FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobry den.jsem OSVČ.loni jsem koupila chatu k…

Dobry den.jsem OSVČ.loni jsem koupila chatu k pronajímání/spol.jmění manželů/ §9.Letos byla provedena přístavba.Příjmy nejsou tedy žádné. Mohu si uplatnit tedy pouze výdaje vynaložené na rekonstrukci?Pořizovací cenu si tedy jako výdaj uplatnit nemohu letos?Mohu uplatnit také jako výdaj třeba pořízení sekačky nebo motorové pila? Nebo se výdaj týká pouze vybavení jako nábytek atd? Děkuji

Dobrý den, ještě jeden dotaz: Manželé vlastní…

Dobrý den, ještě jeden dotaz: Manželé vlastní bytový dům se stodolou. Manžel je FO - podnikatel, plátce DPH, který má přerušené podnikání s předmětem činnosti "opravy silničních vozidel". Stodolu pronajmou společnosti s r.o. na 15 let s nájemným 10 tis. Kč ročně. Musí si pořídit živnostenský list na pronájem a obnovit podnikání? Děkuji předem za odpověď?

DOBRÝ DEN, prosím o odpověď: Fyzická osoba…

DOBRÝ DEN, prosím o odpověď: Fyzická osoba nepodnikatel pronajímá sklad společnosti s r.o. Smlouva o nájmu je uzavřena na 15 let s nájemným 10 tis. Kč ročně s tím, že společnost uhradí potřebné náklady na opravy a zprovoznění skladu. Jaký dopad to bude mít? S.r.o. náklady bude mít jako nákup majetku, tzn. uplatní DPH a odpisy? Fyzická osoba - pronajímatel nemusí podávat daňové přiznání na 10 tis. Kč ročně? A co náklady na opravy - projeví se nějak v daních z příjmu u pronajímatele? Děkuji předem?

Dobrý den, kdysi bylo v zákoně o DPH uvedeno, že…

Dobrý den, kdysi bylo v zákoně o DPH uvedeno, že doklad vystavený před DUZP není daňovým dokladem. V současném zákoně takovou formulaci nemohu najít. Je možno vystavit daňový doklad před DUZP? Z jakého (jakých) ustanovení zákona to vyplývá? Děkuji

Dobrý den, jsem zaměstnanec a mimo své zaměstnání…

Dobrý den, jsem zaměstnanec a mimo své zaměstnání podnikám na ŽL. Používám při podnikání OA nezahrnutý v majetku firmy. Vozidlo mám přihlášené na FÚ k silniční dani. Letos jsem vozidlo použil pouze ve čtyřech měsících tohoto roku, platím silniční daň pouze za měsíce za které jsem si vykázal cestovní náhrady nebo za celý rok.

Dobrý den, jsem studentka,pracuji u jedné…

Dobrý den, jsem studentka,pracuji u jedné agentury, ta mi z částky strhává soc a zdrav.pojištění,mám u ní podepsáno daň.přiznání.Nyní mám pracovat ještě pro jednu agenturu na základě příkazní smlouvy.mám jim podepsat papír, že vím, že od nich budu dostávat nezdaněné peníze.Jak je to potom s penězi?Daní se, ještě?Děkuji

Otázka: Vážený pane doktore, prosím radu : Jsem…

Otázka: Vážený pane doktore, prosím radu : Jsem plátce DPH a mám příjmy z podnikání obchodní činnost /ze kterých odvádím DPH/ dostávám občas PROVIZE ze zprostředkování revolvingových půjček peněz od společnosti nebankovního subjektu. Četl jsem, že tyto provize jsou osvobozeny od DPH dle § 54 odst.1, písm.z ZDPH. protože tuto činnost vykonávám již od roku 2001 nejsem si jist zda byla osvobozen vždy i před novelou zákona o DPH 1.4.2004 Děkuji Vám za odpověď.

Dobrý den, ráda bych věděla, zda je nutné…

Dobrý den, ráda bych věděla, zda je nutné u platby záloh na energie a služby účtovat DPH zvláště pokud jde platba od nájemníka přes správce nebo majitele nemovitosti. Děkuji předem za odpověď, s pozdravem

Chci prodat členské podíly družstevního bytu,…

Chci prodat členské podíly družstevního bytu, jsem členem družstva jen 4 roky, tyto podíly chci prodat za 1.100.000,-Kč. Zda tedy budu platit daň a v jaké výši v Kč. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jsem studentka a chci nyní pracovat u…

Dobrý den, jsem studentka a chci nyní pracovat u jedé agentury. Chce ode mě mít podepsané přiznání, že vím, že budu dostávat nezdaněné peníze. Moc tomu nerozumím, je to v pořádku?Budou mi dávat ty peníze nezdaněné, že do určité částky se danit nemusi. Děkuji za radu.

Dobrý den, prosím Vás o radu, která se týká sazby…

Dobrý den, prosím Vás o radu, která se týká sazby daně. Můžete mi poradit, do jaké sazby spadá výrobek, který má celní kód 15041010 a SPK 1541011? Zda je to 5 % nebo 19 % ? Děkuji za odpověď. S pozdravem

Dobrý den, chci se zeptat, mohu dát do…

Dobrý den, chci se zeptat, mohu dát do účetnictví doklad, který byl vystaven na jméno společníka? (Takže tam není název firmy, ani IČO, DIČ...) Děkuji.

Dobrý den. Můžete mi, prosím, poradit, kde najdu…

Dobrý den. Můžete mi, prosím, poradit, kde najdu průměrné ceny pozemků dle platných cenových předpisů uvedených k 1.1. zdaňovacího období? Děkuji

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího…

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího dotazu: fyzická osoba v trvalém pracovním poměru má mimo tyto příjmy také příjmy z jednoho drobného pronájmu (celý rok). 1.) jaká je hranice pro zdanění/ještě nezdanění tohoto příjmu, 2.) od jaké výše mám povinnost podat daňové přiznání? Prosím o odkaz na příslušné ustanovení zákona. Předem děkuji.

DObrý den, jsem zaměstnán na poloviční úvazek a…

DObrý den, jsem zaměstnán na poloviční úvazek a zaroveň pracuji jako OSVČ. Musím platit minimální daň, soc. a zdrav. pojištění, když to za mne platí zaměstnavatel? Děkuji za odpověď EB

DObrý den, jsem zaměstnán na poloviční úvazek a…

DObrý den, jsem zaměstnán na poloviční úvazek a zaroveň pracuji jako OSVČ. Musím platit minimální daň, soc. a zdrav. pojištění, když to za mne platí zaměstnavatel? Děkuji za odpověď

Dobrý den, chci se zeptat zda mohu zlikvidovat…

Dobrý den, chci se zeptat zda mohu zlikvidovat cesťák , který odevzdal zaměstnanec, který užívá své soukr. vozidlo, několika cenami PHM? Cestovní příkaz je od 4.10.-31.10.2005. Přiložil doklad o tankování nafty ze dne 12.10. a ze dne 29.10.2005. Takže si myslím,že do 12.10. budu počítat za 26,60 Kč dále pak dle cen na dokladech. Je to možné? Kolegyně se domnívá, že na jednom cesťáku by měla být jedna cena, takže by celý počítala ta 26,60 . Jak je to správně? Dále pak 3,80 za každý km.děkuji za odpověď

Dobrý den, 1.zhruba před měsícem jsem si…

Dobrý den, 1.zhruba před měsícem jsem si koupil akcie v hodnotě 40tis. Nyní chci akcie prodat se ziskem zhruba 4,5tis. Jsem student a za celý rok jsem neměl jiný příjem(a ani do konce roku žádný jiný příjem peněz nebudu mít)Zajímá mě zda musím zisk z prodeje akcií danit,jestli je to spojeno ještě s nějakými dalšími poplatky/daněmi. 2.zajímalo by mě také kolik si mohu takto na prodeji akcií vydělat aniž bych musel platit daň a sepisovat daňové přiznání PŘEDEM VELICE DĚKUJI ZA ODPOVĚD

Dobry den, rada bych poprosila o radu.Jsem vnucka…

Dobry den, rada bych poprosila o radu.Jsem vnucka a babicka by mi rada darovala movitou vec.Vzhledem k platbe dane nevim do ktere skupiny se tento vztah radi. Dekuji

obry den,dekuji za odpoved,ale porad nevim,jestli…

obry den,dekuji za odpoved,ale porad nevim,jestli mam danovou povinnost nebo ne.Konkretni pr._nakoupim ruzne akcie a prodam za 3 mesice se ziskem 15000kc,Jsem zamestnanec se stalym prijmem ze mzdy.Az budu podavat danove priznani,musim zapocitat k prijmum(mzde za rok)i techto 15000 nebo jde o prilezitostny prijem do 20000 a ja jej nemusim zdanit a danit budu pouze mzdu?