FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, ráda bych se zeptala, do kterého procentního pásma paušálu (40 nebo 50%) budu spadat jako fyzická osoba se živnostenským listem na výuku jazyků. Doposud jsem v pásmu 25%. A zda se tato změna týká výpočtu daně, sociálního a zdravotního pojištění zpětně již za tento rok. Děkuji předem, dp
Dobrý den, mohu jako OSVČ-pojištovací poradce,vytvořit rezervu, např, na nákup automobilu,počítače ,kancelář.vybavení.?
Dobrý den V roce 2004 jsem měl daňovou povinnost vyšší než 30000 Kč ale menší než 150000Kč. Jsem penzista a zároveň osoba samostatně výdělečně činná. tj. fyzická osoba s živnostenským listem Musím v roce 2005 platit zálohy na daň z příjmu ve výši 40% loňské daňové povinnosti? A to dvakrát ( 15 června a 15 prosince), tj. 15 června 40% a 15 prosince také 40% tj. celkem 80 %? Nebo 15 června 20% a 15 prosince 20% tj. celkem 40 %? děkuji
Přeji hezký den z Opavy. Pane doktore mám dva dotazy. 1) Se správcem daně jsme se dohodli u telefonních poplatku na poměru 60:40 (soukromé:firemní). Uplatňuji u tohoto rovněž DPH v poměru 60:40? 2) Kolega chce začít podnikat chce vystavět penzion v rekreační oblasti. Vyplatí se mu být plátcem DPH a na celé stavbě tím uplatnit odpočet na materiálu a službách? Moc děkuji.
Dobrý den. Je mozné uplatnit si naklady napr. na telefon, kdyz je pevna linka napsana na jednatele spolecnosti. Tzn. mesicne faktury jsou zaslany na jeho meno a ne na spolecnost s r.o. Telef. linka je v skutecnosti pouzivana na podnikatelke ucely v kancelari firmy. Je mi jasne, ze DPH z faktury nelze uplatnit, protoze na fakture chybi nazev spolecnosti a DIC. Dekuji moc.
Podnikatel má pro nedostatečnou praxi sjednaného odborného garanta. Musí garantovi vyplácet odměnu? Je tento vztah považován za pracovněprávní a je tedy nutné uzavřít s ním nějaký druh dohody, např.o prac.činnosti? Nebo jak jinak postupovat? Je možné s ním např.uzavřít dohodu a odměnu vyplatit jednou za rok?
Dobrý den,vedu DE. Používám pro přepočet cizí měny pevný měsíční kurz. Bude nutné na konci roku přepočítat stav majetku a závazků kurzem k 31.12.2005? Nebo toto pro DE neplatí? Děkuji¨za odpověď.
Dobrý den, jsem zaměstnána u firmy, která zpracovává účetnictví Společenství vlastníků jednotek. Tyto společenství vykazují každý rok ztrátu, mělo by se i přesto podávat daňové přiznání? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, Někde jsem se dočetl, že je možné u občanských sdružení odečíst od základu daně až 50 000 Kč ročně, ale nenašel jsem to v žádném právním předpisu. Nevíte, co je na tom pravdy? Předem moc díky za odpověď.
Dobrý den. V roce 1993 jsem zdědil věci movité a nemovité v hodnotě cca 1.150.000 Kč po mém strýci. Můžete mi sdělit v jaké skupině dědím a hlavně jaké sazby platily pro toto období. Podotýkám že soudní spor se táhl až do roku 2005. A zdali musím dědit podle sazebníku v době úmrtí strýce nebo podle sazebníku v době nabití právní moci,tedy v roce 2005. Děkuji
Dobrý den, po kontrole DE jsem zjistila, že účetní neudělala,žádné odpisy strojů (máme mneuservis), čímž nás značně poškodila. Některé stroje máme již 5 let a doposud nebyly odepsány. Lze tyto odpisy udělat až tento rok, nebo se nám již náklady na pořízení nepromítnou ?
Dobrý den! Mám následující dotaz: Účetní, která pracovala ve firmě minulý rok, si nevyžádala daňový doklad na zaplacenou zálohu ve výši 1791,- Kč (základ 1705,71 Kč + 85,29 Kč 5%DPH). Nyní ho mám k dispozici. V roce 2005 bude 1705,71 Kč nedaňový náklad a částku 85,29 Kč nemohu uplatnit v řádném daňovém přiznání, ale pouze v dodatečném daňovém přiznání? Pokud je to tak, dodatečné daňové přiznání by se firmě nevyplatilo, mohu dát celou částku 1791,- Kč do nedaňových nákladů? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, asi před týdnem jsem se dotazoval na následující dotaz: 1)Podnikám jako OSVČ od března roku 2003, za rok 2004 mi účetní vypočítala, že budu platit a tedy jsem i zaplatil minimální daň z příjmu (něco kolem 8.tis). Dočetl jsem se ovšem, že tato povinnost (min.daň) se neuplatňuje 1 a 2 rok po zahájení činnosti. Je to pravda? Pokud ano, mohu se navracení částky ještě nějak domáhat? Vaše odpověď: 1) Ano, je to pravda (rov. §7c, odst.3, písm.b) ZDP). Písemně požádejte o vrácení přeplatku nebo o jeho převedení na jinou daňovou povinnost. Chci se zeptat, zda se mění situace pokud mám ŽL již od roku 1997(do roku 2003 byla pozastavena činnost), ale podnikat jsem začal a tedy podávat přiznání až od toho roku 2003. Děkují
Jsem důchodce, sám, manželka již zemřela. Byt jsme spolu s dcerami obývali 25 let a posléze jej odkoupili od města dne 30. 6. 1999. V červnu tohoto roku jsem byt prodal své dceři a jejímu manželovi za 500 000 Kč, částku, kterou jsem potřeboval k zakoupení jiného, menšího bytu pro sebe. FÚ v Ústí nad Labem jsem byl vyzván k zaplacení daně z převodu nemovitosti ve výši 15 000 Kč a penále z prodlení. Na tomto serveru (finance.cz) jsem dodatečně získal informaci, že pokud jsem byt nabyl před více než 5 lety, nebo pokud v něm bydlím déle než 2 roky, jsem osvobozen od daně z převodu nemovitosti. Dotaz: Zakládá se tato informace na pravdě, pokud ano, jak doložím FÚ tuto skutečnost a jak mám požádat o vrácení již zaplacené daně? V případě, že mi bude daň vrácena, mám právo také na vrácení penále (645 Kč)? Předem děkuji za pomoc.
Je-li doklad o ubytování při pracovní cestě součástí vyúčtování pracovní cesty, nelze uplatnít na tomto dokladu DPH. Lze zaevidovat tento doklad samstatně a DPH uplatnit?
Dobrý den, letos jsem pracovala několik měsísů v Itálii. Chtěla bych požádat o vrácení daně. Musím žádat v Itálii nebo u nás? Musím u nás podávat daňové přiznání? Děkuji
Dobrý den. Jaká je průměrná spotřeba v l/100 km dle TP? V TP je uvedeno: město 8,0, při 90 km/h 5,4 a při 120 km/h 7,3. Předem děkuji za odpověď.
Občanské sdružení - nezisková org., která pořádá dětské tábory a jiné akce nakupuje i občerstvení (dětské ceny na táborech-cukrovinky, strava na výletech), je to daňově uznatelný náklad, když je vlastně obsažen v ceně poukazu na danou dětskou akci?Musí to být písemně uvedeno, co cena poukazu obsahuje?Klient se to samozřejmě dozví z nabídky našeho OS.Děkuji
Děkuji za odpověď - viz níže. Jak tedy označit drobné dárky, tak aby splňovaly par. 25 odst.1písmene t?Mohu dárek nakoupit a opatřit ho samolepkou s názvem našeho občanského sdružení? Byl by to pak náš uznatelný výdaj, pokud by byl do hodnoty 500Kč?Děkuji