FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Prosím o informaci, zda společné zdanění manželů se vztahuje i na případ, kdy jeden z rodičů, kteří se starají o studenta je na penzi a pobírá důchod, druhý rodič je zaměstancem (závislá činnost), oba jsou občany ČR. Předpokládám že ano. Je nutno do do daňového přiznání zahrnout důchod (cca 7000,- Kč/měsíc)?. Je možno odečíst z daní odečítatelné položky rodiče v penzi, vyplývající z placení životní pojistky, penzijního připojištění, které dosud platí atp.?). Prosím o informaci, nepodařilo se mi tuto informaci nikde najít.
Dobrý den, zakoupil jsem ojetý osobní automobil Peugeot 307sw v hodnotě 380.000Kč. Jakým způsobem budu automobil odepisovat a kolik let (3 nebo 4 roky)? Chtěl bych v 1. roce odepisování odepsat co nejvyšší částku. Připočítává se k KC vozu také poplatek za přepis na dopr. odboru a další nutné poplatky? A co technické zhodnocení? Děkuji předem za odpověď. S pozdravem
Dobrý den , jsem OSVČ která vykazuje minimalní zisk , manželka je na mateřské dovolené a máme dvě malé děti. Mám uvažovat o společnem zdanění za rok 2005 ??? Je zde nějaká výhoda ? Děkuji
Jsem fyzická osoba dovážející automobily z EU,jsem plátce DPH.V Německu jsem koupil havarovaný os. automobil mladší 6 měsíců (v zákoně je bráno jako nové).V Německu jsem ho koupil od obchodníka s automobily,zaplatil jsem ho netto(bez DPH).Nyní ho prodávám v ČR neplátci DPH.Odvedu DPH jen z prodejní ceny nebo mám zaplatit ještě nějakou daň?Když se jedna o nový,ale havarovaný automobil.Děkuji.
Žena předčasně ukončila mateřskou dovolenou, aby mohla začít pracovat jako OSVČ. Záměr se nepodařilo uskutečnit, proto přijala práci na výpomoc, a to ve formě dohody o provedení práce na tři měsíce. Částka za výpomoc bude hrazena po třetinách - každý měsíc třetina. Pro ženu je jejím jediným příjmem. Jak proběhne zdanění a je nutné podávat daňové přiznání?
Dobry den, chtela bych se zeptat,jake procento mohu pouzit pro vydajovy pausal za rok 2005? Vztahuji se pro zuctovaci obdobi r.2005 nezdanitelne polozky?Podnikam na zivnostensky list. Dekuji M.
V příštím roce budu mít příjmy z autorských honorářů od zahraničního subjektu, které budou převyšovat 3000 Kč za měsíc. U těchto honorářů bych chtěl uplatnit výdaje 30% z příjmů. Kromě toho však také budu podnikat na živnostenský list jako OSVČ a prodávat zboží. Zde bych chtěl výdaje uplatňovat v plné výši, tj. vést DE, protože výdaje jsou zde mnohem vyšší než oněch 30%. Někde jsem slyšel, že není možné tyto dva způsoby uplatnění nákladů kombinovat. Je to možné? Existuje nějaká cesta jak popsaným způsobem uplatňovat náklady u dvou naprosto různých ziskových činností?
Dobrý den, chtěl jsem se Vás zeptat, kolik je minimum, co si jako student můžu dát do daňového přiznání (příjmů), abych neplatil sociální a zdravotní daň? Děkuji a přeji hezký den
Dobrý den. Měla bych dotaz, zda si může FO národnosti SK, trvalý pobyt v CZ, podniká jak v SK tak i v CZ uplatnit nezd.pol. na sebe,na manželku a daňové zvýhodnění na děti v přiznání, které podává v CZ. V SK podává rovněž přiznání a tam si vše uplatňuje.
Vážený pane doktore, slyšela jsem,že invalida s průkazem ZTP má při nákupu nového motorového vozidla nárok na vrácení DPH z ceny osobního automobilu. Zajímalo by mne, zda je to možné. Děkuji
Dobrý den, potřebuji vědět do kdy platí sazba 5% DPH pro individuální výstavbu rodinného domu. Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den jsem studentka. Chtěla bych se zeptat na rozdíl mezi minoritními - menšinovými a majoritními - většinovými akcionáři. Základní znám. Děkuji za odpověď. Prosím o podrobnější vysvětlení
Vážený pane doktore, mohu prosím rozumět Vaší odpovědi z 8.12.05, tak, že jako jednatel s.r.o. ,který nemá pracovní smlouvu s s.r.o. mohu vykazovat náhrady za používání svého soukromého automobilu používaného k dovozu zboží z Německa a stravné v účetnictví jako náklady snižující základ daně a kapesné jen pokud mám pracovní smlouvu s s.r.o. Ještě jednou předem děkuji za Vaši odpověď.
Ako má postupovať slovenská firma, ak sa potrebuje registrovať pre DPH v Českej republike? Ďakujem.
Dobrý den, prosím o radu, zda jseme povinni platit daň z příjmu nebo jsme od této daně osvobozeni. : V roce 89 jsme získali družstevní byt. Ten nám byl po splacení anuity v roce 2004 převeden do osobního vlastnictví. V roce 2005 jsme ho prodali a získané prostředky jsme vložili do nového bylení, kam jsme se i přihlásili. Celou dobu od získání do prodeje bytu jsme v něm i trvale bydleli.
V letošním roce jsem koupila dům za 500000Kč. Chtěla bych ještě letos prodat polovinu nemovitosti sestře za 250000Kč. Daňový poradce mi řekl, že pokud se koupě i prodej uskuteční v témže roce, tak se v dani z příjmů částka za prodej poloviny domu neuplatní, neboť mé výdaje (koupě domu) jsou větší než příjmy (prodej 1/2 domu). Je tomu opravdu tak? Je nutný nový znalecký posudek ceny nemovitosti? Pokud uskutečníme prodej k 31.12.2005, zápis do katastru, a tím i platné nabytí 1/2 domu sestrou, bude spadat do roku 2006. Daň z nemovitosti v roce 2006 budeme platit obě, nebo sestra až v roce 2007?
Jsem registrován jako platce DPH v tuzemsku ( CR ).Podnikam jako instalater - topenar . Za nekolik dni budu pracovat v zahranici ( v Nemecku ) pro tamni stavebni firmu . Jak je to s DPH . Budu muset Nemecke stavebni firme fakturovat mou praci s DPH ,kdyz jsem registrovan jako platce DPH pouze v CR ??? dekuji
Dobrý den, jsem student a chtěl bych si zřídit živnostenský list. Budu muset platit sociální a zdravotní pojištění a platí pro mě minimální daň? Ještě bych se rád zeptal, jestli si budu moct dát do účetnictví náklady na materiál, které mi vznikly v létě, když si živnostňák opatřím až nyní v prosinci? Předem díky za odpovědi.
Dobrý den.Naše nezletilá dcera si účinkováním v reklamě vydělala zhruba Kč 10.000,-- Kč. Jsme povinni podat za ni daňové přiznání? Pokud ano, může se uplatnit odpočitatelná položka ve výši Kč 38.040? Děkuji za odpověď.
Prosím o radu, zda je možno odečíst DPH na vstupu u phm vozidla nevloženého do obchodního majetku a používaného pro zdanitelná plnění. Případně, jak to provést technicky /dph z průměrné hodnoty benzinu?/. Předem Vám děkuji za odpověď.