FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, ráda bych se zeptala, do kterého…

Dobrý den, ráda bych se zeptala, do kterého procentního pásma paušálu (40 nebo 50%) budu spadat jako fyzická osoba se živnostenským listem na výuku jazyků. Doposud jsem v pásmu 25%. A zda se tato změna týká výpočtu daně, sociálního a zdravotního pojištění zpětně již za tento rok. Děkuji předem, dp

Dobrý den, mohu jako OSVČ-pojištovací poradce…

Dobrý den, mohu jako OSVČ-pojištovací poradce,vytvořit rezervu, např, na nákup automobilu,počítače ,kancelář.vybavení.?

Dobrý den V roce 2004 jsem měl daňovou povinnost…

Dobrý den V roce 2004 jsem měl daňovou povinnost vyšší než 30000 Kč ale menší než 150000Kč. Jsem penzista a zároveň osoba samostatně výdělečně činná. tj. fyzická osoba s živnostenským listem Musím v roce 2005 platit zálohy na daň z příjmu ve výši 40% loňské daňové povinnosti? A to dvakrát ( 15 června a 15 prosince), tj. 15 června 40% a 15 prosince také 40% tj. celkem 80 %? Nebo 15 června 20% a 15 prosince 20% tj. celkem 40 %? děkuji

Přeji hezký den z Opavy. Pane doktore mám dva…

Přeji hezký den z Opavy. Pane doktore mám dva dotazy. 1) Se správcem daně jsme se dohodli u telefonních poplatku na poměru 60:40 (soukromé:firemní). Uplatňuji u tohoto rovněž DPH v poměru 60:40? 2) Kolega chce začít podnikat chce vystavět penzion v rekreační oblasti. Vyplatí se mu být plátcem DPH a na celé stavbě tím uplatnit odpočet na materiálu a službách? Moc děkuji.

Dobrý den. Je mozné uplatnit si naklady napr. na…

Dobrý den. Je mozné uplatnit si naklady napr. na telefon, kdyz je pevna linka napsana na jednatele spolecnosti. Tzn. mesicne faktury jsou zaslany na jeho meno a ne na spolecnost s r.o. Telef. linka je v skutecnosti pouzivana na podnikatelke ucely v kancelari firmy. Je mi jasne, ze DPH z faktury nelze uplatnit, protoze na fakture chybi nazev spolecnosti a DIC. Dekuji moc.

Podnikatel má pro nedostatečnou praxi sjednaného…

Podnikatel má pro nedostatečnou praxi sjednaného odborného garanta. Musí garantovi vyplácet odměnu? Je tento vztah považován za pracovněprávní a je tedy nutné uzavřít s ním nějaký druh dohody, např.o prac.činnosti? Nebo jak jinak postupovat? Je možné s ním např.uzavřít dohodu a odměnu vyplatit jednou za rok?

Dobrý den,vedu DE. Používám pro přepočet cizí…

Dobrý den,vedu DE. Používám pro přepočet cizí měny pevný měsíční kurz. Bude nutné na konci roku přepočítat stav majetku a závazků kurzem k 31.12.2005? Nebo toto pro DE neplatí? Děkuji¨za odpověď.

Dobrý den, jsem zaměstnána u firmy, která…

Dobrý den, jsem zaměstnána u firmy, která zpracovává účetnictví Společenství vlastníků jednotek. Tyto společenství vykazují každý rok ztrátu, mělo by se i přesto podávat daňové přiznání? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, Někde jsem se dočetl, že je možné…

Dobrý den, Někde jsem se dočetl, že je možné u občanských sdružení odečíst od základu daně až 50 000 Kč ročně, ale nenašel jsem to v žádném právním předpisu. Nevíte, co je na tom pravdy? Předem moc díky za odpověď.

Dobrý den. V roce 1993 jsem zdědil věci movité a…

Dobrý den. V roce 1993 jsem zdědil věci movité a nemovité v hodnotě cca 1.150.000 Kč po mém strýci. Můžete mi sdělit v jaké skupině dědím a hlavně jaké sazby platily pro toto období. Podotýkám že soudní spor se táhl až do roku 2005. A zdali musím dědit podle sazebníku v době úmrtí strýce nebo podle sazebníku v době nabití právní moci,tedy v roce 2005. Děkuji

Dobrý den, po kontrole DE jsem zjistila, že…

Dobrý den, po kontrole DE jsem zjistila, že účetní neudělala,žádné odpisy strojů (máme mneuservis), čímž nás značně poškodila. Některé stroje máme již 5 let a doposud nebyly odepsány. Lze tyto odpisy udělat až tento rok, nebo se nám již náklady na pořízení nepromítnou ?

Dobrý den! Mám následující dotaz: Účetní, která…

Dobrý den! Mám následující dotaz: Účetní, která pracovala ve firmě minulý rok, si nevyžádala daňový doklad na zaplacenou zálohu ve výši 1791,- Kč (základ 1705,71 Kč + 85,29 Kč 5%DPH). Nyní ho mám k dispozici. V roce 2005 bude 1705,71 Kč nedaňový náklad a částku 85,29 Kč nemohu uplatnit v řádném daňovém přiznání, ale pouze v dodatečném daňovém přiznání? Pokud je to tak, dodatečné daňové přiznání by se firmě nevyplatilo, mohu dát celou částku 1791,- Kč do nedaňových nákladů? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, asi před týdnem jsem se dotazoval na…

Dobrý den, asi před týdnem jsem se dotazoval na následující dotaz: 1)Podnikám jako OSVČ od března roku 2003, za rok 2004 mi účetní vypočítala, že budu platit a tedy jsem i zaplatil minimální daň z příjmu (něco kolem 8.tis). Dočetl jsem se ovšem, že tato povinnost (min.daň) se neuplatňuje 1 a 2 rok po zahájení činnosti. Je to pravda? Pokud ano, mohu se navracení částky ještě nějak domáhat? Vaše odpověď: 1) Ano, je to pravda (rov. §7c, odst.3, písm.b) ZDP). Písemně požádejte o vrácení přeplatku nebo o jeho převedení na jinou daňovou povinnost. Chci se zeptat, zda se mění situace pokud mám ŽL již od roku 1997(do roku 2003 byla pozastavena činnost), ale podnikat jsem začal a tedy podávat přiznání až od toho roku 2003. Děkují

Jsem důchodce, sám, manželka již zemřela. Byt…

Jsem důchodce, sám, manželka již zemřela. Byt jsme spolu s dcerami obývali 25 let a posléze jej odkoupili od města dne 30. 6. 1999. V červnu tohoto roku jsem byt prodal své dceři a jejímu manželovi za 500 000 Kč, částku, kterou jsem potřeboval k zakoupení jiného, menšího bytu pro sebe. FÚ v Ústí nad Labem jsem byl vyzván k zaplacení daně z převodu nemovitosti ve výši 15 000 Kč a penále z prodlení. Na tomto serveru (finance.cz) jsem dodatečně získal informaci, že pokud jsem byt nabyl před více než 5 lety, nebo pokud v něm bydlím déle než 2 roky, jsem osvobozen od daně z převodu nemovitosti. Dotaz: Zakládá se tato informace na pravdě, pokud ano, jak doložím FÚ tuto skutečnost a jak mám požádat o vrácení již zaplacené daně? V případě, že mi bude daň vrácena, mám právo také na vrácení penále (645 Kč)? Předem děkuji za pomoc.

Je-li doklad o ubytování při pracovní cestě…

Je-li doklad o ubytování při pracovní cestě součástí vyúčtování pracovní cesty, nelze uplatnít na tomto dokladu DPH. Lze zaevidovat tento doklad samstatně a DPH uplatnit?

Dobrý den, letos jsem pracovala několik měsísů v…

Dobrý den, letos jsem pracovala několik měsísů v Itálii. Chtěla bych požádat o vrácení daně. Musím žádat v Itálii nebo u nás? Musím u nás podávat daňové přiznání? Děkuji

Dobrý den. Jaká je průměrná spotřeba v l/100 km…

Dobrý den. Jaká je průměrná spotřeba v l/100 km dle TP? V TP je uvedeno: město 8,0, při 90 km/h 5,4 a při 120 km/h 7,3. Předem děkuji za odpověď.

Občanské sdružení - nezisková org., která pořádá…

Občanské sdružení - nezisková org., která pořádá dětské tábory a jiné akce nakupuje i občerstvení (dětské ceny na táborech-cukrovinky, strava na výletech), je to daňově uznatelný náklad, když je vlastně obsažen v ceně poukazu na danou dětskou akci?Musí to být písemně uvedeno, co cena poukazu obsahuje?Klient se to samozřejmě dozví z nabídky našeho OS.Děkuji

Děkuji za odpověď - viz níže. Jak tedy označit…

Děkuji za odpověď - viz níže. Jak tedy označit drobné dárky, tak aby splňovaly par. 25 odst.1písmene t?Mohu dárek nakoupit a opatřit ho samolepkou s názvem našeho občanského sdružení? Byl by to pak náš uznatelný výdaj, pokud by byl do hodnoty 500Kč?Děkuji