FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den. Žádám o radu jak mám postupovat při…

Dobrý den. Žádám o radu jak mám postupovat při vyplňování formuláře přiznání k dani darovací. Dárci jsou totiž dva a formulář mi umožnuje zadání pouze jednoho. V pokynech se sice udává: Pokud je více dárců, jsou údaje o každém z nich a o majetku od něj nabývaném uvedeny v samostatném II. oddíle daňového přiznání (příloha č. 1) ale v tomto případě dva dárci (manželé) darují stejnou věc (nemovitost). Do přílohy č. 1 jde zadat poze jeden dárce. Nemám vůbec žádné zkušenosti tohoto druhu, tak doufám, že mi poradíte. Děkuji.

Dobrý den. Na jaký účet se účtuje důchodové …

Dobrý den. Na jaký účet se účtuje důchodové (penzijní) připojištění hrazené firmou? A do jaké výše je daňově uznatelné? Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den,prosím o zodpovězení dotazu :podnikatel…

Dobrý den,prosím o zodpovězení dotazu :podnikatel-fyzická osoba,jednoduché účetnictví,plátce DPH.Ukončí leasing os.automobilu při splnění všech podmínek,vloží za odkupní cenu 1000 Kč do svého obchodního majetku.Hned poté auto vyřadí a převede na manžela do soukromého vlastnictví.Pokud manžel pak auto prodá před uplynutím pěti let,příjem z prodeje bude zdaněn tomu manželovi,který měl auto v obchodním majetku.Potud je věc jasná.Pokud ale postoupí leasing na manžela např.tři měsíce před skončením leasingu,ten ho řádně doplatí a auto bude nadále v majetku,byť společném,manžela nepodnikatele,bude platit při prodeji třetí osobě před uplynutím pěti let od skončení leasingu opět zdanění příjmu za prodej toho manžele ? podnikatele ?Předpokládám ,že k prodeji by došlo až po uplynutí jednoho roku,aby byl případně příjem zcela osvobozen. Děkuji Vám za odpověď.

Dobrý den, moje kamarádka dokončila střední školu…

Dobrý den, moje kamarádka dokončila střední školu s maturitou, ale rozhodla se dál studovat na učilišti (jedná se o denní 3 leté studium). Zaměstnavatel jí však odmítá přiznat odpočet z daně na studenta, přestože na finančním úřadě ji ústně potvrdili, že nárok má. Sirotčí důchod bez problémů pobírá. Chtěla bych se zeptat, zda nárok má či nemá. Dekuji

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak postupovat…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak postupovat v případě, kdy FO vlastnící v majetku firmy osobní automobil, který denně používá pro firemní účely, ale neschovává si účtenky za PHM. Lze použít tarif -sazbu za PHM vyhlášený v lednu r. 2006 pro rok 2005 pro FO používající pro služební účely soukromá vozidla? Děkuji

Uzavřel jsem dohodu s pracovním úřadem na úhradu…

Uzavřel jsem dohodu s pracovním úřadem na úhradu mzdových nákladů nového zaměstnance. Dotaz - je tento příspěvek pro mě příjmem, tzn. je zahrnut do základu pro výpočet mých daní z příjmů, sociálního a zdravotního pojištění? Děkuji za odpověď.

Dobrý den pane doktore. První dotaz se týká…

Dobrý den pane doktore. První dotaz se týká jednorázové zálohy na leas. splátky, kterou uplatňuji v DE na konci roku, a to tak, že zálohu vydělím 36 měsíci krát 12 měsíců. Jelikož firma by se dostala do ztráty, tak jsme pro r.2004 tuto poměrnou část zálohy nedali do nákladů. Pro letošní rok to vychází dobře a bude se moci uplatnit. Mohu ji uplatnit i za 2 roky (2004 a 2005)? Druhý dotaz zní. Máme v zaměstnání uklizečku na ŽL, jelikož na pracovní dohody nebyly mzdové prostředky (státní org.). Každý měsíc dostává na fakturu 10 tisíc korun. Za rok je to 120tisíc, když si od toho odečte SP a ZP (náklady jiné nemá, protože čisticí a hyg.prostř.fasuje), tak se dostane pod min.základ daně cca na 97 tisíc. Také se na ní bude vztahovat MZD a bude muset přiznat daň z 107300 - 38040=69260,- Kč x 15%tj.(bez zaokr.)10389,-Kč? Děkuji za pomoc, kterou nám všem poskytuje. Zdraví

Dobrý den, rád bych přistavěl rodinný domek ( o 1…

Dobrý den, rád bych přistavěl rodinný domek ( o 1 bytové jdnotce), který je ve vlatnictví jiné osoby o další bytovou jednotku (tu bych celou financoval). Je možný nějaký způsob, jak tuto novou část nemovitosti vlastnit bez placení daní, nebo se musí např část objektu odkoupit na vznik spoluvlastnictví a zaplatit příslušné daně?

Vlastnime dum v Belgii, na nejz splacime hypoteku…

Vlastnime dum v Belgii, na nejz splacime hypoteku (a jeste 17 let budeme). Uvazujeme o prestehovani za praci do Prahy, dum si chceme ponechat a pronajmout. Budeme muset z techto prijmu v Cechach platit dane (s prihlednutim k tomu, ze tento prijem pujde na splatku hypoteky a dalsich nakladu spojenych s domem, jako napr. pojisteni atd...)?

Dobrý den, mám dotaz ohledně zálohy na mzdu. Je…

Dobrý den, mám dotaz ohledně zálohy na mzdu. Je možné vyplatit hotově či převodem na účet v PROSINCI zaměstnanci zálohu na LEDNOVOU mzdu? Pokud ano jakým způsobem se tato operace zaúčtuje? Děkuji

Dobrý den, mamince zemřela sestra, která byla…

Dobrý den, mamince zemřela sestra, která byla vlastníkem akcií jedné zemědělské společnosti (transformované JZD). Jaká hodnita se bude počítat pro účely výpočtu dědické daňě? Akcie jsou v listinné podobě s nominále 1 000 Kč. Nejsem si vědom, že by se někde obchodovali. Děkuji.

Firma SRO chce poskytovat zaměstnancům příspěvek…

Firma SRO chce poskytovat zaměstnancům příspěvek na penzijní či životní pojištění. Nevýhodu však vidíme v tom, že se po uzavření smlouvy zasílá zaměstnanci částka na účet měsíčně bez ohledu na případnou nemocnost. V případě vysokého stavu nemocných pak firma výrazně sníží obraty a nejsme si jisti, zda pak budeme moci měsíčně pravidelně odvádět. Lze pojištění sjedat jinak než pevnou měsíční částkou??

Firma SRO by chtěla poskytovat zaměstnancům…

Firma SRO by chtěla poskytovat zaměstnancům stravenky v nominální hodnotě 45,-- Kč bez příspěvku zaměstnance. Do nákladů lze zahrnout 55% NH tj. 24,75 Kč. Je možno zaúčtovat zbylých 20,25 Kč přímo do nedaňových nákladů popř. na jaký účet, nebo musí firma tvořit sociální fond a z něho přispívat?? Jaké jsou podmínky tvorby sociálního fondu?? Děkuji za odpověď.

Dobrý den pane doktore. Mám penzijní připojištění…

Dobrý den pane doktore. Mám penzijní připojištění a v minulých letech i letos jsem spořil 18000 Kč ročně a uplatňoval daňové úlevy. V příštím roce jsem chtěl spoření předčasně ukončit a založit si nové. Podle novely zákona o daních z příjmů prý budu muset daňové úlevy dodanit. Můžete mi poradit, jak mám problém vyřešit? Děkuji

Dobrý den. Mohu si do ročního zúčtování daní…

Dobrý den. Mohu si do ročního zúčtování daní odečíst školné pro děti? Studují soukromou střední školu a já jsem zaměstnanec. Děkuji za odpověď a přeji příjemné vánoce.

Chci vložit automobil z osobního vlastnictví do…

Chci vložit automobil z osobního vlastnictví do firemního. Dočetla jsem se, že pro odhad pořizovací ceny pro vklad do majetku firmy není nutné mít odhad provedený soudním znalcem, že postačí jiné věrohodné zdůvodnění ceny, např. ceník z autobazaru, nebo inzeráty adekvátních vozů z novin příslúšného data. Automobil má hodnotu cca 65.000,- podcenila bych ho na 39.000,- stačil by mi pro daně takovýto doklad, nebo jen nutný odhad od soudního znalce? Děkuji za odpověď

Prosím o následující dotazy: program VEMA - čeho…

Prosím o následující dotazy: program VEMA - čeho se týká a kde je možno stáhnout účtování strukturálních fondů EU Děkuji

Dobrý den, vedu DE, mohu stravenky na rok 2006…

Dobrý den, vedu DE, mohu stravenky na rok 2006 koupit už letos a zahrnout v plné výši do výdajů roku 2005 a potom následně v roce 2006 účtovat do příjmu částečné úhrady zaměstnanců? Mohu vyplatit ke konci prosince 2005 zálohy na mzdy zaměstnancům téměř ve výši 100% prosincové mzdy? Jde mi o maximální snížení daňového základu za rok 2005. Děkuji.

Chtěl bych Vas požadat o informaci ohledně…

Chtěl bych Vas požadat o informaci ohledně podávání daňového přiznání k DPH. Od roku 2004 mám pozastavenou živnost na vlastní žádost a tohoto času nepodnikám, jsem zaměstnán. Musím podávat čtvrtletní daňová přiznání? Děkuji

Dobrý den, rád bych se zeptal. V brzské době…

Dobrý den, rád bych se zeptal. V brzské době bude mým rodičům od města prodán Městský byt 2+1 kerý užívají už 20 let.Stáří bytu je 35 let.Částka by měla být kolem 160 tisíc korun. Na tento byt jim budu půjčovat peníze. Byt by na mě chtěli hned převést formou darovací. Bude se vycházet z ceny za kterou byt koupili od města? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.