FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Rozumím správně novele zákona o DPH v § 57, pokud…

Rozumím správně novele zákona o DPH v § 57, pokud se domnívám, že dříve zdaňované služby ve vzdělávání formou kurzů, kromě akreditovaných, v současné době již nespadají do DPH? Děkuji!

Dobrý den, je možnost odečíst si zaplacené úroky…

Dobrý den, je možnost odečíst si zaplacené úroky za hypotéku v roce 2004, pokud jsem ja zapomněl uplatnit v daňovém přiznání za daň. období 2004 v tomto zdaň. období, tedy 2005? Děkuji za odpověď.

V jakém případě se prodej firemního osobního…

V jakém případě se prodej firemního osobního automobilu nestává daňovým příjmem? Je to ovlivněno počtem let? Děkuji za odpověď

Dobrý den, jsem student a právě jsem ohlásil…

Dobrý den, jsem student a právě jsem ohlásil živnost maloobchod mimo řádné provozovny. Nemám zaměstnance. Jsem neplátce DPH a počítám s obratem do 1 mil. Kč ročně. Slyšel jsem, že není nutné vézt podvojné účetnictví, že stačí daňová evidence. Jaké jsou základní výhody a nevýhody podvojného účetnictví a daňové evidence? Jaká se mě týká povinná daň jako studenta živnostníka podnikajícího první rok? Mockrát děkuji za Vaši odpověď.

Dobry den,pracuji jako zamestnanec a…

Dobry den,pracuji jako zamestnanec a prilezitostne obchoduji na kap.trzich SRN a USA.Pokud by muj zisk cinil mene nez 20000 viz $10,znamenalo by to ,ze tento zisk nemusim uvest do danoveho priznani jelikoz je to nahodny prijem a timpadem bych z nej nemusel odvadet dan z prijmu? Dekuji

OSVČ, vede daň. evidenci, neplátce DPH. V roce 07…

OSVČ, vede daň. evidenci, neplátce DPH. V roce 07/2001 zakoupil automobil na leasing, platil 3 roky a v roce 09/2004 jej prodal za 170tis.. Nyní chce koupit nový vůz, část pořiz. hodnoty bude uhrazena z prodeje starého vozu a část z úvěru od banky. Cena nového vozu je 350tis.. Jakým způsobem mám v peň. deníku proúčtovat prodej starého vozu (ovlivní to moje zdanitelné příjmy), jak zaúčtovat úvěr do podnikání (co s úroky z úvěru) a jak postupně v účetnictví odepsat do nákladů pořízení nového vozu (kolik let, jestli měsíční odpis nabo jako u LS odpočet v daň. přiznání na konci roku)? Děkuji za odpověď. Jsem účetní s min. praxí a tato problematika je velmi složitá. S pozdravem

Ráda bych jako FO zakoupila auto do obch.majetku.…

Ráda bych jako FO zakoupila auto do obch.majetku. Musím udělat převod auta na IČO? A jak postupovat při uzavírání pojistek pov. ručení a havarijního?

Dobrý den, je nás více spolumajitelů v jednom…

Dobrý den, je nás více spolumajitelů v jednom domě, kde užíváme různě veliké prostory jak bytové tak i nebytové k různým účelům (bydlení, podnikání). Nemovitost má správce. Došlo k neshodám jak se vyrovnávat, když majitel neplatí nájemné za byt, pokud bydlí ve vlastním a přitom jeden spolumajitel obývá výrazně větší prostory, či druhý má sníženou kvalitu a pod. Dohadujeme se na částkách za m2, ale vznikl problém kam tyto částky zasílat, zda na společný účet správci, nebo vzájemným zápočtem mezi sebou jako při mariáši přímo na soukromé účty. Hlavní námitkou zasílání částek jednotlivými spolumajiteli na účet správce bylo, že by přitom docházelo ke dvojímu zdaňování? Vyrovnávací částku za větší byt spolumajitel platí ze zisku, který mu plyne z ostatních pronájmů cizím osobám či firmám v domě. Je tomu opravdu tak? Existuje právní předpis, který by určoval tyto částky či způsob vyrovnávání? Děkuji za odpověď

Dobrý den,jsem FO,plátce DPH,vedu DE.Na přelomu…

Dobrý den,jsem FO,plátce DPH,vedu DE.Na přelomu roku budu dodavateli platit zálohu na dodávku zboží,která byměla být uskutečněna v r.2006.Dodavat. firma je plátce DPH,vede účetnictví.Musí vystavit zál. FA s DPH,mám nárok na odpočet,nebo zahrnu platbu včetně DPH do daň. výdajů r. 2005?Děkuji za odpověď,přeji hezký den.

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli budeme povinni…

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli budeme povinni platit daň z příjmu v případě, že prodáme byt který jsme s manželkou koupili (do společného jmění manželů) od obce v květnu 2003. Manželka v bytě bydlela již cca 6 let před odkoupením, ale já jsem v něm nikdy nebydlel. Děkuji Vám za odpověď a přeji príjemný den.

dobry den, obracim se na Vas s nasledujicim…

dobry den, obracim se na Vas s nasledujicim dotazem: moje matka na me chce prepsat byt v osobnim vlastnictvi,jak je mozne toto provest vzhledem k co nejmensi prevodni dani? lze toto osvobodit od dane v ramci primeho vztahu matka-syn? a jeste naposled,nekde jsem jeste cetl o moznosti darovani ... jake s k teto moznosti vztahuji podminky ? predem dekuji za pomoc a informace, s pozdravem,

Dobrý den, mám následující dotaz. Jako hudební…

Dobrý den, mám následující dotaz. Jako hudební skupina hrajeme na různých akcích. Pokud chceme zdaňovat příjmy (honoráře) Potřebujeme k této činnosti živnostenský list či můžeme tyto příjmy zdaňovat jinak? (Např. každý člen vystaví potvrzení a to si zdaní sám?) Díky

Dobrý den, mám dotaz, zda splňuji podmínky pro…

Dobrý den, mám dotaz, zda splňuji podmínky pro společné zdanění manželů. Žijeme ve společné domácnosti se dvěma dětmi. Manžel má příjem jako společník v.o.s. a jako fyzická osoba. Já mám příjem jako osoba spolupracující s manželem na fyzické osobě (rozdělujeme příjmy z fyzické osoby 50%). Zajímá mě, zda mohu do svých příjmů započítat 50% manželových příjmů z v.o.s. Děkuji

Dobrý den, jsme nájemci kancelářských a…

Dobrý den, jsme nájemci kancelářských a výrobních prostor / smlouva o nájmu podniku /, se souhlasem pronajímatele část kancelářských a výrobních prostor pronajmeme / podnájemní smlouva/ . Zajímá nás zda k této činnosti potřebujeme živnostenský list na ,, nájem ". Dále zda postupujeme správně . Faktura k nám za nájem podniku je bez DPH. Od nás za podnájem z DPH 19%. Děkujeme za odpověď a přejeme hezký den.

Dobrý den, prosím o sdělení, zda budu v r.2005…

Dobrý den, prosím o sdělení, zda budu v r.2005 považován za OSVČ, jestliže jsem v období 1.9.2003 - 31.8.2005 měl přerušenou platnost živnostenského oprávnění, 22.9.2005 jsem požádal správce daní o souhlas s ukončením živnosti, 3.10.2005 jsem od něj obdržel souhlas, a 19.10.2005 jsem od ŽÚ obdržel Rozhodnutí o zrušení živnostenského oprávnění. Pro doplnění- po celou dobu jsem zaměstnancem a živnostenský list jsem si musel zřídit před lety, když jsem občas vykonával expertizní činnost pro ČIA.

Manžel je OSVČ a já jsem s našimi 3 dětmi doma,…

Manžel je OSVČ a já jsem s našimi 3 dětmi doma, nemám žádný příjem. Zdravotní pojištění mi platí stát a sociální poj. nemám. Můžeme v našem případě uplatnit společné zdanění manželů? Mám strach, že když toho využijeme a já podám daňové přiznání, budu muset doplácet soc. a zdrav. pojištění. Děkuji za odpověď

Dobrý den, V 01/2004 jsem koupil družstevní…

Dobrý den, V 01/2004 jsem koupil družstevní podíl-byt ( privatiace bytového fondu). Tento družstevní podíl jsem v 11/2005 prodal a použil ho na koupení jiného družstevního podílu přesdstavovaného bytovou jednotkou-domem. Zajímá mne, jaká daňová povinost mi vyplývá z prodejní ceny družstevního podílu a zda to, že utržené peníze byly použity na investici do vlastního bydlení má nějaký vliv na výši daňové povinosti

Dobrý den, prosím o radu: 1)Podnikám jako OSVČ…

Dobrý den, prosím o radu: 1)Podnikám jako OSVČ od března roku 2003, za rok 2004 mi účetní vypočítala, že budu platit a tedy jsem i zaplatil minimální daň z příjmu (něco kolem 8.tis). Dočetl jsem se ovšem, že tato povinnost (min.daň) se neuplatňuje 1 a 2 rok po zahájení činnosti. Je to pravda? Pokud ano, mohu se navracení částky ještě nějak domáhat? 2)Ještě se chci optat, zda je daný postup správný: vedu DE, dojde mi zálohová faktura, to zaznamenám jen do peněžního deníku a závazku, a nárok na odpočet DPH uplatním až v okamžiku, kdy dojde řádná faktura. Je to správný postup nebo ještě s tím souvisí jiné povinnosti. Děkuji.

Se synem budu společně žádat o hypoteční úvěr na…

Se synem budu společně žádat o hypoteční úvěr na výstavbu rodinného domu na jeho první bydlení.Budu-li si chtít z daňového základu odepisovat úroky, jaké podmínky musím splňovat, jestliže mám současně hypotéku na své bydlení(já+manželka)?

Dobrý den, pracuji ve firmě, která je…

Dobrý den, pracuji ve firmě, která je sdružením živnostníků. Přihlásili se k platbě DPH, jenže každý k jinému datu 2005. Plátci DPH přitom vůbec být nemusí. Dá se přihlášení na FÚ ještě zrušit? Poraďte, prosím, jak problém vyřešit. Za odpověď děkuji.