FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, pane doktore. Dotaz se týká krácení…

Dobrý den, pane doktore. Dotaz se týká krácení odpočtu DPH koeficientem. Nově založená společnost má zatím jen došlé faktury (poradenství, změnová řízení, apod.) za služby s DPH. Jedna došlá faktura za nájemné je dodavatelem fakturována jako osvobozené plnění. Žádné vydané faktury nebyly vystaveny. Má společnost nárok na odpočet DPH v plné výši nebo krátí odpočet koeficientem? děkuji za odpověď.

Dobrý den, mám dát část do nedaňových nákladů,…

Dobrý den, mám dát část do nedaňových nákladů, když mám sepsanou dohodu 11.10.05 s fyzickou osobou o kompenzaci za umístění jistého zařízení na jeho střeše a kompenzaci odběru el. energie, když v této dohodě je zmínka o zpětné kompenzaci za období 2003-2005včetně?Děkuji

Dobrý den, před cca. dvěma lety jsem přerušil…

Dobrý den, před cca. dvěma lety jsem přerušil podnikání jako fyzická osoba (plátce DPH) s tím že na konci roku jsem v rámci daně z příjmu fyzických osob zdanil zásoby na skladě. Nyní jsem ukončil podnikání a provedl i zrušení registrace plátce DPH. Jestliže se domnívám správně, měl bych do posledního přiznání k DPH uvést a zdanit i tyto zásoby na skladě. Můžete mi poradit zda se domnívám správně a jak a kam do formuláře DPH zadat tuto sumu??? Děkuji za odpověď.

Dobrý den mám dotaz k nemocenskému pojištění. Na…

Dobrý den mám dotaz k nemocenskému pojištění. Na školeni jsem se dozvěděla, že jsme povinni zaslat na OSSZ seznam zaměstnanců. Kde se dovím, co má tento seznam obsahovat. Jsme malá organizace. Děkuji

Před 2 lety mi strýc a babička darovali část…

Před 2 lety mi strýc a babička darovali část svého podílu v rod. domě. Vlastníkem nemovitosti jsem tedy 2 roky a nemám zde trvalé bydliště. Pro babičku bylo zřízeno věcné břemeno. Zbytek domu patří mému otci. V současné době jsem se rozhodla, že svůj získaný podíl daruji otci a tím on bude 100% vlastníkem nemovitosti. Hodnota mého daru činí 1 144 234 Kč. Chceme také zrušit věcné bremeno babičky, která s tím souhlasí. Chci se zeptat, zda stačí napsat do darovací smlouvy pouze větu, že se ruší věcné břemeno a samozřejmě k tomu ověřený podpis babičky? Budu platit já nějakou daň? Jakou daň a kolik bude platit otec jako obdarovaný? Do kdy se musí podat daňové přiznání na finanční úřad?

Hezký den, potřeboval bych poradit, jak v…

Hezký den, potřeboval bych poradit, jak v podvojném účetnictví zaúčtuji nedoplatek na zdravotní pojištění.VZP nám po kontrole za 3 roky vyčíslila nedoplatek zdravot.pojištění ve výši 2450,- Kč.Jak zaúčtuji úhradu a předpis nedoplatku. Týká se to špatně prováděných odpočtů u pracujících důchodců, kteří ale u nás už nepracují. Děkuji.

Dobrý den,naše firma dováží zboží z třetí země…

Dobrý den,naše firma dováží zboží z třetí země(Čína).Protože dovážíme poprvé,prosím o radu jak mám dovoz(fakturu)uvést do daňového přiznání DPH.Nárok na odpočet u dovozu se uvádí jako daň na vstupu(ř.340) a zároveň tatáž částka se uvádí jako povinnost přiznat daň(ř.260).Tím se ale vlastně daň na vstupu i daň na výstupu vyrovnává.Když pak budeme zboží prodávat, musíme jej zdanit a vlastně je to pro nás nevýhodné,protože není proti odpočet DPH.Děkuji za objasnění.

Dobrý den, mám celkem tři dotazy. Žena je…

Dobrý den, mám celkem tři dotazy. Žena je divadelní herečkou na "volné noze", tedy FO s daňovou registrací . 1. má na základě smlouvy o výkonu díla , kdy účinkuje v divadelním představení, nárok na stravné od pořádající organizace při hostujících zájezdech jak v tuzemsku, tak v zahraničí ? Dle mého názoru výkonným umělcům žádné takové nároky nevznikají, pokud je nemají přímo smluvně ošetřeny ve smlouvě o dílo. A může si je tedy uplatnit pouze jako daňový náklad na základě 586/92Sb. 2. Je v případě výkonného umělce - herce daňově uznatelným výdajem práce zubního lékaře (bílé plomby, bělení, můstky apod.) a maséra ? 3. jakým způsobem lze uplatnit cesty rodinným osobním vozidlem ? Cestovním příkazem na každou cestu zvlášť s použitím náhrad MF nebo vedením knihy jízd , a je nutno v takovém případě zaplatit za vůz silniční daň ? Děkuji velmi za ochotu.

Dobrý den, mám hypoteční úvěr a jeho úroky…

Dobrý den, mám hypoteční úvěr a jeho úroky odepisuji z daní. Jak se situace změní, pokud budu na mateřské dovolené? Přijdu o možnost tyto úroky odepsat? Pokud bych se vdala, je možné uplatnit odpis úroků z daní u společného zdanění manželů, i když hypoteční úvěr je pouze na mé jméno? Děkuji.

Dobrý den, manželka dostala od rodičů darem…

Dobrý den, manželka dostala od rodičů darem nemovitost, zatíženou věcným břemenem. Jaké daně musí zaplatit ona, jaké rodiče ? Jaké formuláře musí vyplnit ona, jaké rodiče ? Děkuji.

Dobrý den, prosím o ujasnění celkové ceny u…

Dobrý den, prosím o ujasnění celkové ceny u drobného hmotného majetku. Je součástí ceny u pořízeného hmotného majetku do 40.000,00 Kč také nově fakturovaný recyklační poplatek? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: Reklamní…

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: Reklamní světelný panel připevněný k budově je pro daň z příjmu součástí budovy nebo samostatná movitá věc? Děkuji za odpověď.

Jsme ceska firma poskytujici sluzby i na…

Jsme ceska firma poskytujici sluzby i na Slovensku. 22.8. jsme se prihlasili k DPH na Slovensku, ale mame prijate doklady i pred timto datem. Pry muze byt uznano i DPH z drivejsich dokladu? Jak na to? Potrebujeme nejakou zvlastni zadost nebo formular? Moc dekuji za odpoved

Dobry den. Jsme autodoprava, vedeme danovou…

Dobry den. Jsme autodoprava, vedeme danovou evidenci. Ted prodavame nakladni auto do Nemecka, firma v Nemecku ma DIC. Jak mame tento prodej uctovat? S DPH nebo bez DPH? Uplatnujeme narok na DPH? Dekuji.

Dobry den. Nas zamestnanec byl na zdravotni…

Dobry den. Nas zamestnanec byl na zdravotni prohlidce. Muzu castku za tuto prohlidku dat do provozni rezie? Je to danove uznatelny naklad? Dekuji.

Dobrý den, jaký je rozdíl mezi reflexní a…

Dobrý den, jaký je rozdíl mezi reflexní a bezpečnostní vestou? Ve vašich dotazech či odpovědích se uvádí reflexní vesta. Česká pojišťovna za důvěru chce zaslat jako dárek bezpečnostní vestu.Je předepsaná pro rok 2006 pro všechny? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, jaká je částka na amortizaci na 1 Km…

Dobrý den, jaká je částka na amortizaci na 1 Km pro osobní automobil v roce 2005? Průměrná cena benzínu natural95 pro letošní rok se stanovuje podle vyhlášky MF ČR nebo jako průměr podle cen v jednotlivých měsících? Dají se tyto průměry někde zjistit nebo je to podle místa bydliště? Předem děkuji.

Dobry den ,chtel by jsem se zeptat kolik procent…

Dobry den ,chtel by jsem se zeptat kolik procent z vydelku mohu uplatnit pri pausalni dani jako FO v oboru elektro .Dale me zajima nezdanitelna castka na studenta. Dekuji

PROSÍM O RADU- Zadali jsme si prostřednictvím…

PROSÍM O RADU- Zadali jsme si prostřednictvím realitní kanceláře vyhledání nemovitosti ke koupi do hodnoty 1.700 000,.Kč. Ještě týž den, jsme si všimli, že tatáž realitní kancelář nabízí nemovitost k prodeji v hodnotě 1 750 000,-Kč. (v ceně je již započítaná provize)O tuto nemovitost jsme projevili zájem sami - bez nabídky RK. V průběhu orientačního pohovoru o podmínkách koupě této nemovitosti nám bylo sděleno, že bude třeba upravit smlouvu o vyhledání nemovitosti v souladu s cenou námi "vyhledané" nemovitosti. Ze smlouvy o vyhledání nemovistosti pro nás vyplývá uhradit realitní kanceláři 5% z ceny vyhledané reality. Je tento postup v pořádku? Ve smlouvě je uvedeno, že podmínky smlouvy se můžou změnit pouze písemně se souhlasem obou stran. Nerada bych platila za něco 2x (provize realitní kanceláře promítnutá v navýšení hodnoty nemovitosti + z takto navýšené ceny dalších 5%) Další pohovor nás čeká v polovině příštího týdne a protože bych na tuto situaci chtěla být připravena- prosím o radu, zda je toto obvyklé či nikoliv a jak máme dál postupovat? DĚKUJI

Jakou daň budu platit,pokud prodám pozemek,který…

Jakou daň budu platit,pokud prodám pozemek,který vlastním 4 roky a získaný obnos použiji na koupi bytu? Děkuji