FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
V roce 2002 jsme čerpaly hypoteční úvěr na nákup stavebního pozemku.V roce 2003 jsme čerpaly druhý úvěr na výstavbu RD. V červenci 2005 jsme zkolaudovali a přestěhovali se do nového domu. Můzeme si odečíst úroky z obou úvěrů nebo jenom z toho na výstavbu RD . Pokud ano tak celý rok 2005 nebo jenom poměrnou část 7-12měsíc ? Děkuji za odpověď.
Prosím Vás o radu : Podle darovací smlouvy z 11/2002 jsem majitelkou 1/3 nemovitosti o celkové hodnotě (odhad z r. 2002 ) 6 200 000 Kč, na nemovitosti je celkem 6 vec.bremen v celkové hodnotě 447 000. Můj konkrétní majetek je 2 093 833 Kč. Na mé třetině jsou 2 vecna bremena v hodnotě po 74 500 Kč, tj. po odečtení 149 000je částka jako základ mojí daně 1 944 833 Kč. Na této sumě se můj výpočet s výpočtem na výměru daně FÚ shoduje . Mám platit jako obdarovaná dcera (doloženo na FÚ rodným listem) ve skupině 1 darovací daň (ve výši 1 % ?) - FÚ mi však vyměřil daň ve výši 23 700 Kč. Postupoval správně ? podle mne je to pouze 19 500 Kč. Nevím, jaké byly konkrétní prováděcí předpisy k zákonu o této dani v r. 2002, zda něco nepřipočítali podle nich. Jsme tři sourozenci, jedná se nám tedy dohromady o 12 600 Kč. Oba rodiče mají zaplatit shodně daň z VB 3x 3750 Kč, tj. dalších 22 500 Kč (sazba je 5% z hodnoty VB). Je možné z darovací daně odečíst nějaké náklady na údržbu nemovitosti, a za jaké období? Nemohu použít Váš kalkulátor, protože se zřejmě změnily prováděcí předpisy od r. 2002 Děkuji - s toutp situacé jsem se ještrě nesetkala
Dobrý večer, děkuji za odpověď na předešlý dotaz. Prosím, můžete mi sdělit jaká daň se platí z příjmu za prodej nemovitosti ve výši asi 50 000 a kde a jak tuto daň zaplatit. Děkuji
Dobrý den, prosím o radu: zdědila jsem ve 3.děd.skupině nemovitost a pole. Sama nemovitost vlastním a proto ji chci co nejdříve prodat. Můžete mi, prosím, sdělit, jaké daně se mi budou týkat- daň dědická, daň z převodu nemovitost v případě prodeje a ještě nějaké další? Děkuji.
Dobrý den, můj manžel, angličan, 55 let pobírá z Anglie důchod, který je tam také daněn. Je povinnen podávat daňové přiznání, jestliže podle smlouvy o zamezení dvojího zdanění je tento důchod daněn v zemi původu? Děkuji za odpověď.
Dotaz: Jedná se o švarcsystem? Slovenská firma zaměstnáva své zaměstnance v Česku ( smlouva o dílo mezi Slovenskou firmou - organizační složkou v ČR - české IČO a českou firmou ) Děkuji
Ještě jednou se vracím k dotazu ohledně mysliveckého sdružení. Opravdu povede od 1.1.2007 podvojné účetnictví pro podnikatelé, i když není založeno na základě podnikání? Je to občanské sdružení.
Dobrý den, mohu mít proforma fakturu pro celní účely s nižší částkou než prodejní fakturu? to znamená že vyvezu zboží za nižší částku než opravdu zboží prodám. Z celního pohledu je to jedno, ale nejsem si jistá jak je to z finančního pohledu. S pozdravem
Jakou formou se nás dotkla změna zákona o DPH k 1.10.2005 ohledně vystavování zálohových faktur a to jak přijatých i vydaných? Pochopil jsem, že právnické osoby DPH uplatňují i nadále u tchto faktur. Děkuji
Dobrý den. Prosím Vás o radu. Můj snoubenec nemohl z důvodu nevýdělků za loňský rok platit zdravotní ani sociální pojištění a také doteď nemohl uhradit daňové přiznání za minulý rok (které činilo nejnižší vypočítatelnou výši). Na internetu jsem si našla, že úrok na penále neplacení daní je do 500. dní 0,1-0,2% z částky.Chci Vás poprosit o radu, zda-li je možné, zažádat o prominutí penále jak u finančního úřadu, tak u "sociálky"? Jakým způsobem o toto prominutí požádat (z jakého důvodu a jakou formou?), jaká je šance, že mu penále úřady skutečně prominou? A jak moc vážné je neplacení sociálního pojištění? Děkuji mnohokráte za odpověď i a přeji hezký den
Dobrý den. Naše firma v letošním roce koupila budovu občanské vybavenosti a ještě letos jí hodla polovinu i s pozemkem prodat. Jak je to s DPH?
Dobrý den, prosím mohl by jste mi poradit v tomto případě: slovenský občan mající trvalé bydliště v ČR prodal byt v OV(na Slovensku) na splátky. Byt osobně vlastnil dobu kratší než 5 let, ale získal jej darováním od příbuzného v přímé řadě. Podléhá tento prodej dani z příjmů a jak případně postupovat, když úhrada bude probíhat v několika letých splátkách? Vím, že v případě prodeje nemovitosti v ČR by podléhala dani z převodu nemovitostí, ale nepodařilo se mi zjisti, že by podobnou daň měla Slovenská republika. Děkuji za odpovědi.
Dobrý den.mám ještě jeden dotaz:Od ledna 2005 jsem začal podnikat, ale zároveň jsem asi 6 měsíců v roce pracoval v Itálii,kde bylo za mě vše odváděno a srážena mi daň.Vím, že zdaňovat budu vše dohromady v DP za r.2005,ale není mi jasný další postup. prosím o stručnou odpověď nebo kde najdu potřebné informace. Děkuji, hezký den .
Dobrý den,již potřetí prosím o odpověď na můj dotaz:Vedu daňovou evidenci a nyní jsem se stala plátcem DPH. Před rokem, to jsem ještě nebvla plátcem DPH, jsem si koupila auto na leasing. Můžu si nyní odečítat DPH z leisingu auta? Děkuji
Vážený pane, prosím o radu ve věci REGISTRACE k DPH při překročení limitu 326 OOO Kč v kalendářním roce: 1/ Nenašla jsem informaci, jakým kursem se přepočítává EUR?, abychom mohla prokázat náklady na pořízení zboží v DE a pro registraci k DPH. 2/ Současně s Přihláškou k registraci k DPH ke dni překročení limitu 326 OOO,-Kč podávám Oznámení FÚ o uplatňování § 90 DPH -Zvláštní režim /jedná se o nákup a prodej aut/. V daňovém přiznání za Q provedu vyúčtování DPH pouze z rozdílu prodejní ceny a nákladů na nákup. Je takto možné postupovat? Děkuji za odpověď
Dobrý den, prosím Vás o radu. Prodávám garáž, kterou mi rodiče před 2 lety darovali a současně rodiče prodávají pozemek pod touto garáží. Jaké daně musíme zaplatit, kolik procent z částky tyto daně činí a musíme mít na garáž a pozemek zpracován odhad? Děkuji
Dobrý den, chci vybudovat ve firmě středisko kopírování, scanování a služeb související s tvorbou dokumentů a výrobou projektové dokumentace. Chci se zeptat jaké odvody DPH se vztahují k této činnosti. Děkuji
Mám nemovitost v obchodním majetku, tato nemovitost má dřevěná okna a já je chci vyměnit za plastová. Je výše uvedené technickým zhodnocením čí nikoliv
Dobrý den, rád bych na svých webových stránkách umístil reklamu. Musím být držitelem živnostenského listu, popřípadě od jaké částky je živnostenský list nutností. Jak je to poté s daní s příjmu? Druhá část otázky je jak je to s provizními systémy na internetu - provize při prodeji zboží z internetového obchodu atd. - je k tomu nutný žibnostenský list, od jaké částky, když ne jak je to s daní s příjmu? Děkuji
Dobrý den. V roce 1992 jsem si nechala vystavit živnostenský list na tlumočení a předklady. Činnost jsem vyvíjela jen v roce 1992. V roce 1993 jsem oznámila příslušným úřadům (soc. a zdravotní pojištění a živnostenskému úřadu), že svou činnost na ŽL přerušuji na dobu neurčitou. V následujících letech jsem byla převážně v zaměstnaneckém pomeru na HPP. Dnes, protože jsem uvažovala o obnovení činnosti na ŽL, jsem náhodně a s hrůzou zjistila, že jsem stále vedená v Registru živnostenského podnikání (se jménem za svobodna) a poznámka o přerušené živnosti tam uvedena není. Písemné sdělení úřadu o přerušení činnosti nemohu dohledat. Můžete mi poradit jak postupovat a minimalizovat "škody"? Děkuji.