FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Omlouvám se za předchozí dotaz,ignorujte ho…

Omlouvám se za předchozí dotaz,ignorujte ho prosím.

Děkuji za odpověd s dnešního dne, v odpovědi jste…

Děkuji za odpověd s dnešního dne, v odpovědi jste uvedl "Jako plátce DPH můžete uplatňovat výdaje procentem z dosažených tržeb" z toho rozumim,že můžu uplatňovat i paušalní náklady,rozumim tomu dobře. Děkuji

Dobrý den, protože jsem uvedla nepřesné údaje,…

Dobrý den, protože jsem uvedla nepřesné údaje, pokusím se doplnit, aby se moje otázka dala zodpovědět. Zabývám se prodejem kosmetiky, na základě dohody. Prodávám pravidelně každý měsíc, příjmy nepřesahují 15000 ročně. Mezi mé zákazníky patří také lékaři, kteří si objednávají výrobky, které užívají ve svých praxích. Pro ně potřebuji najít nějaký způsob, jak vystavit doklad, který by si mohli dát do daní. Na finančním úřadě mi bylo řečeno, že by se to dalo řešit kupní smlouvou. Nebylo to ale oficiální doporučení, tak se na něj nehodlám spoléhat. Díky moc za odpověď.

Vážený pane doktore, rád bych se zeptal na…

Vážený pane doktore, rád bych se zeptal na problematiku společného zdanění manželů. Dle článku v MF Dnes ze dne 4.11.2005 to nebude tak jednoduché, jak by člověk původně očekával. Jsem zaměstnanec, manželka je na mateřské dovolené (pobírá rodičovský příspěvek - prostě tu nižší částku po půl roce po porodu). Podle výše uvedeného článku bych měl polovinu svých příjmů "přepsat na manželku" a ona by měla podat své nové daňové přiznání, zaplatit následně daň a čekat do následujícícho měsíce, až nám vrátí o něco vyšší částku. Už to samo představuje byrokratické obstrukce, které mohou mnoho lidí odradit o využití možnosti společného zdanění manželů. V našem případě se však obávám ještě jedné skutečnosti: Co když za nějakou dobu kdosi následně usoudí, že manželka měla nějaký příjem a že přijde o rodičovský příspěvek nebo jak se to jmenuje? Nechápu, proč nebylo možné udělat jeden společný formulář pro manžele, který by pak mohl finanční úřad vyhodnotit najednou. Myslím, že by to bylo jednodušší jak pro stát (méně lejster -> možná méně potřebných úředníků), tak pro daňové poplatníky (nemuseli by platit neprve daň za manželku a čekat do dalšího měsíce na vrácení přeplatku). Navíc mé zálohy na daně, které platím v průběhu roku, jsou velké tak, jako kdybych manželku neměl. Pokud by nedejbože musela platit zálohu i manželka, zmenšily by se mně zálohy na daně nebo si chce dočasně stát mastit kapsu do doby, než bude muset vrátit přeplatek? Sečtu-li výši záloh na daních zaplacených mnou v průběhu roku a tuto částku označím jako 100%, pak v případě, že budu muset v březnu zaplatit ještě daň za manželku, musím k tomu zjednodušeně řečeno přidat dalších cca 50%, tj. celkem 150% z původně zaplacených záloh. A pak mám šanci, že mi stát vrátí v dubnové výplatě víc, než v současnosti, kdy taky dochází k dorovnání daní... Vím, že jsem asi vše nepochopil a nepopsal přesně, tím spíše Vás prosím o vysvětlení, jak tomu bude ve skutečnosti. Děkuji za odpověď.

Mám dotaz k nově stanoveným daňovým paušálům …

Mám dotaz k nově stanoveným daňovým paušálům (předpokládám, že novela bude již schválena ve znění z parlamentu). V tisku bylo uvedeno, že jej lze uplatnit i za rok 2005 a i odhady výrazného počtu navýšení osob platících paušálem. Podnikám jako OSVČ od letošního února, živnost mám na ekonomické a organizační poradenství, neregistroval jsem se počátkem roku jako plátce paušálem (nebylo tak výhodné). Mohu uplatnit výdaje paušálem i za rok 2005 a v jaké výši (40 nebo 50%)? Děkuji.

Dobrý den, jsem OSVČ a jsem plátce DPH. Chtěl…

Dobrý den, jsem OSVČ a jsem plátce DPH. Chtěl jsem se zeptat, jestli je možné si vykazovat paušální náklady a být současně plátcem nebo je nutné vést daňovou evidenci a vykazovat skutečné náklady. Pokud ne,zda-li se to týká i nově navrhovaných paušálů. Děkuji

Dobrý den pane doktore. Mám pravděpodobně velmi…

Dobrý den pane doktore. Mám pravděpodobně velmi jednoduchý dotaz.Jsem studentem čvut,avšak přitom pracuji ve společnosti jako investiční zprostředkovatel(s licencí od KCP a ičo od statistického úřadu).A proto mám na Vás dotaz,jestli byste mi mohl napsat co mám udělat vše proto,abych měl vše správně zařízeno.Tzn.co si mám vše zařídit a kde se mám stavit.Jelikož si musím jako investiční zprostředkovatel platit daně a SZP sám.Tak nevím,co vše potřebné mám udělat.Děkuji předem za brzkou odpověd.

Dobrý den, můj dotaz se týká slevy na dani a…

Dobrý den, můj dotaz se týká slevy na dani a daňového bonusu na dítě. Jsem OSVČ vedlejší neboť pobírám rodičovský příspěvek, v letošním roce mé příjmy činí cca 75000,- Kč, rozdíl příjmů a výdajů + nezdanitelná část na poplatníka (38040) jsou takové, že moje daňová povinnost v letošním roce se bude rovnat nule, tím pádem nemohu uplatnit slevu na dani. Zajímalo by mě zda v tomto případě mám nárok na daňový bonus 6000,- kč na jedno dítě, když jsem splnila podmínku, že můj příjem je alespoň ve výši šestinásobeku minimální mzdy. Děkuji

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, na prodej…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, na prodej firemního auta přes autobazar, kdy je vystavena faktura bez DPH. Na vstupu bylo DPH uplatněno. Na výstupu při prodeji DPH být nemusí?

Dobrý podvečer a prosím o odpověď na můj dotaz. …

Dobrý podvečer a prosím o odpověď na můj dotaz. Existuje ELDZ přes počítač a nebo se musí na SSZ pro tento tiskopis. Zdravím a děkuji

Dobrý den pane doktore,mám dotaz ohledně…

Dobrý den pane doktore,mám dotaz ohledně dědické daně.Před půl rokem zemřel otec.Předmětem dědického řízení je družstevní byt na který měl dekret.Spolu s ním sdílela domácnost matka a ještě moje sestra,která je zbavená svéprávnosti.Já jsem se dědického nároku na tento byt zřekl.Můj dotaz tedy zní:jakou bude platit matka dědickou daň z této nemovitosti odhadovaná cena bytu je 220000 a v jaké výši mohou být soudní náklady na vyřízení tohoto dědictví,podotýkám že mojí sestru zastupuje nezávislá osoba určená soudem.Od paní notářky dostala matka vypočteny soudní náklady na 4000Kč odpovídá tato částka.Děkuji.

Dobry den, chtel bych se zeptat jestli mam narok…

Dobry den, chtel bych se zeptat jestli mam narok na spolecne zdaneni manzelu za predpokladu ze: -mame jedno dite (1 rok) ktere zije s nama v domacnosti -manzelka je na materske dovolene (cely rok 2005) -mame hypotecni uver (uroky za rok 2005 - 43000Kc) -ulevu na dani na dite a uver mam ja Mohli by jste mi zodpovedet jestli mam narok a kolik to dela za rok 2005 (muj prijem je 430000Kc Brutto za rok. ) na spolecnem zdaneni a uleve na dani za uver. za odpoved dekuju

Hodlám prodat byt v OV svojí dceři a získané…

Hodlám prodat byt v OV svojí dceři a získané peníze použít na zakoupení půlky bytu od mého partnera, u kterého několik let bydlím, a dále na rekonstrukci celého bytu. Budu platit daň z prodeje mého bytu, event. z rozdílové částky? Děkuji za odpověď.

Před 10 letyjsem si pořídil na leasing osobní…

Před 10 letyjsem si pořídil na leasing osobní automobil, který jsem až donedávna používal k podnikání. Nyní již automobil k podnikání nepoužívám. Pro výpočet daně z příjmu využívám paušální odpočet. Je možné podat přiznání k silniční dani s tím, že už není co přiznat - tedy kolonky proškrtnout a silniční daň neplatit?

Jsem z toho blázen (starobní důchodce). Jestliže…

Jsem z toho blázen (starobní důchodce). Jestliže mám rozdíl příjmy-výdaje OSVČ do 40410,- (2004), uvedu do Přehledu o soc.poj. do ř. 24 nulu a neplatim nic. Když budu mít 40411,- zaplatím 4785,-. Je to tak? Když budu mít např. 80000,-, nedá se těch 40410,- odečíst? Děkuji

Dobrý den, pane doktore prosím Vás, kdy mám…

Dobrý den, pane doktore prosím Vás, kdy mám povinnost se přihlásit jako plátce DPH? četla jsem, že u malých podnikatelů se jedná o Kč nad 1.milión a snad se má tako hranice Kč posouvat výše ( 15 mil)..? vypočítává se tato povinnnost jako příjmy mínus výdaje=1 mil. nebo jen příjmy =1 mil.?

Dobrý den, poprosím ještě o jednu odpověď :Je…

Dobrý den, poprosím ještě o jednu odpověď :Je rozdíl v dani mezi převedením nemovitosti mezi matkou a dcerou prostřednictvím darovací smlouvy a smlouvy o vzájemném vypořádání, kdy matka obdrží peníze? Díky

Manželka je v plném invalidním důchodu(7124Kč) …

Manželka je v plném invalidním důchodu(7124Kč) Jaké odečitatelné položky na ni mohu uplatnit? Máme dvě děti(13 a 17 let) Dále prosím o radu, zda budeme moci uplatnit v příštím roce společné zdanění manželů. Děkuji

Dobrý den, vlastním nemovitost 6 let, výlučným…

Dobrý den, vlastním nemovitost 6 let, výlučným vlastníkem (zúžení od manžela) jsem ale jen 4 roky, jsem povinna platit daň z příjmu při prodeji? Trvalé bydliště mám zatím jinde, ale dům používám, telefon, elektřina, voda apod. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chci se jen zeptat, budeme-li jako…

Dobrý den, chci se jen zeptat, budeme-li jako právnická osoba (sro) převádět náš obchodní podíl v dceřinné společnosti (rovněž sro), zda je možné tento podíl převést za nominální hodnotu, nebo je třeba kvůli finančnímu úřadu nechat podíl ocenit? A je možné osvobození příjmu z převodu? Děkuji za odpověď,