FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Mám evidován osobní vůz jako vozidlo k podnikání.…

Mám evidován osobní vůz jako vozidlo k podnikání. Nyní jsem podnikání omezil a vůz používám vždy jen 1 - 2 měsíce čtvrtletně. Lze silniční daň za uplynulý rok hradit jen za skutečné měsíce podnikání? A jak tuto skutečnost průkazně doložit pro správce daně (stačí kniha jízd a realizovaná fakturace)?

dne 7.11 jsem vam psala dotaz na pronajem…

dne 7.11 jsem vam psala dotaz na pronajem automobilu.přítel pracuje ve firmě otce jsou ve združení.vše mají na pul 50-50.přítel má auto na své ič.porad te mi jak to udělat aby si otec mohl napsat auto do odpisu.

Dobrý den, prosím o radu ve věci platby daně z…

Dobrý den, prosím o radu ve věci platby daně z příjmu. V 10/2004 jsem se stala v rámci dědického řízení dědičkou členského podílu družstevního bytu po zemřelé mamince, která v tomto družst.bytě bydlela přes 30 let. Byt jsem chtěla prodat a peníze dát na bydlení dětem, kteří si bydlení zařizují. Kupec, který měl o byt zájem, mohl byt koupit pouze na hypoteč. úvěr, po konzultaci na FÚ, kde mi potvrdili, že se na mě vztahuje osvobození od daně z příjmu(§4b- maminka dobu odbydlela a převodem se nic nemění), jsem požádala o převod bytu do osob. vlastnictví a v 09/2005 byt prodala. Teď mi tvrdí, že budu daň z příjmu platit. Mohu případně požádat o zmírnění dopadu daně? Děkuji

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda náklady na…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda náklady na zpětný odběr elektrospotřebičů (pokud je poplatek uveden zvlášť na prodejním dokladu ) jsou součástí vstupní ceny při zařazení drobného investičního majetku, popřípadě základního prostředku. Děkuji

Krásný den pane doktore, jsem FO, plátce DPH,…

Krásný den pane doktore, jsem FO, plátce DPH, vedu účetnictví a podnikám v domě, který vlastní majitel. Zde mám trvalé bydliště a tím automaticky i provozovnu,protože žádnou jinou nemám. Chtěl jsem se zeptat, zda je možné uplatnit poměrnou část nákladů na el. proud, plyn a nájem do daň. výdajů vč. DPH (cca 15m2 používám jako kancelář). Jaké doklady potřebuji k prokázání těchto výdajů a zda je nutné informovat majitele, že v bytě podnikám. Děkuji Vám za odpověď.

Dobrý den, je nás více spolumajitelů na…

Dobrý den, je nás více spolumajitelů na soukromou nemovitost. Nejsme sdružení (družstvo) spoluvlastníků. Podle jakého právního předpisu jsme povinni (či bychom alespoň měli) vytvářet fond oprav? Máme správce nemovitosti, kam jdou veškeré zisky i výdaje, chceme provést větší opravu. Jak založit fond oprav? Jelikož to bude trvat delší dobu, než našetříme dost peněz, je zde otázka zdaňování. Prý se z tohoto fondu při přiznání k dani z příjmu neplatí daně? Je to pravda? Děkuji

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující věc: v rámci vypořádání SJM budeme s manželem prodávat byt. V místě máme trvalý pobyt již přes 5 let, nicméně k privatizaci původně obecního bytu došlo v březnu tohoto roku. Jsme i přesto osvobozeni od platby daně z příjmu? Pokud ano, musíme získané prostředky použít na koupi dalších bytů, příp. do jaké doby? Děkuji.

hodlám otevřít restauraci, jak je to se spotřební…

hodlám otevřít restauraci, jak je to se spotřební daní? Je nějaký rozdíl v účtování s.r.o. a v.o.s. ?

Dělám rekonstrukci účetnictví za rok 2001.…

Dělám rekonstrukci účetnictví za rok 2001. Podnikatel měl automobil na leasing, a jezdil s ním pro potřeby podnikání. Bohužel nemá doklady od nákupu PHM. Lze použít průměrnou spotřebu a cenu, kterou vyhlašuje MF, a tuto dát do nákladů? Děkuji

Dobrý den. V roce 2005 jsem jako občan přijal…

Dobrý den. V roce 2005 jsem jako občan přijal úhradu smluvní pokuty od a.s. za nedodržení termínu zhotovení dle kupní smlouuvy. Tato smluvní pokuta mi byla poukázána až po soudních jednáních. Je tato smluvní pokuta předmětem daně z příjmu a dle kterého §? Děkuji.

Dobrý den, potřebovala bych poradit jak v DE…

Dobrý den, potřebovala bych poradit jak v DE správně evidovat nakoupené a prodané zásoby zboží ve vinárně. Je nutná denní evidence, v kusech nebo Kč, co všechno by měla obsahovat, jak zaznamenat např. spotřebu kávy? Budu ráda, když mi zároveň sdělíte kde bych tyto podrobné informace mohla najít, případně doporučíte vhodný software. Děkuji a přeji hezký den

Pane doktore, v dnešní rubrice dotazů a odpovědí …

Pane doktore, v dnešní rubrice dotazů a odpovědí nemáte pravdu v odpovědi týkající se leasovaného OA v majetku podnikatele a převodu do osobního vlastnictví. Doba osvobození při následném prodeji je podle §4 odst.1c a6 po 5ti letech.

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat , musel jsem z…

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat , musel jsem z hlavního pracovního poměru přejít na živnostenckou koncesi a nevím co a jak a hlavně kdy se platí co si mohu odečíst z daní a hlavně jak počítat daň. Děkuji za případnou odpověď

Dobrý den, prosím ještě o jednu odpověď. Manželka…

Dobrý den, prosím ještě o jednu odpověď. Manželka je na mateřské dovolené. Pobírá cca 3500.- kč. Uvádí se toto jako příjem manželky do společného sdanění manželů? Děkuji.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně…

Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně společného zdanění manželů. Jsem zaměstnanec firmy a můj měsíční příjem je okolo 45000,-Kč. Manželka je už 2 roky na mateřské a pobírá asi 3600.-Kč. Máme jedno dítě 2 roky. Chtěl bych se zeptat jestli bych na společném sdanění něco vydělal a kolik asi. Dále by mě zajímalo jestli bych do toho mohl započítat i úroky z hypotéky kterou si manželka brala ještě než jsme byly spolu. Tu teď samozřemně platím já , ale není na mě vedena v bance ani na katastru. Úroky měsíčně činí okolo 3500,-Kč. Moc Vám děkuji

Dobrý den. Jsem FO živnostník a dostal jem…

Dobrý den. Jsem FO živnostník a dostal jem nabídku odkoupit podíl v s.r.o, které je mým významným odběratelem. Je (z daňového pohledu) v pořádku, abych jako živnostník fakturoval společnosti, ve které jsem podílníkem? Děkuji.

Dobrý večer, ráda bych se zeptala, zda může…

Dobrý večer, ráda bych se zeptala, zda může fyzická osoba půjčit firmě-spol. s r.o. Dotyčný pán si půjčil jako FO a chce tyto peníze dál půjčit firmě na rozjezd. Nevím, zda musí být ve smlouvě sjednány úroky a zda je musí tato FO pak ve svém přiznání zdanit jako svůj ostatní příjem. Děkuji za Vaši pomoc.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na následující:…

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na následující: Já i manželka jsme v zaměstnaneckém poměru a platíme daň jako "fyzické osoby". V tomto roce jsme poskytli jako manželé dar obci jako příspěvek na čističku odpadních vod. 1) je možno finanční částku představující tento dar odečíst z daňového základu? (dle: odpočitelná položka - dar na ekologické účely) 2) máme-li potvrzení vydané obcí o tomto daru, konstatující poskytnutí daru manžely. Je možno odečíst si tento dar pouze ze základu jednoho z manželů nebo si dar musí manželé rozdělit na polovinu a oba si ho odečíst z daní. Děkuji za Váš čas i odpovědi. S pozdravem

Dobrý den,jak zaůčtovat nákup kolků v podvojnem…

Dobrý den,jak zaůčtovat nákup kolků v podvojnem účetnictvi(ne jako ceniny). A ještě dotaz ohledně přijmu z pronajmu. Manžel a ja máme jenou přijem z pronajmu nebytovych prostoru, podame Daňove priznání do 31.3.,můžeme uplatniti odčitatelnu položků na nás a děty,když je to jediní přijem, a potom spočitati daňovu povinost. Děkuji moc za odpověd.

Mám otázku na daň darovací. Tchán je společně se…

Mám otázku na daň darovací. Tchán je společně se svou sestrou majitelem chalupy. Chtěl by svojí dceři svou polovinu darovat. Jaké možnosti mu dovoluje právní řád, když bude mít od nás zpracovaný odhad a dań bychom zaplatili my. Musí k "darování" mít souhlas spolumajitele, t.j. sestry? Musí brát ohled na na rodinu bratra mé manželky?