FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Podnikatel vedoucí daňovou evidenci pronájímá nebyt.prostory bez DPH. Je tedy nutnost krátit DPH u přijatých plnění souvisejících s nájmem. Jak poté postupovat s tou částí DPH, která je zkrácena a tudíž neuznaná? Zaúčtovat ji do výdajů? V účetnictví se tyto rozdíly účtují do nákladů, nejsem si zcela jista postupem v daň.evidenci.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné odečíst od základu daně z příjmu dar poskytnutý občanskému sdružení na sportovní činnost, případně na vybudování sportovního zařízení a v jaké maximální výši. Děkuji
Dobrý den,chceme se zeptat, zda můžeme uplatnit v daňově uznatelných nákladech uhrazení autoškoly svému zaměstnanci. Naše firma se zabývá malířskými a natěračskými pracemi a pro přesun malířů, materiálu a malířských potřeb potřebuje, aby se zaměstnanci byli schopni přepravit na místo zakázky firemním vozidlem. V současné době má řidičský průkaz pouze jeden z malířů a proto uvažujeme o zaplacení autoškoly dalšímu z malířů, který je ochotný autoškolu absolvovat. Děkujeme za odpověď
Dobrý den, je pravda, že u fin.leasingů na osobní automobily uzavřených po 1.5.04 nelze uplatňovat odpočet DPH ani u finančních služeb? Je možné uplatnit odpočet DPH z finanční služby u leasingů na vozy kategorie N1 nebo jen na DPH z ceny vozu/po 1.5.2004/ ? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, zabýváme se výrobou a montáží přístřešků nad vchodové dveře a zimních zahrad. Zajímalo by nás jestli tyto práce patří do snížené sazby DPH.
Dobrý den, jsem OSVČ a nyní i plátce DPH. Podnikám v prodeji PC. Chtěl jsem se zeptat jakým způsobem je nutné rozepisovat fakturu. Nakoupím např. jednotlivé komponenty do PC od velkoobchodníka z nichž složím PC a prodám zákazníkovi. Jde mě o to, zda je nutné do vydané faktury rozepisovat jednotlivé položky nebo stačí uvést do faktury jednu položku ( např. PC jako celek). Děkuji za odpověd
Připravuji přechod z daňové evidence na účetnictví ke konci roku. Přecházející firma /OSVČ/ v dlouhodobém majetku převádí budovu prodejny v pořizovací ceně Kč 383000, a dále jako další samostatný dlouhodobý majetek následující příslušenství: boční přístřešek, studna, přípojka vody, zpevněná plocha, plotová vrata, a žádný majetek nepřesahuje Kč 10.000 /u všech předmětů počítány daňové odpisy/. Co s tím, lze sloučit jako technické zhodnocení to, co je příslušentví k budově. Další dotaz se týká předmětů i od r. 1996 vedené v dlouhodobém majetku v pořizovací ceně pod Kč 10000,- - /na př. žumpa, podezdívka, zadní plot, plotová vrata /dokonce v ceně Kč 48,- a jsou počítány daňové odpisy/. Mohu dopočítat odpisy do 100% pořizovací ceny a považovat nadále tyto předměty jako drobný majetek /DKP/, neb je mohu zcela odepsat bez další evidence. Přeji hezký den a děkuji za odpověď - s pozdravem
Dobrý den, mám dotaz: před dvěma měsíci jsem zdědil členská práva k družstevnímu bytu.Tyto práva jsou v hodnotě 40000Kč.Chtěl bych je prodat za 720000Kč.Toto dědictví bylo v řadě přímé.Na adrese bytu mám trvalé bydliště již 25let. Chtěl bych vědět,jak je to s daní při prodeji těchto členských práv. Děkuji.
Dobrý den. Zvažuji prodej pozemku - orná půda, který vlastním od r.1997 /pozemek mi byl darován matkou/. Budu z tohoto pozemku platit, kromě daně z převodu nemovitosti ještě jinou daň, např. daň z příjmu fyz. osob? Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Dobrý den pane doktore, chtěl bych vědět, zda spol. zdanění manželů je možno kombinovat s paušálem (dnes 25% v budoucnu 50%). On OSVČ, který vede DE a je plátcem DPH, ona zaměstnaná, nyní pečuje o dítě ml. 3 roky.
Vážení, laskavě se na Vás obracím s prosbou o Vaše vyjádření v níže uvedené záležitosti. Fyzická osoba (= postupitel) bude postupovat pohledávky na právnickou osobu (= postupník) ve výši 100% nominální hodnoty. Může se toto postoupení pohledávky uskutečnit v souladu s platnými zákony, i když má postupitel i postupník shodného vlastníka? K postoupení pohledávky dojde nejpozději k 31.12.2005 s tím, že postupník se zavazuji uhradit nazpět tuto pohledávku v plné výši postupiteli v roce 2006. Jaký vliv bude mít toto postoupení a úhrada pohledávky na daňový základ postupitele a postupníka v letech 2005 a 2006? Podotýkáme, že fyzická osoba vede daňovou evidenci do roku 2005. Můžeme toto postoupení pohledávky provést, není tady z hlediska daňového nějaký problém ?
Dobrý den, dcera chce prodat družstevní byt (žije a pracuje v zahraničí, ale trvalé bydliště má zde) a chce mi přispět na financování domku, kde by měla zase trvalé bydliště. Je vdaná za cizince, ale chtěla bych, aby část domku patřila jenom jí, ne manželovi. Pokud ji daruji část nemovitosti, bude jenom její a musí tedy zaplatit dan z příjmu z prodeje bytu. (nevím jak, když pracuje v zahraničí)? Pokud by část domku koupila, nevím, jestli bude jenom její, nebo i manžela. Byt vlastnila již před svatbou. Prosím poraďte, jak toto nejlépe vyřešit. Děkuji
Dobrý den, muzete mi prosim poradit jaky je postup a co vse potrebuji zajistit, pokud mi chce otec darovat chatu? jaké jsou treba náležitosti, výše poplatků atd.. popř. kde tyto informace zjistím. Předem děkuji.
Dobrý den, slyšela jsem, že se v příštím roce chystá změna o dani darovací (jedná se o 1.skupinu přímých příbuzných) a nebude se již platit 1%, ale bude to stejné jako u dani dědické v této skupině. Víte něco bližšího? Děkuji. H.U.
Jsem na mateřské dovolené a chci za rok 2005 využít společné sdanění manželů (oba jsme zaměstnanci). Jak mám postupovat já i manžel? Budou nové formuláře daňového přiznání? Předem děkuji za instrukce
Dobrý den, k 31.12. ukončuji pracovní poměr. V letošním roce jsem měl příjem ze závislé činnosti ve výši 3 miliony hrubého. Přesto, že už nebudu v pracovním poměru budu placen i po celý přístí rok. Mohu započíst investice do podnikání, které chci zahájit, jako položku snižující celkový základ ke zdanění (včetně příjmu ze zavislé činnosti) a následně požádat o navraceni části již zaplacené daně? Prosím o radu jak optimalizovat daň uhrazenou v tomto roce, stejně tak daně které budu hradit v příštim roce. Předem děkuji.
Dobrý den, rád bych se zeptal na několik informací. Jsem zaměstnám v hlavním prac. poměru a mám zřízené živ. oprávění jako vedlejší prac. činnost. - Je nutné, aby můj zaměstnavatel vyplňoval prohlášení poplatníka daně z FO? Ke svému podnikání také využívám osobní automobil. Zajímá mě, jaké jsou podmínky pro odečet nákladů na koupi a provoz (ojetého, r.93) automobilu. Budu muset vést knihu jízd, nebo lze odečítat náklady nějak paušálně? A na závěr žádám o radu- podnikám v oblasti prodeje IT a grafických prací - je lepší být plátcem nebo neplátcem DPH, v případě, že činnost provádím pouze jako vedlejší, s čistým příjmem do 3000Kč měsíčně?
Dobrý den! Jsem OSVČ-plátce DPH a ukončil jsem leasing osobního automobilu který používám k podnikání.Pokud ho chci přeřadit do os.užívání musím přepsat TP z mého IČO na rodné číslo?Nebo je jiný způsob?A ode dne přepisu bude pak platit roční lhůta osvobození od daně při následném prodeji?Děkuji
Dobrý den, jsme občanské sdružení s právní subjektivitou, které je registrováno pod Ministerstvem vnitra. Zabýváme se výcvikem záchranných psů. Platíme čl. příspěvky, dostáváme dotace a sponzorské dary. Pokud se účastníme se psem zkoušek, platíme rozhodčímu posuzovné. Vedeme neustálou polemiku o tom, zda jsme povinni podávat daňové přiznání, či nikoliv. Děkuji
Dobrý večer.Dovoluji si znovu požádat o radu: kontrolou účtů jsem zjistila, že platbu za DPH za měsíc září 2005 jsme omylem zaplatili na účet FÚ předčíslí 745(silniční daně) na místo 705(DPH). Jde tato chyba nějak napravit? Děkuji