FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené a budu po celý rok 2013 a chtěla bych si přivydělat prací na živnostenský list. Jedná se pouze o občasnou činnost s výdělkem možná 1200Kč za měsíc. Co vše bych musela pro zahájení takové činnosti udělat, kde se přihlásit? Budu platit letos zálohy na sociální a zdravotní pojištění? A jak by to bylo příští rok při podání dańového přiznání, budu platit soc. a zdrav.poj. a odvádět daň? Je zde nějaký rohodující strop ve výdělku? Co by pro mě tato práce znamela při nástupu do zaměstnání-mám smlouvu na dobu neurčitou. Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den, má dcera 19 let dokončila střední školu s maturitou a od prosince 2012 je zaměstnaná. Jak budu muset postupovat v případě daňového přiznání u sebe a pak u ní? Jako matka si mohu odpočet na vyživované dítě bez příjmu uplatnit do konce srpna nebo déle? (čili 8/12 z roční 13404? nebo jen 6/12) A když si bude dělat daňové přiznání už dcera za r.2012, kdy 01-06 byla studentem, 07-08 asi považována také za studenta, 09-11 v evidenci úřadu práce a 0d 12.měsíce jako zaměstnanec, jak velkou částku si uplatní za odečitatelnou položku na poplatníka? 1/12 z roční částky nebo částku celou 24840? A když si uplatním jako matka ve svém přiznání slevu na vyživované dítě (tedy za výše zmiňovanou dceru), může si pak vůbec úlevu na poplatníka ona uplatnit? Prosím za odpověď. Děkuji
Dobrý den, chci se zeptat, zda musím podat Daňové přiznání z příjmů FO? V červnu jsem odstátnicovala a koncem měsíce jela do Německa na asi 2 měsíce pracovat. Děkuji.
Dobrý den,prosím o radu. Manžel byl od ledna do září 2012 OSVČ, od října je zaměstnanec.Mohu podat poze jedno přiznámí k dani a vyplnit současně příjmu jak od zaměstnavatele tak vypočíst příjmy dle §7 nebo musíme podat každé přiznání zvlášť? Platí to i pro zdravotní a sociální pojištění? Jak je to u výdajů paušálem? Děkuji L.
Dobrý den, pokud bych jako účetní na živnostenský list klientovi vyhotovila DAP, jaký kód zástupce uvedu v oddíle s údaji o zástupci? je nějaký rozdíl mezi vyhotovením jenom DAP a vedením celoročního účetnictví a následným vyhotovením DAP? Mockráte děkuji za odpověď
Dobrý den, pokud bych chtěla podnikat jako účetní s živnostenským listem jsem plátce srážkové daně? Pokud ano mohla bych si na konci roku odepsat výdaje / výdaje paušálem nebo bych měla DAP s nulou? Děkuji za odpověď
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, zda-li je možné pokud student buď to po řádném složení maturitní zkoušky nebo pokud jí v řádném termínu nesloží a musí čekat na opakování v měsíci září nebo jiném termínu se ihned od 1.7. zaeviduje na úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání, tak jestli je možné u tohoto studenta využít daňové zvýhodnění na studenta i za měsíce červenec a srpen nebo se to přihlášením na úřadu práce ruší a již to nelze? Pokud se student zaeviduje na ÚP ihned od 1.7. Děkuji za odpověď.
Dobrý den! V roce 2012 jsem první dva měsíce odečítal dceru ze základu daně. POté jsem nastoupil do nového zaměstnání, ve kterém jsem byl zaměstnán od března do září. Tam jsem požádal neodečítání dcery měsíčně, ale ročně. Poté s jednoměsíčním odstupným jsem byl propuštěn. Od té doby jsem na ÚP. Mohu si zažádat o Daňové zvýhodnění za poměrnou část roku(tedy od 3měs. do 9 měs.)? A co k tomu budu potřebovat? Předem děkuji za odpověď. -ms-
Dobrý den, pronajímám chatu podle § 9 zákona o dani z příjmů, tzn, bez ŽL. Příjem z pronájmu za rok 2012 byl 8.000 Kč. Jsem zaměstnaná, ale právě kvůli příjmům z pronájmu si sama podávám daňové přiznání. Dočetla jsem se, že příjmy do 20.000 Kč jsou od daně z příjmu osvobozeny. Týká se to i mého případu? V jakém § to najdu? Děkuji za radu
Dobrý den! V roce 2012 jsem první dva měsíce odečítal dceru ze základu daně. POté jsem nastoupil do nového zaměstnání, ve kterém jsem byl zaměstnán od března do září. Tam jsem požádal neodečítání dcery měsíčně, ale ročně. Poté s jednoměsíčním odstupným jsem byl propuštěn. Od té doby jsem na ÚP. Mohu si zažádat o Daňové zvýhodnění za poměrnou část roku(tedy od 3měs. do 9 měs.)? A co k tomu budu potřebovat? Předem děkuji za odpověď. -ms-
Dobrý den, v roce 2012 jsem pracoval jako zaměstnanec a zároveň do 28.3.(den, kdy byl zrušen ŽL) i jako OSVČ, kdy příjem ze samostatné činnosti byl nižší než 5000,-Kč. Musím podávat daňové přiznání sám nebo ho může podat zaměstnavatel? Děkuji za odpověď S pozdravem Petr Z.
Dobrý den, od dubna 2012 pronajímám byt, na který má hypotéku - mohu si odečíst zaplacené hypoteční úroky od základu daně? Dále jsem s přítelem koupila na půl přes další hypotéku dům, který rekonstrujeme, nemáme zde trvalý pobyt, můžu si také odečíst zaplacené hypoteční úroky od základu daně? Mohu si je odečíst za oba dva nebo jen za sebe tu polovinu? Nejsme však manželé. Děkuji za odpověď.
Prajem pekny den, som občan SR, mam v SR trvaly pobyt. V ČR som od 15.2.2012 zamestnancom na trvaly pracovny pomer (od 1.1.-14.2. zamestnanec v SR). V ČR bývam na ubytovni zamestnavatela, o čom mam pisomne potvrdenie. Chcem sa spytat v ktorom štáte mám podat danove priznenie tak aby neprislo k dvojtemu zdaneniu. Mozem podat iba v CR? Dočítal som sa niečo o daňovom rezidentovi ČR, ale neviem ako to môžem využiť. Prosím o radu. Vopred ďakujem za odpoveď Vsetko dobre praje Emil
Dobrý den. Prosím o radu.Zdědila jsem po sestřenici byt v OV v 12.2012.Odhadní cena při dědictví byla vyšší, než cena za kterou chci tento byt prodat v letošním roce. Byt vlastním tedy více jak 2 roky, v bytě nebydlím ani nepronajímám,ale platím veškeré poplatky z bytu v inkasu v mém bydlišti. Budu prosím platit daň z příjmu z prodeje nemovitosti? A dále ještě kdo letos platí daň z prodeje nemovitosti 4 proc. zda stále prodávající, nebo kupující? Děkuji za odpověď.
Dobrý den! V minulém roce jsem začala pracovat 1. 3. 2012. Děti jsem uplatňovala jako vyživované od června do prosince 2012. V lednu jsem byla ještě na mateřské (pobírala jsem peněžitou pomoc v mateřství) a pracovala jsem na dohodu. V únoru jsem byla vedena na úřadu práce a měla jsem brigádu na dohodu. Za které měsíce si můžu uplatnit slevu na děti? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, ještě k těm půjčkám, smlouva o půjčce byla uzavřena dne 27.12.2012 s 2% ročním úrokem. Ve smlouvě je, že peníze věřitel dlužníkovi zaplatí do 6.2.2013. Peníze dorazily na několik částí - úrok mám počítat za celou částku půjčky od 27.12. nebo podle toho, jak peníze dorazily? Moc děkuji Kamila Veverková
Dobrý den, s.r.o. si vzala půjčky od jiných společností se splatností do 1/2 roku, jsou to poměrně vysoké částky. Nejsem si jistá, kam mám půjčky zaúčtovat - 249 nebo 479? Moc děkuji za radu. Kamila Veverková
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda musím podávat Daňové přiznání, když jsem v loňském roce byla nezaměstnaná a pouze jsem pobírala peněžitou pomoc v mateřství a rodičkovský příspěvek? Ještě se chci zeptat, jaký příjem musí mít můj manžel, když chce na mne uplatnit daňové zvýhodnění? Za minulý rok můj příjem nepřekročil 68 000 Kč. Předem děkuji za odpověď. Petra Machková
Dobrý den, jako OSVČ podávám přiznání k dani z příjmů fyzických osob, uplatňuji paušální výdaje. Hlavní řemeslná činnost má sazbu 80%, další činnost služby - nákup/prodej má sazbu 60%. Výdaje vypočtu z každé činnosti samostatně a po sečtení je zapíši na řádek 102? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chci se jen zeptat, co vše mám vyplnit za dokumenty, když jsem 10 měsíců podnikala, ale bohužel můj příjem byl úplně nulový...podnikání se nezdařilo. Proto mě zajímá, co mám v této situaci dělat? Děkuji