FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den,děkuji za odpověd,ještě bych prosila doplnit jak jsem se ptala,že občan vykonal práci pro nezisk.org.dostal odměnu 1500,-Kč. Zjistila jsem,že pan je důchodce,vztahuje se tato 15proc.dan i na něho?Tato nezisk.org.dostává dary od nadací, musí podat dan.přizn.k dani darovací?Všechny tyto prostředky využívá k účelu k jakému je založena.Moc děkuji.
Dobrý den prosila bych o radu.Je mně 45 let,jsem vdaná a mám jednoho 15 letého syna.Již 10 let podnikám na hlavní prac.poměr jako fyzická OSVČ po celých 12 měsíců v roce.Zatím jsem ještě nebyla nezaměstnaná a ani neměla žádné přerušení činnosti. V r.2004 jsem měla za rok příjem 70.104Kč(podle vlády 101.000Kč) daň činila 35.145Kč.Výdaje činily 17.526Kč.Pokud bych chtěla pokračovat v této práci,která mně baví,co mám dělat,abych státu nemusela platit alespoň daň z příjmu. Pracuji doma na počítači.Loni v říjnu nám snížili přídavky na dítě ze 625 na 323Kč.Odvolali jsme se,ale nebylo to nic platné.Já si prostě podle vlády vydělám 8.400Kč měsíčně. A tak,když sečetli příjmy společně posuzovaných osob,už jsme na takovou sociální podporu neměli nárok.Je lepší ukončit úplně podnikání a jít na pracovní úřad,anebo je nějaké ještě jiné východisko? Děkuji S pozdravem
Podnikatel FO, daňová evidence. Vystavuji fa do zahraničí za zprostředkování služeb v CZK. Fakturu mi zaplatí na můj devizový účet v EUR. Jakým způsobem toto uvedu v daňové evidenci? Děkuji
Dobrý den, prosím Vás o objasnění následující situaci. Pracuji jako zaměstnanec na hlavní pracovní poměr. Kromě toho mám příjmy na živnostenský list. Jak správně postupovat při výpočtu daní a jak to bude s případnou výší zdravotního a sociálního pojištění. Dosud jsem měla každý rok jen malé příjmy z podnikání, a tak jsem zdravotní pojištění uhradila jednorázově - po odevzdání daňového prohlášení - a sociální pojištění jsem platit nemusela. Od jaké výše příjmů musím platit zálohy na zdravotní a sociální pojištění. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych poradit s následující otázkou. Hodlám prodávat obnošené oblečení po svých dětech přes stránky internetového obchodu, které si k tomuto účelu chci zřídit. Nepodnikám, půjde o soukromý prodej. Nebude to jednorázový prodej, ale opakující se v určitých časových intervalech, vždy, když děti povyrostou. Chtěla bych se vyhnout tomu, že by finanční úřad považoval mé počínání za příjem, ze kterého bych měla platit daň. Jaké podmínky musí být splněny (finanční objem za rok..?...), abych mohla tímto způsobem své věci prodávat. Podle jakého zákona se takovýto prodej řídí? Děkuji mnohokrát, snad jsem se vyjádřila srozumitelně.
Dobrý den.Chtěla bych se zeptat jestli a jak je možné snížit čtvrletní DPH.Platilo se skoro 100tisíc korun.Děkuji velmi za odopověď.
Dobrý den, jsem OSVČ a minulý rok jsem uplatňovala paušální náklady ve výši 25%.Slyšela jsem, že se připravuje novela o zvýšení těchto nákladů na 30% až 70% .Chtěla jsem se zeptat, zda toto zvýšení bude platné zpětně i pro rok 2005 a kolik % mohu skutečně uplatnit? Děkuji mnohokrát
Dobrý den paní doktorko, chtěly bych se zeptat, jak je to se stanovením výšky daně z převodu nemovitosti v případě, že prodaný byt je zatížen hypotékou. V kupní smlouvě je zahrnuto, že byt prodávam za 100.000 Kč a zbytek kupní ceny je převzetí hypotéky ve výši cca 650tis. Kč. Znalecký posudek na byt stanovil hodnotu cca 820 tis. Vím, že daň se vypočítává z hodnoty, která je vyšší, ale nelze v tomto případě nějak zhohlednit, že jsem fakticky dostala pouze zmíněných 100 tis. Daň z převodu v plné výši, tj. cca 25 tis, se mi zdá opravdu docela tvrdá. Lze o zmírnění nějak požádat FÚ? Předem moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, blíží se konec roku a já bych chtěla poskytnout dar potřebným. Letos si ale chci dar uplatnit v daňovém přiznání. Pokud zašlu peníze na účet některé nadace, nebudu mít potřebnou darovací smlouvu pro odpočet. Musím si proto vybrat přímo nějaké zařízení a domluvit se na daru osobně? A jak se postupuje v případě dárcovských SMS? Děkuji za odpověď a přeji příjemný den.
Dobrý den, s.r.o., účetnictví, platci DPH. Dne 24.10.05 jsme obdrželi fakturu z EU s datumem vystavení 23.2.05 na služby od 07/04 do 12/05. S tím samým datumem vystavení přišel i dobropis na tuto fakturu. Můj dotaz zní, do jakého období patří DPH?Děkuji
dobry den, rada bych se zeptala co je pro mne vyhodnejsi, kdyz chci od sve tety ziskat dum. zda ho koupit, zdedit, ci darovani? potrebuji aby to bylo danove co nejvyhodnejsi pro mne. dekuji za odpoved.
Dobrý den, prosím o odpoveď, jak platit daně při prodeji těchto nemovistostí: 1.)rekreační chalupa (rodinný domek, ne trvalé bydliště) bývalé SMJ. Zaplatili jsme daň z převodu nemovitosti, každý za svou polovinu. 2.)družstevní byt, převod členských práv (vlastnictví pouze mé, 4 roky trvalé bydliště) Peníze použiji k zajištění svého nového trvalého bydliště (koupě nemovitosti). Jaké další daně bych měla platit? Děkuji
Dobrý den,děkuji za odpověď,ohledně odstupného za byt,které jsem dostala v květnu 2004.Bohužel jsem nepodala daňové přiznání za rok 2004 ,v dobrém úmyslu,že ho podám do 31.3.2006 ,kvůli čerpání odstupného na rekonstrukci bytu.Neznalost zákona neomlouvá,ale co mám teď dělat.Prosím o radu.Děkuji.
Dobrý den pane doktore. Prosím o odpověď na můj dotaz: s přítelem jsme se před třemi lety koupili byt (OV za 680.000 Kč) a na zaplacení si vzali hypotéku (580.000 Kč), kde jsme společnými dlužníky. Já ještě vyřídila ze svého stavebního spoření úvěr na doplacení chybějících 120.000 Kč (tady přítel vůbec nefiguruje). Teď jsme se s přítelem rozešli a on se z bytu se odstěhoval. Nyní v bance jednám o tom, aby ho z hypotéky vyvázali a já byla jediným dlužníkem. S přítelem budu podepisovat Dohodu o převodu jeho 1/2 bytu a převzetí celé hypotéky. Táži se Vás, jak mám postupovat k dani z převodu nemovitostí. Musím ji zaplatit a z jaké částky, když byt je zastaven a já přejímám vlastně pouze dluhy. Za ty 3 roky jsme splatili na hypotéce cca 80.000 Kč. Děkuji moc za pomoc.
DObrý den, mám dotaz ohledně odborného zástupce. Pokud podnikatel má sjednaného odbor.zástupce s tím, že mu chybí pro získání živnost.oprávnění půl roku praxe, vztahuje se povinnost působení odborného zástupce jen na dobu tohoto půl roku? Jde mi o to, po jak dlouhou dobu musím mít v pracovněprávním vztahu tohoto odbor.zástupce. Pokud tedy stačí jeho působení jen po tuto dobu, musí se jeho zrušení nahlásit ŽÚ, nebo jaký je postup?? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na postup při ukončení podnikání. Podnikatel zahájil činnost 1.9.2005, k 30.11.2005 ji však ukončuje. V drobném majetku má zařazenu registrační pokladnu, u které se uplatnil odpočet DPH v 9.měsíci. Jak postupovat nyní při ukončení živnosti? Je nutné i drobný majetek,u něhož byl uplatněn nárok na odpočet dodanit a odvést DPH, nebo se to týká jen majetku nad 40000,-Kč.? Je možné pokladnu převést do osobního majetku a tím se vyhnout odvodu DPH?
Dobrý den, Děkuji za odpověď na předchozí dotaz z 16.11, mám k tomu ještě tři krátké doplňující otázky. 1. Můžete prosím uvést zákon (předpis), kde je uvedeno, že v případě zdanění neobvyklé (nízké) ceny za převod družstevního podílu (při prodeji družstevního bytu), může příslušný finanční úřad upravit (navýšit) daň dle pomůcek (obvyklé ceny na trhu v dané lokalitě). 2. Je rozdíl mezi zdaněním příjmů z převodu podílu v družstvu pro osoby v klasickém ?pracovním poměru a živnostníky. 3. Jakým způsobem se postupuje při osvobození z daně z příjmů z prodeje podílu v družstvu při použití §4(1)u zákona 586/1992 sb, když poplatník použije peníze na bytové potřeby teprve v následujícím roce po prodeji práv v družstvu. Musí daň příjmu v daném roce uhradit a pak mu bude vracena nebo je to jinak? Děkuji za odpověď S pozdravem
dobrý den, do jaké finanční výše je prodej (použitých věcí osobní potřeby a nošeného obleční) možno charakterizovat jako osobní prodej, který není daněn? děkuji, SK
Žádám zdvořile o odpověď ve věci registrace k DPH: Společnost s ručením omezeným, neplátce DPH, má předmět činnosti: činnost realitní kanceláře. Tato koupila byt a zařadila ho do majetku společnosti. Byt prodala. Kdyby se jednalo o zboží, překročila by tak obrat pro povinnou registraci k DPH. Když byl byt ale v majetku, tak nevím. Pokud by se plátcem nestala, mohla by tak postupovat vždy a nebyla by plátcem nikdy, to se mi též nezdá. Děkuji za odpověď. S úctou
Dobry den, k 1.11.05 jsem prekrocil obrat 1mil., tzn. nejpozdeji k 15.12.05 se musim prihlasit k dph. V prubehu prosince chci koupit auto na leasing N1 s odpoctem dph. Jak mam postupovat, abych si mohl uplatnit odpocet dph.