FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den. Jsem student VŠ a pracuji na dohodu o…

Dobrý den. Jsem student VŠ a pracuji na dohodu o pracovní činnosti, jelikož má práce přesahuje 100h ročně. A samozřejmně využívám i nárok na nezdanitelnou částku 4120korun měsíčně. Nyní, mimo této činnosti, vytvářím i internetové stránky. Dodělal jsem jednu zakázku pro svého klienta a nyní je otázka na jakou smlouvu tuto práci napsat ? Přemýšlel jsem o Smlouvě o díle, Licenční smlouvě a o Dohodě o provedení práce. A jak se pak tato práce daní? a mám nárok na vrácení daně? Děkuji.

Když splatnosti leasingových splátek jsou 1.1.- …

Když splatnosti leasingových splátek jsou 1.1.- program vytváří také měsíční daňové náklady s datumem 1.1. k těmto splátkám, plánujeme prodej podniku k 1.1.06, součástí kterého bude také převod leasingových aut.(prodej z fyz.osoby na s.r.o.) Jak to je v tom případě s nákladama - k 1.1.06 /za měsíc 1/06)- můžeme to ještě uplatnit na fyz.osobu, nebo už to patří na s.r.o?

Dobrý den, prosím o radu jak zaúčtovat ztrátu…

Dobrý den, prosím o radu jak zaúčtovat ztrátu z roku 2004 v roce 2005. Za rok 2004 jsme měli daňovou ztrátu ve výši 300 209,-Kč. Nikdy před tím jsme ztrátu neměli, tak si nevím vůbec rady, jak o ní účtovat letos. Jestliže budeme mít letos vyšší HV, je možné ztrátu z loňska celou odepsat letos? Jaký je postup při zaúčtování ztráty? Můžete mi prosím poradit v nějakém příkladu, abych se měla čeho chytit? Děkuji předem za zodpovězení dotazu.

Dobrý den, můj otec je OSVČ a jeho manželka v…

Dobrý den, můj otec je OSVČ a jeho manželka v plném invalidním důchodu. Manželka se podílí na chodu firmy otce administrativní činností. Sama nemá ŽL a není přihlášena jako plátce sociálního a zdravotního pojištění. Může otec převést část svých příjmů na manželku jako spolupracující osobu a v jaké výši? (Dříve to tak dělali, nyní jim to daňový poradce nedoporučuje) Děkuji za odpověď.

dobrý den pane doktore chci se zeptat jaké…

dobrý den pane doktore chci se zeptat jaké paušální odpisy budou použity pro rok 2005.Nemůžu se nikde dočíst např.co se týče dětí.Paušální odpisy slibované vládou asi na rok 2005 ještě platit nebudou.Děkuji

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli je nějaky…

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli je nějaky problém v odečítaní zaplacených úroků od základu daně, z úvěru ze stavebního spoření na koupi(převod členských práv a povinností) družstevního bytu. "Odečitatel" bude samozrejme majitel jednotky(bude mít s družstvem sepsanou nájemní smlouvu). Děkuji

Dobry den, chtela bych se zeptat, ktery paragraf…

Dobry den, chtela bych se zeptat, ktery paragraf upravuje podminku zarazeni automobilu do obchodniho majetku, aby bylo mozno uplatnovat narok na odpocet z nakoupenych pohonnych hmot. Do roku 2005 to upravoval § 19 odst. 7 ZDPH. Dekuji.

Dobrý den. Mám dotaz k poskytování příspěvku na…

Dobrý den. Mám dotaz k poskytování příspěvku na stravování. Máme zaměstnance, který je důchodce a pracuje u nás na zkrácený pracovní úvazek 20hodin týdně nerovnoměrně. Má nárok stejně jako ostatní zaměstnanci na stravenku na kterou strháváme zaměstnancům ve mzdě 45% a zbylých 55% hradí zaměstnavatel a odepisuje si do daňově uznatelných nákladů. Je daná nějaká hranice kolik musí zaměstnanec odpracovat hodin aby měl nárok na stravenku a současně bylo těch 55% uznáno jako daňový náklad zaměstnavatele?

Dobrý den, obracím se na Vás s tímto, dosti…

Dobrý den, obracím se na Vás s tímto, dosti konkrétním, případem. Jsem OSVČ a podnikám v pohostinství. Mám v životě smůlu na účetní. V srpnu jsem se rozešla s účetní a přešla k novému účetnímu. Po dvou měsících jsme stále neměli uzavřenou smlouvu o vedení účetnictví, zpočátku se choval seriozně, ale den ode dne začal vymýšlet nové a nové položky a zvedat cenu. Vše vyvrcholilo natolik, že jsem se odhodlala pro ukončení spolupráce. Od listopadu mi vede účetnictví opět někdo jiný (zatím O.K.). Od předešlého účetního jsem tedy požadovala odevzdání mých dokumentů. Zaplatila tedy fakturu za jeho práci za měsíc říjen. Požadovala jsem také účetní závěrku. Tuto mi zpracoval, ale chce za ni individuálně opět platbu, a to 500,- + DPH. Z okolí vím, že zpracování účetní závěrky, byť mimořádné, je součástí účetnictví a nikoliv "něco navíc". Jaký na to máte názor? Děkuji

Hezké odpoledne. podnikatel - právnická osoba…

Hezké odpoledne. podnikatel - právnická osoba chce koupit nemovitos. Z části bude financovat vlastními prostředky a částečně půjčkou. Co se týká odpisování, bude se nemovitost odepisovat dle tabulek a splátka půjčky na to nemá vliv? Úroky z půjčky jsou daňově uznatelné? Nebudou navyšovat cenu nemovitosti?

Dobrý den, plánuji přechod z fyzické osoby na…

Dobrý den, plánuji přechod z fyzické osoby na s.r.o. subjekt. Chci se zeptat jak je to se zdaněním. Konkrétní příklad: Zisk společnosti s.r.o., která má jendoho 100% vlastníka je 1.000.000,- Kč před zdaněním. Zisk se jednou zdaní 28% a zbytek zůstane ve firmě. Aby se zbytek dostal k vlastníkovi musí se zdanit daní z příjmů u fyz. osoby nebo pouze srážkovou daní ? Děkuji za odpověd.

Dobry den, v USA jsem si koupil pres internet…

Dobry den, v USA jsem si koupil pres internet obleceni. Cena byla 245USD a postovne 98USD, celkem jsem tedy zaplatil 343USD. Zasilka se zadrhla na celnici a nyni mam zaplatit jeste dan. zasilkove sluzbe jsem dal plnou moc k jednani s celnimi urady a castku samozrejme uhradim. Chtel jsem vedet, kolik tato dan cini, jestli se pocita je z ceny zbozi, nebo i s dopravou a jestli jako student nemam nejakou moznost na navraceni teto dane. Diky moc,

Dobrý den, mám dotaz ohledně kupní ceny při…

Dobrý den, mám dotaz ohledně kupní ceny při prodeji nemovitosti. S.r.o. hodlá převést budovu ze svého majetku na jediného společníka jako fyzickou osobu (do jeho soukromého majetku). Bylo nám řečeno, že podle jakéhosi ustanovení obch.zák. nelze v tomto případě sjednat nižší kupní cenu než je znalecký posudek. Je to pravda?

Dobry den, v listopadu 2004 jsem odjel do UK za…

Dobry den, v listopadu 2004 jsem odjel do UK za praci. V soucasne dobe pracuji na hlavni pracovni pomer a v nejblizsi dobe se nehodlam vratit do Ceske republiky. Trvalou adresu mam stale v Ceske republice. Mam nejakou oznamovaci povinnost k ceskemu financnimu uradu ohledne zdaneni mych prijmu v UK. Dan je my strhavana ze mzdy. Jsou zde eventualne nejaka dalsi uskali. Dekuji Vam za odpoved a preji prijemne proziti vanocnich svatku.

Dobry den. Chci umorit pujcku od fyzicke osoby…

Dobry den. Chci umorit pujcku od fyzicke osoby tim, ze na ni prevedu nemovitost. Lze pro ucely dane z prevodu nemovitosti od odhadni ceny vysi dluhu odecist (jako pujcku na porizeni one nemovitosti) ? Diky.

Dobrý den, prosím, sdělte mi jak dlouho je…

Dobrý den, prosím, sdělte mi jak dlouho je platný odhad ceny nemovitosti (vystavený soudním znalcem) pro účely darování nemovitosti a veškré úkony s tím související. A ještě pro jistotu, zda mám správné informace: Dcera, která obdrží od matky darem nemovitost v ceně 800000,-Kč zplatí 8000,- darovací daň + 24000,- daň z převodu nemovitosti. Nemýlím se?

dobrý den, přesto že máme každý jiné trvalé…

dobrý den, přesto že máme každý jiné trvalé bydliště/ dostavěli jsme a já jsem si ho ještě nepřepsala/, žijeme aspoň podle mě ve společné domácnosti a vychováváme naše děti. Do konce roku bychom se chtěli vzít. Chtěla bych se zeptat - zda budou splněné podmínky pro společné zdanění manželů nebo je tam ještě něco?Moc děkuji

Matka se chystala od prosince podnikat jako OSVČ…

Matka se chystala od prosince podnikat jako OSVČ a pro přístup k internetu, který pro podnikání bude nutný si zakoupila přístroj pro příjem bezdrátového internetu. Nakonec ale došlo ke změně a jako OSVČ podnikat (prodej v interhetu) budu od ledna já, její syn. Tento přístroj budu pro podnikání bezvýhradně používat já. Mohu si tento přístroj zakoupený před 14 dny napsat v lednu jako náklady do DE? Faktura na přístroj byla vystavena na matku.

Děkuji za zodpovězení dotazu ohledně daň.dokladů…

Děkuji za zodpovězení dotazu ohledně daň.dokladů na přijaté platby. Ve Vaší odpovědi je uvedeno,že pokud je příspěvk.organizace výrobcem tepla (má kotelnu), může fakturovat podle skutečné spotřeby a nevidíte důvod vystavovat zálohové faktury,na něž nesmí být podle vás vystaven daňový doklad. Ale např. EON nebo plynárny jsou výrobci energií, a mohou vystavovat i nadále na přijaté platby daňové doklady z nichž si mohu odečíst DPH na vstupu.

Daň darovací - jakou povinnost má sportovní klub,…

Daň darovací - jakou povinnost má sportovní klub, který dostane od 3 právnických osob sponzoring a to 20000,-- , 10000,-- , 20000,-- Kč na základě darovací smlouvy. Jak vysokou darovací daň musí zaplatit.