FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

daňová povinnost

Dobrý den, můj syn (15 let), na kterého si uplatňuji odpočet na dani,si našel brigádu - dohoda o provedení práce. Max. výdělek za měsíc je cca 700,- Kč. Jaké daňové povinosti, pro něho nebo pro něj z tohoto poměru pro nás vzniká. Musíme tento jeho pracovní poměr někam hlásit, uvádět ho do daňového mého přiznání, případně bude si muset od dělat daňové přiznání za rok ? Děkuji za odpověď Stará

poplatník daně u směny

Společně s dvěma bratry jsem 1/3 spoluvlastníkem pozemků, které si v rámci uzavřené dohody o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví chceme nově rozdělit. Na základě této dohody se dvěma bývalým spoluvlastníkům cena pozemků sníží, a jednomu spoluvlastníku zvýší. Můj dotaz se týká toho, kdo znás bude poplatníkem daně z převodu nemovitostí? Děkuji za odpověď.

krácení plnění

Dobrý den, Jsem OSVČ (obor autoklempíř), plátce DPH. Pojišťovny mi proplácejí plnění z povinného ručení. V některých případech, ale je toto plnění kráceno (amortizace náhradních dílů apod.). Jakým způsobem řešit rozdílnou výši DPH na vydané faktuře a na přijatém plnění. Lze tuto situaci řešit opravným daňovým dokladem?

platby podnikateli

Dobrý den,jednatel a jediný společník s.r.o. (soukromý lékař) zaplatil z bankovního účtu s.r.o. soukromé faktury, které nesouvisí s jeho podnikáním. Bohužel tyto faktury nedohledal a tudíž je nemohu doložit k jeho účetnictví. Prosím o radu, jak postupovat, při zaúčtování těchto částek z výpisu na bankovním účtu. Ještě jeden dotaz: V účetnictví tohoto s.r.o. je faktura za vyúčtování elektřiny za minulý rok. Bohužel však v minulém roce nebyly zaúčtovány zálohové platby na tuto elektřinu, neboť je jednatel zaplatil ze svého soukromého účtu a podklady nedal účetní k dispozici. Jak mám nyní zaúčtovat tuto fakturu, na kterou nejsou v účetnictví zálohové platby.Předem děkuji za odpověď

daňový bonus na dítě

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat, jak je to s bonusem na dítě, pokud otec má tak nízký příjem, že neodvádí daň. /Pobírá ID a pracuje - výdělek 5000Kč/měs.,zaměstnán od 7/2012).Zaměstnavatel tvrdí, že nemá nárok, že si musí nejprve vydělat asi 60 tis.- prý byla nějaká změna- a po té době možná nárok mít bude.Já jsem vedena na ÚP, takže nic uplatňovat nemohu.Nějak se mi to nezdá, mě byl bonus dříve vyplácen hned po nástupu do zaměstnání na poloviční úvazek bez problémů. Můžete prosím poradit, co mám dělat? Děkuji Tarková

danění příjmů ze zahraničí

Dobrý den, od 5.7.2011 pracuji v německu kam dojíždím každý den za prací, v čechách nemám žádný příjem pouze pobírám výsluhový přízpěvek(cca 6200) od generálního ředitelství cel který se mi daní 15% daní z příjmu.Živím 2 nezletilé děti a manželku která je již rok a půl bez práce a bez podpory a platím hypotéku a stavební spoření.Chci se zeptat jestli můžu podat v čechách danové přiznání pokud mi v danové kalkulačce vychází že dostanu přeplatek na dani za děti. Předem děkuji za odpověd

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na situaci, kdy mám s přítelkyní dům na hypo, a chtěl bych aby si ona odečetla od ZD úroky i za mojí polovinu domu. Je to možné? Další otázkou je, že z banky kde je hypotéka vedená nám zaslali výpis ale je vystaven na moje jméno, jelikož jsem vedený jako hlavní žadatel i když to máme rovným dílem. Mohla by si tedy uplatnit přítelkyně tyto úroky ? Předem moc děkuji za ochotu. RL

odpočet pojistného na PP

Dobrý den, obdržela jsem potvrzení o platbách příspěvku penzijního připojištění. Zaplatila jsem 6500 za rok 2012 ( a dále se píše , že tato částka je bez snížení o 6000 Kč) Znamená to, že do přiznání si pouze odečtu 500 Kč do nezdanitelných částek ? Děkuji Hana

daňová povinnost

PODNIKANI V DUCHODU DOBRY DEN,JSEM JIZ NEKOLIK LET VE STAROBNIM DUCHODU= VCETNE VDOVSKEHO MI TO DELA 11 TISIC, A MAM JESTE AKTIVNI ZL. TENTO JSEM VYUZILA AZ V ROCE 2012, KDY JSEM NA JEHO ZAKLADE PET MESICU PRACOVALA PRO FIRMU PROVIDENT, PAK JSEM TOHO ZE ZDRAVOTNICH DUVODU MUSELA NECHAT. ZA TECH 5 MESICU JSEM SI VYDELALA 16 TISIC. MUSIM ZA ROK 2012 PODAVAT DANOVE PRIZNANI? A KOLIK BUDU PLATIT NA ZDRAVOTNI A SOCIALNI POJISTENI? DIKY ZA ODPOVED.

podání přiznání při zrušení PP

Dobrý den, prosím o informaci, zda je zaměstnavatel povinen za zaměstnance podat daňové přiznání i v případě, že si zaměstnanec zruší penzijní připojištění. V loňském roce jsem si penzijko zrušila a nyní jsem obdržela z účtárny informaci, že si musím daňové přiznání podat sama. Děkuji za odpověď a přeji hezký den Jana Neugebauerová

podání přiznání při zrušení PP

Dobrý den, prosím o informaci, zda je zaměstnavatel povinen za zaměstnance podat daňové přiznání i v případě, že si zaměstnanec zruší penzijní připojištění. V loňském roce jsem si penzijko zrušila a nyní jsem obdržela z účtárny informaci, že si musím daňové přiznání podat sama. Děkuji za odpověď a přeji hezký den Jana Neugebauerová

daňová povinnost

Dobrý den, na základě dědického řízení jsem po zvém otci získala obchodní podíl ve společnosti. Otec vlastnil podíl 20 let a já jej nyní vlastním necelý rok. V případě prodeje obchodního podílu, jsem osvobozena od daně z prodeje nebo ne? Děkuji a přeji pěkný den.

doložení pracovní neschopnosti

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak mám doložit zaměstnavateli, že jsem byla v průběhu roku nemocná a neměla žádný zdanitelný příjem. Byla jsem zaměstnána u společnosti A a dostala výpověď. Ještě v ochranné lhůtě jsem začala pracovní neschopnost, kterou jsem za dva měsíce ukončila a nastoupila u nového zaměstnavatele. Nyní mi mají udělat roční zúčtování a chtějí po mě doložit onu dobu nemoci. Postačí nějaké čestné prohlášení? Jak by případně mělo vypadat? Děkuji za odpověď

podání přiznání

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, od března 2011 pracuji u stejného zaměstnavatele a až dnes jsem se dozvěděla, že za nás nepodává daňové přiznání, předchozí odpovědi na dotazy tohoto typu byly, že podává. Můj příjem je čistě z tohoto pracovního poměru, jiné příjmy nemám. Bohužel jsem zjistila, že jsme nepodepsali prohlášení poplatníka. Podle daňové kalkulačky mi vychází, že by mi měli vracet asi 150,-. Chci se zeptat, jestli přiznání musím podat a co mi hrozí za nepodané přiznání za rok 2011. Díky za odpověď.

daňová povinnost

DOBRY DEN, JSEM JIZ NEKOLIK LET VE STAROBNIM DUCHODU= VCETNE VDOVSKEHO MI TO DELA 11 TISIC, A MAM JESTE AKTIVNI ZL. TENTO JSEM VYUZILA AZ V ROCE 2012, KDY JSEM NA JEHO ZAKLADE PET MESICU PRACOVALA PRO FIRMU PROVIDENT, PAK JSEM TOHO ZE ZDRAVOTNICH DUVODU MUSELA NECHAT. ZA TECH 5 MESICU JSEM SI VYDELALA 16 TISIC. MUSIM ZA ROK 2012 PODAVAT DANOVE PRIZNANI? A KOLIK BUDU PLATIT NA ZDRAVOTNI A SOCIALNI POJISTENI A DANE? DIKY ZA ODPOVED.

sleva na poplatníka

Dobrý den, v roce 2012 jsem byla leden až duben evidovaná na úřadu práce, od května 2012 do konce roku jsem pracovala a podepsala Prohlášení poplatníka daně, má nárok při ročním zúčtování uplatnit slevu na poplatníka (24840,- Kč) za celý rok 2012 nebo jen za 8 měsíců - květen až prosinec 2012. Děkuji za odpověď.

přiznání za zemřelého

Dobrý den. Zpracovávám synovi daňové přiznání za rok 2012. (Kromě hlavního pracovního poměru měl ještě vedlejší příjem jako finanční konzultant. Kdo mi toto přiznání podepíše za něj, když 5.1.2013 zemřel? Stačí přiložit jeho úmrtní list? Mohu zrušit já jako matka jeho živnostenský list a jak mám v tomto případě pokračovat? A ještě jedna otázka. Musím dělat daňové přiznání za rok 2013, když už vedlejší příjem neměl? Děkuji Dvořáková

zrušení registrace

Dobrý den, do 31.12.2012 jsem podnikala jako OSVČ ve zdravotnictví. Platila jsem zálohu na daň ve výši podle daňové přiznání z předchozího roku. Teď podnikám ve stejném oboru jako právnická osoba, kde jsem zaměstnancem.Jako fyzická osoba už budu mít jen příjmy ze mzdy a příjem z pronájmu nemovitosti podle § 9. Jak mám ohlásit finančnímu úřadu, že zanikl zdroj mých hlavních příjmů, abych nemusela platit velké zálohy na daň jako v roce 2012? Děkuji PaedDr. Milena Zelenková

danění více příjmů

Dobrý den, podávám danové přiznání z příjmu v ČR (zaměstnání a pronájem). nově mám v roce 2012 i příjem ze Slovenska, Jedná se o bežný zaměstnanecký poměr u zaměstnavatele v SK, který za mne odváděl v 2012 pojištění, zálohy na dan... Od tohoto zaměstnavatele si nechám provést roční zůčtování dane (jen z toho příjmu na Slovensku) a výsledkem bude, že me na Slovensku budou odvedené zálohy na dan vracet, protože moje mzda v SK byla menší než zdanitelné minimum na Slovensku. Chtěl bych Vás požádat o radu jak tento příjem uvést v danovém přiznání v CR, nebo zda ho vůbec uvádět, když podle mě je dle paragrafu 38f odst 4, vyňat ze zdanění (pokud to chápu správně). Mám tedy vyplnovat přílohu 3 DP, když jiné příjmy na Slovensku než tu mzdu nemám? Nebo jen výsledek ročního zůčtování přidat jako přílohu k DP a bez vyplnování příholhy 3? Nebo tento příjem uvádět v jiných kolonkách DP? Prosím o radu, jak tento příjem uvést v DP. Děkuji Svoboda

úroky z půjčky

Dobrý den, mám ještě jeden dotaz ohledně půjček. s.r.o. si vzala v roce 2011 půjčku, která byla splatná v říjnu 2012. Postupně splácela,ale nedoplatila do října 2012 celou částku půjčky. Poté uzavřela dodatek - prodloužení splatnosti půjčky do 5/2013. Jde mi o výpočet úroku - dopočítává se úrok už jen ze zbývající částky? Já si úrok vždy zaúčtuju s předpisem půjčky na celou dobu, ale nevím, zda by se něměl přepočítávat s postupným splácením?? Jedná se o velkou částku, tak bych nerada udělala chybu. Díky moc Kamila Veverková