FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, mám dotaz ohledně společného zdanění…

Dobrý den, mám dotaz ohledně společného zdanění manželů: Do června tohoto roku jsem byla na rodičovské dovolené. Po jejím skončení jsem zůstala v domácnosti, nemám ŽL ani žádné příjmy. Manžel je OSVČ, máme 2 děti. Můžeme uplatnit společné zdanění manželů nebo je nutné, abych měla ŽL? Děkuji.

Prosím,jakou sazbu DPH,by jste zvolil u vstupného…

Prosím,jakou sazbu DPH,by jste zvolil u vstupného na diskotéku? Díky za odpověď

Pracuji v Anglii kde take platim dane, v CR jsem…

Pracuji v Anglii kde take platim dane, v CR jsem prerusila OSVC. Danovy rok v Anglii konci 5.4.2006, v CR 31.12.05. Jak mam postupovat? Musim platit dan a podat dan.priznani v CR. Dekuji za odpoved.

Dobrý den, měl bych následující dotaz. Jsem…

Dobrý den, měl bych následující dotaz. Jsem zaměstnán v Rakousku, kde také každoročně podávám daňové přiznání. Dosud jsem v ČR neměl žádné zdanitelné příjmy, nicméně teď hodlám v ČR zakoupit na hypotéku byt, který plánuji obratem pronajmout a z utrženého nájemného částečně tuto hypotéku financovat. Jakým způsobem se mi bude v ČR příjem z výše uvedeného nájemného danit (jak se vypočte příslušná sazba daně, jak se vypočte základ - zohledňují se nějak moje příjmy v Rakousku?)? Děkuji předem za odpověď. S pozdravem,

Dobrý den pane doktore rád bych se zeptal na…

Dobrý den pane doktore rád bych se zeptal na tento byt z daňového přiznání, který se mě může týkat: Během zdaňovacího období jste nedovršil/a věku 26 let a soustavně se připravujete na budoucí povolání studiem nebo předepsaným výcvikem? Co musím splňovat, abych abych mohl uplatnit tento odečet z daňového přiznání. Děkuji

Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás požádat…

Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás požádat o radu: Rodiče mého manžela chtějí manželovi darovat rodinný dům v tržní hodnotě cca 2 mil. Které daně bude nutné zaplatit a v jaké výši? Manžel by chtěl rodičům zřídit věcné břemeno (rodiče by dožili v domě do své smrti). Ovlivní to nějak výši daně? Předem děkuji za Váš čas strávený nad odpovědí

Dobrý den, měl bych pár dotazů: 1) Chtěl bych…

Dobrý den, měl bych pár dotazů: 1) Chtěl bych si založit firmu, která by zprostředkovávala práci ? najímal bych lidi (Čechy) na práci v Holandsku, ale nebyl bych jejich zaměstnavatel, tou by byla osoba v cizině. Mohu toto provozovat na ŽL, či musím být právnická osoba? 2) Když by mnou najatí lidé dostávali zaplaceno přímo v místě práce , tedy v eurech, kde by odváděli zdravotní a sociální pojištění (byli by zaměstnanci mé (české) firmy) Platil bych ho v Čechách? 3) Když bych za zprostředkování práce nepovažoval žádné peníze, jak bych mohl platit daň z příjmů?

Dobrý den, jsem student,…

Dobrý den, jsem student, koupil jsem si akcie a prodal jsem je(za jeden měsíc) se ziskem 4500Kč. Nejsem nikde zaměstnán na brigádě a nemám jiný příjem financí.Zajímá mě jestli musím danit příjem z prodeje akcií a jestli musím platit ještě jiné daně jako sociální nebo zdravotní. Předem děkuji za odpověď

Dobrý den pane doktore, společnost s.r.o.…

Dobrý den pane doktore, společnost s.r.o. vlastní pozemky (louka, pastvina), které zakoupila v loňském roce, v letošním roce je budeme prodávat. Je tento prodej osvobozen od DPH?Kdo bude platit daň z převodu nemovitosti a v jaké výši (procenta)? Děkuji za odpověď

Dobrý den pane doktore, jako firma s.r.o. jsme…

Dobrý den pane doktore, jako firma s.r.o. jsme se rozhodli poskytnout finanční dar Kč 10.000,- mateřské škole, je tento dar daňovým nákladem pro firmu a musí být uzavřena smlouva o poskytnutí daru nebo stačí pouze potvrzený pokladní doklad.

Dobrý večer, ješte si dovoluji požádat o radu k…

Dobrý večer, ješte si dovoluji požádat o radu k výkladu zákona 593/1992Sb. o rezervách pro zjištění DzP:1) podnikání v nákladní autodopravě vozidlo a návěs na leasing. je možné v tomto případě tvožit "rezervu" na leasingový majetek??2) pokud ano do kolika let je nutné rezervy "vyčerpat", 3) lze vytvořit rezervu nakoupi nových pneu v případě, že na vozidlo a návěs se cena těchto pneu předběžné pohybuje cca200.000,- Kč ? Velice Vám děkuji za zodpovězení všech dotazů.

Dobrý večer, chci se zeptat, zda může výdaje…

Dobrý večer, chci se zeptat, zda může výdaje procentem uplatňovat a) plátce DPH b) osoby splupracující. Děkuji

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího…

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího dotazu: Jsem podnikatel, plátce DPH. V Rakousku mám soudní spor s mým dlužníkem ? věc obchodní ? dluží mně za provedené služby, které jsem pro něj provedl, v rámci své podnikatelské činnosti. Soud mně zaslal příkaz k úhradě soudních poplatků. Je správné následující řešení: 1) Tato poplatky uvedu v deníku jako provozní režii (účtuji v DE) ? jde o výdaje daňově uznatelné. 2) Soudní poplatky nejsou předmětem DPH, proto nebudu uvádět DPH do žádného řádku přiznání k DPH (ř.230 a ř.330). Děkuji předem za Vaši odpověď.

Podle jakých zákonů se řídí placení zdravotního…

Podle jakých zákonů se řídí placení zdravotního pojištění pro OSVČ (vedlejší výdělečná činnost), která je poživatelem řádného starobního důchodu? Jak si živnostník důchodce výši zdravotního pojištění spočítá?

Dobrý den Od února tohoto roku obchoduji na…

Dobrý den Od února tohoto roku obchoduji na burze s cennými papíry převážně s certifikáty / Globální depozitní certifikát je cenný papír emitovaný a obchodovaný na mezinárodních trzích. Je možné například obchodovat akcie některých největších bank. Z pohledu těchto bank se jedná o certifikáty vydávané proti složení kmenových akcií / . Já obchoduji v převážné míře u emitenta Commerzbank. Ráda bych věděla jaké mi z tohoto obchodování plynou daňové povinnosti. Obchoduji na své jméno jako fyzická osoba /bez živnostenského listu/ a mám otevřený peněžní účet u společnosti Brokerjet kde podávám pokyny a která realizuje mé obchody. Za Váš čas a ochotu Vám upřímně děkuji a přeji příjemný den S pozdravem

Dobrý den, v roce 2002 jsem se stala vlastníkem…

Dobrý den, v roce 2002 jsem se stala vlastníkem dvou bytových jednotek, ve kterých jsem až do začátku roku 2005 bydlela a poté prodala. Z obou bytů jsme již zaplatila daň z prodeje nemovitosti. Zajímalo by mě, zda mám podle novely o Dani z příjmu z roku 2005, paragraf 4, odst. 1 nárok na vrácení zaplacené daně, když jsem v letošním roce za peníze z prodeje koupila jiný byt a druhý budu kupovat začátkem roku 2006. Jestliže ano, jakým způsobem můžu o vrácení zažádat a které náležitosti k tomu budu potřebovat. Předem děkuji. S pozdravem

Dobrý den, prosím o radu týkající se splátek…

Dobrý den, prosím o radu týkající se splátek nakoupeného přístroje.Na tento přístroj jsem zaplatila akontaci,ale další splátky jsem již neuhradila,protože přístroj je v podstatě nefunkční.Neustále ho reklamuji,ale nic se neděje.Jsem plátce DPH a chtěla bych se zeptat, jestli do přiznání k DPH podle splátkového kalendáře spadají i neprovedené platby?Domnívám se,že ne a že DPH uplatním až po provedené platbě,ale přesto prosím o radu.Děkuji.

Naše firma pronájímá část budovy, pozemků a…

Naše firma pronájímá část budovy, pozemků a movitého majetku, které jsou zařazeny do obchodního majetku, jiné společnosti. Jak my jako pronajimatel, tak nájemce jsme plátci DPH. Při pořizování i opravách uplatňujeme nárok na odpočet DPH, nájemné fakturujeme i u nemovitostí a pozemků s DPH (nahlášeno na FÚ). Chtěla jsem se zeptat, jestli nám vzniká nějaká povinnost z hlediska DPH, př. u provedených oprav krátit nárok na odpočet nebo povinnost zpětně dodanit část uplatněného DPH na vstupu apod. Pokud ano (jaká), jakým způsobem určit základ daně a jakou formou toto dodanění provést. Nájem provozujeme v rámci své ekonomické činnosti => majetek používáme k podnikání. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, mám dotaz ohledně daně z nemovitosti…

Dobrý den, mám dotaz ohledně daně z nemovitosti.Jsme firma,která koupila pozemek.Přihláška k registraci se odesílá na FÚ dle sídla firmy.Kam se odesílá daňové příznání z nemovitosti, když nemovitost spadá pod jiné území než je sídlo firmy.Posílá se na FÚ, kde jsme registrovaný nebo na FÚ kam spadá daná nemovitost. Děkuji

Dobrý den, mám následující dotaz: Dohodl jsem se…

Dobrý den, mám následující dotaz: Dohodl jsem se s majitelem bytu na jeho vyklizení za odstupné. Toto odstupné chceme použít na stavební úpravy domku, který vlastníme. Nebudeme žádat o stavební povolení, úpravy budou na ohlášení. Zajímá nás, zda použíté peníze z odstupného investované do rekonstrukce naší nemovitosti, kam se poté přihlásíme k trvalému pobytu, podléhají zdanění a v případě, že ano kolik % bude daň z odstupného. Děkuji předem za odpověď.