FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Pane doktore, prosím Vás o Vaši radu. Firma vede daňovou evidenci, není plátcem DPH. Firma pořídila formou finančního leasingu osobní automobil. Jsou jednotlivé položky v měsíční splátce daňovým výdajem? Vím, že odečtená akontace není. Dále jsme do vozidla zakoupili autorádio s anténou. Budou daňovým výdajem? Děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý večer, Ráda bych věděla, zda musím mít zaregistrovan OA na IČ nebo na rodné číslo, když ho chci používat pro podnikání. Při přihlašování mi úředník řekl,že je to jedno. Druhý dotaz. Kolik si může vydělat student za rok aniž by musel podávat daňové přiznání. Děkuji.
Vážený pane, již pár let řešíme spor s Magistrátem. Jde o to, že před 10 lety stát prodal majetek, který nebyl jeho, soud nám sebral pozemek (budovu nechal v našem vlastnictví) a vrátil ho Magistrátu. My celou nemovitost vlastníme 8 let. Po dlouhých jednáních celá věc spěje ke konci s tím, že Magistrát nám znovu prodá již jednou námi zaplacený pozemek, za nižší cenu. Budeme muset sepsat na novou cenu smlouvu, ale defacto se jedná jen o doplatek,zvýšení, původní ceny. Na celou transakci musíme přistoupit, abychom získali pozemek a tím celou nemovitost zpět do vlastnictví. Dotaz - pokud bychom po opravě zápisu v Katastru chtěli celou nemovitost prodat, musíme čekat 5 let (kvůli platbě a výšce daní) nebo můžeme prodej uskutečnit hned? Jedná se tímto o zcela novou smlouvu, vlastně o novou koupi? Těžko hledáme odpověď, protože s takovým případem se mnoho právníků nesetkalo. Děkuji za odpověď.
Letos už podnikám třetím rokem. Týká se mě minimální daň, pokud nepracuji na ŽL, ale pouze na osvědčení o registraci daňového čísla? Na živnostenském úřadě mi totiž tenkrát sdělili, že pro moji práci moderátora v rádiu, neí ŽL potřebný. Děkuji.
Dobrý den, pracuji ve stálém pracovním poměru na 4 hodiny denně. Musím žádat o živnostenský list pokud budu mít letos příležitostný vedlejší příjem do 20 000 Kč? Musím z této částky platit daň z příjmu? Do jaké částky se nemusí platit daň z příjmu. Děkuji
Jako živnostník provádím elektroinstalaci ve starším bytě.Mohu uplatnit sníženou sazbu daně 5% DPH, když se jedná o stavební práce v bytě?
Fyzická osoba so sídlom na území Českej republiky je podielnikom spoločnosti na území Slovenskej republiky.Táto spoločnosť vyplatila dividendy, ktoré podľa súčasného právneho stavu v SR, zákona o dani z prijmu nie je predmetom tejto dane.Dividendy teda neboli na území Slovenskej republiky zdanené.Podliehajú takéto prijmy dani z prijmu na území Českej republiky. Ak obecne , áno za akých podmienok by k zdaneniu nedošlo?
Hezký den Vám přeji. Mám takový dotaz, zda nealjkoholické nápoje které nakupuji s 5% DPH při prodeji v restauraci musím zatížit 19% DPH. Děkuji
Vážený pane doktore, nepochopila jsem plně Vaši odpověď z mého včerejšího dotazu. Prosím Vás, vozidlo v majetku firmy celý měsíc nejezdilo. Na vozidle byly v tomto měsíci prováděny opravy. Budou tyto opravy daňovým výdajem, pokud bych nezaplatila silniční daň? Děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Jsem po rozvodu - majetkové vypořádání dohodou. Bývalý manžel mi chce vyplatit částku za družstevní byt, ten bude převeden ze společného užívání do jeho. Co se týká daně z příjmu, je to pro mě situace jako při převodu družstevních práv, s tím že se na to vztahuje osvobození v případě, že jsme více než 5 let členy družstva (nebo 2 roky?), nebo jde o odstupné s tím, že je osvobozeno od daně z příjmu za podmínky že budou peníze použity na pořízení bydlení? Považuje se koupě nájemní smlouvy za pořízení bydlení? Předem moc děkuji za odpověď
Dobry den. Jakým kurzem se přepočítavají zahraniční služební cesty? Jedná se o ubytovaní, stravné, kapesné...
Prosím o zodpovězení následujícího dotazu: Mám uzavřeno penzijní pojištění od r. 1997, dle penzijního plánu č.2, který stanovil dobu pojištění na nejméně 60 kalendářních měsíců a odbytné bylo možno vybrat už v 50 letech věku. Obě podmínky jsem splnila (nyní mi je 53 let)a mohu tedy legálně penzijní smlouvu vypovědět a chtěla bych uzavřít novou (již dle nového penzijního plánu). V průběhu let jsem uplatňovala daňové odpočty, protože jsem platila 1 500,- Kč měsíčně. Nyní mi jde o to, že když smlouvu zruším teď, nechám si vyplatit odbytné a založím novou, a starou smlouvu vlastně neruším předčasně, zda musím dodanit uplatněné daňové odpočty? Moc děkuji za odpověď na můj mail.
Děkuji za zodpovězení dotazu ohledně daň.dokladů na přijaté platby. Ve Vaší odpovědi je uvedeno,že pokud je příspěvk.organizace výrobcem tepla (má kotelnu), může fakturovat podle skutečné spotřeby a nevidíte důvod vystavovat zálohové faktury,na něž nesmí být podle vás vystaven daňový doklad. Ale např. EON nebo plynárny jsou výrobci energií, a mohou vystavovat i nadále na přijaté platby daňové doklady z nichž si mohu odečíst DPH na vstupu.
Dobrý den, příjmy z výkonu nezávislého povolání se řídí podle zvláštních předpisů - můžete mi prosím napsat kterých? Děkuji
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na následující věc. Jsem student vysoké školy a na jaře jsem odpracoval přes studentskou agenturu z nouze jednu brigádu (8 hodin). Nyní jsem na 14 dní uzavřel dohodu o provedení práce na 100 hodin, ale neuvědomil jsem si, že jsem na jaře byl na té jedné brigádě a za rok tedy budu mít odpracovaných více, jak 100 hodin. Chtěl bych se zeptat, jaké postihy a povinnosti z této skutečnosti plynou... Předem děkuji za Vaši odopěď.
Dobrý den pane doktore,vracím se k dotazu ohledně životního pojištění hrazeného za společníky-zaměstnance.Mám obavu,že FU bude příspěvek překračující 12000,-Kč posuzovat jako příjem,který by se měl zdanit daní ze mzdy.V §6 odst.9 w je maximální příspěvek 12000,-Kč. Děkuji.
Je nezisková organizace povinná platit DPH?
Dobrý den! Moje firma (jsem plátce DPH) koupila ojetý osobní automobil v Holandsku od plátce DPH, automobil jsem přihlásil do evidence v ČR na své IČO. Jak mám nákup účtovat (zejména DPH) ? Nyní chci využít zpětný leasing, tzn. prodat automobil leasingové společnosti. Mám leasingové společnosti vystavit fakturu s DPH?
Dobrý večer,můžete mi prosím poradit, jak nyní vystavovat zálohové faktury v DE,plátci DPH.Jsme Fa podnikající ve stavebníctví a "zálohy" příjmat musíme na zakoupení materiálu,po provedení zakázky vystavujeme daňový doklad s odečtem zálohy.Vystavujeme tedy správně zálohovou fakturu včetně částky DPH?Děkuji za odpověď a DOVOLUJI SI VÁM I CELEMU KOLEKTIVU PŘÁT KRÁSNÉ VÁNOČNÍ SVÁTKY A ŠTASTNÝ NOVÝ ROK!
Jsem živnostník a mám několik živnostenstí. Byl jsem upozorněn, že na faktuře musím uvádět kromě IČ a DIČ také údaje o živnostenském listě. Jaké údaje to přesně jsou? (evidenční číslo, číslo jednací, kým byl vydán ???) co z toho? Proč nestačí jenom IČ a DIČ? Mám-li více živností, tak musím uvádět všechny?