FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, pane doktore,po doplacení leasingu…

Dobrý den, pane doktore,po doplacení leasingu přejde os.automobil do majetku firmy ( leasing byl na IČO v TP) v hodnotě 1000 korun a DPH.Kdy je možné vyřadit OA z majetku firmy ?Předpokládám,že OA si ponechám ve vlastnictví po vyřazení nejméně jeden rok.Můžu ho potom prodat bez dopadu placení daně z příjmu za prodej OA ?Děkuji za odpověd a jsem s pozdravem.

Dobry den chtel by jsem se zeptat kolik procent…

Dobry den chtel by jsem se zeptat kolik procent si budu moci odecist jako pausalni naklady za rok 2005 v danovem priznani za letosni rok jako OSVC zivnost elektromontaze.

Dobrý den. V roce 2005 jsem pracovala půl roku na…

Dobrý den. V roce 2005 jsem pracovala půl roku na částečný úvazek ve Velké Británii u zaměstnavatele, který mi z příjmu odváděl daň a zdravotní a sociální pojištění. V listopadu jsem nastoupila do zaměstnání v ČR. Musím podat v ČR daňové přiznání i v případě, že nebudu žádat o vyrovnání daně po skončení r. 2005? Je možné, že mi příjmy, které ve Velké Británii byly těsně nad hranicí minimální mzdy, budou v ČR dodaněny? Děkuji Lenka

Dobrý den, Prodávám byt přes realitní kancelář…

Dobrý den, Prodávám byt přes realitní kancelář,ústně jsem se domluvili na ceně 580 000.- Nyní jsem v realitní kanceláře podepsala smlouvu o budoucí smlouvě(kupující strana žádá o úvěr) a zde jsme byli zároveň předběžně seznámeni s kupní smlouvou. Kupující strana za byt zaplatí 610.000,-(kupní cena), ale v kupní smlouvě není nikde zmínka o námi domluvené částce 580.000. Je zde pouze uvedeno, že RK převede deponovanou kupní cenu na můj účet snížený o provizi a daň z nemovitosti, vypočítané z částky 610.000.-.Není zde ani uvedena výše provize v %. Nemám trvat na uvedení této částky do kupní smlouvy, či nějaké jiného upřesnění ( výše provize), proč se daň vypočítává z částky 610.000 a ne z 580.000, kterou za byt dostanu (cena ze znaleckého posudku je ještě nižší)? děkuji za zodpovězení

Jsem podnikatel FO a měl jsem v obch. majetku…

Jsem podnikatel FO a měl jsem v obch. majetku osobní automobil (odepisovaný 4 roky,naposled loni),který mi byl letos ukraden a od pojišťovny vyplaceno pojistné. Je plnění pojišťovny zdanitelným příjmem ? Děkuji

Prosím o informaci v kterém zákonu a paragrafu…

Prosím o informaci v kterém zákonu a paragrafu lze nalézt ustanovení o plnění zavazku v té měne na které se obchodní partněři domluvili. Děkuji

Dobrý den. Když je obrat tak akorát na hraně…

Dobrý den. Když je obrat tak akorát na hraně povinnosti stát se plácem DPH, podle čeho se posuzuje obrat-podle okamžiku vydání faktury nebo podle okamžiku přijetí peněz? Podle vydání faktury se překročil milion, podle přijetí peněz ne. Děkuji. D.K.

Dobrý den, naše firma je plátcem DPH. Chtěli…

Dobrý den, naše firma je plátcem DPH. Chtěli bychom koupit dlažbu do nové provozovny v Polsku, v obchodním domě. Jak je to s DPH? Můžeme po prodejci chtít, aby nám zboží prodal bez DPH, nebo musíme nakoupit zboží včetně DPH a žádat o vrácení v ČR. Děkuji

Dobrý den, mám dotaz ohledně nemovitosti. V…

Dobrý den, mám dotaz ohledně nemovitosti. V případě, že bych podle závěti zdědila po rodičích jako jediný dědic domek v hodnotě 1 milion Kč, platila bych dědickou daň? A vztahovala by se na mě ješte nějaká jiná daň, třeba z převodu nemovitosti? Pokud by mi rodiče domek darovali ještě za jejich života, jak velkou darovací daň bych platila? A vztahovala by se na mě ještě jiná daň? Který způsob převodu nemovitosti je z této strany výhodnější, t.j. při kterém způsobu zaplatím menší daň? Za Vaši odpověď předem děkuji.

Prosím o radu v oblasti zdaňování výher. …

Prosím o radu v oblasti zdaňování výher. Účastník soutěže Škoda Fabia Rallye Cup má možnost v případě vítězství vyhrát věcnou cenu osobní automobil. Pořadatel pouze sděluje, že veškeré ceny podléhají dani dle zákona o daních z příjmů č. 586/1992 Sb. Domnívám se, že tento příjem podléhá srážkové dani 20 % dle § 36 a daň by měl odvést pořadatel soutěže. V případě, že se nepodaří získat potvrzení o odvedení daně je povinen výherce tuto daň zaplatit sám? Jak bude v tomto případě pak stanoven základ daně?. Je nutno vycházet z tzv. brutace, to znamená, že hodnota výhry je vlastně po zdanění a základ daně se musí přepočítat na 100 % Děkuji za odpověď

Prosím o upřesnění mého dotazu. Jako synovec mého…

Prosím o upřesnění mého dotazu. Jako synovec mého strýce předpokládám,že jsem dědicem ve II skupině.Sdělte mi prosím jaké sazby se týkají mého dědictví v případě že strýc zemřel v roce 1993 a soudní jednání bylo ukončeno a nabylo právní moci v roce 2005.

Dobrý den.Jsem FO,jednoduché účetnictví,plátce…

Dobrý den.Jsem FO,jednoduché účetnictví,plátce DPH,zaměstnávám 3 pracovníky. Zajímá mě, zda při využití připravované paušální sazby 60 % daně z příjmu muhu nadále uplatnit odečet DPH, zda je třeba dodanit nezaplacené pohledávky a další náležitosti, které je třeba při paušálu splnit.Děkuji.

Mám částečný inv. důchod, chtěla bych pracovat na…

Mám částečný inv. důchod, chtěla bych pracovat na živn. list. Budu muset platit minimální daň? Děkuji

Dobrý den,dle zákona o DPH nelze vystavit zjedn…

Dobrý den,dle zákona o DPH nelze vystavit zjedn.daň.doklad na alkohol a tabák (pokud se prodává za jiné než pevné ceny pro koneč.spotřebitele). U cigaret je to jasné,ty se musí prodávat za jednotnou cenu, nerozumím však tomu co je myšleno pevnou cenou u alkoholu. Znamená to tedy, že pokud provozuji hostinskou činnost (je jasné,že zboží prodávám s určitou přirážkou) a nakupuji zboží tzv.na volno (doklady bez identifikace kupujícího),je tento doklad považován za zjednod.daň.doklad, avšak pokud je mezi tímto zbožím i alkohol, nesplňuje tento doklad podmínky zákona o DPH,kde je řečeno,že na toto zboží musí být vystaven běž.daň.doklad se všemi jeho náležitostmi a já si tedy jako odběratel nemohu uplatnit DPH na vstupu z takovéhoto dokladu?

Děkuji za odpoveď na dotaz ze dne 9.11 - 11.35.,…

Děkuji za odpoveď na dotaz ze dne 9.11 - 11.35., odpoved 10.11. v 15.55. Muzete mi jeste poradit, jak to bude v pripade, ze si koupim nove auto na RČ a na leasing? Dekuji.

Můj dotaz se týká zaměstnance řidiče nakladače…

Můj dotaz se týká zaměstnance řidiče nakladače který odjíždí soukromým vozidlem v pondělí do Prahy na služební cestu, kde má ubytování a v pátek se vrací do místa prav. pracoviště. Každý den má vykazáně na cesťáku km ujete po Praze. Mohu toto brát jako jednu cestu /pondělí - pátek/ a použít na cenu PHM doklad z pondělí? Musí doklad souhlasit s datem cesty, může si řidič natankovat třeba v neděli?

Dobrý den, já i manželka jsme si vzali úvěr ze…

Dobrý den, já i manželka jsme si vzali úvěr ze stavebního spoření (každý ve stejné výši). Manželka je v současné době na mateřské dovolené a jejím jediným příjmem je rodičovský příspěvek ve výši 3573,-. Zajímalo by mě, jestli si mohu svůj základ daně snížit nejen o úroky z mého překlenovacího úvěru, ale také o úroky z jejího překlenovacího úvěru. Dále by mě zajímalo, jestli si může manželka přivydělat a do jaké maximální výše, aniž by přišla o rodičovský příspěvek.

Dobrý den. Jako podnikatel FO často cestuji.…

Dobrý den. Jako podnikatel FO často cestuji. Hodně pracovních cest je delších než 12 hod., ovšem např. 8hod je cesta po překročení hranic v zahraničí a zpět dalších 6hod cesta po území ČR. Nejedná se tedy ani o tuzemskou ani o zhraniční cestu delší než 12hod, ale o kombinaci tuzemské a zahraniční cesty delší než 12hod. Je možné účtovat si nějaké náhrady a v jaké výši. Děkuji.

Dobrý dne. Jsem FO účtující v jednoduchém…

Dobrý dne. Jsem FO účtující v jednoduchém účetnictví. Soukromě jsem v 7/2004 zakoupil osobní auto, které používám i pro činnost firmy, nyní bych chtěl auto převést do firmy. Může být za pořizovací cenu vzata cena za kterou bylo auto zakoupeno, nebo jak stanovit tuto cenu? Pokud bude převod uskutečněn do konce tohoto roku, mohu v letošním roce použít odpisy v plné výši, tj. pořizovací cena dělena koeficientem zrychleného odpisu (4) pro první rok? Děkuji

Je mozne aby pravnicka osoba, ktera vlastni podil…

Je mozne aby pravnicka osoba, ktera vlastni podil nemovitosti a jeho jednu cast vuziva k podnikani, aby druhou cast podiloveho vlastnictvi nabidla svemu zamestanci k bezplatnemu bydleni, resp. se svym zamestnancem uzavrela najemni smlouvu za symbolickou castku koruna rocne?