FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den. Obracím se na Vás s dotazem. Vedu…

Dobrý den. Obracím se na Vás s dotazem. Vedu daňovou evidenci. V letošním roce bych chtěla koupit od jiné firmy za 1000000,- Kč databázi obchodních partnerů, kterým bych v příštím roce nabízela své zboží. Je tento výdaj daňově uznatelný ? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den. Plátce DPH vystavil zálohovou fa na…

Dobrý den. Plátce DPH vystavil zálohovou fa na nájem movitých věci. Tato zálohová faktura mu byla zaplacena v měsíci listopadu. Ve smlouvě je však datum uskutečnění zdanitelného plnění 31.12.2005. Kdy se musí odvést DPH , za měsíc listopad kdy byla zaplacena záloha nebo prosinec jak je uvedeno ve smlouvě? Děkuji.

Dobrý večer. Potřebovala bych poradit ještě…

Dobrý večer. Potřebovala bych poradit ještě jednou ohledně nemovitosti, kterou mám v obchodním majetku. Jedná se o zděnou budovu, která slouží jako samoobsluha-potraviny. Domnívám se, že ji mám zatřídit do 6.odp.sk., a to 6-2, 122 budovy administrativní tzn., že bych ji měla odepisovat 50 let. Je můj usudek správný. Děkuji.

Jsem drobna podikatelka , ktera si plati soailni…

Jsem drobna podikatelka , ktera si plati soailni i zdravotni odvody. Jsem těhotná nastup na materskou mám podle doktora 8 12 2005 zajimalo by mě jestli musim svoji podnikatelskou činnost/maly obchod/ přerušit nebo za jakých podmínek mohu dáel podnikat nechci být na mateřské dovolené.děkuji

Dobrý večer, mám dotaz, začal jsem provozovat…

Dobrý večer, mám dotaz, začal jsem provozovat živnost jako truhlář, musím vés podvojné účetnictví nebo stačí pouze přehled o příjmech a výdajích. Děkuji

Ráda bych se zeptala jak je to s podáním daňového…

Ráda bych se zeptala jak je to s podáním daňového přiznání k dani z příjmu u OSVČ která, začala podnikat k 20.11 2005. Děkuji

Prosím o radu. Vlastní siln. mot. vozidlo…

Prosím o radu. Vlastní siln. mot. vozidlo nezahrnuté do obch. majetku s přívěsem. Lze uplatnit zvýšení náhrady o určité procento? A to ze základní sazby, náhrady za pohonné hmoty či z celé částky? Bylo to tuším 5 - 15%, ale nemohu najít příslušný předpis. Děkuji

Zdravím a mám ještě jeden dotaz. Jsem zaměstnána…

Zdravím a mám ještě jeden dotaz. Jsem zaměstnána na hl.pr-poměr a na ŽL zpracovávám DE. Již několik let si dávám do celk.nákladů ovlivňující zákl.daně nájem kanceláře (byt). Výpočet provádím tak, že z inkasa odečtu televizi, částku vydělím 50 m2(byt) x 14 m2(kancelář) a vypočtenou částku si dávám do nákladů. Když mi přijde přeplatek udělám to samé a částku dám do příjmů ovl.zákl.daně. Kancelář je vlastně kuchyň, ale hned na první pohled je vidět, že je to i pracovna. Kdysi jsem četla, že tento výpočet je možný, ale záleží zase na tom, kdo z FÚ přijde a jak celou situaci posoudí. Co Vy na to? Je to napadnutelné? Děkuji

Je důvodem pro vyloučení společníka-jednatele s.r…

Je důvodem pro vyloučení společníka-jednatele s.r.o. ze společnosti to, že neoznámil ostatním dvěma společníkům při zakládání společnosti, že už je společníkem v jinem s.r.o. Naše s.r.o. vzniklo 5/05 a to jeho druhé s.r.o. vzniklo 11/04. O skutečnosti, že už je společníkem-jednatelem v jiném s.r.o. jsme se dozvěděli náhodnou v 8/05. Naše s.r.o. má pět živnostenských listů, z toho tři jsou znějí na stejný předmět podnikání jako živnostenské lity druhého s.r.o. Děkuji mnohokrát za odpověď.

Dobry den, jsem neplatce DPH v CR a hodlam…

Dobry den, jsem neplatce DPH v CR a hodlam poskytovat zprostredkovatelske sluzby a poradat odborne kurzy v Madarsku, Polsku, Slovensku a v Bulharsku. V danych zemich budu poskytovat sluzby za nez budu inkasovat platby, nicmene nezdrzim se v miste dele jak nekolik malo dni rocne. Jsem povinen se v zahranici registrovat na tamnich FU a pripadne uctovat a odvadet DPH, resp. VAT? Diky za odpoved a s pozdravem

Dobrý podvečer pane doktore. Mám dotaz. Máme na…

Dobrý podvečer pane doktore. Mám dotaz. Máme na leas leaserový stroj z roku 2004. Nyní se k němu koupil válcový adaptér za PC 76446,-Kč. Tento adaptér jsem zařadila jako HM do 2.odp.skupiny na 5 let. Udělala jsem to dobře? Moc děkuji

Dobrý mám dotaz ohledně fixní daně jestli už bude…

Dobrý mám dotaz ohledně fixní daně jestli už bude pro letošní rok platit fixní náklady 50procent namísto dosavadních 25 procent. Děkuji za odpověď

Dobry den, za jakych okolnosti musim zaplatit z…

Dobry den, za jakych okolnosti musim zaplatit z prodaneho bytu v osobnim vlastnictvi krome dane z prevodu nemovitosti navic dan z prijmu? dekuji

Dobrý den, chci se zeptat, soukromně mám auto v…

Dobrý den, chci se zeptat, soukromně mám auto v leasingu a teď jsem si založila živnosťák, leasingová společnost mi radi místo převodu auta na moje IČO používat do nákladu firmy cesťáky k tomuto leas.autu, měla jsem za to, že cesťáky lze použit v případě když to auto vlastním, nikoliv však když je majetkem leas. společnosti. Jaký je Váš názor? V případě že ano, mohu si dát do daňově uznatelných výdajů základní náhradu za používání auta za rok 2005 za 1km jízdy 3,80 Kč a výdaje na pohonné hmoty dle průměrné spotřeby. Děkuji.

Dobrý den, obracím se na Vás s následujícím…

Dobrý den, obracím se na Vás s následujícím dotazem. Moje maminka má družstevní byt v osobním vlastnictví. Tento byt by ráda darovala vnučce. Chtěla jsem se zeptat,zda musí platit darovací daň? Pokud ano, jak a z čeho se tato daň vypočítá? předem děkuji za odpověď

Dobrý den, v parlamentu se nyní schvaluje novela…

Dobrý den, v parlamentu se nyní schvaluje novela zákonu o daních z příjmu. Pokud projde parlamentem, bude platit od 1.1.2006. Promítne se to zpětně i do daňového přiznání, které podám v roce 2006 za rok 2005, nebo až při příštím daňovém přiznání? Děkuji.

Dobrý den, lze posoudit dlouhodobý pronájem…

Dobrý den, lze posoudit dlouhodobý pronájem štítové stěny nemovitosti pro účely reklamy z hlediska DPH jako nájem části nemovitosti dle § 56 odst.4 ZDPH? Děkuji

Dobrý den, rád bych pronajímal rekreační byt v…

Dobrý den, rád bych pronajímal rekreační byt v osobním vlastnictví. Má představa je že to budu dělat dle §9 o pronájmu nemovitosti bez dalších služeb. Mělo by se jednat o cca týdenní pronájmy. Je možné dle §9 pronajímat tímto způsobem, že budou uzavírány vždy týdenní smlouvy o pronájmu? Nebude se jednat o soustavný výkon činnosti? Pokud ano je nějaký předpis, který by to zakazoval nebo upřesňoval??

V příštím roce, tj.2006, si chci pořídit…

V příštím roce, tj.2006, si chci pořídit automobil pro účely podnikání.Jelikož nechci řešit koupi automobilu formou leasingu, rozhodl jsem se pro spotřebitelský úvěr. Jakou formou lze uplatnit náklady, pouze odpisem nebo jen úroky ze splátek ? Pro příklad uvádím, že se jedná o nový vůz v ceně 300 000,- Kč. Nejsem plátce DPH. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěla bych vědět zda jsou předmětem…

Dobrý den, chtěla bych vědět zda jsou předmětem daně z příjmu FO "Nákupní poukázky" v nominální hodnotě 300,- Kč, které poskytujeme jednou do roka našim zaměstnancům vždy před Vánocemi. Případně prosím o odkaz, kde se to mohu dozvědět. Děkuji za odpověď.