FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, můžete mi prosím poradit s účtováním vratných obalů (přepravek, lahví) v daňové evidenci? Jedná se o neplátce DPH, obaly jsou na jednom dokladu s nakoupeným zbožím. Je správné účtovat celou částku jako nákup zboží?
Včera jsem dostal z finančního úřadu daňové penáleza období rok 2001. V březnu roku 2003 jsem zrušil pojistku , kterou jsem si snižoval daňový základ . Za rok 2002 jsem ji už nedal a za rok 2001 jsem udělal daňové přiznání. Ale jelikož za mě ho ten rok ho dělala firma , tak jsem nedělal dodatečné ani opravné, ale jak mi řekli tak řádné. 9.6.2003 jsem ho odevzdal a hned doplatil rozdíl. a teď mě přišlo ,že jsem se zpozdil o 433 dní. Kdybych to zrušil po 10 letech , tak to by mě za první rok napočítali panále za asi 3300 dní ? a nebo levá ruka neví co dělá pravá ????? Děkuji
Dobrý den, chci se zeptat, máme dohodnuto s pronajímatelem, že nájemné za prostory uhradíme formou rekonstrukce. Jde mi o to, zda ze strany nájemce dochází v okamžiku ukončení provedení technického zhodnocení ke zdanitelnému plnění a musím pronajímateli vystavit fakturu na nepeněžní plnění? Já si dám náklady na rekonstrukci do nákladů jako nájemné časově rozlišené na dobu nájmu. Děkuji
Prosím o radu v oblasti uplatnění ztráty z roku 2004: Jsem OSVČ , v r. 2004 jsem měla ztátu 245000. Letos rozdíl příjmů a výdajů činí 150000. Mám 3 vyživované děti. Můžu si uplatnit ztátu z roku 2004 nebo musím zaplatit min. daň, příp. jaký daňový základ doopravdy vzniká? Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,chtěla bych Vás poprosit o radu.V účetnictví-podvojném-jak z´účtovat silniční daň,když se ted zaplatí za říjen,listopad a v lednu budu platit prosinec,jak zaučtovat tu prosincovou platbu?Děkuji
Dobrý den, prosím Vás o odpověď na následující daňový problém. Bratr neměl děti ani manželku. Dědíme dva sourozenci a družka, která s ním žila ve společné domácnosti. Odhad 700 000Kč. Z toho zaplatíme dědickou daň, protože nejsme v řadě přímé, ale pobočné. Protože rodinný domek chceme prodat, zajímalo by nás zda budeme muset platit daň z příjmu z celých 700 000,protože nebudeme mít rod. domek delší dobu než 5 let, nebo jen z rozdílu odhadní ceny z které jsem zaplatil dědickou daň a z ceny prodejní (máme nabídku 800 000Kč) Děkuji moc za vaši pomoc
Dobrý den pane doktore, naše firma se stala od 1.7.2005 plátcem DPH, teď na konci přišla daňový doklad na spotřebu elektřiny, nevím, zda můžu uplatnit DPH za celý rok, nebo pouze poměrem (od 1.7.2005). Děkuji za odpověď. S pozdravem
V roce 1994 jsem vyměnil byt 3+1 v panelovém domě za rodinný dům. V roce1997 prodávající R.D. obdržela daňový výměr za převod nemovitosti. V roce1999 zemřela a finanční úřad na mně nyní uplatňuje zaplacení daně ve víši 17000Kč kterou prodávající neuhradila. Chci se zeptat jestli to není promlčené a zdali to mám zaplatit.
Vážený pane doktore, prosím Vás o radu. Pro naši firmu provedla jiná organizace stavební práce na rodinném domku pro zákazníka. Tyto práce nám vyúčtovala se sazbou DPH 19 %. Je tato sazba správná? Děkuji za odpověď.
Vážený pane doktore, v tomto roce chci přerušit daňové odpisy IM. Mohu uplatnit poměrnou část akontace leasingového majetku? Děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu. Vztahuje se mimimální základ daně na OSVČ, která má příjmy pouze podle § 7 ZDP, ale během roku byla 3 měsíce nemocná. Krátí se mimimální základ daně o měsíce nemocnosti? V ZDP jsem takové ustanovení nenašla. Děkuji za odpověď.
Společnost A prodala společnosti B podnik k 30.6.05 což bylo oznámeno leasingové společnosti v termínu, přesto byl zaslán pouze nový splátkový kalendář až 10.9.05 ve kterým bylo uvedeno, že tento splátkový .kalendář nahrazuje od data vystavení 10.9.05 předchozí. Žádna další smlouva o změně leasingového nájemce nebyla zaslána. Tak teď si nejsem jistá u které společnosti mám nárokovat na odpočet DPH u leasingových splátek za 7/05 a 8/05. Mám se řídit novým splátkovým kalendářem až od 10.9.05 a uplatnit odpočet DPH a daňové náklady až od 9/05, přesto že firma již byla prodána 30.6.05? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Prosím o zodpovězení následujícího dotazu: Jsem občan s trvalým bydlištěm a občanstvím ČR a nabízí se mi zaměstnání u slovenské firmy (výkon práce je na Slovensku i vČR). Bude můj příjem zdaňován pouze na Slovensku nebo i v ČR? Pokud i v ČR, tak jakým způsobem. Jakým způsobem je optimální vyřešit platbu sociálního a zdravotního pojištnění (platit v ČR nebo na Slovensku)? Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kdy se účtuje splatná daňová povinnost 591/341 při účetní závěrce, až po podání daňového přiznání na FÚ, s datumem 31.3. v účetnictví za předchozí rok, nebo před, aby se to promítlo v daňovém přiznání ( roční rozvaze a výsledovce) s datumem 31.12.? V případě že jsme to proúčtovali až po podání daňového přiznání, musíme zaslat opravenou rozvahu a výsledovku na FÚ? Děkuji.
Jsem fyzická osoba, neplátce DPH, předmětem podnikání je specializovaný maloobchod. Vedu daňovou evidenci. Pořídila jsem zboží z jiného členského státu v částce nepřevyšující 50 000 Kč. Pořízené zboží v tuzemsku přesahuje částku 326 000 Kč. Mám povinnost stát se plátcem DPH? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den Máme s manželem odlišnou adresu trvalého bydliště, ale žijeme společně. Vychováváme jednoho syna. Rádi bychom využili společného zdanění manželů. Je odlišné bydliště problémem? Děkuji
Navazuji na Vaši odpověď. Manželka pobírá starobní důchod, ve společné domácnosti s námi bydlí náš syn- 20 letý student, splňujeme i další podmínky uvedené v §13a ZDP: Já jsem zaměstancem (závislá činnost). Prosím o informaci zda je třeba do společného daňového přiznání zahrnout i důchod manželky (cca 7000,- Kč/měsíc)? Je možno odečíst z daní odečítatelné položky manželky ( je v penzi), vyplývající z placení životní pojistky, penzijního připojištění, které dosud platí atp.?
Dobrý den.Manžel začal podnikat v oboru klempířství od června 2005.Chtěli bychom vědět,zdali má nárok na úlevu na daních v prvních letech podnikání a o jaké úlevy se jedná.Děkuji.
Dobrý den pane doktore, jsem FO, která vede DE a je plátcem DPH. Nicméně řada mých zákazníků je z EU (Dánsko, Německo, Rakousko, Slovensko). Předmětem podnikání jsou softwarové služby - především konzultace, poradenství, případně úpravy sw. Všechny faktury, které jsou určeny těmto EU zákazníkům, jsou bez DPH a s větou, že dle zák. 235/2004, §10 odst. 6 jsou tyto fy povinny přiznat a zaplatit DPH. Je můj postup správný? děkuji a přeji hezký den
Dobrý den, od jedné známe účetní jsem se dozvěděl, že nově zaregistrovaný živnostník je na 2 roky odproštěn od daně z příjmu. Zdá se mi to dost nereálne, proto Vás prosím o vyvrácení popř. potvrzení této informace. Děkuji