FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Podnikatel- fyzická osoba používá k podnikání dodávkové auto, které má pronajato od soukromé osoby. Jak účtovat náklady na jízdy? PHM+ opravy, nebo sazbu za km ? Děkuji Jana Š.
Dobrý den, firma s r.o. měla několik let ztrátu, takže nemohla vytvořit rezervní fond, a teď tato firma bude mít zisk, tak fond musí vytvořit hned z prvního zisku, nebo ze začátku má pokrýt ztrátu? Děkuji za odpověď.
VÁŽENÝ PANE DOKTORE,BOTŘEBUJI VYFAKTUROVAT PROJEKTOVÉ PRÁCE NA RODINNÝ DŮM.NAŠLA JSEM DVĚ VAŠE ODPOVĚDI,ALE NEJSEM Z NICH MOUDRÁ,MÁM POCIT,ŽE SI PROTIŘEČÍ,CO JE SPRÁVNĚ? UVÁDÍM VAŠE ODPOVĚDI: 1)Otázka: Dobrý den.V jakém případě může být 5 % DPH u projektové činnosti? Podle mého názoru jen u projektů bytů a rodinných domů. V ostatních případech by měla být základní sazba 19 % DPH. Předem děkuji za odpověď a přeji vám příjemný den. Odpověď:V §48 ZDPH se uvádí, že snížená sazba DPH se uplatní u dodání bytového domu, RD a bytu a to i u nedokončených, včetně stavebních a montážní prací .... Domnívám se, že práce projektanta není možné zařadit pod žádnou z takto vymezených činností a proto se, podle mého názoru, uplatní základní sazby DPH bez ohledu na, o jaký projekt se jedná (zda na bytovou či nebytovou výstavbu). Odpovídal: Dytrich Petr, JUDr DĚKUJI 2)Otázka: Dobrý den, chtěla jsem Vás požádat o informaci, zda projekty - elektro přešly od 1.5.2004 do základní sazby DPH (19%). Předem děkuji za odpověď. Odpověď: Domnívám se, že pokud se týkají bytové výstavby, tak se uplatní snížená sazba. V ostatních případech potom základní sazba. Projekt je podle mého názoru součástí dodávky stavby. Odpovídal: Dytrich Petr, JUDr.
Chtěli bychom již v daňovém přiznání za rok 2005 účtovat náklady paušálem. Jelikož dosud vedeme daňovou evidenci, museli bychom tedy dodanit zpětně pohledávky a zásoby za rok 2004. Sklad nevedeme, zásoby tedy nemáme. Ale v daňovém přiznání za rok 2004 jsme v kolonce zásoby uvedli stav drobného majetku. Teď máme obavy, že to byla chyba a že finanční úřad bude žádat dodanění i této částky. Jsou naše obavy oprávněné? A mám ještě jeden dotaz. Do jaké skupiny podle včera schváleného zákona o paušálech patří projekční práce. Děkuji za odpověď
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co vše je potřeba vyřídit pokud syn po zemřelé matce zdědil nemovitosti. Také bych potřebovala vědět zda a kolik se platí za přepis nemovitosti na takovéhoto dědice a co je k tomu potřeba. Mnohokrát děkuji. S pozdravem
Dobry den mam dotaz ohledne placeni dane z nemovitosti. Koupili sme pred mesicem byt a jedna se mi o to,zda dan z prevodu mame zaplatit mi jako kupujici a nebo druha starna - prodavajici ?
Dobrý večer, chci se zeptat, zda je možné uplatnit odpočet DPH na vstupu u osobního vozu, pokud je evidován jako montážní kategorie M1. Děkuji za Vaši odpověď
Dobrý večer, prosím o zodpovězení dotazu v problematice "Daňový doklad za hotové"- na jakou nejvyšší částku může být vystaven jednoduchý daňový doklad za hotové, aby to nemusela být Faktura-daňový doklad.Je to omezeno částkou nebo tento doklad může být i například na 100.000,-, pokud má náležitosti daňového dokladu?Př. Na dokladu jsou všechny náležitosti, chybí pouze "odběratel".Děkuji!
Společnost s r.o. si chce od fyzické osoby (jednatele společnosti) dlouhodobě pronajmout stodolu (halu). Jak má ve smlouvě ošetřit to, že náklady na opravu bude hradit s.r.o., tj. nájemce, a nájem bude nulový? Je potřeba dát do smlouvy nějaké vypořádání po ukončení nájmu? Jak se to projeví z hlediska daně z příjmu u pronajímatele? Děkuji předem za odpověď.
Chtěla bych se zeptat. V loňském roce jsem prodala členské právo k družstevnímu bytu za 1.5 mil. Byt byl dříve státní a bydlela jsem v něm (měla trvalé bydliště) cca 15.let. Potom byt přešel do vlastnictví družstva (privatizace) a já členství odprodala cca po půl roce. Nyní si chci koupit RD v ceně 1.250.000,- Kč. Musím rozdíl, tedy 250.000,- Kč danit, nebo budu od daně sproštěna. Nevím zda se řídit na odvolání trvalého bydliště po dobu 2 nebo 5 let a je jedno, že jsem bydlela ve státním bytě, nebo tím, že v tomto případě došlo ke změně vlastnictví a od tohoto data jsem zde bydlela, resp. měla trvalé bydliště cca pouze půl roku. Někdo mi řekl, že nejsem sproštěna od daně z příjmu a jelikož mám příjem i z pronájmu nebyt. prostor v mém domě, kde jsem spoluvlastníkem, bude tato daň činit celkem 30%, moc tomu nerozumím, jestli se sčítá daň z mé činnosti vč. daně z příjmu a také se mi zdá 30% daň velmi vysoká. Mohla bych případně částku, kterou bych měla danit nějak investovat do zařízení, oprav či jinak do nově koupeného domu ??? Můžete mě prosím poradit ??? Pokud by Vám chyběly nějaké údaje, ráda doplním. Předem Vám děkuji za rychlou odpověď.
Po mém zemřelém manželovi mi zůstali tři děti. Zajímá mě jestli mají nárok na dědictví po jeho rodičích(babička a děda) a v jaké dědické skupině jsou?? Děkuji za odpověď a přeji hjezký den.
Dobrý den přeji. Pronájem: pronajala jsem si mandl do prádelně od majitele /podniká, je plátcem DPH/, mám ho už skoro rok. 1./Dá se nájem uhradit a zaúčtovat jednou ročně, když aj já jsem plátcem DPH. Dají se spětně zaúčtovat náklady spojené 2 ./provozem a údržbou mandlu, po dobu pronájmu? Za radu předem děkuji.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné převést práva k družstevnímu bytu bezplatně na osobu blízkou, v mém případě na moji matku, popř. zda je to možné i na nijak nepříbuznou osobu, tj. mého přítele. A jak v těchto případech postupovat. Stačí převod na družstvu? Děkuji
Můj otec zdědil před více než deseti lety nějakou budovu se zahradou a dvorkem. Rád by ji prodal. Nebyl ale jediný, kdo toto zdědil ... což znamená, že je vlastníkem vždy nějaké ideální 1/3 či 2/3 toho daného pozemku či budovy. Prodává to těm druhým vlastníkům. Jsou to velmi vzdálení příbuzní ... :o). Na ceně se všichni dohodli bez problémů. Jen bychom potřebovali vědět, jakým způsobem vypočítat daň z prodeje nemovitosti. Musíme nechat tu nemovitost ohodnotit nějakým znalcem nebo jen stačí vypočítat tu daň z naší dohodnuté ceny???? Máme nějaký nárok na osvobození od té daně??? (Táta už za to jednou platil dědickou daň. Tedy za ten svůj podíl.) Předem Vám děkuji za Vaši radu.
Dobrý den, Jsem v šestém měsíci těhotenství a proto jsem pozastavila živnostenskou činnost a zaregistrovala se na úřadu práce. Podporu v nezaměstnanosti nepobírám. Obchoduji s cennými papíry jako fyzická osoba bez živnostenského listu, nakupuji a prodávám cenné papíry v průběhu jednoho týdne. Některé prodám se ziskem, jiné se ztrátou. Pro účely daňového přiznání k dani z příjmu fyzických osob musím zdanit zisk a mohu si uplatnit ztrátu? Děkuji za odpověď
Dobrý den. V prosinci 2004 jsme vyrobili pro klienta reklamní tabule a vystavili mu daňový doklad. Klient nám do dnešního dne zaplatil pouze polovinu faktury. Druhou polovinu faktur nám nezaplatí, dohodli jsme se s ním na vrácení těchto tabulí s tím že mu na nezaplacenou polovinu faktury vystavíme dobropis. Je tento postup možný a co bude sloužit jako podklad k vystavení daňového dobropisu? Děkujeme.
Byla jsem na RD. Od 1.5.2005 jako OSVČ jsem podnikala až do 31.8.2005. Podnikatelskou činnost jsem ukončila se ztrátou. Od 28.9.2005 jsem na řádné mateřské dovolené. V těchto dnech se mi má narodit další dítě. Při podání daňového přiznání za kal.r.2005 se bude na mne vztahovat minimální základ z mého podnikání? Děkuji za odpověď.
Ptala jsem se na zařazení sazby DPH ze vstupného na diskotéku.Odpověděl jste mi,že provoz diskotéky je zařazen do oboru 94.34.12.Já jsem,ale tento obor v SKP nenašla.Našla jsem obor 92.34.12.-provoz tan.a diskotékových sálů.Myslíte si,že je to 19 nebo 5? Díky za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se, prosím, zeptat: 1)jaká je výše tzv. "nahodilého příjmu" pro rok 2005, ze kterého není povinnost odvádět daň z příjmu; 2)přitel začal podnikat nemá vlastní automobil. automobil by si vypújčil ode mne. můj dotaz tedy zní - lze nějaký způsobem zahrnout do daňově uznatelných nákladů cestovní náhrady (tj. skutečně prokázané náklady-benzín+zákonnou sazbu za kilometr)aniž bych tento příjem musela já zahrnout do přiznání daně z příjmu?a kdo by v tomto případě hradil silniční daň. děkuji za Vaši odpověď.
FO - podnikatel pronajímá autombil (N1 - uplatnil nárok na odpočet), který má ve svém obchodním majetku, společnosti s ručením omezeným (kde je společníkem), ale jen např. ze 75 %, protože s ním činí také nějaké cesty pro své vlastní podnikatelské potřeby. Vede jednu knihu jízd, kde eviduje všechny cesty provedené tímto vozem a na základě této knihy přeúčtovává společnosti s ručením omezeným náklady spojené se spotřebou pohonných hmot (sám si je dává do nákladů celé, ale část přefakturová - bude ve výnosech jako ostatní provozní výnos). Mimo těchto nákladů ještě fakturuje společnosti nájemné (vč. DPH) zahrnující poměrnou část odpisů + přiměřený zisk. Je tento postup možný nebo musí být nájemné odvozeno např. od sazby základní náhrady za používání silničního motorového vozidla dle zákona o cestovních náhradách x ujeté kilometry pro s. r. o. apod. Musí se dle ujetých kilometrů přeúčtovávat i drobné náklady spojené s údržbou vozu nebo se mohou zahrnout tyto náklady nějakou paušální částkou do nájemného. Děkuji za odpověď.