FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Prosím účtuji v daňové evidenci dříve PÚ. Jak mám zúčtovat přijatou fakturu tzv.smluvní bonus/dobropis/, kdy mi je částka od dodavatele vyplacena v hotovosti nebo na účet . Děkuji
Dobrý den, dovezli jsme zboží, přišla faktura a následně jcd. Poté nám dodavatel poslal doúčtování, protože na faktuře uvedl špatnou cenu zboží. Jak je to s clem a dph z tohoto doúčtování. Děkuji
Vážený pane doktore, velice Vám děkuji za Vaši odpověď, mám k tomu ještě jeden dotaz: § 4 Osvobození od daně -odstavec u) se píše toto: Obdobně se postupuje i u příjmů z úplatného převodu práv a povinností spojených s členstvím v družstvu, pokud v souvislosti s tímto převodem bude zrušena nájemní smlouva k bytu, použije-li poplatník získané prostředky na uspokojení bytové potřeby; ani toto se mě netýká? převedu přece za úplatu práva a povinnosti, moje nájemní smlouva k bytu bude zrušena a na základě toho družstvo vystaví novou nájemní smlouvu novému členu družstva, který ode mne tato práva a povinnosti, vč. smlouvy k bytu za úplatu odkoupí. Jak si mám vysvětlit toto? A jak se v tom "účku" píše o bezprostředním bydlení - stačí nastěhovat se do předmětného bytu týden před prodejem?? Děkuji mockrát. H.
Dobrý den, chtěla bych začít začít podnikat v oblastí úklidových služeb. Jsem na MD (3leté dítě), žiji s druhem. Malá do školky půjde až ve čtyřech letech. Chtěla jsem se zeptat: 1) jsou pro začínající živnostníky nějaké úlevy na daních? A jaké? 2) soc. a zdrav. pojištění bych platila jako OSVČ na MD já, nebo by došlo k nějakému dělení těchto plateb? 3)chodila by mi nadále mateřská? Děkuji za odpověď
Dobrý den,jsem OSVČ ,plátce DPH, vedu jed.účet. Koupil jsem na leasing vozidlo pro firmu vedené tedy pod IČO, momentálně jsem nucen přerušit činnost z odbytových důvodů, našel jsem si zaměstnání a vozidlo využívám pro cesty za zaměstnáním tedy soukromě. 1.) Mám leasingové splátky , včetně všech nákladů účtovat jako osobní výdaje 2.) mám vozidlo po přerušení činnosti převést pod RČ a tudíž náklady hradit soukromě a jaký to bude mít eventuelní dopad pro DPH
Od 1.7.2005 jsem plátcem DPH. Jsem povinen platit DPH z výnosů výherních hracích přístrojů (VHP)a sázkové kanceláře, když automatová firma a sázková společnost nejsou plátci DPH a smlouva je postavena na pronájmu části nebytových prostor za účelem umístění VHP a sázkové kanceláře
Dobrý den, na dotaz: prodala jsem ideální polovinu rodinného domu, který jsem před 2 lety zdědila po své matce. Jsem povinna zaplatit daň z příjmu?... jste odpověděl, že ano podle §10ZDP. Myslím ale, že je nutné přihlédnout k §4, odst. 1) písm. b) věta druhá - Od daně jsou osvobozeny příjmy z prodeje nemovitostí od zůstavitele, který byl příbuzným v řadě přímé .... kdy se doba 5 let zkracuje o dobu, po kterou byla prokazatelně ve vlastnictví zůstavitele... S pozdravem Martin Karlín
Dobrý den, měla jsem prázdninovou brigádu na základě "dohody o provedení práce". Zajímají mě podmínky, za jakých mohu zažádat o vrácení daně. Jaký typ daňového přiznání je třeba vyplnit, kam a do jakého termínu odevzdat, atd. Děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý den, před rokem jsem koupil družstevní byt za 1 mio, nebydlím tam, už rok ho pronajímám a v jiném družst. Bytě mám trvalé bydliště. Ted ho chci ze ziskem prodat(prava k nemu) , asi za 1,7 mio. A za 1 mio koupím RD -( v tom samém roce, v kterém proběhne prodej dr. bytu), a v tomto domě už budu mít trvalé bydliště. A teď dotazy: 1) pro případ osvobození ?i když jsou to prava k družstevnímu bytu, stačí, když část získaných peněz použiji na koupi nového domu?(zisk) 2) musím vložit do nového bydlení VŠECHNY získané peníze (tedy 1,7 mio), nebo stačí jenom rozdíl, mezi nákupní a prodejní cenou? 3) a co to oznámení správci daně? je to nutné v tomto případě? 4) pokud prodám za cenu stejnou jako jsem koupil a za tu samou cenu koupím dům - podávám co? dp nebo oznámení správci daně, nebo nic? Předem děkuji. P.s.: Jistě jste si všiml jiné formulace podobné otázky z minula. Nebyl jsem schopen pochopit odpověď. Vazim is Vašich služeb. S pozdravem H.
Dobrý den , chtěla jsem se zeptat ohledně daně z převodu bytové jednotky na nového vlastníka kupní smlouvou .Je pravda že pokud je prodávající vlastníkem nemovitosti déle jak dva roky odpadá placení daně z převodu bytové jednotky(nemovitosti).Druhý dotaz je :Pokud prodáme nemovitost(bytovou jednotku) a ihned koupíme nový byt je pak daň z převodu nemovitosti snížená. Děkuji S pozdravem
Dobrý den, jsem členem výboru Společenství vlastníků bytů a za svoji činnost obdržím ročně cca 3000-4000 Kč jako odměnu za svoji činnost ve prospěch společenství. Nemám uzavřenou žádnou smlouvu s žádným orgánem, tudíž ani se Společenstvím vlastníků, nepracuji ani na ŽL či tak nějak. Výše odměny je schválena řádnou schůzí Společenství vlastníků. Činnost vykonávám ve svém volném čase, jsem řádně zaměstnán u státního podniku. Jak se zdaňuje tento příjem, případně je nutno ho vůbec někde uvádět? Děkuji.
Dobrý den, rád bych věděl, zda můžu při výpočtu daně z převodu nemovitosti uplatnit odečet provize pro realitní kancelář, kerá byla zahrnuta v celkové ceně, je však ve smlouvě dále specifikována. Děkuji, Pavel L.
Pane doktore, moc se omlouvám, teď jsem Vám poslala dotaz ohledně zaúčtování plateb přes platební karty, ale zapomněla jsem uvést, že zaúčtování do celkových příjmů ovl.základ daně a výdaje jsou mimo pokladnu a banku, pouze internimi doklady zaúčtovám, abych je do účetnictví dostala. Ještě jednou díky JM
Dobrý den, do pronajatých prostor jsme si nechali namontovat na vstupní dveře oplechování, bezpečnostní zámek a čalounění (celkem 18.000 Kč) a do oken demontovatelné mříže (4x18.000 Kč). Je možné odečíst DPH a dát do daňových výdajů ? Pokud ne, jak takový výdaj zaúčtovat (jako majetek) ? S pronajímatelem nemáme žádnou zvláštní dohodu, protože pokud se budeme stěhovat, předmětné věci si odstěhujeme, neboť jsou univerzálně použitelné. Děkuji.
Ještě jednou dobrý den. Prosím o radu. OSVČ, které zpracovávám DE má zboží, které prodává i přes platební karty, a které se načítají přes počítač do denních tržeb, ale fyzicky tam nejsou. Tyto platby se po odečtení zápujčky České spořitelny na terminál u každé platby objeví až na BÚ, to zn. ne v té požadované částce, v které je zaúčtovávána v první fázi do tržeb. Jediný způsob jak dát celou transakci k zaúčtování Vám teď vypíši. Na platby kartou chodí od České spořitelny výpisy, kde je uvedená u každé platby požadovaná částka, mínus náklady, celkem k úhradě (a to přijde na BÚ. Tyto výpisy kopíruji asi 3x a interními doklady, kde vše zdůvodňuji je zaúčtovávám takto: -jednou je přikládám k zaúčtování v požadované částce mínusem z pokladny v hotovosti neboť tam fyzicky nejsou a pokladna by nesouhlasila -jednou je přikládám ještě s dodanými prodejkami, kde je uvedeno DPH do příjmů ovlivňující základ daně (samozřejmě bez DPH neboť OSVČ je plát-cem) -a jednou je přikládám jako daňový výdaj ovlivňující základ daně- poplatky za terminál. -částky, které přijdou na BÚ zaúčtovávám už jako příjmy neovlivňující základ daně. Je v tomto smyslu i napsána interní směrnice, proč dochází k takovémuto zaúčtovávání. Nevím, zda tento postup je správný a zda ho mohu takto dále provádět. Nikoho nešidím, vše je jinak řádně zaúčtováno. Snad jsem to srozumitelně popsala a prosím o stručnou odpověď. Moc děkuji za Vaše rady. JM
Dobrý den a mám stručný dotaz. Zda OSVČ, která má v ŽL místo podnikání v místě bydliště i provozovnu mimo bydliště si může do knihy jízd psát km z místa bydliště do provozovny a zpět. Mimo to má i jiné pojížďky jako nákup zboží atd.Děkuji za odpověď a zdraví Marie
Vazeny pane Dytrichu, Jak se maji odvadet dane z vedlejsich prijmu (konkretne-z nepravidelnych prijmu za tlumoceni a preklady). Do jake skupiny danoveho platce jsem zarazena? Dekuji
Dobrý den.Prosím o zodpovězení dotazu.Cca před rokem jsem darovací smlouvou získala 1/2 RD-veškeré záležitosti s tím spojené jsem vyřídila.V mé části domu žije až do své smrti původní majitel-s mým písemným souhlasem.Já tam nežiji.Majitel druhé poloviny je na tom zdravotně velmi špatně a není způsobilý k jednání o celé záležitosti-nemluví,je celkově ochrnutý, manželka už si ho prý domu nevezme,péče o něj je velmi těžká,zůstane v ústavu. Jeho žena, která tam s ním žije asi 20 let sama říká, že až umře, tak půjde pryč a vše mi prodá-ze vzteku, že jsem druhou polovinu dostala já a ne ona.Dělá samé naschvály, každou chvíli mění názory. Já nevím na čem jsem a co budoucnost. Na základě toho nechce financovat společné opravy, které jsou nutné a nedají se odkládat neboť se o dům celé roky nikdo nestaral a opravy jsou velmi nutné hned.Já to financuji sama, protože nemohu čekat až-jestli odejde,na nové věci nemám.Než odejde, může to trvat i roky/nemovitist je psaná na jejího manžela,ne na ní-předpokládám,musí nejprve s dcerami dědit-dcery zastávají její názor,pak může prodat/,opravy provedu víckrát a stejně mi nepřispěje. Ona se hájí, že mi to prodá /ale co když ne,já opravím a ona zůstane,peníze mi nedá/. Já o druhou polovinu domu nestojím /jedná se o 1.patro se samostatným vchodem/, ale bohužel asi nic jiného mi nezbyde.Nepředpokládám, že by někdo koupil 1/2RD bez pozemků, společný je jen dvůr,studna,plot.garáž.Ale kdyby se náhodou někdo takový našel, tak to raději koupím já. Ale nevím, co bych s tak velkou nemovitosí dělala.Finančně by to byl pro mě problém udržovat, ale obávám se případných nových majitelů.Předem bych ale ráda věděla, co budu platit já a co paní, která by případně prodávala.Na co bych si případně měla dát pozor?Co je nutné k tomu zařídit-alespoň obecně.Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak správně, z hlediska DDPH, postupovat při poskytnutí služby (podle par.10, odst.6) do země EU- místo plnění mimo ČR. Jedná se o ostatní plnění osvobozená od daně s nárokem na odpočet daně - ř. 440 v daňovém přiznání? Děkuji
V roce 2001 jsem zakoupil pozemek o rozloze 117 m2 jako soukromá osoba za částku 1 100 000,- Kč. Za půl roku jsem z tohoto pozemku oddělil část o rozloze 31 m2 a tuto jsem prodal za částku 350 000,- Kč. V současné době mě poslal FÚ upomínku, abych doplatil daň z příjmu. Z jakých částek mám prosím vycházet při sestavování daňového přiznání. Děkuji S pozdravem