FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Kdo zaplatí daň ze smlouvy o dílo, organizace (v tomto případě OS) nebo osoba, se kterou byla smlouva o dílo uzavřena?
Dobrý den, jsme neziskové občanské sdružení - pořádání dětských táborů. Během roku nakupujeme pro děti drobné dárky (cukrovinky)na akce pořádané na těchto táborech. Je to pro nás daňově uznatelný náklad? Děkuji
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na uplatnění stravného u OSVČ.Pracuji s mont.plošinou a většina zakázek je mimo bydliště.(Cesty vypisuji do záznamu o provozu vozidla). Bylo mi řečeno,že si mohu dát stravné do nákladů,pokud jsem mimo nad 12hod. Jak určit částku(88-106Kč),jako jaký výdaj -v peněž.deníku a jak doložit.Stačí na konci roku? Děkuji.
Dobrý den,prosím o odpověd na 2.dotazy. 1. Jak si může účetní sama zkontrolovat účetnictví ( podvojné) pro případnou daňovou kontrolu?Jaké jsou nejčastější nedostatky zjištěné FÚ a na co se kontroly nejvíce zaměřují?Je mi jasné, že každá kontrola je svým způsobem jiná, ale přesto můžete mi prosím poradit? 2.Firma se zabývá zakázkovou výrobou.Pro účtování materiálu používáme způsob B.Nakupovaný materiál a další náklady na výrobu účtujeme na účet 5 ( přímo do nákladů).Vedeme zakázkovou knihu,kde je evidence na základě zaúčtovaných dokladů .Na konci účetního období zaúčtujeme nedokončenou výrobu ( Md 121/D611), a to na základě inventarizace , podloženou kopiemi dokladů o nákupu materiálu a evidenci ostatních nákladů uvedených v zak. knize .Součtem všech nákladů zaúčtujeme souhrnně NV na vrub účtu 121 ve prospěch účtu 611. Je dostatečná takto dokladovaná inventarizace a zároveň i výše zůstatku účtu? Děkuji za odpovědi.
Dobrý den, prosím o radu v následující situaci: Zboží objednáváme u dodavatele v Rakousku, faktura je i od této firmy s jejich DIČ. Zboží však jde z Ruska. DPH spočítáme a uplatníme na řádku 260 a 340 daň.přiznání. Lze tento postup označit za správný? Děkuji
Dobrý den, prosím o odpověď jak postupovat u tohoto případu: Objednáváme zboží od dodavatele z Rakouska, od této firmy je i faktura s jejich DIČ. Zboží však je dovezeno z Ruska. DPH spočítám a uplatním na řádku č. 260a340. Je tento postup správný? Děkuji za odpověď.
Dobrý den prosím Vás mám novou půdní vestavbu na starém domě vztahuje se na mě placení daně z nemovitostí nebo je byt jako novostavba osvobozen na 10 let osvobozen. Předem děkuji za odpověď.
dobrý den přítel si koupil auto na svoje i.č.pracuje v otcově firmě.aby si jej mohly dát do odpisu jako firma musí napsat smlouvu o pronájmu auta firmě.jak správně napsat smlouvu a co by měla obsahovat.aby jej mohli odepisovat.předem děkuji
Dobrý den, můžete mi říci, zda majitel u začínajícího s.r.o. může mít s s.r.o. smlouvu dohodu o činnosti? Firma teprve začíná a má zatím jen malé výdaje a téměř žádné příjmy. Jiný pracovní poměr majitel nemá, byl v evidenci ÚP, a nyní chce podnikat. Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Převzal jsem jednu firmu, vedoucí účetnictví v DE. Firma má v evidenci neuhrazené pohledávky od roku 1997 až dosud. Do konce roku 2004 jde o pohledávky ve výši až 150 tis. Protože jde o velké množství drobných částek, z valné části nebyly postoupeny k soudnímu vymáhání. Vzhledem k tomu, že pohledávky jsou již nedobytné, chtěl bych je z evidence odepsat. Budou tyto odpisy pohledávek danově účinné? Předem moc děkuji za odpověd.
Dobrý den. Jsem živnostník a nebyl jsem plátcem DPH. Od příštího roku bych se chtěl stát dobrovolným plátcem DPH - jaké výhody, popř. nevýhody to pro mé podnikání bude mít?
Dobrý večer, rád bych se zeptal na následující dotaz: podnikatel FO zabývající se zemními pracemi, vede účetnictví, plátce DPH. Nevím přesně jakou sazbu použít při navážení zeminy na pozemek rod.domku, terénní úpravy nebo vyhloubení bazénu, přípojky el.proudu, kanalizace a ostatních sítí na tomto pozemku. Hloubení základových pasů na RD účtuji s 5% DPH. Děkuji za odpověď.
Pane doktore, prosím o radu. V září letošního roku jsem vyhrála ve spotřebitelské soutěži automobil v ceně 450 tis.korun. Daň platil pořadatel soutěže. Ráda bych auto co nejdříve prodala. Jakou dań z prodejní ceny bych musela zaplatit ? Je pravda, že po uplynutí 1 roku od nabytí výhry je prodej osvobozen od daně? Musím nějak dokládat výhru v potvrzení o příjmech při žádosti o přídavky na děti?Děkuji
Dobrý den. Mám vlastně dva dotazy ke společnému zdanění manželů za rok 2005. Já jsem zaměstnán a manželka je v domácnosti pečuje o dítě a pobírá pouze částečný invalidní důchod. Neztratí manželka nárok na invalidní důchod pokud podáme společné daňové přiznání? Dále máme s manželkou ve společném užívání/vlastnictví dva byty (družstevní a OV), náležející každý do obvodu jiného finančního úřadu. Manželka má trvalé bydliště v jednom bytě a já v druhém. Tedy každý musíme podat daňové přiznání k jinému finančnímu úřadu. Je tato skutečnost na závadu pro společné zdanění manželů? Předem děkuji za odpověď.
dobrý den, jakým způsobem může občanské sdružení získat peníze? Členské příspěvky i dotace vím, zajímá mne, zda může prodávat služby (poradenství), nebo provozovat "nákup a prodej zboží a služeb"a co je k tomu zapotřebí. Děkuji
Dobry den, jsem OSVČ. loni jsem koupil chatu k pronajímání. Je ve společném jmění manželů, není to obchod. majetek. Mohu si odečist letos částku za kterou jsem chatu pořídil loni?
Dobry den, jsem OSVČ. jaké výdaje , náklady mohu uplatnit při pronájmu rekreační chaty.Jež neni zahrnuta v majetku firmy a je společné jmění manželů.děkuji
Dobry den, jsem OSVČ,loni jsem koupil chatu k pronajímáni.Můžu si letos odečist částku za kterou jsem chatu pořídil loni?
Žijeme s přítelem ve společné domácnosti, on je OSVČ a nyní by mě chtěl zaměstnat s tím, aby si mohl uplatnit náklady na mou mzdu. Jakou smlouvu (dohodu) bychom měli uzavřít a jakou částku si mohu vydělat za rok, abych neplatila daně z příjmu a zdr. a soc. pojištění?
dobrý den, prosím si o radu ohledně společného zdanění rodičů. manžel je zaměstnanec, pobírá 35000,- HP manželka pobírá rodičovský př. 3600,- máme jedno dítě,steré rok a půl tisk informoval, že společné zdanění v tomto případě je velmi složité, nikdy jsem daňe osobně neodváděla a jsem v tom naprostý laik, mohla bych se dozvědět kolik peněz v našem případě dostaneme od státu, a jestli je to 'papírování' opravdu tak složité, a kde bych našla podrobné informace jak postupovat, při vyplnění těchto žádostí děkuji moc