FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Prosím o informaci: Osoba, od které jsem koupil…

Prosím o informaci: Osoba, od které jsem koupil byt ho vlastnila pouze 3 měsíce( předtím ho obdržela jako dar od rodičů). Je tato osoba plátcem daně z převodu nemovitosti? Díky Jsem s pozdravem

Dobry vecer. Nejdříve Vás stručně seznámím s…

Dobry vecer. Nejdříve Vás stručně seznámím s historií, která se týká mé živnosti i s následky, které již nejsou v mé moci řešit. Moje živnost vznikla v prosinci 2002 po té, co jsem zjistila, že nemohu najít vhodnou práci a stávající zaměstnavatel vyhrožoval výpovědí, pokud nebudu plnit jeho požadavky (neplacené přesčasy apod.). Pracovala jsem a pracuji nyní jako poradce v oboru řízení managementu jakosti. Za rok 2003 bylo řádně podáno daňové přiznání, na kterém FÚ na základě kontroly vyměřil nepřiměřenou daň. Opravné daňové přiznání naopak vykazuje ztrátu, ale přesto zastávám názor, že je to pořád lepší řešení, než se zaregistrovat na pracovním úřadě a nemít vůbec žádnou možnost příjmu. Manžel je již řadu měsíců zaregistrován, práci nemá a finanční podpora od státu je 0,- Kč. Vypomáhá v domácnosti a neuplatňuji na něho žádné daňové úlevy. FÚ tuto ztrátu z roku 2003 neakceptoval a z moci úřední stanovil daň z příjmu, kterou jsem nebyla schopna zaplatit ve stanoveném termínu, tudíž byly odstaveny všechny mé účty a zřízeno zástavní právo na byt č. j. 26870 / 05 / 156970 / 2250 a 34305 / 05 / 156970 / 2250 Nemám možnost neoprávněně vymáhanou daň zaplatit ani nemám možnost si půjčit hotovost na pokrytí těchto neočekávaných nákladů. Tato situace samozřejmě velmi rychle způsobí ztrátu zákazníků, za kterými nemohu dojíždět. Pro mě i mého manžela tato situace znamená jediné, vyčkat v zastaveném bytě, dokud nás FÚ nevystěhuje na ulici. Tímto dopisem se ptám, zda je nějaká možnost, jak výše popsanou situaci vyřešit. 1. splátkový kalendář, kde je třeba přihlédnout také na ostatní závazky které musím dodržet 2. přijmout opravné daňové přiznání se ztrátou, která je vykázána, uvolnit účty a zrušit zástavní právo na byt 3. úvěr, nebo půjčka, na pokrytí dlužných částek, které vznikly stanovením daně z příjmu z roku 2003 a ztrátou v celkové výši 200 000,- Kč, abych mohla dále provozovat živnost 4. poskytnout zaměstnání mě i manželovi, abychom byli schopni přežít a platit vzniklé závazky Z toho, co jsem za období mé činnosti jako OSVČ mám bohužel takový dojem, že slušní a poctiví lidé nemají žádnou možnost přežít, je to jako úřední poprava. To chce náš stát ze svých občanů mít jen zloděje, vrahy, podvodníky a žebráky? Pro další podrobnosti jsem kdykoliv k dispozici také na tel. 352 666272, 774 180830, 774 180631. Předem děkuji za odpovědi, návrhy a rady. Hana Svobodova

Dobrý večer pane doktore, chtěla bych se zeptat,…

Dobrý večer pane doktore, chtěla bych se zeptat, zda si mohu uplatnit do výdajů ovlivňujících základ daně v letošním roce - daňovou povinnost z loňského roku, kterou jsem ovedla na Fú? A dále bych se chtěla zeptat, zda musím platit zálohy na OSSZ z podnikání, (nemám pozastavenou živnost) ale souběžně jsem od 1.1.2005 v hlavním pracovním poměru u zaměstnavatele? děkuji

Dobrý den, Nedávno jsem měl na Vás dotaz ohledně…

Dobrý den, Nedávno jsem měl na Vás dotaz ohledně vyřazení auta z obchodního majetku po 1. roce odpisování a následné uplatňování základní náhrady 3,80 Kč/km (najezdím více km a tak je pro mě zákl. náhrada nyní výhodnější). Vy jste mi odpověděl, že je to možné a že je potřeba dát pozor na dodanění. Není ale uplatňování základní náhrady u majetku vyřazeného z obchodního majetku v rozporu s § 24, odst. 2, písm.k, bod 3 zákona o dani z příjmů? Popřípadě je možné uplatňovat tu základní náhradu jen 3 roky, které by původně zbývaly do konce odepisování? A ohledně toho dodanění ? nejsem plátcem DPH, jak by se to týkalo daně z příjmů? Děkuji za odpověď

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda jako OSVČ…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda jako OSVČ mohu do daní uplatnit výměnu střechy a oken (či jakousi poměrnou část) v objektu, v němž mám registrováno místo podnikání, není však veden v majetku mé firmy (jde o rodinný domek, kde i bydlím, ale trvalé bydliště mám hlášeno jinde). Předem děkuji a přeji hezký večer

Dobrý den,asi jsem se nevyjádřil srozumitelně…

Dobrý den,asi jsem se nevyjádřil srozumitelně,když jsem se dotazoval,zda moje žena,OSVČ,musí zaplatit nějakou daň po převodu OA,který má na leasing pro podnikání na mne,nepodnikajícího.To,že alikvotní část zálohy a cca čtyři poslední splátky po převodu již neuplatní jako daňový náklad,chápu.Ale pokud by automobil prodala (formou cese) na cizího člověka cca čtyři měsíce před skončením leasingu,mohla by požadovat od kupujícího odstupné ve výši odhadní ceny mínus zbývající splátky a tyto peníze by musela uvést v účetnictví jako příjem.A když postoupí leasing cca čtyři měsíce před doplacením na manžela ?Děkuji za upřesňující odpověď a jsem s pozdravem.

Dobrý den, začínám podnikat a chtěl bych se…

Dobrý den, začínám podnikat a chtěl bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi řádkem v DPH Tuzemské plnění - nezapočítat do koeficientu a pouze Tuzemské plnění. K čemu ten koeficient slouží? Děkuji.

Dobrý den! jsem podnikatel, živnostník, stavím…

Dobrý den! jsem podnikatel, živnostník, stavím provozovnu jako soukromá osoba, nad kterou bude i obytná část. Dotaz zní: Můžu si sám sobě platit nájem na základě smlouvy o nájmu? Můžu uplatnit náklady spojené s budovaní provozovny jako je voda, přípojky plynu, elktřiny...?Děkuji za odpověď

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda s.r.o.…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda s.r.o. která měla v loňském roce ztrátu a tudíž nevytvořila ze zisku fond FKSP může v letošním roce poskytnout zaměstnancům nepeněžní dar (vstupenku do bazénu nebo zaplatit tenisový kurt na firmu, který budou zaměstnanci bezplatně užívat) a zda je výše limitována. Pokud ano, je to daňově účinný výdaj?

Dobrý den, mám dotaz ohledně snížené sazby DPH u…

Dobrý den, mám dotaz ohledně snížené sazby DPH u staveb určených k bydlení. Kdy končí výjimka ČR a od kterého data budou tyto stavební práce zdaňovány základní sazbou DPH? Děkuji za odpověď,

Dobrý den. Prosím Vás o radu. Dcera chodí na…

Dobrý den. Prosím Vás o radu. Dcera chodí na soukromou školu. Roční školné činí 19 000,00 Kč. Manžel podniká. Chtěla jsem se zeptat zda si může tuto částku odečíst od daňového základu. Výdaje odečítá %. Děkuji Vám.

Dobry den, slysela jsem, ze se ma menit zakon…

Dobry den, slysela jsem, ze se ma menit zakon urcujici dan z prevodu nemovitosti mezi primymi pribuznymi. Konkretne, ze misto soucasneho 1% se bude moci prevod uskutecnit bez dane. Je tato zmena planovana v nejblizsi dobe? Dekuji

Dobrý den.Jsme příspěvková organizace.Chtěla bych…

Dobrý den.Jsme příspěvková organizace.Chtěla bych se zeptat na FKSP.Lze hradit z FKSP poukázky na pedikuru a manikuru?Ve vyhlášce jsou napsány jen vitamíny,masáže,očkování a pak jen kultura a sport.Děkuji za odpověď.

Dobrý den,děkuji za odpověď na dotaz ze…

Dobrý den,děkuji za odpověď na dotaz ze včerejšího dne týkající se daň.dokladů. napsal jste,že fakturu nelze považovat za zjednodušený doklad, i když je do 10000,-Kč vč.daně. V zákoně o DPH ale není specifikované jaký název má mít daňový doklad (faktura = běžný daň.doklad) , podle mého názoru je zde jediný rozdíl mezi běžným daň.dokladem a zjednoduš.daň.dokladem a to jen ten,že zjednodušený daň.doklad lze vystavit na částky do 10000,- Kč a tudíž nemusí mít náležitosti běžného daň.dokladu. Není zde uvedeno jaký název nebo označení musí být na jednotlivých dokladech uvedeno. Z čeho Váš názor vychází?

Dobrý den, jako studenta práv mě zaujala vaše…

Dobrý den, jako studenta práv mě zaujala vaše odpověď na dotaz - prodala jsem ideální polovinu rodinného domu, který jsem před 2 lety zdědila po své matce. Jsem povinna zaplatit daň z příjmu? Vy jste napsal, že ano. Já zareagoval tak, že si myslím, že tento příjem bude osvobozen od daně dle §4/1b ZDP. Vy jste mi napsal, že jsem větu nedočetl do konce a předestřel jste pro mě nepochopitelnou konstrukci o postupném dědění. Od začátku jsem věděl, že tato konstrukce je chybná, zároveň jsem věděl, že studentovi práv asi neuvěříte. Postupné dědění v přímé linii zde znamená, že se sčítají doby všech předchozích zůstavitelů v přímé linii, kteří nemovitost vlastnili. Příjem je tedy osvobozen od daně. Tento svůj názor dokládám názorem komentáře k ZDP a názorem katedry finančního práva MU Brno. Věřím, že svou odpověď na serveru opravíte. Připadá mi zbytečné nutit státu peníze. S pozdravem

Dobrý den, vlastním 3,5 roku pozemek, který je…

Dobrý den, vlastním 3,5 roku pozemek, který je územním plánem schválen ke stavbě RD. V katastru je v současnosti tento pozemek veden jako louka s trvalým travním porostem. Příští rok bych chtěl tento pozemek prodat. Chtěl bych se zeptat, resp. se ujistit, že jsem pochopil zákon správně. Jelikož nevlastním pozemek déle jak pět let - 586/1992 Sb., § 4, písm. b) - je zde nutnost zaplatit kromě daně z převodu nemovitosti (3%) také daň z příjmu ? rozdíl mezi prodejní cenou a původní cenou, za kterou byl pozemek prokazatelně nabyt (předpokládám, že podkladem by byly kupní smlouvy) nebo se základem pro výpočet daně z příjmů počítá namísto prodejní ceny cena odhadní jako je tomu právě u placení daně z převodu? Do kdy se musí daň z příjmu v závislosti na datu prodeje nemovitosti zaplatit? Jde o součást daňového přiznání fyzických osob které se provádí každý rok nebo jde o samostatnou část? Nevím zda jsem svůj případ popsal dostatečně a srozumitelně proto uvedu příklad : Na začátku roku 2006 podám daňové přiznání za rok 2005. V květnu se rozhodnu pozemek prodat. Zaplatím daň s převodu nemovitosti. Jak budu platit daň z příjmu této nemovitosti? Samostatně nebo v daňovém přiznání za rok 2006? Mockrát děkuji za odpověď. S pozdravem P.K.

Je promlčena darovací daň,pokud byl dar …

Je promlčena darovací daň,pokud byl dar (finanční) poskytnut v roce1995.Dar proběhl mezi otcem(dárce) dcera (příjemce daru).Dcera se k darovaci dani neprihlasila.Jak postupovat pokud tato daň promlčena není.Jak vysoká je tato daň. děkuji

Nevím, zda dotaz patří do této rubriky. Může…

Nevím, zda dotaz patří do této rubriky. Může městký úřad požadovat úhradu za pozemek, na kterém stojí stavba (řádně povolená a zkolaudovaná) když před zahájení stavby byl dle dřívějších předpisů dán pozemek do pronájmu "po dobu trvání stavby" za jednorázový poplatek? Pokud nemůžete odpovědět, prosím napište kde tuto informaci získám.

Dobry den. Pokud pouziji ve svem podnikani…

Dobry den. Pokud pouziji ve svem podnikani soukrome vozidlo meho bratra, ktere mi pujcil po dobu opravy meho vozidla, zcela bezplatne, mohu si dat do nakladu nahrady za pouzivani soukromeho vozidla pri pracovnich cestach? a musi bratr za toto vozidlo platit silnicni dan? Dekuji

Dobrý den. Ptal jsem se již dříve ohledně…

Dobrý den. Ptal jsem se již dříve ohledně povinnosti registrace k DPH v případě spolupracující osoby - manželky a limitu do 1 nebo 2 mil. Kč. Dotaz a odpověď ze dne 11. a 12. 8. 2005 na Vašich stránkách. Děkuji za Vaši odpověď, která byla ve znění jež mi nevyhovuje, ale které jsem předpokládal a stal jsem se dnem předložení výkazu registrovaným plátcem daně z přidané hodnoty ke dni 31.8.2005. V současné době se nacházím po místním šetření, kde se upřesňovalo, ke kterému měsíci jsem se měl registrovat jako plátce DPH. Jediná potíž při vysvětlování pojmů byla zásadní otázka, co je to obrat pro jednoduché účetnictví - evidenci. Pokud se píše v liteře, že jsou to příjmy za uskutečněná plnění. Výklad mého daňového poradce byla, že to je přírůstek finančních prostředků za uskutečněná zdanitelná plnění. Tento názor mu byl potvrzen na finančním ředitelství v Plzni na tzv. horkých linkách ( jinam se nedovolal ). Potom jsme vycházeli z toho, že do obratu za uskutečněná plnění od 1.5.2004 nepatří přírůstek finančních prostředků za období uskutečněného zdanitelného plnění před 1.5.2005, tj. například došlé pohledávky účtované a realizované za roky 1.1.1991 až 30.4.2005, které na účet naběhly po 1.5.2005. Výsledkem kontroly bylo, že obratem je vše co na účet naběhlo od 1.5.2004, bez ohledu na uskutečněné zdanitelné plnění a dále až do dosažení částky 1 mil. Kč. Takto vznikla povinnost registrace k DPH od 1.5.2005. V případě výpočtu dle našeho vysvětlení pojmu obrat by došlo k evidenci o měsíc později, od 1.6.2005. Bohužel právě květen tohoto roku představuje cca 50 % příjmů pro výpočet náhrady DPH za období, kdy registrace měla být a nebyla. Závěrem bych rád rozuměl ještě pojmu 6. odstavce přechodných ustanovení příslušného zákona, který říká, že se pro určení obratu nepřihlíží k obratům před platností zákona ( tj. před 1.5.2004). Není také toto vysvětlením skutečnosti, že do obratu nenáleží přírůstek finančních prostředků za uskutečněná zdanitelná plnění před 1.5.2004? Přeji hezký den a těším se na Vaši odpověď.