FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Pane doktore, od listopadu 2004 stavíme rodinný dům, který jsme se rozhodli k lednu 2006 prodat jako hrubou stavbu. Příjmy z prodeje budou použity na vyrovnání úvěru (banka dohodla s kupujicím jakoby převzetí našeho úvěru plus ještě jeho navýšení) a zbytek plánujeme použít na řešení naší bytové potřeby. Bude takový příjem osvobozen od daně z příjmu celý, nebo jen ta část, kterou budeme mít fakticky k dispozici na řešení bytové potřeby(prodejni cena snížená o splacený úvěr)? Jestliže jenom část příjmu bude osvobozená, budou se započítávat náklady(pořízení pozemku, výstavba) nějakým poměrem? Bude tento náš záměr nutné ohlašovat správci daně? Děkuji mockrát za odpověď.
Dobrý den, v prosinci 2006 jsme založili dobrovolné občanské sdružení dle zákona č. 83/1990 Sb. Naše jediné příjmy za tento rok jsou členské příspěvky vyplývající ze stanov. Musíme podávat daňové přiznání příp. přihlásit se na FÚ? Jaké účetnictví musíme vést? Děkuji.
Matka (důchodce) podniká. Používá moje soukromé osobní vozidlo. Žijeme ve společné domácnosti, za auto je zaplacena silniční daň. Jakou částku, odpočet v Kč za 1 km, může uplatnit v nákladech. Auto je soukromé, není v majetku firmy. Děkuji
Podnikatel koupí v listopadu nákladní auto. Do konce roku s ním však nebude jezdit,bude provádět nějaké opravy. Pokud bude toto auto zařazeno do OM,může si uplatnit za tento rok odpis? Jak je to se silniční daní? Pokud nejsou v některém měsíci uskutečněny jízdy některým vozem,nemusí se za tento měsíc platit silniční daň? Jak toto prokázat?Stačí ,že v knize jízd nejsou vykázány v měsíci žádné cesty?
S.r.o. má sídlo v místě A. Provozuje host.činnost a má 2 provozovny. Při vypisování knihy jízd musí vždy pracovní cesta začínat z místa A - ze sídla firmy a tamtéž končit ? Nebo mohu psát jízdy např. s výjezdem z provozovny 1. do provozovny 2.? Je to jedno? Prosím o nějaký návod jak postupovat při vyplňování knihy jízd co se týká místa "odkud - kam" .
Vážený pane doktore chtěla bych Vás požádat o nápomoc při řešení mého problému. Koupila jsem byt od SBD do osobního vlastnictví, který jsem následně prodala a finanční částku použila na koupi jiného bytu. V bytě zakoupeném od SBD jsem nikdy neměla trvalé bydliště a doba mezi nabytím a prodejem nepřesáhla 5 let. Zajímalo by mne zda tento prodej podléhá dani z příjmu fyzických osob. Dále by mne zajímalo jak se vypočítá tato daň v případě, že v České republice nemám žádné příjmy a zda lze mezi výdaje počítat pořízení nového bytu včetně celkové rekonstrukce. Děkuji
Vážení prosím o radu ohledně následujícího problému. Podnikatel učtující v ?JU? neplátce DPH si pořídil auto na leasing který měl trvat 36měsíců (červen 2003 ? červen 2006). Zaplatil 10% akontaci a dále pravidelné měsíční splátky. Nyní po 2,5 letech auto leasingové společnosti vyplatil a auto prodal. Prosím o radu jak tato skutečnost ovlivní základ daně, co s doplacenými splátkami. Bude nutné dodaňovat již splacené částky o které se snižil základ daně v minulých letech a co z částkou kterou za auto obdrží. Děkuji
Dobry den, chtela jsem se zeptat, zda jiz plati pausalni odecet nakladu ve vysi 50% pro neremeslne cinnosti u zivnostnika za rok 2005? Dekuji
Provozujeme obchod s cukrovinkami, řezanými květinami a dárkovým zbožím - chtěla bych se zeptat, kde je možno zjistit procento "přirozených ztrát", které si můžeme stanovit a do jehož výše rozdíl při inventuře nebude brán jako manko? Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den, vedu podvojné účetnictví a v říjnu 2005 jsem přerušila podnikatelskou činnost. Bude chybou, když účetní uzávěrku sestavím k 31. 12. 2005, nebo je nutné sestavit účetní uzávěrku k poslednímu dni podnikání? Děkuji.
Pracuji jako soukromý projektant (živnostník-fyzická osoba). Kolik procent z příjmů si mohu odečíst jako náklady pro výpočet daně z příjmů, pokud bych si chtěl tuto částku počítat tzv. paušálem? Tato částka se má od letošního roku zvyšovat, kolik bude činit pokud bude schválena?
Dobrý den. V únoru 2006 mi končí rodičovská dovolené, chtěla bych si založit živnost. Mám jako začínající živnostník nárok na nějaké slevy na daních, a na soc. a zdrav. pojištění? Pokud bych byla vedena na úřadu práce jako nezaměstnaná, a sama bych se tímto vlastně zaměstnala, mám nárok na nějaký finanční příspěvek od UP? Děkuji
Prodali jsme RD v 08/2005 pod odhadní cenou a chtěli bychom vědět kdy budeme muset zaplatit daň z nemovitosti, z jaké ceny a v jaké výši.
Dne 13.10.05 jsem koupil dodávku za ůčelem podnikání jako soukromá osoba za 166000 kč.Po vyřízení koncese n a autodopravu jsem začal podnikat jako OSVč od 1.12.05 a již zmíněnou dodávku chci vložit do podnikání . Jak mám prosím postupovat?. Povedu jen danovou evidenci bez dph.
Jsem OSVČ, OBRAT Z PODNIKÁNÍ MÁM V PRŮMĚRU 60.000,- za měsíc. Vlastním společně s manželkou dům (SJM), který je vložen do mého podnikání a uplatňuji odpisy. V domě jsou nebytové prostory a příjem z nájmů činí 30.000,- za měsíc. Pro účely výpočtu obratu při kterém se musím přihlásit jako plátce DPH se bere v potaz která varianta?: 1. 60.000Kč x 12 měsíců tj. 720.000Kč za rok ? budu neplátce 2. 90.000Kč x 12 měsíců tj. 1.080.000Kč za rok ? musím se registrovat a budu plátcem DPH Musím se tedy stát plátcem DPH? Může příjmy z nájmů uplatňovat manželka, která je na mateřské dovolené a já zůstat neplátcem? Děkuji
Rád bych se zeptal zda si manželka,která je na mateřské dovolené může občasně přivydělat (nákup a prodej akcií,doba držení kratší než 6 měsíců) aniž by ztratila nárok na rodičovský příspěvek a případně,pokud vůbec,do jaké částky je osvobozena od daní. Máme jedno dítě a já jsem zaměstnanec s mírně nadprůměrným příjmem. Děkuji.
Dobrý den, můj nový zaměstnavatel je rakouská firma, práci budu vykonávat v ČR i v Rakousku. Je pro mne výhodnější být registrovaná u rakouských nebo českých pojišťoven (zdravotní a sociální pojištění)? Co je pro mne výhodnější?
Dobrý večer, jsem FO podnikající v autodopravě a zakoupil jsem použitý nákl.automobil. V tech.průkazu je značka N1. Nevím, zde tento nákl.automobil zařadit do 2.odpisové skupiny.tzn. odpisovat 6 let a nebo do skupiny 1A a odpisovat 4 roky. Dále jsem se chtěl zeptat na podnikatelský úvěr, zda je možné splátky a úroky dát do daňových výdajů. Děkuji Vám za odpověď a přeji krásně prožitý zbytek večera.
Dobrý den, v letošním roce jsem 191 dnů nepřetržitě pobýval a pracoval v Saudské Arábii se kterou nemáme smlouvu o zamezení dvojího zdanění. Musím dokladovat příjem z tohoto státu a danit jej v ČR?
Dobrý den, prosím o radu. Mám auto v účetvníctví a již zhruba rok je odepsané, teď chci ale auto prodat synovi, jak mám postupovat ?? potřebuji na to znalecký posudek ? jestli ano, musí být od znalce, nebo to stačí nechat zpracovat v nějakém autobazaru ??? Musím si pak částku kterou auto bude mít dát do příjmů ?? Díky moc za radu.