FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Daňové odpisy: 1/pokud zařadím majetek po první polovině roku, mohu si uplatnit daňový odpis za celý rok nebo jen polovinu odpisu? 2/pokud vyřadím majetek v průběhu roku, daňový odpis činí jen polovinu z ročního a zbytek zůstaně neuplatněn? nebo mohu celé daňově doodepsat? Předem děkuji za odpověď ?
Vážený pane doktore, na základě přihlášení naší pohledávky do konkursu jsme vytvořili na tuto pohledávku daňovou opravnou položku. Nyní jsme obdrželi "Usnesení o rozvrhu zpeněženého majetku z konkursní podstaty", naše pohledávka nebyla uspokojena. Daňovou opravnou položku zruším, ale mohu na základě tohoto "Usnesení" tuto položku daňově odepsat /účet 546/? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, manželka odešla do starobního důchodu,nyní si chce přivydělat na ŽL . Jakou maximální částku za rok si může přivydělat, aniž by platila zdravotní a sociální pojištění a daň z příjmu. Děkuji Přeji příjemný den
Dobrý den, Chci se zeptat zda se vztahuje povinost podat přiznání a zaplatit daň z převodu nemovitostí i při vypořádání SJM po rozvodu. Dále zda podléhá dani z příjmu i vzájemné finanční vyrovnání po rozvodu.?? děkuji
Jsem podnikatel a vedu DE. V prubehu roku 2005 jsem platil zálohy na el.energii,vody,plynu a ost. služeb spojených s nájmem. Vyučtování dojde v 4/2006. Mohu si dat tyto zalohy v roce 2005 do vydaju danove uznanych? Nebo neuznaných a v roce 2006 snížit o tyto zalohy rozdil mezi příjmy a výdaji?
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, když prodám po roce užívání práva k druzst. bytu a pořídím za to jinou nemovitost k bydlení a neučiním oznámení správci daně, zda mohu být sakcionován, nebo zda mě pouze fú vyzve a já tak učiním dodatečně bez jakéhokoliv postihu. Děkuji.
Od otce jsem ziskal pujcku vroce 1994 hodnote 2 mil korun a to do roku 2010.Otec ale letos zemrel jak mam postupovat,abych neporusil zakony??Tato pujcka nebyla zahrnuta v dedictvi.
Tuzemská společnost , která je registrovaná jako plátce DPH kromě ČR i v zemi EU (Rakousko) objednala u naší společnosti (plátce DPH v ČR) službu ? vyzkoušení a uvedení do provozu mobilního vysoušecího zařízení - s místem plnění v Rakousku. Jak máme vystavit fakturu za uskutečněnou službu ? s DPH nebo bez DPH ? Předem děkuji za Vaši odpověď.
Který ze způsobů účtování je správný v případě, že přeúčtováváme náklady (př. telefonní poplatky) jinému spoluuživateli (podnikatel): 1. způsob: přišlou fakturu za tyto služby dáme celou do nákladů MD 518 + 343 a D 321 a vyfakturovanou náhradu spoluuživateli zaúčtujeme MD 311(315), D 648 + 343 nebo 2. způsob: došlá faktura stejně, ale vyfaktrovaná náhrada spoluuživateli MD -518, -343, MD 311(315) - v případě správnosti 2. způsobu bych se ještě chtěla zeptat, jestli v případě námi vystavené faktury na náhradu nákladů je správné dát DPH na stranu MD s mínusem (snížení daněn na vstupu) nebo jestli dát DPH na stranu D (daň na výstupu), popř. zda jsou možné oba způsoby.Děkuji za odpověď.
Dobrý den,pokud uzavřu se svým odborným zástupcem (garantem) dohodu o provedení práce, jaký druh práce by se tam měl podle vás napsat? Četla jsem, že pojem "zástupce odpovědný za provoz živnosti" zákoník práce nezná. Co je podle Vás konkrétními úkoly takového garanta? Děkuji za odpověď.
Dobrý večer, potřebovala bych poradit ohledně dani darovací . Rodiče na mne převádějí byt a garáž v OV. Mám udělaný odhad jak na garáž, tak na byt. Samostatně jsou byt i garáž do 1mil., součet obou je však přes 1mil. Poradíte mi, prosím, jakou daň musím odvést? Jak je to s daní z převodu nemov.? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Účtuji Neziskové organizaci Rybářský svaz a nyní vyplácím 5 členům, každému 2000 odměnu za rok 2005. Měla by se z těchto 2000 zaplatit srážková daň 15%? Tato odměna se vyplácí předsedovi organizace, jednateli, hospodáři, rybářské stráži a účetní. Žádné smlouvy mezi členy a organizací nejsou. Děkuji moc za odpověď.
Dobrý večer, prosím o radu, jak postupovat pokud je PO zapsána v obch.rejstříku 8.12.1999, datum vyhotovení Výpisu z obch.rejstříku je 4.8.2005 (datum dole) a plátcem DPH se firma stala s účinností od 7.9.2005. Nevím, zda mohu již od ledna 2005 zpětně uplatňovat u daňových dokladů DPH, nebo je musím až do 7.9.2005 účtovat do nákladů včetně DPH. Firma bude podávat první přiznání k DPH do 25.1.06 (čtvrtletní plátce). Děkuji za Vaše rady
Dobrý den, prosím o odpověď na můj dotaz: Vedu daňovou evidenci a nyní jsem se stala plátcem DPH. Před rokem, to jsem ještě nebvla plátcem DPH, jsem si koupila auto na leasing. Můžu si nyní odečítat DPH z leisingu auta? Děkuji
Hezký den, jsem důchodce a pracuji pro jednu firmu na smlouvu dohodou. Zaměsnavatel mě sráží ze mzdy všechny daně( sociální,zdravotní,všeobecnou). Můj hrubý výdělek za rok 2005 bude cca 60 000 Kč . Musím za tento rok dávat daňové přiznání?
Dobrý den, od července do září jsme zaměstnávali zaměstnance na klasickou pracovní smlouvu. Zaměstnanec u nás podepsal prohlášení k dani a také požádal o provedení zúčtování daně po skončení roku. Budeme mu to zúčtování provádět i kdyz už u nás nepracuje nebo ne. Říkala jsem si jak by to bylo když by už byl zaměstnán u nového zaměstnavatele a ten mu to prováděl také to by asi nešlo že? Děkuji za odpověď.
Dobrý den.V roce 2003 jsme společně s bratrem získali každý 1/2 rodinného domu dědictvím po matce.Bratr má déle než dva roky v domě trvalý pobyt.Nyní má zájem svou polovinu domu převést na mne.Chtěla bych se zeptat zda a kolik je daň darovací,nebo daň z prodeje,případně ,která možnost je výhodnější.Za odpověd předem děkuji.
U finančního úřadu mám nedoplatek daně za rok 2002,2003,2004.Podal jsem návrh na prominutí daně a návrh o posečkání daně.Návrh na odpuštění dan je stále projednáván,ale náívrh na posečkání daně mi bylo schváleno. Jelikož jsem plátce DPH vznikl mi daňový nárok za 2 a 3 čtvtl. Tuto částku jsem nedostal zaplacenou z důvodu pohledávek k FÚ s vyjádřením,že přeplatek DPH je de facto mým příjmem a tudíž byl použit k úhradě pohledávky.Osobně si myslím,že přeplatek DPH nemůže být považován za příjem jelikož je to vrácení mých vložených prostředků,které jsem nezapočitával při fakturování.Chtěl bych vědět jestli je postup FÚ správný.
Dobrý den, Patého srpna mi ukradli vůz. Pátého října jsem si koupila vůz nový. Jak se prosím zachovat při odpisech? První vůz bych měla druhým rokem? A jak při silniční dani? Počítat i měsíc kdy jsem vůz užívala čtyři dny? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsme základní umělecká škola, která má doplňkovou činnost. V říjnu jsme měli obrat cca 2 500 000 Kč. Máme se zaregistrovat jako plátci DPH nebo má škola nějaké úlevy. (Obrat je celkový za hlavní i vedlejší činnost.)