FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu. PO, s.r…

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu. PO, s.r.o., podnikající ve stavebnictví, zakoupí byt, vloží jej do majetku, a dále jej bude pronajímat k bytovým účelům. Je toto možné, aniž by měla živnostenský list na pronájem? Děkuji za odpověď.

Děkuji za odpověď, ale vidím, že je to složitější…

Děkuji za odpověď, ale vidím, že je to složitější: vedu DE, jsem čtvrtletní plátce DPH, 26.9.2005 jsem přijal zálohovou platbu na provedení služby. Výsledná částka za celou službu bude vyšší, služba ještě nebyla poskytnuta. Musím vystavit daňový doklad na tuto zálohu se zdanitelným plněním 26.9.2005 (a tím pádem podat dodatečné daňové přiznání dph)?

Dobrý den, od 1.4.2005 pracuji na zaměstnanecký…

Dobrý den, od 1.4.2005 pracuji na zaměstnanecký poměr a do té doby jsem pracovala na ŽL. Při podpisu smlouvy se zaměstanavatelem jsem v prohlášení omylem zaškrtla položku, že nebudu uplatňovat základní nezdanitelnou částku. Až budu dělat danové přiznání - mám jej dělat dohromady na jeden formulář za ŽL i pracovní poměr? ještě mne zajímá, zda se mi tím bude krátit povinná minimální dan, když jsem ponikala jen čtvrt roku? ŽL jsem přerušila.

Dobrý den, prosím o radu. Společnost s.r.o.,…

Dobrý den, prosím o radu. Společnost s.r.o., provádí různé montážní práce. Na některých zakázkách se podílí subdodavatelé prací. Jak správně zaúčtovat tyto subdodávky? Účtuji na účet 503-neskl.dodávky, protože hodnota subdodávky vstupuje do celkové hodnoty díla. Nebo je věcně správnější účet 518? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chci vědět, jak vysokou daň zaplatím…

Dobrý den, chci vědět, jak vysokou daň zaplatím z měs.příjmu 18500,-Kč a jak vysoké bude soc. a zdravotní poj. Měla bych pracovat na ŽL . Děkuji.Viky

Dobrý den, nevím jestli můj dotaz patří do této…

Dobrý den, nevím jestli můj dotaz patří do této kategorie, ale zajímalo by mě jaké jsou možnosti podnikání belgické firmy v ČR. Musí se zde registrovat? Kde platí daně? Na koho se můžu případně obrátit. Děkuji DK

Dobry den, ve svem byte jsem ubytoval dalsi osobu…

Dobry den, ve svem byte jsem ubytoval dalsi osobu, se kterou se tak nyni podilime na uhrade nakladu na toto bydleni. Vznika mi tim danova povinnost z prijmu z pronajmu? Paklize ano, jakou cast z nakladu na toto bydleni mohu nyni povazovat za nezbytne nutnou k zajisteni a udrzeni tohoto prijmu pro ucely danoveho priznani?

Dobrý deň. Sme slovenská firma, ktorá má…

Dobrý deň. Sme slovenská firma, ktorá má organizačnú zložku v Českej republike. Org. zložka je v ČR registrovaná ako plátca DPH.Náklady idú na ťarchu organiz. zložky, daň zo závislej činnosti sa odvádza v ČR. Organizačná zložka pracuje pre slovenskú firmu, ktorá nie je registrovaná v ČR ako plátca DPH na stavbe v ČR. Ako máme vystaviť faktúru slovenskému odberateľovi? s DPH, alebo bez DPH. My si myslíme, že bez DPH. Ďakujeme.

Dobrý den. Jedná se o daň z nemovitost. V říjnu…

Dobrý den. Jedná se o daň z nemovitost. V říjnu tohoto roku jsem koupila byt do osobního vlastnictví s podílem na pozemku. Je to byt v panelovém domě v Praze. Nevím ale kolik bude u mne činit daň z nemovitosti. Nějak se nemůžu dopočítat. Můj byt má 52,6m2, ale nevím, jak tam mám započíst i podíl na pozemku, celkovou rozlohu pozemku tam přeci psát nebudu, když není celá moje. Poradil byste mi prosím jak mám postupovat? Děkuji za odpověď. S pozdravem

Dobrý den, prosím o radu - dlouho jsem…

Dobrý den, prosím o radu - dlouho jsem pracoval v SRN a chtěl bych teď po návratu zkusit oficiálně zprostředkovávat práci občanům ČR v Evropě, ponejvíce právě v SRN. Poradíte mi do začátku? O jaký živnostenský list mám zažádat, jakými předpisy se řídit? Kde najdu informace o např. mzdových předpisech pro naše občany v Evropě? Mám mnoho kontaktů a rád bych je využil. Děkuji předem za informace!! Zdravím

Jsem studentem VŠ a nemám žádný příjem, kromě…

Jsem studentem VŠ a nemám žádný příjem, kromě příjmu z pronájmu mého družstevního bytu. Až si podám daňové přiznání budu muset z tohoto příjmu platit také ZP a SP?? Děkuji za odpověď.

Prosím Vás o radu. Jsem OSVČ - zedník a pracuji…

Prosím Vás o radu. Jsem OSVČ - zedník a pracuji na stavbách po celé ČR, na které denně dojíždím svým vlastním soukromým vozem - v TP je mé RČ. Píšu si cesťáky,kde uplatňuji náhradu za benzín podle vyhlášky, ale není mi jasná částka za tzv. ošupné. Někde jsem četl, že podnikatel si může uplatnit pouze 1Kč/km nebo jsem to špatně pochopil a mohu si odečítat výši náhrady podle vyhlášky stanovené na rok, letos je to asi 3,80Kč.Jak to je správně? Jak by se postupovalo v případě, že bych si vůz pořídil na leasing, fakticky tedy není moje, ale občas ho použiju pro podnikání.Jaké náhrady si mohu uplatnit? Nejsem plátce DPH a vedu DE. Mohu vést knihu jízd, ale konečné zúčtování náhrad za benzín a za auto provést jedním dokladem na konci roku? Nemusím vyúčtovávat každou cestu zvlášť? Děkuji moc za radu.

Dobrý den. Jsem zaměstnanec neziskové organizace…

Dobrý den. Jsem zaměstnanec neziskové organizace a bydlím ve městě vzdáleném 20 km od mého pracoviště. Zhruba 1x-2x měsíčně jsme vysílán na služební cesty buď do Prahy nebo do krajského města. Mohu nastupovat (nebo může mi zaměstnavatel nařídit nástup na služební cestu) z místa mého trvalého bydliště, které se liší od místa zaměstnání? V případě cesty do krajského města je tato cesta levnější a rychlejší než z místa zaměstnání. V případě jednodenních služebních cest do Prahy bych se v případě podmínky cestovat z místa zaměstnání na semináře začínající ráno nedostal (tj. nestihl bych dojet do místa zaměstnání a až z něj do Prahy, asi bych musel jet o den dříve a někde přespat). Mohu se ze služební cesty vracet do místa trvalého bydliště (obdobný případ uvedený výše v případě návratu z Prahy)? Mám pak nárok na proplacení služební cesty? Děkuji za odpověď.

Dobrý den , dočetl jsem se , že v novele zákona…

Dobrý den , dočetl jsem se , že v novele zákona o daních z příjmů je odečitatelná položka ve výši 38040 Kč nahrazena slevou na dani ve výši 7200 Kč. Znamená to , že lidem s příjmem v 25% a 32% pásmu zdanění stát opět ( jako v případě slevy na daních u dětí) sebere peníze ?

Dobrý den, dvě osoby jsme měli sdružení fyzických…

Dobrý den, dvě osoby jsme měli sdružení fyzických osob.V září tohoto roku jsme ho ukončili.Musíme něco hlásit na finanční úřad? Jednu FO finanční úřad již dříve žádal o kopii smlouvy a druhou FO nikoli. Druhý dotaz se týká zaúčtování různých penále do daňové evidence,jestli je to daňový či nedaňový výdej.Děkuji

Dobrý den, reaguji na Váši odpověď (9.11. - 8:31…

Dobrý den, reaguji na Váši odpověď (9.11. - 8:31)na můj dotaz (8.11. - 11:50). Jednalo se o osobu mající kromě příjmů ze závislé činnosti také příjem z pronájmu bytu. Pochopil jsem to dobře? 1.) pronajimatel má roční příjem 5 800 Kč - tudiž nepodává přiznání, ale platí z této částky daň. 2.) Když ale nepodám přiznání na základě čeho to budu platit? Má se tento příjem nahlásit účetní ve firmě kde má osoba pracovní poměr a ta tento příjem zahrne do přiznání? Děkuji za odpověď.

Prosím o radu v této záležitosti. Jsem FO,…

Prosím o radu v této záležitosti. Jsem FO, neplátce DPH a uzavřela jsem smlouvu se společností, která mi své služby účtuje pravidelné měsíčně paušální částkou. Přílohou smlouvy byl můj ŽL. Tato firma mi z důvodů mě neznámých trvale odmítá uvést na faktuře mé IČO. Je oprávněna takto postupovat ? Mohu si i přesto fakturované služby uplatnit jako náklad ?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak správně, z…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak správně, z hlediska DPH, postupovat při poskytnutí služby /jedná se o provedení dopravních výkonů/ do země EU- Jedná se o ostatní plnění osvobozená od daně s nárokem na odpočet daně - ř. 440 v daňovém přiznání? Děkuji

Vedu DE a jsem plátce DPH. Musim na zalohove…

Vedu DE a jsem plátce DPH. Musim na zalohove fakture uvest DPH (a odvest za prislusne obdobi DPH na vystupu)? Dekuji.

Dobry den,manžel je OSVČ .ja jsem zaměstnanec…

Dobry den,manžel je OSVČ .ja jsem zaměstnanec.Vyplatí se nám společné zdanění manželů za rok 2005, nebo je lepší když mě uvede jako osobu spolupracující? Můj měsíční příjem je 9000,-Kč. Manžela roční příjem 800000,- výdej 500000,- Děkuji