FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Budeme s manzelkou spoluvlastnit byt (SJM), ktery…

Budeme s manzelkou spoluvlastnit byt (SJM), ktery hodlame pronajimat. Protoze manzelka ma pobyt v CR a je na materske, zatimco ja mam pobyt v Rakousku, rad bych, aby prijem z pronajmu danila ona. Jak je to mozne udelat? Staci napr. mezi nami dvema sepsat smlouvu, kde manzelce dam pravo na "uzivani bytu vc. prijmu z pronajmu"?

Muj dotaz je smerovan na vyreseni problemu, jak…

Muj dotaz je smerovan na vyreseni problemu, jak podat danove priznani. Tento rok jsem pracoval 4 mesice v Cechach, jeden mesic jsem byl nezamestnany a ted pracuji v UK. Je pravda, ze danove priznani podavam v Cechach? A pokud budu koncit z praci zde nejakou cast dani mi asi taky vrati, nebo ne? Dekuji za zodpovezeni dotazu..

Chtela bych se vas zeptat,ktera banka bere…

Chtela bych se vas zeptat,ktera banka bere nejnizsi poplatek za vedeni podnikatelskeho uctu? Dekuji,Monika.

Dobrý den,pokud manželka pobírá rodičovský…

Dobrý den,pokud manželka pobírá rodičovský příspěvek, započítává se i tento do společného základu daně při společném zdanění manželů?

Dobrý den, se 2 sourozenci jsme v podílovém…

Dobrý den, se 2 sourozenci jsme v podílovém spoluvlastnictví nemovitosti, kterou jsme obdrželi darem od otce.Každému z nás náleží ideální 1/3 majetku. Nevím si rady s vyplněním daň.přiznání.Konkrétně nevím do kterého řádku se vpisuje cena nemovitosti a zda tam má být pouze ta 1/3 nebo hodnota celého majetku.Musíme doložit kopii rodného listu,ale nevím zda má být ověřena. Děkuji za radu.

Dobrý den přeji. Chci prodat družstevní byt v…

Dobrý den přeji. Chci prodat družstevní byt v Ostravě za odstupné. Byt jsem vlastnila 7 let, měla jsem tam trvalé bydliště. Jakou daň budu muset zaplatit? Získané peníze chci použít na koupi bytu do osobního vlastnictví v Praze. Kdy se mě týká daň z převodu nemovitostí a kdy daň z příjmů ?? Děkuji za odpověď.

Hezký den přeji. Prodala jsem nemovitost …

Hezký den přeji. Prodala jsem nemovitost (rekreační objekt - chalupu) na Slovensku přes realitní kancelář českému kupci, tj. za české koruny. Nevím, jakou daň mám zaplatit a hlavně komu - tady v Čechách nebo na Slovensku? Příjmy mám v českých korunách, pracuji v Praze. Chalupu jsem vlastnila 6 let. Nemám na chalupu znalecký posudek, prodej zajišťovala realitní kancelář, nyní je Kupní smlouva na Katastru v Žilině, čekám až mi ji pošlou potvrzenou. Vše bylo řádně realitní kanceláří zajištěno, Kupní smlouva je ve slovenském jazyce, přesně podle právních předpisů. S tím ještě souvisí další otázka, dokdy musím podat daňové přiznání? Získané peníze chci použít na koupit bytu na jaře v Praze (ovšem napůl s přítelem). Nemohu být tímto osovobozena od daně, pokud bych ji měla platit v ČR? Děkuji za odpovědi.

Dobry den, je uz schvalen zakon, ktery upravuje…

Dobry den, je uz schvalen zakon, ktery upravuje uplatneni nakladu pausalem. V pripade, ze ne, kdy by mel byt schvalen? Jaka vyse pausalu se me bude tykat - OSVC pocitacova grafika. Slysel jsem, ze bude mozne pouzit tuto formu nakladu pausalem jiz v danovem priznani za rok 2005, je tomu tak? Dekuji

Přeji dobrý den, jsme sdružení vlastníků…

Přeji dobrý den, jsme sdružení vlastníků bytových jednotek a vzali jsme si úvěr ze stavebního spoření. Chtěl bych se zeptat jestli máme možnost odečítat si úroky z úvěru z daní i když si úvěr vzalo SVJ podle zákona 72/1994, ale ručíma každý za sebe a splátky platíme taky každý? Nejsme bytové družstvo, nemůžeme podnikat a ani mít žádný zisk a tak ani nemůžeme nic odepisovat. Díky

Dobry den, poskytl jsem dar obcanskemu sdruzeni,…

Dobry den, poskytl jsem dar obcanskemu sdruzeni, ktere ma v nazvu i naplni zamereni na "vzdelavani". Rad bych tuto castku pouzil jako naklad, kterym bych si snizil danovy zaklad (jsem OSVC). V zakone jsem nenasel blizsi specifikaci, staci toto "vzdelavaci" zamereni obcanskeho sdruzeni k tomu, abych mohl sponzorsky dar uplatnit pro snizeni danoveho zakladu? Nebo je potreba, aby byl subjekt nejak presne registrovan pod ministerstvem skolstvi? (v zakone jsem nic blizsiho nenasel) Co musim pripadne dolozit k danovemu priznani? Darovaci smlouvu a doklad o zaplaceni nebo bych mel obdrzet nejaky doklad od obdarovaneho subjektu? Co by mela pripadna darovaci smlouva obsahovat, aby byla pravne v poradku? Dekuji

Dobrý den, co prosím Vás znamená pojem "lhůta pro…

Dobrý den, co prosím Vás znamená pojem "lhůta pro vyměření daňové povinnosti"? Jde o §7, ods.1f) zákona o reg. pokladních (215/2005). (jde mi o dobu životnosti kontrolných pokladních bloků) Děkuju,

Chtěla jsem se zetat, zda musíme vést obalové…

Chtěla jsem se zetat, zda musíme vést obalové hospodářství, resp. na konci roku vystavovat doklad o použití a odvést DPH z palet (vratné obaly), pokud jich vydáme (vrátíme) více než příjmeme (to je způsobeno tím, že jsme je měly ve stavu z roku 2004) i v případě, že nejsme prvovýrobce vratných obalů? Pokud ano, jak tuto operaci zaúčtujeme? Děkuji za odpověď.

Dobrý den. v naší firmě jsme zaměstnancům…

Dobrý den. v naší firmě jsme zaměstnancům pořídili služební telefony. Chtěla jsem se zeptat jaké podmínky jsou určeny pro používání těchto telefonů. Nebo aspoň jestli mě můžete odkázat na zákon související s používáním služ, mobilních tel.

Dobrý den, mám následující problém. Jsme měsiční…

Dobrý den, mám následující problém. Jsme měsiční plátci DPH. Na konci září jsme uskutečnili dovoz zboží ze třetí země. Do 25. října jsme však ještě neměli k disposici JSD, takže jsme nevěděli, zda bylo zboží propuštěno do režimu volného oběhu ještě v září nebo až v říjnu. Přiznání za září jsme podali 25. října s tím, že jsme v něm nepřiznali DPH z tohoto dovozu. 27. října došlo JSD, ve kterém je uvedeno datum propuštění do volného oběhu 31. září. Přiznat DPH z tohoto dovozu tedy chceme až v říjnovém přiznání. Byl náš postup správný? Moc Vám předem děkuji za případnou odpověď.

Dobrý den, jsem fyzická osoba. V září 2004 mne…

Dobrý den, jsem fyzická osoba. V září 2004 mne skončila leasing smlouva na pick-up. V tu dobu jsem nebyl plátce. Teď jako plátce mám právo na odpočet DPH po 15 měsících? Děkuji

Dobrý den, jsem finanční hospodář Mysliveckého…

Dobrý den, jsem finanční hospodář Mysliveckého sdružení, chtěl bych se zeptat od kdy bude mít naše sdružení povinníst vést podvojné účetnictví? A dále zda se bude jednat o podvojné účetvictví pro podnikatelé nebo nějaké jiné. Děkuji

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: FO, vede…

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: FO, vede DE. Při svém podnikání založí ještě s další FO sdružení Příjmy a výdaje rozdělují na 50%. Pro účely sdružení bude používat osobní automobil, který používá i pro své druhé podnikání. Výdaje na provoz automobilu budou pouze jeho výdaje, protože on má k tomuto automobilu vlastnické právo. Když sdružení poskytne službu, vyúčtuje příjem za tuto službu a zvlášť příjem za cestovné. Je možné, aby se na 50% dělil příjem za službu a příjem za cestovné byl pouze příjmem vlastníka automobilu, když ten má celé výdaje na provoz auta? Děkuji za odpověď.

Dobry den,rada bych se zeptala, jaky je postup,…

Dobry den,rada bych se zeptala, jaky je postup, kdyz chci darovat sve dceri nemovitost. Jake ukony jsou k tomu potreba, co je treba zaridit z me strany a co z jeji strany a jakou maji tyto ukony casovou naslednost.Dekuji

Vážený pane JUDr. Dytrichu, jsem OSVČ a mám…

Vážený pane JUDr. Dytrichu, jsem OSVČ a mám příjem za zprostředkování stavebního spoření, úvěrů, pojištění, resp. smlouvu se stavební spořitelnou, hypoteční bankou a pojišťovnou. Tyto subjekty nejsou plátci DPH. Příští měsíc očekávám, že příjmy - provize překročí částku 1. mil. Kč za předešlých 12 měsíců. Zásadní otázkou je zda se musím registrovat k DPH. Jestliže ano, budu z provize odvádě DPH? Slyšel jsem, že když nebudu mít vystavenou žádnou fakturu, např. na zprostřetkování realitního obchodu nebo např. vystavenou fa za pronájem, nebudu muset být plátcem DPH. Jak to tedy je? Mnohokrát děkuji.

Dobrý den, založil jsem si živnost a chtěl bych…

Dobrý den, založil jsem si živnost a chtěl bych se zeptat, jestli mi může bratr bezplatně vypomáhat případně i jednat mým jménem, když ho nevedu jako zaměstnance. Děkuji