FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den. Jsem zaměstnaný a mimo příjmu ze…

Dobrý den. Jsem zaměstnaný a mimo příjmu ze závislé činnosti jsem měl letos (2005) i jednorázový příjem (vývoj software - smlouva o dílo). Ze zákona jsem pochopil, že se jedná o tzv. ostatní příjem, a ten že se do 20 tis. nemusí danit. Rozumím tomu správně, že to vůbec nemusím uvádět do daňového přiznání? Díky

Dobrý den. Přítelkyně pracuje jako OSVČ -…

Dobrý den. Přítelkyně pracuje jako OSVČ - svobodný umělec. Letos v únoru předala svému novému účetnímu veškeré podklady k vypracování daňového přiznání.Jedná se o účetního firmy, kde přítelkyně pracuje. Toto předání dokumentů nebylo nijak smluvně ošetřeno. Asi po měsíci nahánění bylo přítelkyni daňové přiznání předáno, avšak bez smlouvy o vypracování DP a všech dokumentů, podle kterých bylo daňové přiznání vyhotoveno. Od té doby-je to 9 měsíců!, jsme pana Matouška (účetního) neviděli, pouze nám pořád dokola do telefonu slibuje, že vše dodá. Co proti tomu můžeme udělat? Děkuji

Dobrý den, prosím o radu s vyplacením cestovného…

Dobrý den, prosím o radu s vyplacením cestovného. Náš zaměstnanec předložil k vyúčtování v listopadu cestovní příkazy potvrzené zaměstnavatelem za období od dubna do listopadu 2005. Výplatu cestovného za měsíc duben až říjen 2005 zaměstnavatel neprovedl, neboť nebylo vyúčtování předloženo do 10 dnů jak nařizuje vnitropodniková směrnice. Vím, že se tato lhůta asi všude nedodržuje, ale může být cestovné vyplaceno, aniž by zaměstnavateli hrozil postih? Děkuji za odpověď

Dobrý den, prosím o radu. Jsem FO, daň.evidence.…

Dobrý den, prosím o radu. Jsem FO, daň.evidence. V r. 2003 jsem si přídila os. auto, vložila do majetku firmy. Odpis. plán r. 2003 100 000Kč, r. 2004 150 000Kč, r. 2005 100 000 Kč, r. 2006 50 000Kč. Tzn. dosud neodepsáno. Minulý týden mi auto ukradli. Jak to prosím bude s odpisy pro letošní a příští rok, kdy auto vyřadit z majetku, jak zaúčtovat příp. náhradu od pojišťovny? Silniční daň bude snížena pouze na částku odpovídající 11 měsícům používání auta? Děkuji za odpověď.

Dobrý den. Mam problém. Otec letos dostal v rámci…

Dobrý den. Mam problém. Otec letos dostal v rámci restituce nabídnutý pozemek od státu, jako výměnu za pozemek, který byl za totality zastavěn. Pozemek přijal. Pozemek byl ale o několik procent větší/dražší/ a tak rozdíl doplatil. Pozemek v současné době prodává zpět státu/ na výstavbu komunikace. Bude platit daň z převodu? / původní pozemek rodina vlastnila cca 50 let/. A hlavně by mě zajímalo jak bude vypadat otcovo / majitelovo/ daňové přiznání? Bude platit daň ze zisku na část pozemku, kterou dokoupil?

V roce 2004 jsme dosáhli zdanitelných příjmů 15,2…

V roce 2004 jsme dosáhli zdanitelných příjmů 15,2 mil. V roce 2005 budou naše příjmy do 14 mil. Jsme povini od roku 2006 vést podvojné účetnictví?

Dobrý den, můj dotaz je ohledně použití smlouvy.…

Dobrý den, můj dotaz je ohledně použití smlouvy. Potřebovala bych poradit jaké smlouvy by bylo nejlépe po právní stránce využít v případě že budu mít zákazníka který si bude přát např. přestavbu bytového jádra. Já zajistim materiál a řemeslníky. Smlouva mezi mnou a zákazníkem bude jaká? smlouva o dílo? a jaká by měla být smlouva mezi mnou a řemeslníkem? tak abych mohla celkovou cenu (i za práci řemeslníka) vyfakturovat já a následně na základě faktur zaplatit práci řemeslníkovi? Předem Vám děkuji za odpověď

Dobrý den, dostal jsem informaci, podle které…

Dobrý den, dostal jsem informaci, podle které mohu jako majitel domu nakoupit vodu , teplo, služby apod a k nákupní ceně přidat rozumný zisk za obstarání. Zisk by se zahrnul do vyúčtování služeb a zdanil současně s příjmem z pronajímání. Nemusí být prý živnostenské oprávnění na nákup a prodej. Děkuji za dopověď S pozdravem

Dobrý den. Mám tento problém, jsme měs.plátci DPH…

Dobrý den. Mám tento problém, jsme měs.plátci DPH.Loni jsme vystavili fakturu za služby. Odběratel ji ale neměl ve svém uce, tak jsme se s daň.poradcem dohodli, že uděláme dobropis - jako že pův.fakturace byla neoprávněná. Problém ale je, že nám odběratel dobropis nechce potvrdit, nechce ani podepsat prohlášení, že určité faktury nemá ve svém účetnictví. Bohužel ale centrála tento dobropis už zahrnula do DPH za 6/05. Lze nějak dokázat jinak než podpisem, že tento dobropis nemá ve svém účetnictví a že ho an nepřevzal? Děkuji,

Dobrý den pane doktore. 1.) asi před třemi týdny…

Dobrý den pane doktore. 1.) asi před třemi týdny jsem se Vás ptal na povinnost podat daňové přiznání v případě, že FO má příjmy z jednoho pronájmu. Vy jste mě tehdy odkázal na par. 38g. odst. 1 a v něm uvedenou hranici 15 tis. Jak si mám ale vysvětlovat par. 38g odst. 2? Které z výše uvedených ustanovení má přednost? 2.) Chápu to dobře, že příjmy o kterých se v par. 38g odst. 2 hovoří - cituji "nemá jiné příjmy podle par. 7 až 10" jsou příjmy bez odečtení výdajů (opravy, odpisy)? Děkuji

Dobrý den, mám hospodu, vedu daňovou evidenci a…

Dobrý den, mám hospodu, vedu daňovou evidenci a byl jsem vykraden. Projeví se to nějak v účetnictví? jak postupovat? přiložit jen protokol od policie s vyčíslenou škodou? Děkuji.

Dobrý den, mam maly financní (ucetni) dotaz na…

Dobrý den, mam maly financní (ucetni) dotaz na nákup akcii. Potřebovala bych ke konci roku snížit daňový základ. Chtela jsem se te zeptat kdybych nakoupila akcie nějakeho fondu ? jestli se to pak ucetne bere jak kdybych mela penize na uctu a normalne je "zdanila" a nebo se to bere jako investice (podobne jako do auta, nemovitosti atd. ) a snizim si tim danovy zaklad? Vim asi se ptám naivne ale moc by mi pomohla strucna odpoved - rada. Dik moc

Dobrý den! Mám jednoduchý dotaz. Koupím od…

Dobrý den! Mám jednoduchý dotaz. Koupím od neplátce DPH osobní automobil. Jsem povinnen, jako plátce DPH, odvést DPH při jeho prodeji? Děkuji za odpověď.

Vážený pane doktore, jsem OSVČ, v říjnu jsem na…

Vážený pane doktore, jsem OSVČ, v říjnu jsem na leasing zakoupil osobní vozidlo. V TP je moje rodné číslo. Mohu toto auto používat ke svému podnikání? 1.Do DE si budu účtovat náhradu za benzin = prům.spotřeba podle TPxcena za benzin dle vyhlášky a dále náhradu za použití vozidla = 3,80Kčxujeté kilometry? 2.Má nějaký vliv to, že auto není fakticky moje, stále je majetkem leasing.společnosti? 3.Sil.daň budu platit 25Kč za den použití nebo si mohu vybrat paušál za měsíce, kdy jsem ho používal? Děkuji.

Dobrý den, prosím o vysvětlení zda příspěvková…

Dobrý den, prosím o vysvětlení zda příspěvková organizace (okresní agární komora) musí započítávat do celkových příjmů členské příspěvky (příjmy budou přesahovat 1 milion Kč) kvůli registraci k platbě DPH. Děkuji.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jako živnostník …

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jako živnostník / úklid a správa nemovitostí/ kolik procenst si budu moci od příštího roku odepsat jako paušální částku. Děkuji

Jsem jeden ze společníků ve spol. s r.o.. Nejsem…

Jsem jeden ze společníků ve spol. s r.o.. Nejsem zaměstnancem a mým jediným příjmem je podíl na čistém zisku společnosti, zdaňovaný při výplatě srážkovou 15% daní. Jaké daňové přiznání jsem povinen podat?

Dobrý den. Můj dotaz souvisí s prodejem bytu v OV…

Dobrý den. Můj dotaz souvisí s prodejem bytu v OV. Byt - původně v družstevním vlastnictví - jsem nabyl v roce 1998; v roce 2002 byl převeden do OV. V posledních 4 letech jsem byt pronajímal. Jestliže ho nyní prodám, jakou daň musím zaplatit : 1. Daň z převodu nemovitosti ve výši 3% z vyšší ceny prodejní vs. odhadní; 2. Daň z příjmů (tzn. navýšilo by můj daňový základ )? Děkuji předem

Dobrý podvečer a mám dotaz. OSVČ začal podnikat 1…

Dobrý podvečer a mám dotaz. OSVČ začal podnikat 1.6.05 a vklad byl 520000,-Kč na zřizovací výdaje (zboží,nájem,drobný majetek jako regály do prodejny,lednička, mikrovlnka atd.)Tento rok je jasné, že OSVČ bude ve ztrátě, tudíž se na ní nebude vztahovat minimální základ daně pro r.2005. Co ale příští rok, když by byl ještě ve ztrátě? Někde jsem četla, že může být 2 roky ve ztrátě, pak už musí přiznat daň z min.zákl.daně. Jak to prosím je? Děkuji za odpověď

Dobrý den, Občan ČR je zaměstnán českou firmou,…

Dobrý den, Občan ČR je zaměstnán českou firmou, je ale přidělen k výkonu práce do Belgie, kde tráví vždy 5 dní v týdnu. Ve které zemi má platit daň z příjmu? Nevzniká na území Belgie jeho působením české firmě "stálá provozovna"? Děkuji za odpověď