FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, máme tento dotaz. Jsme právnická osoba…

Dobrý den, máme tento dotaz. Jsme právnická osoba. Jaké jsou podmínky pro to, abychom mohli obchodovat se zahraničím. Dosud jsme tento případ neměli. Děkujeme za odpověď.

Dobrý den, chtěla bych se informovat jak…

Dobrý den, chtěla bych se informovat jak postupovat v případě, že byla za 3Q vystavena zálohová faktura namísto daňového dokladu, která byla uhrazena až v 11/05. Zdanitelné plnění mělo být 30.9.05. Je v tomto případě nutné udělat dodatečné přiznání k DPH? A jaká sankce hrozí se strany FÚ? Děkuji

Dobrý den, prodávám notebook do zahraničí a…

Dobrý den, prodávám notebook do zahraničí a zajímalo by mě, jestli budu platit z prodeje nějakou daň. Hodnota prodeje je 80 tisíc Kč. Nepodnikám. Děkuji

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,při účtování v…

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,při účtování v daňové evidenci-kam se správně má účtovat zaokrouhlení částek?Když mám třeba provozní režii,tak zaokrouhlení zaúčtuju také do provozní režie nebo do ostatních neodečitatelných nákladů?Děkuji

Dobrý den, Velmi děkuji za reakci na můj…

Dobrý den, Velmi děkuji za reakci na můj včerejší dotaz na to, zdali jsou i výkony plastické chirurgie (které si většinou hradí pacient sám) a vyšetření, jenž provede nemocnice na žádost soudu osvobozedy od DPH. Odpověděl jste mi, že v §58, odst. 1 je ustanovení, že se osvobození vztahuje na služby hrazené podle zákona o veřejném zdravotním pojištění a že tedy nějaký zdravotnický výkon není podle tohoto zákona hrazen, nemůže být ani osvobozen od DPH. Jenže od června platí novela zákona o DPH, která slovo "hrazené" nahradila slovem "vymezené". Takže nevím dál. Dovolil bych si Vás poprosit ještě o jednu reakci. Děkuji moc předem.

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně provozování…

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně provozování živnosti jako vedlejšího pracovního poměru. Do jaké výše zisku se neplatí žádná dań z příjmu - či symbolická, když mám hlavní pracovní poměr a přitom ještě podnikám. Popř., který paragraf v zákoně o dani z příjmu to upravuje?

Dobrý den, Mám dotaz ohledně placení daně z…

Dobrý den, Mám dotaz ohledně placení daně z příjmu z převodu družstevních práv. Bydlíme v pronájmu a majitel bytu nám nabídl prodej podílu v družstvu (tento družstevní byt k prodeji). Problém na jeho straně je ale je z daní z příjmu. On totiž zdědil práva na tento byt po rodičích a zřejmě není majitelem podílu v družstvu déle než 5 let, má na adrese daného bytu trvalé bydliště již déle než 5 let a jeho rodiče vlastnili podíl v družstvu také dost dlouho (nevím přesně jak). V zákoně o daní z příjmu jsem si přečetl, že z daně z příjmu při převodu družstevních práv jsou osvobozeny osoby, jež (zjednodušeně) vlastní práva déle než let, nebo investuji peníze získané prodejem práv do konce následujícího roku do nákupu jiné nemovitosti. (Doufám, že jsou mé informace správné). Není tam však nic o zdědění podílu v družstvu (pokud je něco takového možné) a případně o sčítání doby vlastnictví podílu jako je tomu u nemovitosti v osobním vlastnictví. Chci se proto zeptat zda skutečně bude muset platit daň v případě, že peníze do roku neinvestuje do jiné nemovitosti. Nabídka je totiž zajímavá, ale případná platba daně z příjmu ji znehodnocuje. Děkuji za odpověď S pozdravem

Dobrý den, velice se omlouvám za obtěžování. V…

Dobrý den, velice se omlouvám za obtěžování. V pondělí jsem Vás žádala o zodpovězení mého dotazu týkajícího se vyplácení odměn v neziskové organizaci. Jendalo se, jestli platit srážkovou daň z odměny 2000 za rok. Bohužel jsem nenapsala do svého dotazu, že sice jednotliví členové nemají s organizací smlouvu,ale na hlavním svazu jsou zapsaní v registračním listu,byli jmenovaní. Děkuji moc a ještě jednou se omlouvám a prosím o odpověď.

Dobrý den. Poskytuji poradenskou službu německé…

Dobrý den. Poskytuji poradenskou službu německé GmbH. Od října jsem se stal plátcem DPH. Do teď jsem fakturoval v EUR a nevím zda mám nyní připočítávat DPH v Kč. Německá firma nemá pobočku v ČR. Dále nevím, které paragrafy ze zákona mám na faktuře uvádět. Např. jestli je německý plátce povinen odvést daň ve své zemi. Děkuji

Dobrý den, prosím vás, mám dotaz,1) kde najdu v…

Dobrý den, prosím vás, mám dotaz,1) kde najdu v zákonu o rezervách výši % pro tvorbu opravné položky k zásobám (mat.)? 2)Dále bych chtěla vědět jakou szbou daně z příjmu jsou zdaněny příjmy podle § 7 a §10 ZDP? 3)Chtěla bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi účtováním na účtech 315 a325 a 378 a 379. Už jsem se jenou ptala, bohužel jsem odpověď nenašla. Mnohokrát děkuji za Vaši odpověď.

Vážení , jsme firma,zabývající se vývozem žump a…

Vážení , jsme firma,zabývající se vývozem žump a septiků a zároveň provádíme opravy,výstavby a čičtění kanalizace ,jak v domech tak vně domů.Do jaké sazby DPH spadá vývoz žump a septiků - odvážíme je na ČOV,čistící práce - pomocí tlakových vozů nebo el.mechanických spirál jak v domech tak vně domu,a nebo výstavba či oprava kanalizace .

Dobrý den, pokud obdržíme platbu předem na…

Dobrý den, pokud obdržíme platbu předem na prodej nemitosti, která podléha zápisu do katastru nemovitostí, bude fakturace bez DPH na základě § 56 Pokud splníme podmínky) a DÚZP bude stanoveno k datu právních účinků vkladu § 21 odst. 5 písm. a, musím přijatou platbu zdanit? Nemovitost se prodává na základě kupní sml. Děkuji

Dobrý den, zajímalo by mě, zdali jsou i výkony…

Dobrý den, zajímalo by mě, zdali jsou i výkony plastické chirurgie (které si většinou hradí pacient sám) osvobozeny od DPH (§58)? A vyšetření, jenž provede nemocnice na žádost soudu? Velmi Vám děkuji za případnou odpověď.

Dobrý den pane doktore,prosím o vysvětlení k dani…

Dobrý den pane doktore,prosím o vysvětlení k dani k DPH.Nakupujem zboží ze třetích zemí,clo zaplatíme a DPH si vypočteme a uvedeme v přiznání k DPH na řádku 340.Tento postup provádíme od 1.5.2004.Dnes po výzvě FÚ ,po nás chtějí,abycom toto zboží uváděli na řádku 340 a současně 260 přiznání k DPH.Je to tak správně? Počítání zboží na vstupu i výstupu zároveň uvádíme jen při pořízení zboží z EU /řádky 220 a 320/Velmi děkuji

Dobrý den, jak je to u automobilu které vlastím.…

Dobrý den, jak je to u automobilu které vlastím. Jsme FO a automobil používám k podnikání,ale nemám jej zařazené v obchodním majetku. Mohu uživám je každý měsíc, musím plati silniční dan a mohu si ji dát celou do nákladů? Další náklady jsou náhrady za ujeté kilometry a náhrady za spotřebované PHM, že ano. Děkuji

Dobrý den. S.r.o.-restaurace pronajímá salonek …

Dobrý den. S.r.o.-restaurace pronajímá salonek (někdy s občers., jindy bez), v případě, že se jedná o krátkod. pronájem (tzn. do 48 hodin) fakturuje se cena vč. 19 %DPH, pokud se ale jedná o dlouhod. pronájem fyzické osobě OSVČ-neplátci DPH např. na týden pro školení, musí taky fakturovat 19% DPH nebo bez DPH (to by ale znamenalo pro restauraci výpočet koeficientu)?V případě, že by tato restau. pronajala např. venkovní plochu budovy (jsou v pronájmu,povolení pronajím. mají), a to fyzické osobě-OSVČ-neplátci na dobu 1 roku pro zavěšení reklam.panelu, fakturovalo by se DPH 19 % nebo bez DPH (to by znamenalo spočítat koeficient-u restaurace)? Děkuji za odpověď. S pozdravem

Dobrý den. Vlastním byt v os.vlastnictví, mám…

Dobrý den. Vlastním byt v os.vlastnictví, mám zde trvalé bydliště, taktéž moje družka. Byt chci darovat své družce do os.vlastnictví. Jaká bude darovací daň? Děkuji.

Dobrý den, mám dotaz k zákonu o DPH k § 16 -…

Dobrý den, mám dotaz k zákonu o DPH k § 16 - Pořízení zboží z jiného členského státu. Není mi docela jasné,co všechno se za pořízení zboží považuje. Pokud nakoupím např.naftu v zemi EU, mapu, čisticí prostředky, pracovní oděv nebo vrtačku apod.- vše jsou to režijní věci,které vyvezu ze země EU do ČR,kde je budu užívat . Jsou některé z těchto věcí pořízením zboží dle §16 a musím je zdanit v ČR? Nebo jak rozlišovat co je pro mě pořízením zboží a co ne dle tohoto §? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, pokud jsme…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, pokud jsme obdrželi fakturu se špatným IČEm, ale DIČ je správně, musíme zažádat o vystavení nové faktury se správným IČEm. Děkuji

Dobrý den, chtěla bych se informovat na podmínky…

Dobrý den, chtěla bych se informovat na podmínky, které musím splnit, abych si jako fyzická osoba mohla odečíst od základu daně z přijmu zaplacené úroky z hypotéky. Koupili jsme si s přítelem byt pro bytovou potřebu, v bytě bydlíme ale nemáme tam trvalý pobyt. Prý by to mohl být problém. Děkuji a jsem s pozdravem