyřazením z obch. máj. a likvidací. Jak dokladovat likvidaci? Zápis do inventury je také účtováním? (den vyřazení ?) Děkuji