FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Moje otázka zní: Máme ve firmě pronajatý návěs na leasing s následnou koupí v roce 2009 z Rakouska. Nevím jak mám přidaňovat, jestli každý měsíční pronájem jako službu a nebo celou cenu návěsu jako nákup zboží.
Dobry den, jiz par let ziji v zahranici. V CR si neplatim socialni ani zdravotni pojisteni. Mohu po trvalem navratu zpet do Cech zadat o matersky prispevek cca. 3 500 Kc/mes. (1 dite ve veku 8 mesicu)? Budu mit narok na detske pridavky a na jakem zaklade se jejich vyse vypocitava (plat manzela?)? Dekuji mockrat za odpoved.
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: Jednatelé a zároveň zaměstnanci s.r.o., kteří mají zbrojní pas, si zakoupí osobní zbraň.Tu používají na ochranu svoji i majetku firmy.Pokud tuto zbraň zaplatí společnost je výdaj: 1. daňově uznatelný ano či ne 2. pro jednatele příjmem ke zdanění, pokud ano,odvádí se SP a ZP? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem OSVČ, v obch.majetku mám plně odepsané os. auto. Chci toto auto převést do os. vlastnictví a uplatňovat cestovní náhrady. Bude tento převod zatížen daní a mohu si pak kromě náhrad za PHM uplatňovat i základní náhradu, když bylo auto odepisováno? Děkuji za odpověď.
Dobry den, mam dotaz ohledne dvojiho zdaneni. Ziji v Australii a zvazuji navrat v prubehu pristiho roku (cerven-cervenec). Musim na konci roku v CR uvadet prijmy, ktere jsem mela v Australii nebo tato zeme nepodleha dvojimu zdaneni? V opacnem pripade je lepsi pobyt prodlouzit do konce roku 2006...
Hezký den, bylo mi řečeno, že se mohou v letošním roce jako náklady uznat i reklamní předměty (víno, opatřeno reklamní etiketou firmy). V loňském roce tomu tak nebylo. Je tato informace pravdivá? Nerada bych udělala chybu. V loňském roce jsem to účtovala jako reprefond a to bylo daňově neuznatelné. Smím toto víno letos dát jako daňově uznatelnou položku?
Dobry den, pracuji jako IT konzultant a od ledna bych se mela stat platcem DPH. Mam ovsem i prijmy ze zahranici /Nemecka a potrebovala bych vedet, zda mohu odvadet DPH pouze v CR nebo musim DPH odvadet i v Nemecku.
Dobry den. Jako autodopravce jsme meli pronajaty kamion na jeden mesic od dopravni firmy v Nemecku. Ted nam prisla faktura, kde je uctovane nemecke DPH 16%. Jak to mame zauctovat? Celou castu vcetne DPH 16% jako cenu u nas bez DPH? Dekuji za odpoved.
Přeji do nového týdne hezký den. Chci v novém roce začít podnikat jako OSVČ a využívat paušálních výdajů (50% pro neřemeslné živnosti, 40% pro zisky, které nejsou živnosti). V internetu se často píše, že takový živnostník s paušálními výdaji nemusí evidovat výdaje, pouze příjmy. Bohužel jsem toto nikde nenašel napsané v zákoně ani v oné nové novele zákona o dani z příjmů. Mohu si tedy jako živnostník s paušálními výdaji dovolit neschovávat účtenky a faktury od nakoupeného zboží? Odpadá u mne evidence majetku? Mám vůbec nějaký obchodní majetek, když nebudu nic evidovat? Je jedinou evidencí, kterou musím provádět pouze evidence mých příjmů? Nerad bych, aby mne za neevidenci výdajů později FU nějak postihnul. Děkuji.
jsem celoročně zaměstnán a platím daně, které mi vypočítal zaměstnavatel. Od letošního roku však dostávám 40 000Kc za pronájem rybníka. Prosim o postup přiznání daně a o to mohuli si nějakou finanční částku z 40 000 odečíst ze základu daně /na údržbu rybníka a jeho okolí děkuji
Jako začínající OSVČ jsem si zřídil nový bankovní účet, v jehož podmínkách je minimální zůstatek 100 tisíc korun, aby byla správa bankovního účtu zdarma. Nyní jsem ze svého soukromého účtu u jiné banky vybral 100 tisíc a vložil je na přepážce banky na svůj účet podnikatele coby počáteční vklad podnikatele. Plánuji ještě jako vklad podnikatele vložit několik dalších desítek tisíc do začátku podnikání. Dotaz zní jak prokázat FU původ těchto vkladů pokud by projevili po čase pochybnosti? První vklad jsem provedl hotovostně na přepážce. Můj soukromý účet u jiné banky, ze kterého jsem peníze vybral, je starý jen asi půl roku a na něj i na předchozí účet u ještě jiné banky mi delší dobu žádné větší příjmy nechodily. Peníze tam ležely naspořené roky.
Vedu DE pro autoservis. Majitel autoservisu získal výhodný operativní leasing na osob. auto, které půjčuje zákazníkům, když jim auto opravuje a to zdarma. Pouze si kupují pohon. hmoty. Musím mu krátit daň. uzn. výdaje za nájemné - oper. leasing a vystavovat doklad o použití o DPH. Nebo to platí pouze v případě soukromých jízd. Někde jsem slyšela, že pokud toto zveřejní majitel jako akci v autoservisu, takže by se snad nic krátit nemuselo. Prosím tedy o radu, jak to tedy má být. Děkuji
V roce 2002 jsem koupil byt do OV, kde bydlí můj syn.Byt byl pořízen na půjčku od FO. Syn po možnosti získání úvěru od stvební spořitelny chce byt odkoupit do osobního vlastnictví(nutnost uhradit půjčku od FO) Kolik bude činit daň z příjmu pro mou osobu?
Dobrý den, pane doktore. Jsem FO, vedu DE a stal jsem se plátcem DPH. Kdy budu uplatňovat DPH na vstupu a výstupu u faktur? Mám za to, že až při úhradách. Zaúčtování přijaté faktury nebude podkladem pro DPH na vstupu, ale až při úhradě této faktury. Částečná úhrada této faktury bude nejdříve zaúčtována na DPH na vstupu, pak následné na příjmy. Rovněž tak u faktur vystavených. Až úhrada se projeví na DPH na výstupu. Děkuji za Vaši odpověď.
Když firma nakoupila jednorázově 2 auta /osobní a nákladní/ ze státu EU celkem za 15 000 EUR, musí vyplnit hlášení Intrastat?
Za rok 2005 už budu muset zdanit rezervu na rekonstrukce ordinace, byla spočítána asi na 400 000, nicméně během těch let jsem nebyl pochopitelně schopen nashromáždit tolik peněz, abych s rekonstrukcemi vůbec začal. Nyní mi hrozí poměrně velmi vysoká daň, počítám tak kolem 350 000, což je pro mne jako pro soukromého lékaře, který je nyní díky platební nekázni ZP v minusu 250 000 / kontokorent u ČSOB /, docela likvidační. Prosím o radu, zda se dá nějak uniknout, požádat FU o rozložení daně, odklad, nebo zmírnění zátěže, díky objektivně prokazatelným problémům ve zdravotnictví ? Jinak už nemám co bych odepsal do daní, vše mám využito dle zákona. Zbývá ještě zkusit zaplatit nějakou větší částku na OSSZ a po NR požádat o vrácení přeplatku, tím se údajně taky dá obejít zákon, resp. zákon to nezakazuje, kromě toho, že na účtu OSSZ nesmí být za fiskální rok více než 12 plateb. Myslím, že by se to dalo nějak domluvit. Ale poradíte mi zda existuje podle Vašeho názoru ještě nějaké legální řešení ?
Jsem starobní důchodce od r.2003, v letošním roce mi bylo vyplaceno 138 tis.důchodu,dále jsem obdržel jednorázové vyrovnání ze smlouvy o penzijním připojištění ve výši 74 tis. Kč, kde již byly zdaněny položky : výnosy z příspěvků účastníka a výnosy ze st.příspěvků. Musím provést přiznání daní za rok 2005 .
Dobrý den obracím se na Vás s dotazem, jestli si jedinný společník s. r. o. může vyplatit zisky z minulých let (účet 428 - nerozdělené zisky minulých období) kdykoliv, tedy i nyní nebo pouze při schvalování účetní závěrky? Děkuji za odpověď
V roce 2004 jsme s manželem koupili dceři, v té době studentce vysoké školy bez vlastního příjmu, byt do osobního vlastnictví. Část kupní ceny jsme financovali ze společných úspor a část formou hypotečního úvěru. Účastníky smlouvy o hypotečním úvěru je dcera a já s manželem. Jako majitel bytu je však v Katastru nemovitostí zapsána pouze dcera, která je v bytě trvale hlášena společně s manželem(provdala se v říjnu tohoto roku). V současné době je těhotná a v březnu 2006 nastoupí na mateřskou dovolenou. Protože úvěr fakticky splácím já, mám zájem- i vzhledem k výši svého platu-na uplatnění odpočtu zaplacených úroků z úvěru za rok 2005 ( a roky další). Sdělte prosím, zda za uvedené situace mohu v daňovém přiznání odpočet zaplacených úroků uplatnit, případně prosím radu, jak problém řešit, když dcera bude po delší dobu bez zdanitelného příjmu. Děkuji.
Dobrý den, děkuji za předešlou odpověď ohledně zrušené reinvestičního odpočtu 10%. Odepsal jste mi, že byl odpočet nahrazen úplravou odpisů. Ale tato nákl. auta jsou leasing.společnosti a ty si je odepisují. My jako nájemci si můžeme dělat taky odpisy? Děkuji za odpověď