FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Je součástí vlastních nákladů výroby kromě…

Je součástí vlastních nákladů výroby kromě přímých nákladů a výrobní režie také správní režie. Jedná se o ocenění vlastních výrobků při převzetí na sklad výrobků z výroby při tiskárenské výrobě balícího papíru. V žádném případě v ceně není zakalkulován zisk. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, rád bych se zeptal jakým způsobem lze…

Dobrý den, rád bych se zeptal jakým způsobem lze vypočítat základ daně pro daň darovací, pokud se jednalo o používání septiku na vedlejším pozemku, které bylo zřízeno jako věcné břemeno. Existuje nějaký jednoduchý způsob, nebo i na toto, je třeba volat odhadce? Vím, že se kdesi uvádí, že by to měl být 10ti násobek ročního užitku, ale jak zjistit roční užitek, abych se nedostal později do nějakých problémů? Děkuji mnohokrát

Znovu omluva za omyl a pokusím se opětovně…

Znovu omluva za omyl a pokusím se opětovně požádat o radu: 1)na běžný(podnikateský)úvěr připsána platba,která nesouvisí s podnikáním(poskytnutý úvěr na koupi nemovitosti).Jakým způsobem zaúčtuji tyto peníze v JÚ.2) na sporožirový účet omylem odběratel zaslal platbu,mohu sama tyto peníze přeposlat a tím uhradit pohledávku nebo zaúčtovat na základě spor.dokladu? Děkuji moc

Dobrý večer. Omylem jsem zadala 2 dotazy na daně…

Dobrý večer. Omylem jsem zadala 2 dotazy na daně a účetnictví do sekce MZDY. Pokusím se stejně zadat otázku, aby jste nemusel odpovídat 2x. DM do 40tis, lze od osoby nepodnikatele zakoupit DM po zemřelém (manžel,podnikatel), který DM neměl v účetnictví.Jedná se o kancelářské vybavení, mohu si tento DM dát do nákladů a zda musí prodávající hradit nějakou daň z prodeje.Děkuji a moc se omlouvám za omyl.

Dobrý veřer, moc děluji za předešlou pomoc a…

Dobrý veřer, moc děluji za předešlou pomoc a obracím se na Vás znovu s žádostí o radu- nákup drobmého majetku do 40.000,- Kč.Mám možnost zakoupit DM v hodnotě 38 tis. od osoby bez živnostenského listu, tedy na základě kupní smlouvy na RČ osoby prodávající.Dotaz zní: zda si mohu tento koupený DM dát do nákladů a zda osoba prodávající musí odvést nějakou daň z prodeje.Bylo by to kancelářské vybavení po zemřelém(manžel prodávající,bývalý podnikatel), který tento DM neměl v majetku FA.Děkuji

Dobrý den, prosím, chtěla bych se jen ujistit:…

Dobrý den, prosím, chtěla bych se jen ujistit: pokud vedu účetnictví (ne DE) a pronajímám kancelář jinému plátci a zároveň od něj inkasuji zálohy na elektřinu, vodu, plyn atd., znamená to , že od 1.10.05 bude záloha bez DPH a k přijaté platbě nemohu vystavit daňový doklad? Vyčíslení celého DPH bude až s konečným vyúčtováním? Platí totéž obrácené, jestliže mně někdo pronajímá a vyžaduje ode mě zálohu na tyto služby? A ještě jeden dotaz - zálohy od společností Plynárenská, Energetická atd. - těch se to netýká? Děkuji za odpověď a pomoc

Je možné do daňových nákladů zahrnout výdaje na…

Je možné do daňových nákladů zahrnout výdaje na oblek pro generálního ředitele. Řeší tuto problematiku nějaký paragraf zákona.

Ještě jednou zdravím a prosím o odpověď. Když…

Ještě jednou zdravím a prosím o odpověď. Když jsem v listopadu 2003 zakoupila HIM rytecký stroj, musím měnit odpisy a nebo je mohu odpisovat po staru. Děkuji Marie

Dobrý den pane doktore. Prosím můžete mi poradit…

Dobrý den pane doktore. Prosím můžete mi poradit z jaké částky uplatňuji odpisy HIM, který chci zařadit do obch.majetku firmy po skončení leasingové smlouvy, když zůstatková prodejní cena je třeba 1500,-Kč, kterou účtuji rovnou do provozní režie? Někdy 7.6.04 jste odpovídal, že odpisy se uplatní po skončení leas.sml. pouze z kupní ceny, a že se odepíše jednorázově. To by souhlasilo s tím co jsem uvedla výše. Existují ještě potom nějaké odpisy? Děkuji za odpověď

Jakým způsobem se promítne do daní nemovitost,…

Jakým způsobem se promítne do daní nemovitost, kterou zahrnu do majetku firmy a jak lze zahrnout do snížení daní používání nemovitosti k podnikání, která zůstane v mém osobním majetku?

Jsem OSVČ. Prodal jsem letos dům, který jsem…

Jsem OSVČ. Prodal jsem letos dům, který jsem vloni dědil po matce. Zaplatil jsem daň z převodu. Budu z prodejní ceny platit i daň z příjmů?

Vážený pane doktore, prosím o radu, jakou…

Vážený pane doktore, prosím o radu, jakou smlouvou musí být upraven následující vztah:Společník vlastní stavební pozemky, a s.r.o. má zájem o výstavbu rodinných domů na těchto pozemcích.Po dokončení výstavby by se prodávaly zvlášť pozemky a zvlášť rodinné domky.Děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den, chtěl bych prodat pozemek který jsem…

Dobrý den, chtěl bych prodat pozemek který jsem koupil před cca 3 roky. Měl bych tento skromný dotaz: Jelikož budu muset zaplatit daň z převodu nemovitosti (3%), budu potřebovat odhad na tuto nemovitost. Jak starý tento odhad může být aby ho bylo možno použít jako doklad finančnímu úřadu pro výpočet daně z převodu? Ptám se zejména proto, že nemovitost má v tuto chvíli určitě jinou hodnotu než měla v době kdy jsem ji kupoval. Já v tuto chvíli nedokážu odhadnout jakou (proběhla zde výstavba RD, zasíťování apod.) a tudíž za kolik si ji můžu dovolit prodat. Proto bych si rád před samotným prodejem nechal udělat onen zmiňovaný odhad a tento použil po prodeji k výpočtu daně z převodu. Proto se také ptám na výše zmiňovaný dotaz a zda si vlastně nebudu muset nechat udělat při samotném prodeji odhad nový např. s datumem identickým s datumem na kupní smlouvě apod. V zákoně 357/1992 Sb., § 10, pís. a) je základem daně cena zjištěná podle zvláštního právního předpisu platná v den nabytí nemovitosti, a já nevím co si pod tímto představit. Mockrát děkuji za odpověď. S pozdravem

Dobrý den, Váš dotaz na serveru poradenstvi…

Dobrý den, Váš dotaz na serveru poradenstvi.finance.cz byl zdarma zodpovězen Sekce: Daně a účetnictví Typ dotazu: Zdarma Dotaz: Dobrý den, měl bych následující dotaz. Jsem zaměstnán v Rakousku, kde také každoročně podávám daňové přiznání. Dosud jsem v ČR neměl žádné zdanitelné příjmy, nicméně teď hodlám v ČR zakoupit na hypotéku byt, který plánuji obratem pronajmout a z utrženého nájemného částečně tuto hypotéku financovat. Jakým způsobem se mi bude v ČR příjem z výše uvedeného nájemného danit (jak se vypočte příslušná sazba daně, jak se vypočte základ - zohledňují se nějak moje příjmy v Rakousku?)? Děkuji předem za odpověď. S pozdravem, Odpověď: V ČR budete danit jak příjmy z Rakouska, tak i příjmy z ČR (předpokládám, že jste rezidentem v ČR). Pro danění se použije sazba uvedená v §16 ZDP. Na základě smlouvy o zamezení dvojího zdanění si uplatníte daň z příjmů zaplacenou v Rakousku. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr. ================================ Jsem rezidentem v Rakousku, takze z Vasi odpovedi jsem vyrozumel, ze danit budu naopak v Rakousku. Je to tak? Diky

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jaké sazby DPH…

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jaké sazby DPH máme uplatňovat u těchto činností: úklid, drobná údržba, výměna žárovek v bytových domech, v nichž z úhrnu podlahových ploch všech jejich místností a prostorů připadá více než polovina na byty a sekání trávy kolem těchto domů. U jaké organizace si mohu nechat přiřadit sazbu daně určitým činnostem, u kterých si nejsem jistá s jejich zařazením v číselníku SKP? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na jednu věc…

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na jednu věc ohledně pracovní cesty. Podnikatel má místo podnikání zapsané v místě A (v místě bydliště), provozovnu nahlášenou v místě B. Při psaní knihy jízd lze za pracovní cestu považovat cesty z místa A nebo až z místa B,kde má skutečný provoz?

Dobry den. Podal jsem danove priznani, ve kterem…

Dobry den. Podal jsem danove priznani, ve kterem mi vysel preplatek na danich (jsem OSVC/zamestnanec) - preplatek vznikl odvadenim prilis vysokych zaloh mym zamestnavatelem. FU mi oznamil ze zamita mou zadost o vraceni preplatku. Odvolal jsem se o jeden den pozdeji po 15denni lhute - odvolani bylo proto zamitnuto. Je jeste nejaka cesta jak pokracovat ve vymahani tohoto preplatku? (napr. podle par. 46 odst.4 z.337/92 - jejich vypocet me dane se evidentne lisi od toho co jsem uvedl v DP a pritom jsem o tom nebyl vyrozumen)...diky za radu.

Provádím dopravní výkony v zahraničí / Rakousko,…

Provádím dopravní výkony v zahraničí / Rakousko, Německo, / a nakupuji tam pohonné hmoty a platím dálniční poplatky 1. Do kterého řádku DAP mám vykázat tyto náklady na základě paragonů? 2.Mám nárok na odpočet DPH?

Jaký musí mít moje firma obrat abych mohla…

Jaký musí mít moje firma obrat abych mohla vyplatit ve mzdách 750tis. Kč. Moje firma čítá do 20ti zaměstnanců.

Dobrýden, měl bych na Vás dotaz.Do konce roku…

Dobrýden, měl bych na Vás dotaz.Do konce roku 2004 jsem si při zaměstnání chodil přivydělávat jako muzikant Podával jsem daňové přiznání, kde jsem sečetl příjem od zaměstnavatele a příjem za muziku ,kterou jsem vykonával podle §7-bez živnostenského listu(příjmy z nezávislého povolání). Od 1.4.2005 jsem ukončil zaměstnanecký poměr a začal podnikat na živnostenský list( k 31.12.2004 jsem zanechal i muziky).Teď bych se chtěl zeptat, jestli se na mě tento rok a příští vztahuje úleva na daních (minymální daň).jestliže jsem již byl přihlášený na F.Ú.a daňové přiznání podával z důvodu hudební činnosti.Děkuji za odpověď.