FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, můj bratr na základě smlouvy o spolupráci při výkonu sportovní činnosti hraje fotbal, není veden jako amatér, ale zároveň nemá profesionální sportovní smlouvu. Z uvedené činnosti mu plynou měsíční příjmy, z čehož mu zřejmě vyplývá daňová povinnost. Celkové příjmy za 6 měsíců (v nichž činnost vykonával) roku 2012 činili 49 550 Kč. A náklady spojené s jeho činností ve výši 15 629,35 Kč. U zdravotní pojišťovny je veden jako osoba bez zdanitelných příjmů = samoplátce, a měsíčně odvádí odvod pojistného ve výši 1 080 Kč. Chtěl jsem sem se zeptat zda tedy opravdu má povinnost odvést daň a zda je nutné vyplňovat klasické daňové přiznání. Děkuji
Dobrý den, několik let jsem pracovala v ČR ve společnosti kde jsem k 31.8.2012 ukončila pracovní poměr a odjela jsem do zahraničí. Od 1.9.2012 do 31.12.2012 jsem byla nezaměstnaná (a nebyla jsem ani na uřade práce). Jsem původne ze Slovenska (kde jsem si platila ZP) a tak mě zajíma jestli musím delat danové prohlášeni v ČR. Ak ano co všechno kromne Potvrzení o zdanitelných příjmech k tomu potřebuju a jestli je jedno na kterej finanční uřad půjdu nebo je to podle nečeho rozdelené. Dekuji za odpověd. Silvia
Dobrý den, Prosím o radu ohledně fakturace věc se má tak,že česka firma uzavřela sml.(komisionářskou?) se zahraniční osobou(Rusko) o zprostředkováni služeb(zprostředkováni dopravních služeb,jelikož nemá tuto živnost,bude najímat třetí osoby) schéma je taková že česka firma(s.r.o. plátce DPH) najímá dopravce z EU na dopravu zboží do Ruska na své jméno a následně po dopravě zboží vystavuje fakturu na ruskou firmu,kde přeúčtovala náklady od dopravce + provize za zprostředkovaní. A mě by zajímalo zda provize se má vystavovat z DPH nebo bez. Pokud možno tak jakým paragrafem se to bude řídit. Předem Děkují za odpověď. S pozdravem
Dobrý den,v daňové evidenci nájemního domu samostatně eviduji zálohy a výdaje za služby(vodné, stočné, atd.)jako příjmy a výdaje neovlivňující základ daně. Kauci na nájem při uzavření nové nájemní smlouvy ukládám na samostatný účet, příjem a výdej mně také neovlivňuje daňový základ. Je tento postup správný? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, v případě, že syn(20 let) ukončil k 30.6. studium na Střední škole neúspěšně, bez maturity a od 1.7. se ihned zaevidoval na úřadu práce, tak mohu uplatnit na daňovém přiznání slevu na studenta i za měsíce červenec a srpen nebo tato sleva končí datem 30.6. kdy ukončil studium? Děkuji moc za odpověď.
Dobrý den, moc děkuji za odpověď na můj všerejší dotaz-není mi ale jasná ta sleva na důchodce jak uvádíte v odpovědi. Ještě jednou napíšu svůj dotaz přesněji: Od 1.5.2011 jsem v předčasném starobním důchodu. V roce 2011 byl můj důchod 6362,-/měsíčně. Celý rok 2011 jsem pracoval jako OSVČ(pojišťovací poradce). Od 1.5.2011 jsem pracoval již na vedlejší činnost OSVČ. Do "Přiznání k dani z příjmu" za r.2011 jsem neuvedl, že jsem starobní důchodce. Vypočtena 15%daň byla 6510,- a po odečtení slevy na poplatníka jsem žádnou daň neplatil. Jedná se mi jen o to, zda FÚ nebude vadit,že jsem neuvedl, že jsem důchodce. Akorát marně hledám, kde se v "Přiznání..." uvádí to, že jsem starobní důchodce. Děkuji předem za odpověď. J.Bezek
Dobrý den, potřebovala bych poradit-manžel podnikáním vydělal cca 800.000 za rok a k tomu si vydělal cca 260.000 v zaměstnání jako profesor. Chtěla jsem se jen ujistit-nemusí se zaregistrovat jako plátce DPH-nepočítá se výdělek celkem, ale výdělek z podnikání předpokládám ? Děkuji moc za odpověď. J.D.
Dobrý den, od 1.5.2011 jsem předčasný starobní důchodce-mám důchod 6500,-/měsíčně. Zároveň pracuji jako OSVČ na vedlejší činnost (pojišťovací poradce) a vydělávám asi 4500,-/měsíčně (po odečtení 40% odpočtu). V Přiznání k dani z příjmu za rok 2011 jsem z nevědomosti neuvedl,že jsem důchodce (na OSSZ a zdravotní pojišťovně jsem to samozřejmě nahlásil). Je to velký průšvih? Děkuji za odpověď. J.Bezek
Dobrý den, Obracím se na vás s dotazem, abychom něco nezanedbali.Manžel založil novou společnost s ručeným omezením. Předmětem společnosti je mimo jiné i poskytování sportovních kurzů /vázaná živnost kterou má, taktéž oprávnění cestovní agentury/. Konkrétně jde o sport kitesurfing - kiteboardingové kurzy. Můžete si to představit jako ježdění na vodě, za pomocí prkna a padáku. Jelikož s klienty vyjíždí i mimo ČR, nechceme zanedbat případné daňové či právní povinnosti s tím spojené. Jedná se konkrétně o Itálii – Sicílii. Zde se tedy dostávám ke konkrétnímu dotazu. Vyplývá nějaká daňová či právní povinnost z toho, že daný úkon vykonává v Itálii? Vozí tam a učí pouze Čechy. Využívá veřejnou pláž s přístupem do vody. Klientům fakturuje vše jako jeden balíček, který obsahuje letenku, kurz, ubytování. K ubytování využívá ubytovacího zařízení v dané lokalitě, na který dostává doklad o pronájmu. Vše zdaňuje a vykazuje v ČR. Bohužel nám nikdo nedokáže poradit, zda je potřeba tuto činnost někde v Itálii ohlásit. Děkuji předem za odpověď případně kontakt, na koho by jsme se v této problematice mohli obrátit. Zuzana Blažek
Dobrý den mám dotaz ohledně zdanění pronájmu z pole. V roce 2012 jsem obdržel 11 000 Kč od ZD za pronájem pole a v témže roce jsem 1/2 pole daroval manželce.Tudíž i polovina nájmu patří jí. Jelikož ale celá suma za pronájem přišla od ZD na mé jméno, měl bych tuto sumu zdanit já? Jsem zaměstnaný a jiný příjem kromě tohoto nájmu nemám. Děkuji za info
Jedná se o formulář Výpočet daně a daňového zvýhodnění u daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků. Děkuji.
Dobrý den, chci se, prosím Vás, zeptat... Nejsem žádná účetní, ale letos maturuji z účetnictví a nemůžu si pomoct, ale pár věcem nerozumím. Brali jsme ve škole, že občerstvení a pohostinství pro obchodní partnery (účet 513) je výdaj neuznaný, což chápu, ale nechápu, proč když mám např. účetní případ: VPD nákup občerstvení cena vč. DPH 460,-, tak proč to účtujeme jenom jako 513/211 v částce 460,- a DPH nepočítáme... Od DPH to přece osvobozené není. Já bych to počítala a účtovala normálně jako cenu bez DPH, DPH a cenu celkem a pak v peněžním deníku bych dala cenu celkem do výdajů neuznaných. Děkuji moc za odpověď a vysvětlení.
Dobry den chtela bych se zeptat,asi jste me spatne pocopil.Koupili jsme pocitac za 5000Kč ktery dame do drobneho hmotneho majetku s tim ,ze 50% ceny dame do nakladu v prvnim roce a 50% ceny rozpustime v dalsim roce v nakladech. 1.Porizeni jsme uctovali 381/321 5000Kč 2.rozpusteni nakladu v tomto roce 501/381 2500Kc/50% ceny/ pocitac byl hrazeny z dotace,takze : 3.narok na dotaci 346/691 5000Kč 4.pripsani dotace na BU 221/346 5000Kč 5.uhrada Fa za pocitac 321/221 5000kč a kdyz budu delat na konci roku ucet zisku a ztrat hospodarsky vysledek ,kde budu porovnavat 501 a 691 budeme v zisku o 2500Kč ,ktere vlastne budeme rozpoustet az pristi rok.je to takhle sprvne dekuji za ochotu omlouvam se ze jsem to pedtim asi spatne vysvetlila.
Jsem zaměstanán jako úředník ÚSC, kde pobírám mzdu a je za mne zaměstnavatelem prováděn odvod zdravotního a sociálního zabezpečení. Mimo toto, ve svém volném čase vykonávám činnost zkušebního komisaře dle § 30, zák. 119/2002 Sb.o zbraních a střelivu. Za tuto činnost, která je občasná a nepravidelná mi náleží paušální odměna ve výši 300,- Kč za každého žadatele dle § 6, Vyhlášky Ministerstva vnitra ČR č.384/2002. Prosím o odpověď pod které zákonné ustanovení podřadit tento příjem v daňovém přiznání, pokud přesáhne stanovenou hranici. Děkuji
Dobrý den, o tom, že člověk v předčasném důchodu nemůže mít příjmy, které zakládají účast na soc. pojištění, jsem se na Vašem webu dočetl. Chtěl bych se zeptat kolik si může starobní důchodce (nikoli předčasný důchod), zároveň zaměstnaný, přivydělat jako OSVČ, aby nemusel z této samostatné činnosti odvádět sociální pojištění? (zdravotní se patrně odvádí vždy). Děkuji a jsem s pozdravem Tomáš Šena
Dobrý den. Jsme dva studenti, kteří si založili živnost a rádi by také sepsali smlouvu o sdružení dvou živnostníků. Chtěli bychom najímat pracovnice, studentky na úklidové práce pomocí DOPP. Má otázka zní, zda můžeme tuto dohodu s pracovnicí napsat přímo na naše sdružení, nebo pouze na jednoho z nás živnostníků. Dále mi není jasné, pokud sepíšeme tuto dohodu s pracovnicí, které úřady musím oběhat a co na nich zaplatit (srážková daň, podepsání prohlášení o dani atd.). Mockrát Vám děkuji za odpověď. Pavel Dvořáček
Dobrý den, každý rok mi daňové přiznání dělal zaměstnavatel, ale za loňský rok ho už musím podat sám, můžete mi prosím poradit co mám počítat a přiznat do daňového přiznání? První tři měsíce v loňském roce jsem byl zaměstnaný, a měl k tomu přívydělek jako OSVČ okolo 2000Kč, OSVČ jsem přestal být dnem ukončení zaměstnání. Od té doby jsem byl hlášený na pracovním úřadě a do toho měl občas dohodu o provedení pracovní činnosti, vždy byl měsíční výdělek do 5000Kč hrubého, jen jednou to bylo asi 5300Kč, ale to jsem se musel z ÚP odlásit. Pak 2x dohodu o provední práce a výdělek byl pokaždé 6000Kč na ÚP jsem nebyl hlášený. Můžete mi prosím poradit? Díky
Dobrý den. V loňském roce jsem koupil RD na hypoteku. Letos z důvodu odchodu za prací jej hodlám prodat za cenu, kterou jsem ho koupil. Cena byla 250 000 Kč a odhad byl tuším 1 100 000 Kč. Zajímalo by mne jaké daně mne budou čekat, když RD prodám a hypoteka bude převedena na kupujícího. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, můžu Vás, prosím, poprosit o radu, jak je s vyplácením stravného? Našla jsem na internetu, že je stravné nad limit daňově neuznaný, ale v učebnici mám, že je to uznaný v celkové výši, tak už fakt nevím. Je možné, že se to liší podle toho, jestli to beru ze strany zaměstnavatele nebo zaměstnance, jinak si to nedokážu vysvětlit. Děkuji moc za odpověď.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak si poradit se zdaněním příjmu z pordeje automobilu. Jsem fyzická osoba zaměstnaná. Nejsem podnikatel. V loňském roce jsem získala osobní automobil. Byl získán jako výhra v soutěži. daň z výhry se zavázala odvést pořádající firma. Automobil jsme v loňském roce také prodali za cenu 200 000 Kč. Je tento příjem z prodeje majetku osvobozen od zdanění nebo se musí danit a jak? Náklad na pořízení nebyl, příjem byl 200 000 Kč. Mohu si příjem ponížit o náklady spojené s automobilem? (dálniční známka, potahy do auta, nové pneu a disky, pojištění, je možné i PHM?). Děkuji