FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

oprava dokladu

Dobrý den, do účetnictví jsem 31.8.2012 zaúčtovala výdajový pokladní doklad s částkou: Základ daně 3170 Kč (503/211), DPH 634 Kč (343/211), Celkem 3804 Kč. Nyní jsem procházela správnost zaúčtování a zjistila jsem, že jsem doklad zaúčtovala se špatnou částkou. Základ daně měl být 2.641,35 Kč, DPH 528,35 Kč a celková částka 3.170 Kč. DPH 634 Kč jsem si nárokovala na odpočet v přiznání za 3q 2012. Chci se zeptat, jak mám udělat opravný daňový doklad k tomuto dokladu a jestli podat dodatečné daňové přiznání k DPH. Je možné opravu udělat VPD následovně: Základ daně - 528,25 (503/211) DPH - 105,65 (343/211) a podat dodatečné daňové přiznání za 3 q. 2012?

danění více příjmů

Dobrý den, mám dotaz ohledně daňového přiznaní za rok 2012. Byla jsem až do června loňského roku (od roku 2007), kde jsem pracovala. Po návratu jsem byla zaregistrovaná na pracovním úřadě na Kypru a pobírala odtamtud podporu až do 31.9.2012. Od 1.10.2012 jsem byla zaměstnaná v české firmě. Musím podávat sama daňové přiznání, či ho může za mě podat zaměstnavatel? Bylo mi řečeno, že v případě příjmů ze zahraničí se o to musím postarat sama. Ještě bych ráda podotkla, že můj příjem na Kypru nepřesáhl ročeně limit 19 500Euro, tím pádem jsem tam daně platit nemusela. Děkuji předem za odpověd. Jitka

pojistné

Pobírám starobní důchod, takže zdravotní pojištění za mne odvádí stát. Ukončil jsem svou činnost jako OSVČ, takže kromě starobního důchodu jsou mými jedinými příjmy příležitostné autorské honoráře. Podávám tedy za ně daňové přiznání, ale protože honoráře jsou nízké, moje daňová povinnost je nulová. Jsem za těchto okolností povinnen platit zdravotní pojištění? M.H.

zálohy na daň

Dobrý den, prosím o radu týkající se výpočtu daně a daňového zvýhodnění. jsem začátečník a nerada bych si udělala chybu při výpočtu. jedná se o řádek č. 21 úhrn sražených záloh. Přiklad. mám zaměstnance kterému za celý rok byla vypočtena daň po slevách 600 kč. odvedeno bylo FU 525 kč(v únoru 2012 vrácen přeplatek z roku 2011 a použit na zálohu daně)která částka má být správně uvedena ve výpočtu??? děkuji za odpověď.

elektronické doklady

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je potřeba faktury, které generuje můj eshop k prodaným výrobkům, tisknout, nebo zda mohou být pouze v elektronické podobě. Peněžní deník vedu formou elektronické podoby. Jsem pouze OSVČ a účetnictví si vedu sám. Děkuji Martin Sedláček

časové rozlišení majetku

dobry den chtela bych se zeptat pokud jsem zaradila do drobneho hmotneho majetku noteebok za 5000kč .rozpustila jsem 50% nakladu v jednom roce a v dalsim roce rozpustim dalsich 50% na uctech 501/NPO/381.Chci se zetat protoze si v prvnim roce rozpustim jen 50% ceny v nakladech ,ale ve vynosech mam celou castku 5000.dostanu se v prvnim roce do zisku o tuto castku.mame to takhle dobre.dekuji

výkaz zisku a ztrát

Dobry den,jsme neziskova org,chtela bych se zeptat vykaz zisku a ztrat se uvadi v tisich na uctu 644/zde mame uroky z BU/ mame zustatek 45Kč a na uctu 648 mame 0,90Kč/halerove vyrovnani/jak mam tyto castky uvest do vykazu zisku a ztrat.Nebo se takhle male castky neuvadeji?Konecna rozvaha se jiz nezaokrouhluje ze?dekuji

sleva na dítě

ZVÝHODNĚNÍ NA DÍTĚ Dobrý den, jsem studentem VŠ a v tomto roce se budu vdávat. Budeme ale bydlet s rodiči ve stejné domácnosti (stejném domě) a budu i nadále studovat. Můžou si rodiče uplatnit i po svatbě daňové zvýhodnění na dítě? Děkuji za odpověď

sleva na studenta

Dobrý den, 31.1.2013 jsem ukoncila vysokú školu. Roku 2012 jsem dovršila 26rokov. Můžu si v daňovém přiznání za rok 2012 uplatnit odečítatelnú položku za studium v rozhrani celého roku 2012 nebo jenom do doby kedy jsem dovršila 26 rokov? Děkuji za odpověd

podání přiznání

Dobrý den jsem v předčasném důchodu a v loňském roce jsem si vydělal na dohodu o provedení práce 18500,-Kč v rozsahu asi 260. Prohlášení poplatníka daně (růžový dvojlist)jsem podepsal. Musím letos podávat daňové přiznání a platit daň? A druhý dotaz: letos mám opět dohodu o provedení práce s přibližně stejným výdělkem asi 19000 a rozsahem odpracovaných hodin do 300. Ale účetní mi řekla, že letos nemusím podepisovat prohlášení poplatníka dně. Jak to tedy bude příští rok s daňovým prohlášením a budu platit daň z tohoto výdělku? Děkuji za odpověď pavdvor@centrum.cz

výše pojistného

Pokud OSVČ začne pobírat předdůchod ale neukončí činnost,v jaké výši bude muset platit zdravotní pojištění, případně sociální zabezpečení?

sleva na dani

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda si mohu v daňovém přiznání fyzických osob odepsat v kolonce 65a) manželku jako vyživovanou osobu po celých 12 měsíců, která byla po celý rok na mateřské dovolené, manželé jsme teprve od září, ale žijeme společně celý rok? Jaký mám uvést počet počet měsíců u odpisu na dítě když se narodilo 14.4.? A ještě jedna otázka musí manželka podávat nějaké daňové přiznání, když neměla po celý rok žádný výdělek pobírala pouze mateřskou dovolenou a rodičovský příspěvek. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Petr Šampalík

vyplnění přiznání

Dobrý den, v roce 2012 jsem pracoval na DPP a vydělal si u jediného zaměstnavatele 2000Kč a v dalším měsíci 3000Kč. Oba měsíce jsem podepsal prohlášení k dani. Jsem OSVČ student a další příjmy za rok 2012 nemám, ale chci určitě podat daňové přiznání. Chtěl bych se zeptat, jestli tyto příjmy mám zahrnout v daňovém přiznání do běžných příjmů. Předpokládám, že si u zaměstnavatele nechám vystavit potvrzení o příjmu, ze kterého budu vycházet. Jak ale uchopit daňovou úlevu, která byla již použita podepsáním prohlášení k dani? A za předpokladu, že bych měl další příjmy v daném roce, můžu na ně uplatnit slevy na dani (základní slevu + studentskou)? Nebo jsem je v podstatě vyčerpal podepsáním prohlášení k dani? Děkuji mnohokrát!

vypořádání daně

Dobrý den, syn - student pracoval v roce 2012 na dohodu o provedení práce. Jeho měsíční hrubý příjem nepřesáhl 5000Kč. Požádal o vyúčtování daní a chtěl podepsat Prohlášení. V zaměstnánbí mu sdělili, že jeho příjem už byl zdaněn srážkovou daní a nic podepisovat nemusí. Tím ale ztrácí možnost uplatnit si slevy na daních. Postupoval jeho zaměstnavatel správně ? Děkuji za odpověď. Helena Trepková

sleva na manželku a poplatníka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám zaměstnance, který má živnost na vedlejší činnost, má jedno dítě (1rok) a manželka je na mateřský a má také živnost na vedlejší činnost. Zaměstnanec si bude podávat sám daň. přiznání, kde chce uplatnit slevu na manželku a dítě. Manželka si bude podávat také daň. přiznání, kde si chce uplatnit slevu na poplatníka. Protože si nevydělala více jak 68000,- Kč, je možné, aby si manžel uplatnil slevu na manželku a manželka si ji také uplatnila?

sleva na poplatníka

Dobrý den, jsem OSVČ, roční příjem cca 300 000,-, paušální výdaje 60% Má účetní mi sdělila, že příští rok nebudu mít možnost odečtu 24tis. na poplatníka. Na internetu jsem ale nikde nic takového nenašla (někde se tam píše o příjmech 2 000 000,-, ale to je vše). Mohli byste mi prosím napsat, jak to tedy je? Musela bych si už teď posílat zálohy, protože jednorázově bych na to neměla, tak abych je neposílala třeba zbytečně. Moc Vám děkuji za odpověď J.Dolejší

životní minimum

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je posuzováno životní minimim. Bydlím v podnájmu, kde si nemohu dát trvalé bydliště. Životní minimum se vždy bere jen podle trvalého bydliště? I kdybych doložil zaplacený nájem? Protože na trvalém bydlišti bydlí moji rodiče a bratři a podle jejich příjmů bych na nic neměla nárok. Děkuji za odpověď. Fialová

nárok na důchod

Mám dotaz. Jsem vdova od r. 1997, manžel zemřel v necelých 47 letech, mě bylo v té době 37 let.Děti jsme neměli.Důchod jsem pobírala 1 rok. Nyní je mi 53 let, nevdala jsem se, děti nemám, žiji prokazatelně sama.Příbuzné již nemám. Mám - či budu mít ještě někdy opět nárok na vdovský důchod? Nyní jsem v ČID a registrována na ÚP - tj. bez práce. Děkuji. S pozdravem L.

místní příslušnost

Dobry den, polovinu roku jsem pracoval v cesku - trvale bydliste v cr a druhou polovinu v nemecku - trvale bydliste v cr i v nemecku. Jak je to s danovym priznanim? Kde ho podavam, u nas ci v nemecku? Mohu si misto vybrat, ci musim danove priznani za prislusnou cast roku odvest v obouch zemich? Jak by to bylo pokud bych mel momentalne v cr ci v nemecku pouze prechodne bydliste? Dekuji za odpoved Jakub

fotovoltaika a daně

na střeše rodinného domu byla zhotovena fotovoltaika - prosinec 2012. Budova není zahrnuta do majetku. Majitel je osvč,plátce dph, proto mu bylo fakturováno bez daně a dan vypořádal v rámci přenesení dan.povinnosti. Ted nevím co dál. Fotovoltaiku zahrnout do majetku a odepisovat? Mohu celou odepisovat 240měs nebo musím tak jak jsem někde vyčetla vyčlenit zvlášt kabely a nosné konstrukce a ty budou TZ budovy??? Protoze nemám budovu v majetku, tak TZ odpisovat nebudu? co se týká následujícího období, budu odpisy fotovol.krátit dle el.en.vyprodukované pro soukromou potřebu a pro výkup? Jak to bude i v případě dph, které jsem si v rámci přenes.dan.pov.uplatnila?? Budu muset také krátit uplatněný nárok na odpočet podle poměru vyprodukované el.en. který budu mít pro soukromou potřebu? Přečetla jsem už spoustu rad a názorů,ale co článek to jiný postup, tak prosím jestli mi to můžete celé osvětlit?