FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, v roce 2005 jsem pobírala rodičovský…

Dobrý den, v roce 2005 jsem pobírala rodičovský příspěvek a peněžitou pomoc v mateřství. To byly mé jediné příjmy. Budu tyto příjmy zahrnovat do našich společných příjmů při společném zdanění manželů ? Skutečně platí to, že v našem případě (manžel zaměstnanec, já na MD) se nemusí k 31.3.2006 platit daň z mého daňového přiznání? Je to automaticky, nebo se musí vyplnit na FÚ nějaký doklad? Děkuji

Dobrý den, předpokládám, že potraviny na obědy…

Dobrý den, předpokládám, že potraviny na obědy zaměstnanců jsou daňovým výdajem. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chci se zeptat vůči jakému účtu mám…

Dobrý den, chci se zeptat vůči jakému účtu mám proúčtovat úhradu závazku, když úhrada proběhla již v loňském roce hotově, ale zjistilo se to až teď při inventuře závazků /jedná se o podvojné účetnictví/. Děkuji.

Prosím o odpověď: OSVČ má živnost na dřevovýrobu…

Prosím o odpověď: OSVČ má živnost na dřevovýrobu,je čtvrtletní plátce DPH.Jaká výše DPH se použije při výrobě kuchyňské linky se zabudovanou ledničkou a myčkou?Děkuji za odpověď

Dobrý den,prosím o radu v tomto problému: s.r.o.…

Dobrý den,prosím o radu v tomto problému: s.r.o. koupila půdní prostory, opravila je, rozdělila na jednotlivé bytové jednotky a nyní je nabízí k prodeji. Potřebuji poradit jakou použít sazbu DPH. U bytu se použije snížená sazba, nevím však, jak postupovat v případě fakturace rezervačního poplatku na základě rezervační smlouvy. Tento poplatek slouží pouze jako jistina, v případě, že by kupující později nepodepsal smlouvu o koupi bytu, byt se již dále k prodeji nenabízí. Již se nám stalo, že měl zákazník o byt zájem, ale později si vše rozmyslel a my jsme vystavovali dobropisy. Použili jsme základní sazbu, nevím zda je to tak správně. Daňový doklad na prodej bytu se vystavuje až po podpisu smlouvy o koupi a to je pak již pro odběratele závazné. Děkuji za odpověď

Při společném zdanění manželů za rok 2005 vznikne…

Při společném zdanění manželů za rok 2005 vznikne jednomu z manželů přeplatek daně vzhledem k odvedené záloze na daň a druhému z manželů nedoplatek daně. Je možné žádat finanční úřad o započtení závazku a pohledávky vůči finančnímu úřadu nebo je nutno nedoplatek daně za jednoho manžela nejprve zaplatit a současně žádat zvlášť o vrácení přeplatku daně druhého manžela.

Již jsem se ptal, jak je to s darovací daní, při…

Již jsem se ptal, jak je to s darovací daní, při sponzorování sportovního klubu. Ještě bych prosím Vás rád věděl, jestli je tento příjem, který je veden v účetnictví zatížen daní z příjmů. Jestli ano, tak jak vysoká tato daň je, jestli se vypočítává z celé darované částky nebo když klub tyto peníze vykáže v účetnictví pomocí výdajových položek, nákupy sportovního vybavení apod., se vypočítává z částky, která případně zbyde po odečtení výdajů a kdy se musí přiznávat. Děkuji

Dobrý den rád bych se zeptal kolik si mohu…

Dobrý den rád bych se zeptal kolik si mohu odpočítat z daní za rok 2005.Od 12.8.2005 jsem v plném invalidním důchodu a držitelem ZTP/P,platil jsem si důchodové připojištění a odborářské příspěvky.Před odchodem do důchodu jsem zbytek roku byl nemocen a dostal jsem odstupné v hodnotě 11 průměrných platů .Ještě by mi zajímalo zda si může odečíst z daní také manželka na mě nějakou částu ? Nashledanou a moc děkuji předem za radu

Dobry den, mam nasledujici dotaz. Pracuji v…

Dobry den, mam nasledujici dotaz. Pracuji v Italii a mesicne dostavam hrubou mzdu 2066 EUR. Muzete mi prosim rici, jak bych mel postupovat pri zdaneni teto mzdvy v CR, pripadne jake danove ulevy se na to vztahuji. Dekuji

Dobrý den pane doktore. Vedu DE, jsem prátce DPH…

Dobrý den pane doktore. Vedu DE, jsem prátce DPH a prodávám elektroniku, a to i na splátky. Vystavuji zálohové faktury. Musím uvádět DPH i na zálohových fakturách, když mi budou zaplaceny do data splatnosti uvedených na těchto fakturách? Za vaši odpověď předem děkuji.

Dobrý den,mám v účtu na 475 dlouhodobou zálohu, …

Dobrý den,mám v účtu na 475 dlouhodobou zálohu, která nebude nikdy vyúčtována/160 tis./Záloha byla přijata v r.2000 na tvorbu software.Ještě před ukončením zakázky však firma zanikla,takže práce nebyla nikdy dokončena a vyfakturována.Chtěla bych tuto částku převést do výnosů /688/.Je to možné?A jak z hlediska DPH.Děkuji za Váš názor.

Dobrý den! Tento měsíc jsem koupila ojetý osobní…

Dobrý den! Tento měsíc jsem koupila ojetý osobní automobil v Německu. Tento automobil je určený k podnikání. Jak se nákup osobního automobilu projeví v přiznání na DPH? Mám ho uvést v řádku 220? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,chtěla bych poprosit o radu.Jsem…

Dobrý den,chtěla bych poprosit o radu.Jsem fyzická osoba,vedu danovou evidenci a mám 3 zaměstnance pracující v oboru zemní práce.Tudíž celoročně se pohybují venku.Když nakoupím pro své zaměstnance takzvané ochranné nápoje-vodu,minerálku,čaj-je to pro mě uznatelný danový výdej?Jak ho zaučtovat?Co jiného můžu ještě nakoupit pro zaměstnance kromě vody,čaje?Děkuji

Byla nám darována nemovitost (zahradní domek). Je…

Byla nám darována nemovitost (zahradní domek). Je nutné zaplatit daň darovací i daň z převodu nemovitostí? Jakým způsobem máme nemovitost pro tento účel ocenit?

Dobrý den, obracím se na Vás s žádostí o radu.…

Dobrý den, obracím se na Vás s žádostí o radu. S bratrem jsme prodali dům dvoum majitelům za 3200000,- Kč z této částky činí daň z prodeje nemovitosti 96000,- Kč a nyní nevím zda mám zaplatit 1/2 z této daně (jako jeden ze dvou prodávajících), nebo 1/4 z této daně (jako jeden ze čtyř účastníků tohoto prodeje). Předem děkuji za odpověď

Dobry den. Podnikatel ukončil podnikáni k…

Dobry den. Podnikatel ukončil podnikáni k poslednímu červenci 2005. Provozoval hostinskou činnost ve své vlastní nemovitosti (nebyla vložena do podnikání), kterou prodal, ale část nemovitosti, kde byla jeho provozovna si od nového majitele pronajal jako nepodnikající osoba. Zároveň hned uzavřel podnájemní smlouvu s manželkou, která provozovnu převzala a provozuje dal. Podnikatel vsak nezrušil smlouvy na dodavku el.energie a vody a hodlá je manželce přefakturovat. Můj dotaz je, zda tyto služby muze manželce přefakturovat a zda tyto vydané faktury a přijďte úhrady od manželky má zahrnout ještě do své danove evidence, i kdyz uz budou vystaveny po datu ukonceni jeho podnikani. Dekuji za odpoved.

Dobry den, prosim o radu. K 30.4.2005 jsme…

Dobry den, prosim o radu. K 30.4.2005 jsme ukončila podnikani (k tomuto dni byl zrušen ZL). Vedla jsem danovou evidenci. Faktury, pokl. dokl. a bank. vypisy jsem zaúčtovala k 30.4.2005, ale po tomto datu mi došlo několik faktur (vyúčtovani elektřiny, vody, telefonu k 30.4.2005) vystavenych v kvetnu a cervnu. Tyto jsem zaplatila v cervenci a srpnu z podnikatelskeho účtu, ktery jsem zrusila v srpnu. Nevím, zda a jak účtovat tyto došlé faktury, provedeni platby, došlé bank. vypisy, došlé preplatky ze soc. poj., když vše je s datem po ukončení mého podnikání Děkuji za odpověď.

Fyzická osoba ? podnikatel zapsaný v obchodním…

Fyzická osoba ? podnikatel zapsaný v obchodním rejstříku ? má v obchodním majetku závodní koně. Vlastní živnostenský list na činnost: Chov domácích a zoologických zvířat a poskytování souvisejících služeb. Závodní koně jsou umístěny v trenérských stájích a jsou připravovány na dostihy. Dostihy jsou dotovány a v případě umístění koně je vyplácena výhra. Podnikatel je plátcem DPH. Jeho nejpodstatnější činností je nákup a prodej zboží, která tvoří 95% obratu celé firmy. Do nákladů podnikatel účtuje umístění koní, trénink, veterinární činnost, přepravu a jiné související náklady s chovem koní. Na základě daňových dokladů odečítá na vstupu DPH. Na výstupu ? z jednotlivých výher ? DPH neodvádí, neboť výhry nejsou předmětem DPH (dle sdělení na školení k DPH). Mimo výnosů z výher mu činnost chovu koní přináší výnosy jedině z prodeje koní, z kterých DPH na výstupu odvádí. Je tento postup z hlediska zákona o DPH správný? Z hlediska daně z příjmů podnikatel účtuje výnosy z výher ? částky, které obdrží na účet do výnosů (vzhledem k trvání dostihové sezony neúčtuje o předpisu). Je přesvědčen o tom, že plátce výhry žádnou srážkovou daň neodvádí, tzn. z výher odvádí daň z příjmů v závislosti na výši daňového základu z přiznání k DPFO. Stejný postup uplatňuje i u výher ze zahraničí ? Německo, Itálie, Rakousko. Je tento postup z hlediska zákona o daních z příjmů správný?

Dobrý večer. Manželka je spolupracující osoba…

Dobrý večer. Manželka je spolupracující osoba(bude podávat daňové přiznání a za rok 2004 již ho také podávala) a protože potřebuji, aby jezdila za zákazníky automobilem , které je v majetku firmy, zaplatil jsem jí kondiční jízdy v autoškole. Je to daňově uznatelný výdaj? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, Jsem studentem druhého ročníku…

Dobrý den, Jsem studentem druhého ročníku Gymnázia Teplice. Chtěl bych se Vás zeptat ohledně DPH. Dám příklad: máme večerku, která má roční obrat více než 1 000 000 Kč ročně. Tudíž budeme muset platit DPH. Ale nepochopil jsem jak. Večerka nakoupí třeba jedno zboží za 100 Kč v Makru. V 100 Kč už je DPH. Čili my platíme DPH Makru, které to platí státu. A já to zboží už mohu prodat za jakou cenu chci a DPH ke zboží už nemusím připočítat. Je to tak? Jaké to mé výhody a nevýhody, když jste plátce DPH? Slyšel jsem, že když jste plátci DPH, tak vám stát na konci roku vráti určitý obnos peněz. Je to pravda? Předem děkuji za odpověď S pozdravem