FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den. OSVČ ukončila leasing auta v III/04…

Dobrý den. OSVČ ukončila leasing auta v III/04.Dne 20.12.05 bylo auto vyřazeno a převedeno do osobního vlastnictví. V roce 2005 je do nákladů účtována jen spotřeba PHM. Dne 27.12.05 chce auto prodat a uzavřít novou lesingovou smlouvu na auto. Mám zato, že se na ni vztahuje osvobození od daně dle § 4 odst.1 písm.c) ZDP. Děkuji.

Dobrý den, podnikám a mám auto k soukromému…

Dobrý den, podnikám a mám auto k soukromému používání. Prosím o radu, jestli ho mohu používat k podnikání, (v technickém průkazu je zapsání vlastník - manžel) a jestli si mohu odepisovat PHM a náhradu za km a pokud ano, jestli se mi vyplatí se registrovat k silniční dani a platit silniční daň, jestliže každý den jedu za účelem podnikání 12 km. Předem děkuji za odpověď

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujících…

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujících dvou dotazů: 1. Mám hlavní pracovní poměr jako státní zaměstnanec a vedlejší příjem na živnostenský list. Jaký mohu dosáhnout maximální čistý zisk z podnikání, abych nemusela platit důchodové pojištění? 2. Ke své činnosti na živnostenský list potřebuji počítač, ráda bych si koupila nový v cenové relaci asi 25 000 + 10 000 další programy, které budou fakturovány zvlášť - jak se postupuje při započítávání do nákladů? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,chci se zeptat,zda je nutné vyřídit si…

Dobrý den,chci se zeptat,zda je nutné vyřídit si ŽL, pokud chci pronajímat firmě kompletně vybavený byt v OV . V uvedeném bytě bych poskytovala úklidové služby ( praní,uklízení) Jaké bych si mohla odečítat vynaložené výdaje? Byt chci pronajmout za 10 000 Kč včetně inkasa a ost.poplatků. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jsme příspěvková organizace. Při…

Dobrý den, jsme příspěvková organizace. Při prvním odchodu do důchodu dostal zaměstnanec dar z FKSP v hodnotě 5.000,- Kč. Dary do 2.000,- Kč jsou od daně osvobozeny. Odvedeme ťedy daň pouze ze 3.000,- Kč nebo z celé částky? Děkuji za odpovědˇ.

Dobrý den, prodávám nemovitost, jaké daně musím…

Dobrý den, prodávám nemovitost, jaké daně musím zaplatit jako prodávající? děkuji

Dobrý den, dostal jsem nemovitost od své rodiny…

Dobrý den, dostal jsem nemovitost od své rodiny formou darovací smlouvy, chtěl bych ji prodat, ale nebydlím tam, ani ji 2 roky nevlastním, za utržené peníze si chci pořídit byt k trvalému bydlení, ale cena utržená za prodej nemovitosti je vyšší než cena plánovaného bytu, nechci platit vysokou 32% daň z příjímu, mohu použít pro snížení zdaňovací ceny pro daň z příjmu odhadní cenu nemovitosti, dle znaleckého posudku? Na Fin. úř. mi řekli, že ano, dle §10 zákona o daňi z příjmu, ale nerozumím tomu, děkuji za odpověd

Dobrý den, mohu si jako podnikatel uplatnit do…

Dobrý den, mohu si jako podnikatel uplatnit do daňových výdajů nákup PC v hodnotě cca 30 tis Kč pouze na základě smlouvy s fyzickou osobou? Koupila jsem tento počitač od mého kamaráda nepodnikatele. Nemám žádný doklad jen smlouvu o koupi. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, má otázka sem asi nepatří, přesto ji…

Dobrý den, má otázka sem asi nepatří, přesto ji zkusím položit. S manželem se rozvádíme a manžel mi sdělil, že má dluh u známého na 400 000, mají prý vše sepsáno a manžel dluh splácí. Chce, abych polovinu dluhu splácela já. Je to možné, když jsem o dluhu nevěděla a nejsem pod ním podepsaná?Pokud se nedohodneme,může mi soud splácení půlky dluhu nařídit?Předem velmi děkuji za odpověď. I.H.

Dobrý den,z jaké sumy se počítá daň z příjmu fyz…

Dobrý den,z jaké sumy se počítá daň z příjmu fyz.osob při prodeji bytu , když nejsem vlastníkem 5 let a v bytě nebydlím? Slyšel jsem , že je to z rozdílu kupní a pořizovací ceny. Hraje roli v tomto také také úřední odhad ceny bytu při prodeji ? Děkuji

Omlouvám se, předchozí dotaz neplatí.Chtěla jsem…

Omlouvám se, předchozí dotaz neplatí.Chtěla jsem vědět,kolik si může student vydělat když 2 x nebo 3x do roka dostane provizi za vyhledání klientů. Nemá žádný jiný příjem. Děkuji.

Děkuji za odpověď ale ještě k výdělku studenta. …

Děkuji za odpověď ale ještě k výdělku studenta. Byla by uzavřena dohoda o provedení práce na 100 hodin za rok. Student by vyhledával kontakt s budoucími klienty. Může si vydělat 15.000 nebo 20000. Děkuji

Prosím pane doktore, stačí uzavřít sňatek do…

Prosím pane doktore, stačí uzavřít sňatek do konce kalendářního roku 2005 pro uplatnění společného zdanění manželů za rok 2005 a co je to nezdanitelná částka na studenta? Moc děkuji

Dobrý den, jsem studentka na vyšší odborné škole…

Dobrý den, jsem studentka na vyšší odborné škole a tento rok zpracovávám závěrečnou práci na téma Charakteristika soustavy dani ČR a vývojová tendence. Chtěla jsem se Vás tímto způsobem zeptat, zda byste mi nemohl doporučit nějakou literaturu, kde se dá vyčíst vývoj jednotlivé daně. Bylo mi také řečeno, že dnešní vývoj daní směřuje k potlačení přímých daní a naopak k vyzdvižení daní nepřímých. Mohl byste mi říci, co si o tom myslíte? Děkuji AK

Hezké odpoledne. Pane doktore, chtěla bych se Vás…

Hezké odpoledne. Pane doktore, chtěla bych se Vás zeptat, jakým kurzem mám přepočítat korygující fakturu z Polska. ( vraceli jsme vadné zboží ) Dobropis byl vystaven 23.11.2005, ale vztahuje se k faktuře vystavené 13.4.2005. Mám částku uvedenou v dolarech přepočítat kurzem podle vystavení dobropisu?

Jakym zpusobem se odvadi dan u ceske spolecnosti,…

Jakym zpusobem se odvadi dan u ceske spolecnosti, ktera nema sidlo v CR, v pripade prevodu podilu/akcii do ceske spolecnosti sidlici v CR? Ma vliv na platbu dane (z prevodu podilu/akcií) fakt, ze spolecnost zabyvajici se vlastnictvim,prevodem podilu/akcií take vlastni nemovitosti?

Dobrý den, pane doktore děkuji za odpověď na část…

Dobrý den, pane doktore děkuji za odpověď na část mého včerejšího dotazu ohledně majetkového vypořádání po rozvodu. V mém případě půjde o odstupné, tudíž peníze které nechci danit musím investovat do pořízení bydlení. Druhá část dotazu, ve které jsme si asi úplně nerozuměli, byla, jestli se podle zákona považuje koupě nájemní smlouvy za pořízení bydlení. Koupí nájemní smlouvy mám na mysli byt, který vlastní majitel (s.r.o., družstvo) a za úplatu prodá smlouvu k bytu, ve které budu nájemníkem. Na tyto peníze bych od majitele dostala doklad o zaplacení + nájemní smlouvu k bytu. Ze zákona mi to není úplně jasné Předem moc děkuji o odpověď

Dobrý den.Ve společenství byt.jednotek,kde i já…

Dobrý den.Ve společenství byt.jednotek,kde i já bydlím vedu účetnictví ve svém volném čase.Odměna /plat/ činí měsíčně 1.100 Kč.O tuto částku platím méně do společné do společné pokladny.Musím odvádět daň z tohoto příjmu ? ¨Děkuji za odpověď.

Bude FÚ zlý, když v prosinci uložím dvakrát…

Bude FÚ zlý, když v prosinci uložím dvakrát větší časky na pojistné sociální a zdravotní (za rok), než je předpokládaná výše? Děkuji

Vážený pane doktore, chystám se provozovat…

Vážený pane doktore, chystám se provozovat restauraci a od současného provozovatele (plátce DPH) budu odkupovat veškerý majetek.S ohledem na současné tržby je předpoklad,že se stanu plátcem DPH cca za 6 měsíců.Mé dotazy jsou následující: -budu si moci za odkoupený majetek uplatnit DPH -je možné, aby majetek odkoupila s.r.o. (plátce DPH) a tento mi pronajala jako fyzické osobě provozující hostinskou činnost -nebylo by lepší již v tomto okamžiku se stát dobrovolně plátcem DPH, když uvažuji s nákupam zařízení v rozsahu cca 200 tis. Děkuji a jsem s pozdravem