FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, Jsme na mateřské dovolené, pokud…

Dobrý den, Jsme na mateřské dovolené, pokud chceme uplatnit s manželem společné z.p. patří tam i rodičkovský příspěvek? A dále bych se chtěla zeptat máme každý jinde trvalý pobyt, je to při společném zdanění problém? Děkuji

Vážený pane doktore, vedu daňovou evidenci. Z…

Vážený pane doktore, vedu daňovou evidenci. Z roku 2000 a 2002 mi nejsou uhrazeny pohledávky, které odběratel nesplatí. Jak mám vyřešit tento problém. Jakým způsobem je lze vyřadit z účetnictví? Děkuji za odpověď.

Vážený pane doktore, prosím Vás o Vaši pomoc.…

Vážený pane doktore, prosím Vás o Vaši pomoc. Vedu daňovou evidenci. V roce 2004 jsem zaplatila zálohu na pořízení HIM v částce 25 210 Kč. V roce 2005 jsem obdržela daň. doklad na částku 24 790 Kč jako dofakturaci, který jsem dosud neuhradila. Pokud do konce roku 2005 neuhradím 24 790 Kč, mohu v roce 2005 uplatnit odpisy, které náležejí za tento rok? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, můj dotaz zní: nastěhovali jsme se s…

Dobrý den, můj dotaz zní: nastěhovali jsme se s manželem do obecního bytu. V tomto bytě jsme bydleli dva roky, poté jsme vyměnili byt za větší, v tomtéž domě. Ve vyměněném bytě bydlíme nyní jeden rok. V roce 2006 budeme byty od města odkupovat a my jelikož stavíme rodinný dům, chceme byt odkoupit od města a ihned prodat. Zajímá mě, zda budem platiti jen daň z nemovitosti, nebo i daň z příjmů. Děkuji

Dobrý den. České s.r.o. chce začítí podnikat v…

Dobrý den. České s.r.o. chce začítí podnikat v zahraničí (Belgii). Jaké jsou hlavní body co má pro to udělat a kam co nahlásit?? a kam má nahlásit místo skladu pronajatého v Belgii?

Firma, která nám právnické osobě vedoucí…

Firma, která nám právnické osobě vedoucí účetnictví/PÚ/ dodává zboží. Za větší odběr nám za určité období vystaví fakturu, kde nám poukazují tzv. smluvní bonus. V této částce neni DPH. Jak toto správně zaúčtovat? Zatím to mám v přijatých fakturách jako dobropis a předkontaci jsem dal mínusovou položkou př. /-1263,-/ MD 504 na DAL 321 a v úhradě, kdy nám peníze přišli na účet jsem dal MD 221 na DAL 321 . Děkuji za zodpovězení.

Dobrý den, jsem zaměstnenec, ale krom toho…

Dobrý den, jsem zaměstnenec, ale krom toho pracuji od srpna ještě pro jinou firmu jako OSVC na mandátní smlouvu. Mám ŽL, ale měl jsem až do tohoto mesíce nahlášeno přerušení činosti. Chtěl bych jednoduše legalizovat přijmy a výdaje (zejména náklady na OA) od srpna 2005 a uvést je do daňového přiznání. Jak to mám udělat bez rizika výrazného postihu FÚ. Za automobil je placena silnicní daň mým kamarádem, který si ho občas půjčuje k delším služebním cestám. Děkuji

Je nákup obrazu-reprodukce, který bude sloužit…

Je nákup obrazu-reprodukce, který bude sloužit jako dekorace v kanceláři daňově uznatelným nákladem? Platí to samé též pro "hrnkové květiny"? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jsme tuzemská firma reg. k DPH v ČR,…

Dobrý den, jsme tuzemská firma reg. k DPH v ČR, poskytujeme a fakturujeme údržbu SW s dle smlouvy se zahr. subjektem (reg. k DPH v Německu), část údržby je poskytována v tuzemsku jejich dceřinné spol. a část údržby je poskytována v Německu. Smlouva je na jen jednu částku, bez rozlišení místa plnění. Prosím o informaci, zda fakturu vystavovat s DPH? Daňový doklad bude vystaven do Německa. Děkuji.

Dobrý den, prosím o radu. Účtuji neziskovou…

Dobrý den, prosím o radu. Účtuji neziskovou organizaci rybářský svaz a bylo mi řečeno, že musíme zdanit příjem z vybraných brigád, který je nad 300 na osobu. Brigád jsme vybrali 64 po 400,-Kč, takže musíme zdanit 64x100=6400. Můžete mi prosím poradit jak na to a jak v přiznání. Moc děkuji Monika

Dobrý den. Potřebovala bych vědět, jak odepisovat…

Dobrý den. Potřebovala bych vědět, jak odepisovat nový dlouhodobý majetek, když jsem jeho první vlastník. Zákon umožňuje navyšení o 10%, ale u zrychlených odpisů si nejsem jistá, jestli navýším vstupní cenu v prvním roce, nebo až odpis v prvním roce. Děkuji za pomoc.

Dobrý den.Měl bych na Vás tento dotaz. Kupuje s…

Dobrý den.Měl bych na Vás tento dotaz. Kupuje s manželkou RD v cene 2,7 mil. Část ceny chceme zaplatit z prodeje našeho bytu v OV. Byt již vlastníme více než 5 let. Dotaz zní zda budeme muset zaplatit daň z převodu nemovitosti nebo ne. Když peníze použijeme na financování nového bydlení. Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, začal jsem podnikat v nákupu a prodeji…

Dobrý den, začal jsem podnikat v nákupu a prodeji zboží. Stal jsem se i plátcem DPH. Vedu daňovou evidenci. Částečně odebírám zboží do komise. Nevím, jak se projeví příjem v DE za prodané zboží z komise i v DPH. Předpokládám, že příjem za prodané zboží na prodejně bude daňový i DPH se uplatní na výstupu, při vyúčtování zboží od poskytovatele se uplatní daňový výdaj i DPH na vstupu. Můžu evidovat zboží na skladě i když není mým majetkem? Děkuji za odpověď.

Ráda bych se zeptala,zda mohu na Vašich stránkách…

Ráda bych se zeptala,zda mohu na Vašich stránkách najít odkaz k prodeji firmy,která vede daňovou evidenci a zakládá s.r.o.?Děkuji J.Wolna

Koupil jsem nemovitost v roce 2002. V roce 2004…

Koupil jsem nemovitost v roce 2002. V roce 2004 byla predepsana dan z prevodu firme, od ktere jsem nemovitost koupil. Tato firma sla nebo jde do konkurzu a nemuze dan 430 000 Kč zaplatit. Ja za tuto dan rucim, Zatim jsem zadny vymer nedostal. Chci vedet, zda si mohu po zaplaceni dane 430 000 touto castkou snizit zaklad dane. V pripade ze bych zaplatil dan bez platebniho vymeru tento rok, mohu si ji uplatnit? Nebo kdyz bych zaplatil polovicku letos a druhou pristi rok mohu si uplatnit kazdy rok pulku? Event. mi slibili na FU, ze by mi dan mohli predepsat jiz letos. Nejradeji bych si uplatnil dan ve dvou po sobe jdoucich letech. Jestli je to vubec mozne, abych si tuto dan mohl uplatnit. Děkuji

Dobry den pane doktore,prosim Vas o radu zda si…

Dobry den pane doktore,prosim Vas o radu zda si jako obcan Slovenska muzu uplatnit odpocet za uroky z hypoteky kdyz mam tady jenom prechodny pobyt dle zakona o dani z prijmu odst.15: Dle zakonu si muzu trvaly pobyt dat az po 3rokoch prechodneho pobytu. Celou dobu pracuji i ziju v Praze,mam byt v OV na hypoteku s pritelem t.j. jsme dva dluznici ale byt mam jenom ja v OV.Pritel tady taky nema ceske obcanstvi. Pokud by ste nemohli odpoved zdarma prosim Vas emailem odpoved kolik by to stalo pres Vasi pravni poradnu. Dekuji

Dobrý den, ozývám se ještě jednou, abych se…

Dobrý den, ozývám se ještě jednou, abych se ujistil, že jsem správně pochopil odpověď na můj dotaz zaslaný v tomto týdnu (viz úplně dole). V každém případě děkuji za odpověď, byť připouštím, že její stručnost mne trošku zarazila. Můj dozat směřoval k tomu, jestli náhodou nesplňuji podmínky pro osvobození od platby této daně. Jinými slovy jaká je interpretace "pokud v něm prodávající měl bydliště" resp. "přesáhne-li doba mezi nabytím a prodejem dobu 5 let" (co je "nabytí") ? Následující text je na serveru měšec.cz a domnívám se, že je v mírném rozporu s tím, co říkáte Vy. Díky (zdroj měšec.cz) Přehled nejdůležitějších příjmů osvobozených od daně z příjmů: 1) Prodej nemovitosti rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu, včetně souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště (! podmínka vlastnictví vypuštěna) nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem. Příjmy z budoucího prodeje uskutečněného v době do 2 let od nabytí, i když kupní smlouva bude uzavřena až po 2 letech od nabytí nejsou osvobozeny (např. existuje smlouva o smlouvě budoucí, klasická kupní smlouva bude uzavřena až po 2 letech - přijaté zálohy během 2 let od nabytí nejsou osvobozeny od daně z příjmů). jiné nemovitosti, byty nebo nebytové prostory - osvobozeno, přesáhne-li doba mezi nabytím a prodejem dobu 5 let. Opět časový test 5 let od nabytí pro příjmy z budoucího prodeje, i když kupní smlouva bude uzavřena až po 5 letech. Můj původní dotaz: Dobrý den. Můj dotaz souvisí s prodejem bytu v OV. Byt - původně v družstevním vlastnictví - jsem nabyl v roce 1998; v roce 2002 byl převeden do OV. V posledních 4 letech jsem byt pronajímal. Jestliže ho nyní prodám, jakou daň musím zaplatit : 1. Daň z převodu nemovitosti ve výši 3% z vyšší ceny prodejní vs. odhadní; 2. Daň z příjmů (tzn. navýšilo by můj daňový základ )? Děkuji předem Odpověď: 1. ano 2. ano Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.

Dobrý den, jako FO jsem si pořídila na leasing …

Dobrý den, jako FO jsem si pořídila na leasing (48 měsíců) automobil, uplatňuji si každý rok 1/48 akontace a celou měsíční splátku. Po roce jsem automobil prodala, resp. převedla leasing. Zajímalo by mě jak budu částku za prodej vozu danit. Budu danit celou výši nebo jen část? Příjem je považován za příjem z podnikání??? Dekuji moc za odpoved.

Potřebuji poradit. Do května 2004 jsem měla…

Potřebuji poradit. Do května 2004 jsem měla přerušen(pozastaven)ŽL, jsem zaměstnána i byla jsem zaměstnána na HPP. Na ŽL jsem ještě nezačala podnikat, ani jsem nezahájila činnost. Ale od června 2004 jsem si nepodala žádost o další prodloužení pozastavení činnosti. Nevím co s tím. Za rok 2004 jsem nepodala čestné prohlášení na FÚ, že jsem neměla žádné příjmy. Musím to dadatečně provést, i když jsem byla bez příjmů? Na ten živ.list začnu od února 2006 podnikat a již nebudu zaměstnána. Stačí podat u FÚ oznámení o zahájení činnosti až v únoru 2006? Děkuji za odpověď.

Dobry den, rada bych vyuzila vaseho bezplatneho…

Dobry den, rada bych vyuzila vaseho bezplatneho poradenstvi a zeptala se na otazky: 1. Je u nas zaveden nejaky zvlastni system placeni dane z prijmu pravnickych osob pro spolecnosti, ktere nemaji dostatek ekonomickych aktivit (tzn. pro spolecnosti, jejichz majetkem jsou pouze nemovitosti)? 2. Je mozne odecist z dane z prijmu pravnickych osob ztraty/poskozeni vznikle z prodeje pozemku? Pokud ne, jsou tyto ztraty alespon za nejakych okolnosti odecitatelne? Dekuji za ochotu. S pozdravem