FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, můj manžel je podniká na živnostenský list, má povinnost mít v bance podnikatelský účet nebo mu stačí účet pro fyzickou osobu? Děkuji
Dobrý den.Může rodič podnikatel uplatnit při výpočtu DPFO odčitatelnou položku na nezletilé dítě, které si přivydělá na brigádě?Domnívám se, že záleží na tom, jestli byla uzavřena smlouva o provedení práce nebo o pracovní činnosti?V obou případech dotyčný zaměstnavatel musí odvést daň(srážková, zálohová),ale jak je chápána brigáda - má nějaké omezení ve výši příjmu, může být sjednána jen ústně?Vyplývají i pak pro zaměstnavatele nějaké odvody?Zajímal by mne např. syn si vydělal na brigádě 40000, mohu uplatnit odpočet na dítě?
Dobrý den,moje manželka je OSVČ,před časem pořídila na leasing os.automobil,který plně používá pro podnikání.Nyní ( cca 5 měsíců před doplacením leasingu) chce předmětný OA převést na mne,manžela,abych leasing doplatilLeasingová společnost s cesí souhlasí.Bude muset moje žena něco zdanit - a v jaké výši ? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o informace týkající se daňové soustavy Francie, popř. kde bych takové informace mohla naleznout. Zajímalo by mě jaká je daňová kvóta Francie a průměrná daňová kvóta v EU, daňové výnosy, jednotlivé daně, jejich předmět, daňový základ a aktuální sazby. Zajímalo by mě hlavně, čím se Francie liší od jiných států EU. Dále kam daně míří - struktura veřejných rozpočtů, zda municipalita může určit daňové základy, kdo spravuje jednotlivé daně, jestli stát nějak rozděluje daňové poplatníky na běžné a velké, pro které má zvláštní daňové úřady, jak je tomu v Belgii a Nizozemí. Předem Vám mockrát děkuji za veškeré informace, které mi můžete poskytnout.
Dobrý den, mám pouze jednoduchý dotaz jaké sankce a postihy mi hrozí / budou uplatněny, v případě pozdního přiznání a zaplacení DPH (cca o 3-6 dní), případně jakým způsobem co nejvíce předejít problémům, pokud předem vím že se s platbou spozdím. Děkuji
Mam dotaz ohladom platenia dane v Ceskej republike. Aky je rozdiel medzi platenim dani pre slobodne osoby a osoby zijuce v manzelskom zvazku bez deti ? Prejavi sa to nejak ? Poprosil by som Vas o nejake kalkulacne tabulky resp. odkazy na ne. Dakujem
Dobrý den, vystavili jsme fakturu v květnu splatná byla červnu. A když jsme urgovali pltabu, tak nám zdělili, že máme fakturu ponížit o 4000,-Kč nedodržením termínu. Máme stím souhlasit, ikdyž faktura nebyla vrácena do 15.dnů?Děkuji
Prosím o zaslání informace jakou výši daně z převodu nemovitosti budu platit, když jsem vlastníkem nemovitosti pouze 2 měsíce. Nemovitost je v hodnotě 1.000.000,-Kč.
Dobrý den Ráda bych se zeptala.Můj přítel podniká druhým rokem - v tom prvním byl osvobozen od placení daně(1.rok podnikání) a nyní se ptám zda v tomto roce bude platit daň z příjmů,pokud jeho příjmy činí pouhých 11000,- ? Děkuji za odpověd.
Dobrý den,mám jeden dotaz ohledně daňových dokladů. Pokud mám fakturu např.za telefon,zboží apod. a tato faktura je na částku do 10000,- včetně daně, nemusím vyžadovat po dodavateli doplnění DIČ pro možnost uplatnění DPH a mohu tyto doklady považovat za zjednodušené? Děkuji za odpověď.
dotaz ohledne clanku z prodeje pozemku viz.(http://www.finance.cz/zpravy/finance/31957/) Pekny den, chtel jsem se zeptat, jak je to v pripade prodeje stavebniho pozemku (na LV vsak vedeneho stale jako zahrada), ktery jsem nabyl pred 3,5 roky v hodnote 300.000,- a v soucasne dobe jej prodavam za 540.000,-. Jakou cenu mam tedy uvest jako zaklad pro dan z prijmu? Cenu 540.000,- nebo cenu rozdilovou, tedy 540.000 - 300.000=240.000 ? Dekuji za odpoved, mejte se
Dobrý den. V letošním roce jsem byl OSVČ až do doby odchodu do předčasného důchodu. Teď mám z tohoto důvodu pozastavenou činnost až do konce roku. Zajímá mě zda výdaj ostupné za uvolnění bytu mohu učinit nebo musím znovu aktivovat podnikání ? Dále jsem plátcem DPH. Je prosím tento výdaj bez DPH ? Děkuji za odpověď .
Dobrý den, řeším situaci koupě auta, které bude zařazeno do majetku fyzické osoby (vedu daňovou evidenci). Chci vyplatit zálohu na toto auto soukromé osobě ještě v roce 2005, vlastníkem vozu se stanu pravděpodobně v lednu 2006. Mohu si zálohu (podloženou smlouvou o smlouvě budoucí) zahrnout do nákladů v roce 2005? Pokud by nakonec ke koupi nedošlo a záloha byla vrácena v roce 2006, řešila by se daň z příjmu připočtením zálohy k příjmům za rok 2006? Bude nynější vlastník auta platit z platby přijaté ode mně nějakou daň? Děkuji.
Dobrý den, prosím o odpověď na dotaz: Prodávám zahradu včetně oplocení, zahradní chatky a porostů. Vše jsem vybudoval před dvaceti lety na pozemku zahrádkářské kolonie, který byl v té době pronajmut od obce. Vlastníkem pozemku jsem teprve dva roky. Daň z příjmů budu platit jen z ceny čerstvě nabytého pozemku nebo z celkové ceny? Zdravím a děkuji za odpověď .
Dobrý večer. Chci vyměnit velký byt v OV, v kterém bydlím již 9 let, za menší DB a doplatek použit na dostavbu RD. Daň z převodu nemovitosti platím pouze já a nebo se s kupujícím o ni rozdělíme a v jakém poměru ? Celou transakci řešíme jednou kupní smlouvou, kde jsou udány obě ceny bytů a finanční doplatek. Děkuji za odpověď.
Dobry den, rodiče na mě převedou darem nemovitost v hodnotě 3 mil. Kč. Mám 2 sourozence, které budu vyplácet 200 tis. Kč. Chci se zeptat, zda-li je nutné uvést do darovací smlouvy, ze vyplatim sourozence ? Pak bych se chtěla zeptat, zda-li to sníží moji daň darovací ? A v posledni řadě se chci zeptat, zda-li existuje nějaká formulace, která by byla uvedena v darovací smlouvě, která by mi zajistila, ze uz na mě nebudou moci sourozenci po pár letech vymáhat peníze s tím, ze dostali nízké vyplacení ?
Zdravím Vás a mám dotaz. Mohu si dát zakoupené auto v 2/05 do podnikání, které začalo 1.6.05 na základě kupní smlouvy s fyz.osobou a nebo musím mít nový znalecký posudek? Automobil jsem pořídil za 99000,- Kč, který budu nyní odpisovat. Děkuji moc a přeji hezký zbytek dne.
Dobré odpoledne a prosím o zodpovězení dotazu. OSVČ má HIM nakoupený v r.2000 a 2001. Dotýká se změna v odpisování i těchto HIM, které byly nakoupeny před změnami nebo mohu pokračovat v původních odpisech? Někde jsem četla, že nakoupený HIM před r. 2003 pokračuje v původním odpisování. Nebo se odpisy se změnami vstahují u všech dříve nakoupených a dosud se odpisujících HIM. Toto jsou stroje a zařízení odpisová sk.2 na 5 let. Děkuji za odpověď JM
Mohou nájemci veřejné obchodní společnosti vytvořit zákonnou rezervu na opravu pronajaté provozní budovy, k opravě jsou písemně smluvně zavázány v nájemní smlouvě s majitelem. Děkuji za odpověď