FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Vážený pane doktore, žádám zdvořile o zodpovězení následujícího dotazu: K 1.1.2005 se mění doby odpisování. Nerozumím však Sdělení k odpisování k odpisování movitého hmotného majetku MF ČR, ze kterého asi vyplývá, že změna doby odpisování se týká i majetku, jež byl pořízen a zaevidován poprvé v roce 2004 (nikoliv dříve) a tato změna je pro tento majetek povinná. Děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem
28.8.2005 úmrtím mé matky jsem se stal jediným dědicem majetku, mimo jiné i družstevního bytu. Hodnota bytu byla do dědického řízení zahrnuta ve výši 260.000,00 Kč (odhad realitní kanceláře). Protože o byt nemám zájem, chci jej prodat. Z toho plyne převod členství v družstvu. Za byt chci požadovat cenu max. ve výši zahrnutou do dědického řízení tj. max. 260.000,00 Kč. V bytě nemám trvalé bydliště a peníze z prodeje nepoužiji na získání vlastního bydlení, zbytkový členský podíl v družstvu je cca 25.000,00 Kč. Dotaz: Budu platit daň z příjmu FO při případném prodeji a v jaké výši? Jsem zaměstnanec a daň z příjmu za mne platí zaměstnavatel. Děkuji za odpověď.
V roce 2004 jsem dostal darem od rodičů rekreační chatu. V darovací smlouvě bylo rodičům úplatně zřízeno věcné břemeno doživotního užívání chaty, jelikož mají 80 let a chatu využijí několik dnů v roce, byla jednorázová úplata dohodnuta na 6000,-Kč. Ve znaleckém posudku však bylo oceněno na 150000,-Kč a o tuto částku snížil celkovou hodnotu nemovitosti. V daňovém přiznání jsem pak uvedl tuto sníženou cenu. FÚ mi takto daň vypočítal a já ji uhradil.Přiznání k dani z příjmu jsem nepodal, jelikož jsem zaměstnán a částka 6000,- se nezdaňuje. V letošním roce mě však finanční úřad vyzval abych podal přiznání k dani z příjmu, ve kterém mám k příjmu ze závislé činnosti přičíst 150.000,- Kč, kterou jsem obdržel za zřízení VB.Na mou námitku, že jsem obdržel pouze 6000,-Kč mi sdělili, že jsem odečetl ze základu pro výpočet daně darovac 150.000,-, tzn. že jsem měl majetk. prospěch 150.000,-Kč. Bez penále to pro mne znamená doplatit částku asi 40.000,- Kč, přitom při výpočtu daně darovací jsem měl daň sníženou pouze o 1.500,-Kč. Mám na Vás tyto otázky: 1. Je správný postup FÚ, když po mně požaduje daŇ z příjmu za r.2004 v této výši? 2, Mohu podat dodatečné přizn. k dani darovací, kde bych hodnotu chaty snížil pouze o 6000,-Kč a zbytek daně bych doplatil? 3. Jestliže má pravdu FÚ, co mohu uplatnit jako náklad( při prodeji nemovitostí je hodnota daru považována jako náklad)? Prosím, pokud možno, o rychlou odpověď.
Dobry den, rozhodl jsem se sve zamestnankyni prilepsit k prosincovemu platu, mimojine premyslim ozakoupeni celorocniho kuponu na MHD za 4000Kč. Bude toto pro firmu danove uznatelny vydaj, bude toto v ramci nepeneznich prijmu danit ona? Dekuji
Dobry den, jakym koeficientem se pocita dan z nemovitosti bytu v OV v Praze 9? Pozemky nebyly doposud vyreseny a prevod se uplatnil jen na bytovy prostor. Dekuji za odpoved.
Jsme plátci DPH a vedeme daňovou evidenci. Dne 24.11.05. jsme obdrželi od rakouského dodavatele zálohovou fakturu na zboží. Máme povinnost přiznad daň z přidané hodnoty na výstupu již na základě této zálohové faktury, nebo až po obdržení daňového dokladu. Děkuji.
Dobrý den. Jsme starobní důchodci manželé, oba platíme stavební spoření 18.000 Kč/rok. V roce 2005 jeden z nás pobral cca 70.000 za leden - březen výdělek na dohodu. Mohu jako příjemce této částky v ročním zúčtování rozdělit výdělek na 2 osoby /společné zdanění,/ dále uplatnit u obou odpočitatelnou částku ze stavebního spoření? A nebo mohu roční zúčtování udělat jen za svou osobu a uplatnit jen jeden odpočet na stavební spoření? Děkuji.
Dobrý den, jsem zaměstnanec, nepodnikám. Ale odebírám výrobky od jedné kosmetické firmy,která mi poskytuje slevu z dodaného zboží. Původně jsem toto zboží odebírala jen pro vlastní spotřebu,ale poslední dobou objednávám i pro známé.kterým nechávám část slevy: 1. musím mít živnostenský list? 2. musím podávat daňové přiznání, když výše slev nepřesáhne 20 tisíc? 3. co bych danila - rozdíl nákupní a prodejní ceny? Včetně zboží, které mám pro sebe? 4. pokud zboží objednávám každý měsíc,je to ještě příležitostný příjem? Moc vám děkuji za případnou odpověď
Dobrý den. Od kdy a jak mohu jako OSSVČ uplatňovat slevu na dani za vyživované dítě. V daň. přiznání za rok 2004 se na vyživované dítě odečítala ze základu daně nezdanitelná položka. Dala se již i zde uplatnit sleva na dani? Děkuji
Dobrý večer, manžel je OSVČ, může si při ročním zúčtování daní odečíst částku, kterou vyplatil osobě se kterou sjednal dohodu o provedení práce? Pokud ano, o jakou nejvyšší částku se může jednat.Děkuji.
Dobrý den. Na můj dotaz na uplatnění spoleného zdanění manželů mi bylo odpovězeno, že :"Pokud je jeden z manželů starobním důchodcem, nelze společné zdanění manželů uplatnit". Můžete mě odkázat na dokument, kde je toto ustanovení uvedeno nebo z jakého ustanovení vyplývá? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Mám dotaz zda má FO národnosti SK, trvalé bydliště v CZ a zde i podniká a zároveň podniká v SK nárok na nezdanitelnou část zákl. daně na sebe a na svoji manželku dle § 15 a jestli má nárok i na daňové zvýhodnění na děti v daňovém přiznání, které bude podávat v CZ? Dále bych potřebovala vědět zda se jedná o rezidenta či nerezidenta.Děkuji
Dobrý den Za rok 2005 jsem odváděl ze svého podnikatelského účtu zálohy soc.pojištění za syna, jako osobu spolupracující. Na syna však nebudu rozdělovat žádné příjmy ani výdaje (daňová evidence)a v roce 2006 dostane veškeré zálohy soc.pojištění zpět, protože byl zaměstnán a odváděl min.pojistné ze závislé činnosti. Má si tyto zálohy uplatnit syn ve svém DP za rok 2005 a žádat tak o přeplatek na dani a v DP za rok 2006 opět uvést vrácení tohoto přeplatku ve svém DP a daň doplatit ?Nebo o tyto zálohy vůbec v jeho DP nezohledňovat a uplatním je jako své výdaje? Děkuji
Dobrý večer.Jsem OSVČ,manžel je v plném invalidním důchodu.Za rok 2005 si vydělal na dohodu o provedení práce 8.000,-Kč. hrubého. Mohu si na něho odečíst z daní za rok 2005 nějakou částku?Děkuji za odpověď.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jakým způsobem se zaokrouhlují zálohy na daň z příjmů fyzických osob (OSVČ podávající přiznání typu B). Prosím o odkaz na zákonnou úpravu. Předem děkuji!
Dobrý den, chtěla bych darovat již nepotřebnou tiskárnu z obchodního majetku fyzické osoby základní škole, mohu si dar odečíst ze základu daně? Vedu DE, plátce DPH, tiskárna koupena před 2 lety za cca 10000 Kč. V případě, že ano, jaké může být ocenění daru? Darování musí proběhnout na základě darovací smlouvy? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Můj syn je plátcem DPH jako prof. fotbalista. Může uplatňovat odečet DPH při výměně oken, když u nás nemá trvalý pobyt?
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda starobní důchodce živnostník si může za rok 2005 uplatnit společné zdanění manželů, pokud dítě, které vyživuje, studuje vysokou školu(6 měsíců měla dcera trvalé bydliště u rodičů, 6 měsíců trvalé bydliště jinde) Děkuji Vám
Dobrý den, děkuji za odpověď na dotaz, kde jsem se mimo jiné ptal na zdanění příjmu z prodeje akcií a kde jste mne odkázal na §8. Po nahlédnutí do samotného zákona jsem ale nabyl dojem, že jsem zapomněl uvést důležitou věc. Jde totiž o akcie získané v rámci kuponové privatizace, které jsou snad od daně osvobozeny (§4 odst.1, písm.w). Dotaz: Platí §4 nebo §8? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,chtěla bych vás poprosit o radu. Lze považovat cestu z místa sídla podnikatele do 1.provozovny za pracovní cestu? Nebo lze za pracovní cesty považovat jen dále cesty z 1.provozovny do další? Objevila jsem dva odlišné názory na věc a nevím jak postupovat. V některých názorech se vyskytuje,že cesta z místa podnikání do 1.provozovny je považována jakoby za cestu do práce a ne za služební cestu, v jiných tvrdí,že pracovní cestou jsou všechny cesty z místa pravidelného pracoviště (dle §24 ZDP pís.k = místo uvedené v ŽL) ,které souvisí s podnikáním.Prosím o radu.